Tiibet

Junamatka Tiibetiin – kiskot vievät maailman katolle

Miltä kuulostaisi junamatka maailman katolla? Tiibetin ylänkö on maailman laajin ja korkein ylänköalue, jonka huimiin korkeuksiin ja maisemiin voi nyt tutustua junan kyydissä.

Rautatie vie Tiibetiin

Yli 4 000 kilometriä pitkä junarata Pekingistä Lhasaan valmistui kesällä 2006. Nykyisin rata vie matkailijoita päivittäin Tiibetin ylängölle. Matka maailman korkeinta junarataa pitkin Lhasaan kestää kaksi vuorokautta, ylittäen Tanggula-solan yli 5 000 metrin korkeudessa.

Ensimmäisen vuorokauden juna kulkee halki Kiinan maaseudun. Golmudin jälkeen maisemat muuttuvat karun kauniiksi, junan noustessa kohti rataosuuden korkeinta kohtaa Tanggula-solaa. Lumihuippuiset vuoret siintävät horisontissa ja jakkilaumat paimentavat ylängöillä. Tarunhohtoiseen Lhasaan juna saapuu toisen päivän iltana.

Lisähappea tarvitaan

Kyydin Tiibetin junassa luvataan olevan tasaista ja hiljaista. Korkeanpaikankammoinen matkailija ei saa junassa sydämentykytyksiä, sillä juna kulkee Lhasaan tasankoja pitkin. Koska juna ei ole lentokoneen tavoin paineistettu, tarjotaan siellä lisähappea, joka lievittää ohuesta ilmanalasta aiheutuvia oireita.

Ruokailut matkan aikana tapahtuvat junan ravintolavaunussa. Junan käytävillä kiertävät säännöllisesti myös myyntikärryt joista voi ostaa pientä naposteltavaa matkan aikana. Junan pysähtyessä asemilla on myös mahdollista ostaa pientä evästä. Keitettyä juomavettä on saatavilla ilmaiseksi koko matkan ajan.

Lhasan ihmeet odottavat

Tiibetin pääkaupungissa Lhasassa riittää ihmeteltävää useammaksi päiväksi. Lhasan tärkeimpien nähtävyyksien kiertämisen menee kahdesta kolmeen päivää.

Ohjemaan kannattaa lisätä vähintään yksi vapaapäivä, jonka voi käyttää Lhasan vanhankaupungin Bakhorin kapeilla kujilla seikkaillessa. Alueelle virtaa pyhiinvaeltajia Tiibetin jokaisesta kolkasta ja mielenkiintoista nähtävää on runsain mitoin.

Lhasasta voi lentää päivittäin Pekingiin, tai Chengduun, sekä kaksi kertaa viikossa Nepalin Katmanduun. Seikkailunnälkäinen matkailija voi suunnata maastoautoilla Himalajan ylittävää Friendship Highwaytä pitkin Katmanduun. Matka kestää kuusi vuorokautta ja vierailee Tiibetin puoleisessa Everest Base Campissä.

Ajo halki Tiibetin maaseudun Nepaliin antaa kattavan kuvan Tiibetistä ja sen elämästä. Matkalla on mahdollista vierailla pienissä tiibetiläiskylissä, buddhalaisissa luostareissa sekä tavata paimentolaisia jakki- ja vuohilaumoineen.

Lisätietoa Tiibetin junamatkoista saat Mandala Travelista.

Kuva: Flickr/archer10Dennis

Päivitetty: 8.4.2013

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (16 votes, average: 3,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia