hero taustakuva

Viisi syytä matkustaa Brightoniin – helppo päiväretkikohde Lontoosta

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Lontoon eteläpuolella sijaitseva Brightonin rantakaupunki on persoonallinen vierailukohde, joka tuo vaihtelua perinteiseen Lontoon-matkaan. Piipahda kaupungissa päiväretkellä tai suuntaa sinne pidemmäksi ajaksi, sillä Brightonissa viihtyy myös pidemmän ajan!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 22.03.2018
facebook   whatsapp

1. Lyhyt matka ja hyvät yhteydet Lontoosta

Ison-Britannian pääkaupunki Lontoo on tuttu monille matkailijoille ja paikka, jonne palataan kerta toisensa jälkeen. Mitä jos seuraavalla kerralla kokeilisit lomalla jotain uutta, ja suuntaisit Lontoosta edemmäs Brightoniin, tai edes tekisit kaupunkiloman aikana päiväretken?

Brighton sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Lontoosta kaupungin eteläpuolella, aivan Englannin kanaalin rannalla. Rento rantakaupunki tarjoaa Lontoosta täysin poikkeavan kurkistuksen brittikulttuuriin ja englantilaiseen elämänmenoon.

Lontoosta on mainio junayhteys Brightoniin, mistä syystä siellä on helppo vierailla. Junamatka kestää noin tunnin, ja junia liikennöi noin kymmenen minuutin välein. Yhteydet ovat näppärät myös suoraan lentoasemilta, sillä esimerkiksi Gatwickin lentokentältä matka Brightoniin kestää vain puolisen tuntia.

2. Rento ja omintakeinen tunnelma

Brighton on hyvin rento. Kaupunki on täynnä pastellivärisiä rakennuksia, taidokkaita seinämaalauksia sekä tunnelmallisia pikkuputiikkeja, -kahviloita ja -ravintoloita.

ShutterstockBrighton, Iso-Britannia
Brightonin rento tunnelma vie matkailijan mukanaan kapeille kaduille ja mukaviin kuppiloihin.

Siinä missä Lontoo on matkailijoiden täyttämä pintaliitokohde missä tunnelma voi tuntua helposti liian stressaavalta, Brightonin-matkalla voi ottaa kaikessa rauhassa rennosti: kaupungin tunnelma on kaukana kiireisestä.

3. Ranta houkuttelee Brightoniin

Englannin kanaalin edustalla sijaitseva Brightonin kaupunki on rantakohde, mistä syystä se on parhaimmillaan juuri kesäkuukausina. Noin neljä kilometriä pitkä ranta on kiviranta, ja pikkukivien sijaan ranta on täynnä eri kokoisia, suuria ja pieniä, meriveden sileiksi huuhtomia kiviä.

Rannan ympärivuotinen vetonaula on pitkä laituri, joka on todellinen huvittelukeskus. Laiturin päässä on pieni huvipuisto, missä on monia laitteita. Lisäksi laiturilla on kioskeja, ravintoloita ja kahviloita. Paras aika vierailla laiturilla on tietysti auringonlaskun aikaan, jolloin sieltä avautuva näkymä on parhaimmillaan.

Brightonin ranta sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta, joten siellä on helppo vierailla vaikka päiväretken aikana. Rannan tuntumassa on hyvä valikoima ravintoloita ja pubeja.

4. Hyvät shoppailumahdollisuudet

Siinä missä Lontoon vaatekaupat ja ostoskadut ovat tupaten täynnä ihmisiä, Brightonissa on lähes samanlainen valikoima, mutta ostokset saa tehdä rauhassa. Kaupungin keskustassa on paitsi monia ostoskeskuksia myös ostoskatuja, mistä löytyvät niin trendiketjujen liikkeet, sympaattisimmat pikkuputiikit kuin edulliset vintagemyymälätkin.

Parasta Brightonin ostostarjonnassa ovat kaupungin keskustassa risteilevät pikkukadut eli The Lanes -alue. Sieltä löytyvät eteläisen Englannin trendikkäimmät kaupat ja hauskimmat tuliaiset, sillä valikoimaa riittää erikoisista alakulttuureista peribrittiläiseen tyyliin. The Lanes -alue on jo itsessään kiinnostava nähtävyys, ja siellä kannattaa vierailla, vaikka shoppailu ei kiinnostaisikaan.

5. Kiinnostavat nähtävyydet

Vaikka Brighton on erityisesti Lontooseen verrattuna suhteellisen pieni kaupunki, on siellä paljon kiinnostavaa nähtävää. Brightonin näyttävin kohde on keskustassa sijaitseva Royal Pavilion, joka rakennettiin kuningas Yrjö IV:n iloksi. Matkailijat pääsevät vierailemaan paitsi paviljongin puutarhassa myös sisällä.

ShutterstockBrighton, Iso-Britannia
Näyttävä paviljonki sijaitsee aivan Brightonin keskustassa, ja on suosittu vierailukohde.

Toinen Brightonin ykköskohde on rannan edustalla sijaitseva laituri eli Brighton Pier. Vastaava laituri löytyy esimerkiksi Los Angelesissa sijaitsevalta Santa Monican rannalta, ja samaan tapaan myös Brightonin laituri on jo itsessään kiinnostava ja suosittu nähtävyys.

Kaupungin parhaat näköalat avautuvat Brightonin rannalla sijaitsevasta British Airwaysin sponsoroimasta i360-näköalatornista. Nimen mukaisesti 138-metriä korkeasta tornista avautuu 360-asteinen näkymä ympäri kaupunkia.

>> Lue lisää vinkkejä Isoon-Britanniaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.