Hyppää sisältöön

Näe mystinen Stonehenge omin silmin – lue vinkit ja lähde paikan päälle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.06.2019
Salaperäinen Stonehenge sijaitsee vain lyhyen ajomatkan päässä Lontoosta.

Stonehenge on kivikauden ihme

Isossa-Britanniassa sijaitsevaa Stonehengeä voi hyvällä syyllä kutsua kohteeksi, joka jokaisen matkailijan tulisi nähdä kerran elämässään. Salisburyn tasangolla sijaitseva kivikehä on vaikuttavin esimerkki kivikautisen Euroopan rakennustaidosta, eikä sen kaikkia salaisuuksia ole vieläkään pystytty ratkaisemaan.

Stonehengen rakentajista ei ole varmaa tietoa, eikä edes rakennelman käyttötarkoitusta tunneta varmasti. Useissa vaiheissa 3100–1100-luvuilla ennen ajanlaskun alkua rakennetusta kivikehästä on esitetty mitä mielikuvituksellisimpia teorioita, mutta todennäköisimmin Stonehenge on palvellut joko jonkinlaisena astrologisena kalenterina tai temppelinä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Stonehengen arvoituksellisuus lienee syy monumentin huimaan suosioon vierailukohteena. Itse rakennelma koostuu useista sisäkkäisistä kivikehistä, jotka ovat enemmän tai vähemmän päässeet tuhoutumaan aikojen saatossa.

Suhteellisen heikosta kunnostaan huolimatta Stonehenge tekee kävijään vaikutuksen: vuosituhansien ajan melko muuttumattomassa ympäristössä sijainnutta monumenttia ei ole paikan päällä vaikea kuvitella muinaiseen loistoonsa.

Alue on täynnä muitakin muinaisia maamerkkejä

Salisburyn tasanko kuuluu Wiltshiren maaseutuun, jossa sijaitsee Stonehengen lisäksi monia muitakin esihistoriallisia jäänteitä. Näistä tunnetuimmat ovat Avebury, joka on Stonehengeäkin laajempi mutta heikommin säilynyt kivikehä, sekä puusta rakennettu kehä eli Woodhenge. Laajahko muinaismuistojen täyttämä Stonehengen ympäristö lukeutuu kokonaisuudessaan Unescon maailmanperintölistalle.

Avebury ja Woodhenge ovat jääneet suosiossa Stonehengen jalkoihin. Harmillisesti Stonehenge on kuitenkin joutunut maksamaan turismisuosiostaan kovan hinnan: aiemmin Stonehengen kiviä pääsi koskettamaan, mikä erityisesti kulutti monumenttia. Nykyisin matkailija joutuu tyytymään Stonehengen katseluun pienen etäisyyden päästä. Ainoastaan kesänpäivänseisauksen aikaan matkailijat pääsevät kävelemään Stonehengen kivien keskelle.

ShutterstockStonehenge, Iso-Britannia
Stonehengen kivimuodostelmia ei pääse enää nykyisin koskemaan, vaan niitä täytyy ihailla etäältä.

Stonehengen keskeisiin arvoituksiin liittyy myös rakennuspaikka: Miksi Stonehenge rakennettiin juuri Salisburyn tasangolle? Rakennuspaikka on siinä mielessä erikoinen, että kiviainesta muun muassa tuotiin paikalle satojen kilometrien päästä nykyisen Walesin alueelta. Sijaintipaikan valinnalla lienee tekemistä auringon ja kuun liikkeiden kanssa, mutta tätäkään arvoitusta ei ole varmasti pystytty ratkaisemaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näin pääset paikan päälle

Stonehenge vetää puoleensa valtavan määrän kävijöitä, jotka tutustuvat ihmiskunnan rakennustaidon varhaiseen taidonnäytteeseen. Stonehenge on ainoastaan päiväretkikohde, sillä monumentin ympäristö on pelkkää peltoaukeaa. Lähin yöpymispaikka on Salisburyn pikkukaupunki, mutta useimmat matkailijat saapuvat paikan päälle Lontoosta.

Pääkaupungista käsin Stonehenge onkin melko vaivattomasti saavutettavissa omatoimisesti joko vuokraamalla auton tai matkaamalla ensin junalla läheiseen Salisburyyn. Asemalta voi hypätä Stonehenge Tour Bus -bussiin.

Usein Lontoosta lähtijöiden on kuitenkin käytännöllisempää liittyä valmiille päiväretkelle. Tällaisia retkiä tarjoavat lukuisat eri matkanjärjestäjät. Tavallisesti esimerkiksi hotelleissa on useiden matkanjärjestäjien mainoksia, ja hotellin henkilökunta tai valmismatkan opas voi tarvittaessa auttaa päiväretken varaamisessa.

Usein Stonehengen-retkiin yhdistyy valmiissa paketeissa muita lähistön matkakohteita kuten Bathin tai Salisburyn kaupungit.

Stonehengen parkkipaikalta on jonkin verran kävelymatkaa itse monumentille. Stonehengen alueelle päästäkseen on maksettava pääsymaksu, joka valmiissa retkipaketeissa kuuluu tavallisesti hintaan. Lipun hintaan sisältyy ääniopas, ja Stonehengen alueella sijaitsee myös kahvila ja matkamuistomyymälä.

>> Lue lisää vinkkejä Isoon-Britanniaan

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lontoo, Iso-Britannia

Lasten kanssa Lontooseen – 7 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Sky Garden, Lontoo

Onko tässä Lontoon paras näköalapaikka? Näe upeat maisemat ilmaiseksi!

Lontoo, Iso-Britannia

Näin pääset helposti ja nopeasti Lontoosta lentokentälle – vertaa vaihtoehdot

Lennot Rovaniemeltä Bergamoon

Uusia reittejä Pohjois-Suomen lentokentiltä – näihin kohteisiin pääsee pian suorin lennoin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja