Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Nepal

Nepal
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Päivitetty: 06.02.2015

Koristeelliset temppelit, ystävälliset ihmiset ja ainutlaatuinen luonto houkuttelevat yhä uusia matkailijoita Nepaliin.

Vastakohtien maa tarjoaa elämyksiä, joita ei voi kokea missään muualla. Nepalista löytyvät maailman korkeimmat vuorenhuiput ja maailman uhanalaisimmat luontotyypit. Nepalissa elää rikas hindulaisuudesta ammentava kulttuuri, mutta myös äärimmäinen köyhyys.

NEPAL MATKAILUMAANA

Nepal sijaitsee Himalajan vuoristossa

Vuorten sylissä Himalajalla

Himalajan vuoriston sylissä lepäävä Nepal on kiehtova ja mystinen maa, joka houkuttelee etenkin seikkailijoita, reppureissaajia ja luontomatkailijoita. Nepalista tuleekin monelle ensimmäisenä mieleen maailman korkein vuori Mount Everest.

Nepal on kuitenkin vastakohtien maa, ja pohjoisosan vuoristojen lisäksi eteläosista löytyy sademetsiä ja vehreitä kansallispuistoja, joissa voi hyvällä onnella nähdä muun muassa tiikereitä, sarvikuonoja ja norsuja.

Luontomatkailua ja värikästä kulttuuria

Maailman korkeimpien vuorenhuippujen ansiosta Nepal tarjoaa luonnollisesti erinomaiset mahdollisuudet vuorikiipeilyyn, mutta myös kokemattomammat seikkailijat voivat tehdä vaelluksia Himalajan rinteillä. Erilaiset safarit ja retket kansallispuistoissa tutustuttavat Nepalin ainutlaatuiseen ja uhanalaiseen luontoon.

Nepalilaiseen elämään ja kulttuuriin voi taas tutustua joko pääkaupungissa Katmandussa tai pienemmissä kaupungeissa ja kylissä.

Oman leimansa nepalilaiseen kulttuuriin antaa uskonto. Suurin osa kansasta on hindulaisia, mutta myös buddhalaisia on merkittävästi. Etenkin Katmandusta löytyykin upeita temppelialueita ja uskonnollisia menoja, jotka värittävät vahvasti nepalilaisten arkea. Uskonnon vahvan roolin vuoksi matkailijan onkin syytä huomioida, etteivät kovin paljastavat vaatteet, julkisella paikalla kuhertelu tai valokuvaaminen etenkään temppelialueilla ilman lupaa ole suotavaa.

Paras matkustusaika loppusyksystä tai alkukeväästä

Nepalin pohjoisosien sää on vuoristolle tyypillinen eli kesät ovat viileitä ja talvet kylmiä. Eteläinen Terain alue taas on ilmastoltaan subtrooppinen; kesät ovat lämpimiä ja talvet leutoja. Sadekausi kestää Nepalissa noin kesäkuusta syyskuuhun ja matka kannattaakin ajoittaa sadekauden ulkopuolelle. Lokakuusta huhtikuuhun ovat parhaat ajankohdat riippuen hieman matkan tarkoituksesta ja kohteista.

Nepal on köyhä maa ja hintataso on suomalaiselle edullinen. Englannilla tulee toimeen kohtuullisen hyvin ainakin kaupungeissa ja turistikohteissa. Nepalin poliittiset olot ovat olleet viime vuosina epävakaat, ja mielenosoitukset ja lakot ovat mahdollisia. Suuria joukkokokoontumisia onkin syytä välttää.

Matkailukohteena Nepal on kohtuullisen turvallinen, mutta taskuvarkaiden ja ryöstöjen varalta normaali varovaisuus on paikallaan. Myös sähkökatkoihin on syytä varautua.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN NEPALISSA

Nepalin vuoristoa

Varaa aikaa Katmandun lentokentällä

Nepaliin ei ole suoria lentoja Suomesta, mutta yhdellä tai useammalla välilaskulla Katmanduun voi lentää useilla lentoyhtiöillä. Lentojen hinnat ovat noin 750 eurosta ylöspäin. Katmandun lentokentälle kannattaa varata reilusti aikaa etenkin maasta poistuessa.

Majoitus Nepalissa on erittäin halpaa, mutta taso ei välttämättä ole aina kovin korkea. Vaihtoehtoja löytyy kuitenkin tasokkaista hotelleista halpoihin hostelleihin. Eniten tarjontaa on Katmandussa.

Liikkuminen haasteellista

Liikkuminen Nepalin sisällä onnistuu lentäen tai busseilla, mutta on usein aikaa vievää. Lentokoneiden ja bussien kunto saattaa olla puutteellinen, ja tiet ovat usein huonossa kunnossa. Sadekaudella tulvat ja maanvyöryt voivat katkaista teitä, mikä voi tehdä matkustamisen mahdottomaksi. Busseihin ja lennoille kannattaa varata paikka hyvissä ajoin etukäteen ja varautua viivästyksiin.

Auton vuokraaminen on mahdollista kuljettajan kera ja itse voi ajaa moottoripyörällä. Vakuutukset on kuitenkin syytä tarkistaa, sillä niistä ei välttämättä ole huolehdittu. Kaupungeissa on takseja ja omin jaloin pääsee varmimmin perille.

NEPALIN MATKAKOHTEET

Nepalin pääkaupunki Katmandu

Katmandu – kulttuurin väriloistoa

Nepalin pääkaupunki Katmandu on ollut jo kauan etenkin reppureissaajien suosiossa ja turistit ovat keskittyneet erityisesti Thamelin alueelle, josta löytyy paljon halpaa majoitusta, matkanjärjestäjiä ja ravintoloita. Kannattaa kuitenkin tutustua myös muuhun Katmanduun, sillä aito nepalilainen kulttuuri on parhaimmillaan muualla.

Katmandu on ensisilmäyksellä likainen, ruuhkainen ja meluisa, mutta ihmiset ovat uskomattoman ystävällisiä ja upea arkkitehtuuri, temppelit, vanha keskiaikainen kaupunki, toinen toistaan herkullisempaa ruokaa tarjoavat ravintolat sekä rikas kulttuuritarjonta saavat matkailijan pysähtymään kaupunkiin pidemmäksikin aikaa. Katmandusta löytyy myös paljon edullisia ostosmahdollisuuksia.

Himalajaa valloittamaan

Tavallisen matkailijan ei ehkä kannata lähteä yrittämään Mount Everestin tai Annapurnan valloittamista, mutta pienemmät vaellukset Himalajan vuoristossa ovat mahdollisia. Vuoristossa järjestetään paljon opastettuja vaelluksia ja etenkin Annapurnalla ja Mount Everestillä tehtävät vaellukset ovat suosittuja.

Vaellukselle lähtiessä on syytä olla kohtuullisen hyvässä kunnossa ja terve. Korkea ilmanala voi aiheuttaa omat haasteensa ja vuoristotaudin mahdollisuuteen on syytä varautua. Himalajalla kiipeilee ja vaeltaa nykyään suuria ihmismääriä, joten matkailijan on syytä huomioida herkkä luonto ja paikallisten toimeentulo. Roskia ei saa jättää luontoon ja palvelut kannattaa ostaa paikallisilta.

Luontoelämyksiä Teraissa

Terai on Nepalin eteläosissa oleva metsäinen ja vehreä alue, jonka läpi virtaavat myös monet tärkeät joet. Terain alueella sijaitsee muun muassa kuuluisa Chitwanin kansallispuisto, jossa voi nähdä hyvällä onnella useita uhanalaisia eläimiä. Koska eläimet elävät vapaana luonnossa, mitään takeita niiden näkemisestä ei voi kuitenkaan antaa.

Chitwanissa voi liikkua joko jeepillä tai norsulla, joista jälkimmäisellä voi päästä hyvinkin lähelle muita eläimiä, jotka eivät pelkää norsuja. Puistossa voi liikkua myös jokia pitkin. Matkailu on tärkeä tulonlähde paikallisille ja siitä saatavat tulot edistävät myös luonnonsuojelua. Turistin kannattaa kuitenkin varmistaa, että ostaa palveluja ja retkiä vain vastuunsa tuntevalta paikalliselta taholta.

Nepalin viralliset matkailusivut

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Flickr / dhilung, girolame, zabaraorg, dudalbera

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. ESA: Voin suositella Nepalia matkakohteeksi

  Ikävää, että Jullille jäi noin huonot ja pinnalliset kokemukset Nepalista. Kauan siellä asuneena ja viimeksi pari vuotta sitten pitkän matkan tehneenä oma käsitykseni maasta on ihan toisenlainen, vaikkakin ymmärrän Jullin kommentteja.
  En muista ennen kuulleeni kenenkään nimittävän nepalilaisten ystävällisyyttä teennäiseksi – kyllä nepalilaiset ovat oikeasti ystävällisiä ja aitoja ihmisiä! Toki turistibusineksen ympäriltä löytyy varmasti – kaikista maista – toisenlaisiakin esimerkkejä, mutta ei mielikuvaa kannata rakentaa vääränlaiseksi joidenkin poikkeusten pohjalta.
  Nepal ei varmasti ole matkailumaana helppo kokemus, mutta oikealla tiedolla ja asenteella se on hyvin rikastuttava ja monessa mielessä köyhyydestä ja ongelmista huolimatta silmiä positiivisella tavalla avaava kokemus.

  Lieneekö niin, että Jullin kokemukset rajoittuvat lähinnä Kathmanduun tai korkeintaan kaupunkeihin? Kaupungit ovat kyllä yksi värikäs – eikä useimmille miellyttävin – osa Nepalia, mutta aidoin kokemus maasta ja sen kansasta löytyy kaupunkien ulkopuolelta kauniilta maaseudulta. Nepaliin matkustettaessa suosittelen ehdottomasti matkaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

  On myönnettävä, että jotkut Jullin kommentit ovat totta. Vierastan itsekin ulkomaalaisten pääsymaksuja kaupunkien temppelialueille, vaikkakin niillä on hyvä tarkoitus ylläpitää kulttuuriperintöä. Sitä en osaa paheksua, että museoiden pääsymaksut ovat meille varakkaammille länsimaisille kalliimpia. Kyllä me sen kestämme, kun suhteuttaa vähän elintasoja!
  Ilmanlaatu, ympäristön epäsiisteys ja terveysriskit ovat todellisia ja edellyttävät tietoa siitä, miten toimia, mutta näin on monessa muussakin köyhässä maassa. Meidän seurueemme pysyi terveenä koko 2 viikon matkan käyttäytymällä järkevästi.
  En ole takkutukkainen enkä vasemmistolainen, mutta näen Nepalissa kaikkien ongelmien takana ystävällisen kansan, joka haluaa päästä sitkeästi eteenpäin maanjäristyksistä ja muista jättimäisistä murheista huolimatta – ja joka aidosti välittää lähimmäisistään. Siinä on aluksi yksi asia, josta voimme oppia. Matkailu on ehkä paras tapa tukea jälleenrakennusta ja luoda kontakteja, jotka voivat antaa meille paljon sellaisia kokemuksia, joita ei hiekkarannoilta saa.


 2. En voi suositella Nepalia matkakohteeksi kenellekään. Nepalilaisten paljon rummutettu ystävällisyys on teennäistä, välineellisesti motivoitunutta. Turistit ovat heille vain käveleviä pankkiautomaatteja. Hintataso ei ole todellisuudessa ollenkaan edullinen, lähes kaikki on ulkomaalaisille ylihinnoiteltua maan talouteen nähden, ainoastaan majoituskuluja voi pitää huokeana. Matkailijalta kuluu päivittäin valtava määrä energiaa huijaus- ja varkausyritysten välttelemiseen.

  Rasismi ulkomaalaisia kohtaan on näkyvää ja ilmeistä, pääsymaksut museoihin ja nähtävyyksiin ovat moninkertaisia ulkomaalaiselle paikalliseen nähden, ja tämä dynaaminen hinnoittelu on myös aina näkyvillä. Katmandussa vaaditaan rahaa jopa tiettyihin kaupunginosiin astumisesta!

  Ilmanlaatu Kathmandussa on surkea kaikkialla tapahtuvan roskien polton takia, ja yskä alkaa vaivata jo parin yön jälkeen. Ruoka on myös yleensä ala-arvoista ja sairastuttaa varmasti ennen pitkää. Mieltä ei myöskään ylennä kaatopaikkaa muistuttavilla kaduilla roskia märehtivät, väkisin lääkkeillä hengissä pidettävät sairaat kolmijalkaiset pyhät lehmät, rammat kerjäläiset, narkomaanit ja kenkäliimaa haistelevat aivonsa tuhonneet katulapset.

  Itse tein sen virheen että varasin Nepalille liian monta viikkoa. Nyt joudun maksamaan paljon lennon aikaistamisesta, mutta teen sen oikein mielelläni päästäkseni mahdollisimman pian pois täältä kolmannen maailman helvetinkolosta. Olen matkustellut yli 30:ssa maassa, erittäin vaatimattomissakin olosuhteissa, ja voin sanoa että Nepal on hirvittävin kokemus Vietnamin ohella. Kenties huumepöllyssä kulkeva haiseva takkutukkainen vasemmistolainen voi nähdä täällä Shangri-Lan.


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.