Hyppää sisältöön

Luulitko, ettei näin helpon asian kanssa voi mokata hotellissa? Muista nämä 5 vinkkiä, kun luovutat huoneen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.03.2019
Hotelliin saapumiseen tai sieltä lähtemiseen liittyy yllättäviä mahdollisuuksia helppoihin virheisiin.

1. Tarkista aina sisään- ja uloskirjautumisajat

Yleisen kansainvälisen käytännön mukaan hotelliin voi kirjautua kello 14 tai 15 lähtien, ja huoneen luovutus tapahtuu puolestaan lähtöpäivänä kello 12 mennessä.

Aikatauluja on helppo pitää niin itsestäänselvinä, ettei niitä tule edes tarkastaneeksi. Silloin yllätys tuntuu erityisen ikävältä, kun käykin ilmi, että huoneesta on luovuttava jo kymmeneltä tai yhdeltätoista – tai että avaimen saa käteen vasta iltaviideltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Poikkeukselliset sisään- ja uloskirjautumisajat koskevat yleensä pieniä majataloja, hostelleja tai vuokra-asuntoja, joilla ei ole aina henkilökuntaa vastaanotossa päivystämässä. Jos saavut myöhään illalla, ilmoita aina asiasta etukäteen majapaikalle.

2. Älä arkaile pyytää lisäaikaa

Late checkout eli huoneen luovuttaminen määräajan jälkeen on yleinen käytäntö hotellialalla. Usein ylimääräisen tunnin saa helposti ilmaiseksi ihan vain pyytämällä. Asiasta kannattaa kysyä heti hotelliin saavuttaessa tai jättää pyyntö jo varausta tehdessä.

Vastaus riippuu yleensä täysin hotellin varaustilanteesta. Kiireisimmän turistisesongin tai megatapahtumien aikaan hotellit ovat täynnä, eivätkä välttämättä pysty myöntämään toivetta.

Hotellit saattavat myös kaupata myöhäistä huoneen luovutusta lisämaksusta tai palkita sillä kanta-asiakkaita ja suoraan hotellin kautta huoneen varanneita matkailijoita. Jos joudut odottelemaan myöhään illalla lähtevää lentoa ja tarvitset huoneen, voit neuvotella hinnasta vastaanotossa.

3. Varo lisämaksua ylitetystä ajasta

Uloskirjautumisaikoihin kannattaa todellakin kiinnittää huomiota, sillä hotelleilla on oikeus veloittaa myöhässä huoneen luovuttavia asiakkaita. Varttitunnin myöhästymisen seuraamuksia ei tarvitse pelätä, mutta jos matelet huoneesta tunnin myöhässä, ei asiaan välttämättä suhtauduta ymmärtäväisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockHuoneen luovutus hotellissa - yleisimmät virheet
Huoneen luovutus liian myöhään voi tuoda ikävän lisämaksun. Älä unohda herätyskelloa!

Jos määräaika ylittyy syystä tai toisesta usealla tunnilla, voi hotelli veloittaa asiakkaan maksukortilta jopa kokonaisen toisen yön hinnan.

4. Varaa aikaa uloskirjautumiseen

Jos olet lähdössä hotellista suoraan lentokentälle, rautatieasemalle tai tärkeään tapaamiseen, älä jätä uloskirjautumista viime hetkeen. Erityisesti puolenpäivän aikaan ja hieman sitä ennen vastaanotossa voi olla jono. Tällöin saatat joutua odottelemaan pitkän tovin vastaanottovirkailijan vapautumista.

Jos huone on maksettu, etkä ole käyttänyt maksullisia palveluita, voi huoneen luovutus onnistua helposti vain jättämällä avaimen sille tarkoitettuun paikkaan. Maailmalla termi express checkout tarkoittaa sitä, ettei sinun tarvitse asioida vastaanottotiskillä lähtiessäsi.

5. Tarkista huone ja loppulasku

Ennen kuin lähdet huoneesta, tee silmämääräistä huolellisempi lopputarkastus. Latureita unohtuu helposti pistorasioihin, kosmetiikkaa kylpyhuoneeseen ja vaatteita sängyn tai peiton alle. Älä ainakaan unohda tyhjätä tallelokeroa.

Tiesitkö, että hotelli ei koskaan soita matkailijalle ja kerro sinne unohtuneesta tavaroista?

Vastaanotossa kannattaa aina tarkistaa maksullisten palveluiden loppulasku. Jos olet käyttänyt minibaaria, käy läpi tuotekohtainen lista ennen kuin maksat laskun. Minibaarilaskuissa on usein virheitä.

Lue myös: Tiesitkö, mitä kaikkea voit saada hotelleissa ilmaiseksi – jos vain hoksaat pyytää

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Hotellin lounge

Mitä hotellien lounget oikein ovat? Tällaista on suljettujen ovien takana

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Pitääkö all inclusive -hotellissa antaa tippiä? Tätä sinäkin mietit ennen lomaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja