Kuva:

Autolomailijan Tanska – vinkit tien päälle

Tanska on ihanteellinen maa automatkailuun, sillä välimatkat kaupunkien välillä ovat lyhyitä pinta-alaltaan pienessä maassa. Tanska tarjoaa sekä vanhaa että uutta nähtävää, ja matka taittuu saarten välisten siltojen kautta merimaisemia ihastellen.

Tanskaan lautalla tai siltaa pitkin

Matkustaminen Suomesta Tanskaan onnistuu parhaiten Ruotsin kautta. Automatkailija voi kulkea Ruotsista Tanskaan vaihtoehtoisesti siltaa pitkin ajaen tai lautalla.

Hyvä autoreitti maiden välillä on 16 kilometrin pituinen Juutinrauman silta, joka kulkee Ruotsin Malmöstä Tanskan Kööpenhaminaan. Silta on maksullinen ja sen läpi kulkeminen henkilöautolla maksaa 43-45 euroa. Asuntoautolla tai henkilöautolla asuntovaunun kanssa hinta on 90 euroa.

Leirintäalue Tanskassa

Maksu veloitetaan Ruotsin puolella, ja sen voi maksaa euroina, Ruotsin tai Tanskan kruunuina tai luottokortilla. Juutinrauman siltaa pitkin matka kestää noin kymmenen minuuttia.

Matkustaa voi myös lautalla. Auto- ja asuntovaunupaikat lautoille kannattaa varata etukäteen.

Stena Linen lautoilla pääsee Göteborgista Frederikshavniin tai Varbergista Grenåån. Scandlinesin ja HH Ferriesin lautat kuljettavat Helsingborgista Helsingøriin. Ystadista Rønneen pääsee BornholmerFærgenin lautalla. Lauttamatkoja voi etsiä myös Directferries.fi-palvelusta.

Vuokra-autolla Kööpenhaminasta eteenpäin

Jos matkaan lähtö omalla autolla ei houkuta, voi auton vuokraaminen olla hyvä vaihtoehto. Silloin kannattaa lentää suoraan Kööpenhaminaan tai matkustaa sinne junalla Malmöstä.

Auton saa kätevästi vuokrattua Kööpenhaminan lentokentältä, jossa on monia autovuokraamoja. Jos haluat vuokrata auton valmiiksi etukäteen, se onnistuu netissä esimerkiksi Rantapallon autohaun kautta.

Liikkuminen saarten välillä

Juutinrauman siltaa pitkin pääsee Själlannin saarelle, jossa Kööpenhamina sijaitsee. Samalla saarella, noin 30 kilometrin päässä Kööpenhaminasta, on musiikkifestivaaleistaan tunnettu Roskilde.

Ison-Beltin silta yhdistää Själlannin Fynin saareen. Sillan pääsee ylittämään tavallisella henkilöautolla tai alle kuuden metrin kokoisella asuntoautolla 32 eurolla. Asuntovaunun kanssa tai yli kuuden metrin kokoisella asuntoautolla hinta on 49 euroa. Fynin saarella on muun muassa Odense, joka on yksi Tanskan suurimmista ja vanhimmista kaupungeista.

Fyniltä pääsee noin 50 kilometrin pituista Vähä-Beltin siltaa pitkin Jyllannin niemimaalle. Siellä sijaitsee Billund, Legolandin kotikaupunki. Jyllannin itärannikolla on Århus, Tanskan toiseksi suurin kaupunki.

Liikenne ja nopeusrajoitukset

Autolla liikkuminen Tanskassa ei vaadi Suomen liikennesäännöt tuntevalta mitään erikoista muistettavaa, sillä säännöt ovat jokseenkin samat.

Nopeusrajoitukset Tanskan moottoriteillä ovat enintään 110 kilometriä tunnissa, tosin joillakin teillä rajoitus voi yltää 130 kilometriin. Maanteillä rajoitus on 80 ja taajamissa 50 kilometriä tunnissa. Tanskassa pysäköintilevy on pakollinen kaikilla aikarajoitetuilla pysäköintipaikoilla.

Lisätietoa: Tanskan matkailutoimisto

Artikkelin hintatiedot ovat toukokuulta 2013

Teksti: Bea Tornberg
Kuvat: Visit Denmark

Päivitetty: 20.6.2013

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (18 votes, average: 3,94 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Silta on kyllä 7845m, mutta lisäksi on noin neljän kilometrin pituinen Peberholmin tekosaari ja myös noin neljän kilometrin pituinen merenalainen tunneli. Yhteensä näistä tulee pituudeksi noin 16km.

Matka Suomesta Ruotsin läpi autolla Tanskaan on kuitenkin aika pitkä, joten auton vuokraaminen perillä voi olla hyväkin vaihtoehto.