Hyppää sisältöön

Junalla Venäjälle

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 15.08.2012
Mielenkiintoinen Venäjä odottaa matkailijaa aivan naapurissa. Junalla pääsee helposti ja vaivattomasti tutustumaan Pietarin upeisiin nähtävyyksiin ja pääkaupunki Moskovan ostoskatuihin.

Matkakohteet lähellä

Junalla pääsee Suomesta helposti lähellä sijaitseviin Venäjän suosituimpiin kaupunkikohteisiin, kuten Pietariin, Moskovaan ja Viipuriin.

Monipuolinen Pietari sijaitsee vain noin kolmen ja puolen tunnin junamatkan päässä. Monet Pietarin ehdottomista käyntikohteista löytyvät kätevästi Palatsiaukion reunalta: korumainen Talvipalatsi, Eremitaašin teatteri, Vanha Eremitaaši ja Pieni Eremitaaši. Eremitaašin museo on maailman hienoimpia taidemuseoita, jonka kokoelmiin lukeutuu monia taidemaailman aarteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muita nähtävyyksiä Pietarissa ovat esimerkiksi Iisakin kirkko, Pietar-Paavalin linnoitus, Mariinski-teatteri sekä kaupungin pääkatu Nevski Prospekt.

Venäjän pääkaupunki Moskova puolestaan on hyvä ostoskaupunki, jonka tarjontaan voi tutustua junassa vietetyn yön jälkeen. Shoppailemaan pääsee esimerkiksi Punaisen torin laidalla sijaitsevassa suuressa GUM-tavaratalossa sekä Tverskaya-kadulla, joka on yksi Moskovan kiinnostavimmista nähtävyyksistä ja parhaista ostospaikoista. Moskovassa kannattaa tutustua myös ainakin Kremliin, Punaiseen toriin ja Bolshoi-teatterin balettiesityksiin.

Kreml on Moskovan tunnetuimpia nähtävyyksiä

Viipuri on edullinen ostoskaupunki, jonka keskiaikaista tunnelmaa henkivässä ilmapiirissä voi tehdä löytöjä suositussa kauppahallissa, torilla tai Prospekt Leninan ostoskadulla. Kahvilla voi pistäytyä esimerkiksi historiallisessa Pyöreässä tornissa, entisessä tykkitornissa, joka on ollut ravintolakäytössä jo vuodesta 1923.

Suomesta Viipuriin ja Pietariin pääsee tällä hetkellä neljästi päivässä nopealla Allegro-junalla. Viipurin ja Pietarin kautta kulkeva junamatka Moskovaan taitetaan yöpikajuna Tolstoilla. Junamatkan Venäjälle voi aloittaa Helsingin, Pasilan, Tikkurilan, Lahden, Kouvolan ja Vainikkalan asemilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Junalla ympäri Venäjää

Viipurin, Pietarin ja Moskovan lisäksi junan kyydillä voi tutustua myös Venäjän kaukaisempiin kaupunkeihin. Junalippuja useille eri yhteysväleille Venäjällä voi ostaa jo Suomesta VR:n kautta. Suomesta käsin junalippuja saa esimerkiksi Tveriin, Petroskoihin, Joškar-Olaan, Vladivostokiin, Irkutskiin, Nižni Novgorodiin, Omskiin, Kazaniin ja Kiroviin.

Suomesta käsin voi varata istuma- ja makuupaikkoja 1. ja 2. luokan kaukojuniin, kun taas paikallisjuniin paikkoja ei voi varata. Myöskään kaukojunien business-luokan palvelut eivät ole Suomessa varattavissa. Joistakin palveluista peritään junassa erillinen palvelumaksu.

Trans-Siperia on eksoottinen junakokemus

Siperian rata on yli 9 000 kilometrin mittaisena maailman pisin rautatieosuus, mutta samalla lyhin rautatiereitti Euroopan ja Kaukoidän välillä. Trans-Siperialla ei tarkoiteta vain yhtä tiettyä junaa tai vuoroa, vaan etupäässä kolmea eri junayhteyttä. Varsinainen kahdeksan aikavyöhykettä ylittävä Siperian rata kulkee Moskovasta Vladivostokiin. Trans-Mongolian rata haarautuu Irkutskin jälkeen Trans-Siperiasta kohti Pekingiä, ja Trans-Mantsurian rata kulkee Mantsurian läpi Pekingiin.

Trans-Siperian junilla pääsee siis lähes Suomen rajoilta aina Pekingiin asti. Matkan varrella voi ihmetellä Siperian arojen karun kauniita maisemia sekä nauttia kiireettömästä junaelämästä.

Aikavyöhykkeet vaihtuvat useasti matkan aikana, mutta junien aikataulut esitetään aina Moskovan ajassa. Suosituimpia pysähtymispaikkoja Siperian radalla ovat Moskovan, Vladivostokin ja Pekingin päätepisteiden ohella Baikaljärven lähellä sijaitseva Irkutsk Keski-Siperiassa ja Mongolian pääkaupunki Ulan Bator.

Suomessa Trans-Siperian junamatkoihin on erikoistunut matkatoimisto Traveller, jonka kautta voi varata niin ryhmä- kuin omatoimimatkoja. Matkatoimiston ryhmämatkat ovat opastettuja Trans-Siperian junamatkoja, joilla on mukana suomalainen matkanjohtaja.

Lisätietoa

VR
Traveller

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvat: Leif Rosnell/VR Group, Flickr / Bernt Rostad

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pietari, Venäjä

Tallinkin kesän 2020 uutuus: Silja Europa risteilee Pietariin

Viron Saatse Boot poikkeaa Venäjän puolelle

Pidä varasi Viron oudoimmassa paikassa – Venäjän puolelle poikkeavalla tiellä ei ole lupa pysähtyä hetkeksikään

Iisakinkirkko on helppo ja halpa nähtävyys Pietarissa – katso kuvat tornista

Tällainen on Helsingistä Pietariin risteilevä Princess Anastasia – katso kuvat ja hyppää laivan tunnelmaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja