Hyppää sisältöön

Kymmenen tärppiä Kaunasiin – nämä elämykset haluat kokea

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.02.2019
Kymmenen tärppiä Kaunasiin – nämä elämykset haluat kokea

Helposti saavutettava Baltian kaupunki

Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas on suomalaismatkailijalle helposti saavutettava kohde, koska sinne pääsee suoralla lennolla Turusta. Helsingistä on puolestaan suora lentoyhteys Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan, josta on noin tunnin junamatka Kaunasiin. Lisäksi kaupunkiin pääsee Tallinnasta bussilla.

Vajaan 300 000 asukkaan kaupunki on hyvä kohde viikonloppumatkalle, sillä sen tarjontaan ehtii tutustua muutamassa päivässä. Tässä kymmenen vinkkiä, joiden avulla saat kaiken irti Kaunasista!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Ihaile arkkitehtuuria

Kaunas oli sotien välissä Liettuan pääkaupunki, koska Vilna jäi ensimmäisen maailmansodan jälkeen Puolan alueelle. Tuolla aikakaudella Kaunasiin nousi paljon virastoja, suurlähetystöjä ja muita merkkirakennuksia, jotka edustivat aikansa arkkitehtuuria.

Kaunas, Liettua
Ylösnousemuksen kirkko on kaupungin maamerkkejä. Neuvostoaikoina se toimi televisio- ja radiotehtaana.

Art deco- ja funkkistyylien ystävälle riittää siis paljon ihailtavaa Kaunasin keskustassa, vaikka osa rakennuksista onkin päässyt varsin rapistuneeseen kuntoon. Myös mainiosti säilyneitä tai kunnostettuja esimerkkejä löytyy. Esimerkiksi entisessä oikeuspalatsissa toimivan konserttisalin kauniit tilat ihastuttavat komeilla 20-luvun tunnelmillaan.

2. Kiertele vanhassakaupungissa

Kaunasin vanhankaupungin kapeilla kujilla on mukava kulkea, ja sen valtasuoni Vilniaus-katu on varattu vain jalankulkijoille. Kävelykadun varresta ja sen sivukujilta löytyy paljon ravintoloita sekä kahviloita, ja lämpimään aikaan kadun varsi täyttyy terasseista.

Vanhankaupungin nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Kaunasin linna, Raatihuoneentori ja vanhassa raatihuoneessa toimiva kaupunginmuseo sekä useat kirkot.

3. Shoppaile sydämen kyllyydestä

Ostosmatkalle Kaunasiin? Onnistuu! Esimerkiksi uudemmassa keskustassa kulkevan Laisvės Alėja -kävelykadun varrelta löytyy paljon pikkuputiikkeja ja muodikkaita merkkiliikkeitä. Laisvės Alėja on muuten yksi Euroopan pisimmistä kävelykaduista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös vanhastakaupungista löytyy pieniä design-putiikkeja ja käsityöliikkeitä. Keskustan tuntumassa on myös suuri ostoskeskus Akropolis, jossa voi shoppailla esimerkiksi pintamuotia ja kosmetiikkaa.

4. Herkuttele hyvissä ravintoloissa

Hyvästä ruoasta kiinnostuneelle Kaunas on mainio kohde. Kaupungista löytyy useita ravintoloita, joissa voi maistella niin skandinaavistyyppistä ruokaa kuin perinteisen liettualaisen keittiön herkkujakin.

Kaunas, Liettua
Vanhankaupungin katujen varsilta löytyy paljon baareja, ravintoloita, kahviloita ja pikkuputiikkeja.

Trendikästä, pohjoismaatyylistä nykyruokaa tarjoavat esimerkiksi MOMO Grill, Ieti ja Nüman. Niiden keittiöissä suositaan paikallisia raaka-aineita, ja tarjolla on myös kasvisvaihtoehtoja. Hintataso näissä paikoissa ei ehkä ole kaikkein halvin, mutta suomalaiselle kukkarolle se on kuitenkin kohtuullinen. Liettualaisia makuja voi puolestaan testata vaikkapa Višta Puodessa.

5. Maistele käsityöoluita

Liettua on perinteisesti ollut olutmaa, ja paikalliset oluet ovat varsin mainioita. Kaunasissa toimii muodikkaita pienpanimoja, joiden tuotteita on mukava maistella keskustan baareissa. Niin lagerin, tumman oluen kuin IPAnkin ystäville löytyy mieluisia vaihtoehtoja.

6. Kierrä museoissa

Lyhyelläkin Kaunasin-matkalla ehtii hyvin pistäytyä museossa. Keskustan alueella toimii esimerkiksi liettualaiselle kansanmusiikille ja perinnesoittimille omistettu Povilas Stulga -museo, jossa vierailija pääsee itsekin kokeilemaan soittamista, laulamista ja musiikin tekoa.

Toinen hauska käyntikohde on noin kolmen kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Stumbras-tehtaan museo. Stumbras on Liettuan tunnetuimpia alkoholintuottajia, ja sen museossa saa hyvän kuvan tehtaan tuotteista ja historiasta. Lisäksi matkailija pääsee tutustumaan tuotantotiloihin, ja kierros päättyy maistiaisiin. Stumbrasiin pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla.

7. Nauti näköaloista

Kaunasin kaupunki sijaitsee kahden joen, Nemunasin ja Nerisin, risteyskohdassa. Keskusta on jokilaaksossa, ja sen molemmin puoli kohoaa jyrkkä rinne. Niiden päälle pääsee ihailemaan maisemia funikulaareilla eli kiskoköysiradalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kaunas, Liettua
Kaupunkinäkymiä kannattaa ihailla korkealta. Funikulaareilla pääsee kahdelle näköalapaikalle.

Vanhankaupungin tuntumasta löytyy Aleksotasin funikulaari, joka on toiminut aina vuodesta 1935 asti. Aleksotasin näköalatasanteelta avautuu hyvä näkymä vanhaan keskustaan. Žaliakalnisin funikulaarilla pääsee Ylösnousemuksen kirkolle, joka on yksi Kaunasin tärkeimmistä maamerkeistä. Korkealle rinteelle rakenettu art deco -kirkko näkyy kauas.

Vanhastakaupungistakin löytyy yksi hyvä vaihtoehto näköalapaikkaa metsästävälle: Raatihuoneentoria pääsee ihailemaan lintuperspektiivistä raatihuoneen tornista.

8. Hiljenny luostaritunnelmissa

Vain noin vartin ajomatkan päässä Kaunasin keskustasta sijaitseva Pažaislisin luostarikokonaisuus on hyvä retkikohde – ja sen hotellissa voi toki majoittuakin. Barokkityylisen luostarin ulkoseinissä näkyy ajan hammas ja varojen puute, mutta sen kirkon sisätilat on kunnostettu kauniisti. Kirkko on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Pažaislis on yhä toimiva luostari, jossa asuu muutama nunna, mistä syystä kaikkiin tiloihin ei päästetä vierailijoita. Toisaalta matkailija voi hyvällä tuurilla nähdä jonkun sisarista vaikkapa puutarhaa hoitamassa. Luostarin yhteydessä toimii hotelli-ravintola Monte Pacis.

9. Ihaile katutaidetta

Eri puolilta Kaunasin keskustaa löytyy katutaidetta: komeita seinämaalauksia tai erikoisella tavalla valaistuja veistoksia. Katutaiteesta kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti piipahtaa Kiemo galerija -pihagalleriassa: kerrostalon sisäpiha on ympäri vuorokauden avoinna oleva taidenäyttely, joka uudistuu koko ajan.

Kaunas, Liettua
Katutaide kukoistaa Kaunasissa.

Teoksissa kuvataan Kaunasin historiaa sekä kerrostalokompleksin entisiä ja nykyisiä asukkaita. Pihagallerian mielikuvitusta ja rappioromantiikkaa henkivä tunnelma muistuttaa Budapestin rauniopubeja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10. Nauti tapahtumatarjonnasta

Liettualaiset rakastavat koripalloa, ja Kaunasin joukkue Žalgiris pelaa kotiottelunsa suurella monitoimiareenalla. Ottelut myydään loppuun, ja niitä tullaan katsomaan eri puolilta Liettuaa sekä muualta Baltiasta. Mutta jos matsiin vain onnistuu lipun saamaan, on se tunnelmansa puolesta ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys.

Vuonna 2020 Kaunas saa kunnian toimia Euroopan kulttuuripääkaupunkina, ja jo nyt kaupungista löytyy monipuolisesti kulttuuritarjontaa filharmoniaorkesterin konserteista Lemmy-klubin metallikonsertteihin.

>> Lue lisää vinkkejä Kaunasiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Marianne Zitting
Kuvat: Kaunas IN / A. Aleksandravičius

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Baltian pääkaupungit

Tallinna, Vilna vai Riika – mikä Baltian pääkaupunki on sinun valintasi?

Ryanair

Ryanair aloittaa lennot Helsingistä – kahdeksan kohdetta talvikaudelle

Lapsiperheen loma Liettuassa

Lasten kanssa Liettuassa – viisi vinkkiä aktiiviseen lomaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja