Kuva: f-akool1511
Stonehenge on Britannian mystisin vierailukohde.

Mystinen Stonehenge – tämä nähtävyys on koettava kerran elämässä

Britannian salaperäinen Stonehenge sijaitsee vain lyhyen ajomatkan päässä Lontoosta.

Stonehenge on kivikauden ihme

Stonehengeä voi hyvällä syyllä kutsua kohteeksi, joka jokaisen matkailijan tulisi nähdä kerran elämässään. Salisburyn tasangolla sijaitseva kivikehä on vaikuttavin esimerkki kivikautisen Euroopan rakennustaidosta, eikä sen kaikkia salaisuuksia ole vieläkään pystytty ratkaisemaan.

Stonehengen rakentajista ei ole varmaa tietoa, eikä edes rakennelman käyttötarkoitusta tunneta varmasti. Useissa vaiheissa 3100-1100-luvuilla ennen ajanlaskun alkua rakennetusta kivikehästä on esitetty mitä mielikuvituksellisimpia teorioita, mutta todennäköisimmin Stonehenge on palvellut joko jonkinlaisena astrologisena kalenterina tai temppelinä.

Stonehengen arvoituksellisuus lienee syy monumentin huimaan suosioon vierailukohteena. Itse rakennelma koostuu useista sisäkkäisistä kivikehistä, jotka ovat enemmän tai vähemmän päässeet tuhoutumaan aikojen saatossa.

Suhteellisen heikosta kunnostaan huolimatta Stonehenge tekee kävijäänsä vaikutuksen: vuosituhansien ajan melko muuttumattomassa ympäristössä sijainnutta monumenttia ei ole paikan päällä vaikea kuvitella muinaiseen loistoonsa.

Wiltshiren seutu on täynnä muinaisia maamerkkejä

Salisburyn tasanko kuuluu Wiltshiren maaseutuun, jossa sijaitsee monia muitakin esihistoriallisia jäänteitä kuin Stonehenge. Näistä tunnetuimmat ovat Avebury, joka on Stonehengeäkin laajempi mutta heikommin säilynyt kivikehä, sekä puusta rakennettu kehä eli Woodhenge. Laajahko muinaismuistojen täyttämä Stonehengen ympäristö lukeutuu kokonaisuudessaan Unescon maailmanperintölistalle.

Avebury ja Woodhenge ovat jääneet suosiossa Stonehengen jalkoihin. Harmillisesti Stonehenge on kuitenkin joutunut maksamaan turismisuosiostaan kovan hinnan: aiemmin Stonehengen kiviä pääsi koskettamaan, mikä erityisesti kulutti monumenttia. Nykyisin matkailija joutuu tyytymään Stonehengen katseluun pienen etäisyyden päästä. Ainoastaan kesänpäivänseisauksen aikaan matkailijat pääsevät kävelemään Stonehengen kivien keskelle.

Stonehengen keskeisiin arvoituksiin liittyy myös rakennuspaikka: Miksi Stonehenge rakennettiin juuri Salisburyn tasangolle? Rakennuspaikka on siinä mielessä erikoinen, että kiviainesta muun muassa tuotiin paikalle satojen kilometrien päästä nykyisen Walesin alueelta. Sijaintipaikan valinnalla lienee tekemistä auringon ja kuun liikkeiden kanssa, mutta tätäkään arvoitusta ei ole varmasti pystytty ratkaisemaan.

Näin pääset paikan päälle

Stonehenge vetää puoleensa valtavan määrän kävijöitä, jotka tutustuvat ihmiskunnan rakennustaidon varhaiseen taidonnäytteeseen. Stonehenge on ainoastaan päiväretkikohde, sillä monumentin ympäristö on pelkkää peltoaukeaa. Lähin yöpymispaikka on Salisburyn pikkukaupunki, mutta useimmat matkailijat saapuvat paikan päälle Lontoosta.

Lontoosta Stonehenge onkin melko vaivattomasti saavutettavissa omatoimisesti joko vuokraamalla auton tai matkaamalla ensin junalla läheiseen Salisburyyn. Asemalta voi hypätä Stonehenge Tour Bus -bussiin.

Usein Lontoosta lähtijöiden on kuitenkin käytännöllisempää liittyä valmiille päiväretkelle. Tällaisia retkiä tarjoavat lukuisat eri matkanjärjestäjät. Tavallisesti esimerkiksi hotelleissa on useiden matkanjärjestäjien mainoksia, ja hotellin henkilökunta tai valmismatkan opas voi tarvittaessa auttaa päiväretken varaamisessa.

Usein Stonehengen-retkiin yhdistyy valmiissa paketeissa muita lähistön matkakohteita kuten Bathin tai Salisburyn kaupungit.

Stonehengen parkkipaikalta on jonkin verran kävelymatkaa itse monumentille. Stonehengen alueelle päästäkseen on maksettava pääsymaksu, joka valmiissa retkipaketeissa kuuluu tavallisesti hintaan. Lipun hintaan sisältyy ääniopas, ja Stonehengen alueella sijaitsee myös kahvila ja matkamuistomyymälä.

Lue lisää Stonehengen virallisilta sivuilta

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuva: Flickr / akool1511

Päivitetty: 5.7.2016

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia