Hyppää sisältöön

Pohjoista eksotiikkaa Huippuvuorilla – tällainen matkakohde on Finnairin erikoinen uutuus

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 20.08.2015
Loma Huippuvuorilla on luontoihmiselle huima kokemus: arktisten maisemien lisäksi eteen avautuu näköala valaiden, jääkarhujen ja pohjoisten lintujen elämään.

Onko tämä eksoottisin mahdollinen matkakohde?

Luonto on voimissaan Huippuvuorilla ja saarten pääkaupungissa Longyearbyenissä. Tämä lomakohde ei ole ainakaan turistirysän maineessa! Matkustaminen tähän erikoiseen kohteeseen helpottuu kesällä 2016, kun Finnair ensimmäisenä lentoyhtiönä avaa kansainväliset lennot saarille. Suorat lennot Helsingistä vievät perille kolmesti viikossa kesäkuusta elokuuhun.

Huippuvuorten saaristo pohjoisella Jäämerellä kuuluu Norjalle. Sen saarista vain kolmella, Länsimaalla, Karhusaarella ja Hopenilla, on asutusta. Saarten korkein kohta on 1 717 metrin korkeuteen kohoava Newtontoppen. Saaristo houkuttelee paikalle vuosittain tuhansia matkailijoita ja se on myös tärkeä tukikohta napaseutujen tutkimukselle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valaanpyytäjien tukikohtaa asuttavat nyt tieteilijät ja kaivosmiehet

Arvelujen mukaan eräs islantilainen merimies kävi Huippuvuorilla jo 1100-luvulla, mutta virallisesti saariston löysi alankomaalainen Willem Barents vasta vuonna 1596. Huippuvuoret saivat heti käyttöä, sillä 1600-1700-luvuilla saaret olivat tärkeä tukikohta valaanpyytäjille. Norjan valta saariin tunnustettiin vuonna 1920-luvulla Svalbard-sopimuksen nojalla, ja maa otti saarista tiukan otteen vuonna 1925. Huippuvuoret ovat silloin säädetyn lain mukaan edelleen osa Norjan kuningaskuntaa.

Huippuvuoret
Huippuvuoret ovat lumen ja jään valtakuntaa. Oikeanlainen varustus on tarpeen jokaiselle matkailijalle.

Muidenkin maiden kansalaiset saavat kuitenkin hyödyntää vapaasti saarten mineraalivaroja, ja norjalaisten lisäksi Huippuvuoria ovatkin pysyvästi asuttaneet neuvostoliittolaiset ja venäläiset. Asukkaita Huippuvuorilla on noin 2700, joista pääosa norjalaisia. Norjalaisten ohella saarilla asuu kansainvälisiä tutkijoita sekä venäläisiä kaivostyöläisiä.

Saaristo vaikuttaa joidenkin tilastotietojen valossa oikealta paratiisilta: Huippuvuoret on verovapaa alue, eikä saarilla ole lainkaan työttömiä.

Lunta ja jäätä loputtomiin

Huippuvuorista noin 60 prosenttia on lumen ja jäätiköiden peitossa. Tällaisessa ympäristössä kasvillisuus on luonnollisestikin niukkaa, eikä Huippuvuorilla kasva mikään, mikä on yli kymmenen senttimetriä korkeaa. Leudoimmat laaksot Huippuvuorilla luokitellaan tundrakasvillisuuden alueiksi.

Tundra-alueitakin kylmempiä polaariaavikoita löytyy vuorilta ja Huippuvuorten pohjoisimmista osista. Monet arktiset linnut viihtyvät Huippuvuorilla ja muista eläimistä saarella asustavat esimerkiksi jääkarhu, naali ja huippuvuortenpeura. Aseen hankkiminen on huippuvuorilla helppoa, sillä puolustautumisvälineille saattavat tulla tarpeeseen: rinnakkaiselo jääkarhujen kanssa voi olla ihmisille vaarallista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 2008 Huippuvuorilla aloitti toimintansa erikoinen koko maailmaa palveleva siemenholvi. Siemenholvin kolme säilytysholvia on louhittu syvälle kallion sisään, ja niihin kerätään näytteitä kaikista maailman maatalouskasvien siemenistä.

Pitkä talvi ja valoisa kesä

Talvi on Huippuvuorilla pitkä ja pimeä: Longyearbyenissa pimeys kestää lokakuulta helmikuun puoleen väliin. Onneksi Huippuvuorilla saadaan kesäisin nauttia valosta yllin kyllin, sillä valoisa aika kestää huhtikuulta elokuun lopulle. Huippuvuorilla lomailevan kannattaa matkalle pakata lämpimästi, sillä ilmasto on sanalla sanoen kylmä. Lämpöasteita saattaa osua kesäkuukausille, mutta kirpeistä yöpakkasista saa nauttia kesälläkin.

Huippuvuorten saaristo on maailman pohjoisin alue, jonne voi matkustaa reittilennolla. Alue hallitsee kaikenlaisia muitakin listoja ”maailman pohjoisimmista” asioista. Täältä löytyvät esimerkiksi maailman pohjoisin rautatie, maailman pohjoisin postikonttori ja maailman pohjoisin leirintäalue.

Jazzia ja lumimaisemia Euroopan pohjoisimmassa kolkassa

Huippuvuorten saariryhmä on Euroopan pohjoisin kärki: saaret ovat karuja, paljaita ja eristäytyneitä kolkkia, joiden ylle yöttömän yön kuu loistaa toukokuun lopulta aina elokuulle saakka. Monen vuoren huippu on lumen peitossa, ja moni laakso on muuttunut jäätiköksi. Vaikka saarten sijainti onkin eristäytynyt, se ei estä paikallisia järjestämästä festivaaleja.

Jos haluat juhlia kaukana pohjoisessa, kannatta esimerkiksi pistäytyä kuuntelemassa musiikkia Polar Jazzeilla tammikuun lopulla, juhlistamassa talviöiden loppua Sunfest Weekilla maaliskuun 8. päivän tienoilla, tai varautua talveen bluesin voimalla Blues Festivalilla lokakuun lopulla. KunstPause Svalbard on taidefestivaali, joka juhlistaa pimeän talven alkua marraskuun puolivälin tienoilla.

Longyearbyen on Huippuvuorten ensimmäinen etappi

Saariston pääsaari on Länsimaa, norjaksi Spitsbergen ja saarella sijaitseva Huippuvuorten pääkaupunki Longyearbyen on seudun suurin asutuskeskus noin 1 800 asukkaallaan. Longyearbyen on Huippuvuorten pääasiallinen turistikohde. Kaikki Huippuvuorille saapuvat kulkevat kaupungin lentokentän kautta ja Longyearbyen onkin hyvä lähtökohta Huippuvuoriin tutustumiselle. Matkalle voi lähteä vaikka kanootilla meloen tai koiravaljakolla.

Longyearbyenin kylä elää hiilikaivostoiminnasta ja siellä sijaitsee myös hallinnollisia elementtejä, kuten kuvernöörin toimisto. Kaupungista löytyy myös Huippuvuorten yliopistoyksikkö. Longyearbyenin perustana olevan asutuksen perusti John Munroe Longyear vuonna 1906. Longyear oli hiiliyhtiö Arctic Coal Company of Bostonin omistaja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Longyearbyenin läheisyydessä on monia mahdollisuuksia kiertokävelyille. Kaupungin ulkopuolella katseltavaa tarjoavat karun kauniin maiseman lisäksi esimerkiksi vanha hautausmaa ja hylätyt hiilikaivosrakennukset. Kaupungissa kannattaa pistäytyä myös Svalbard Galleryssa, jossa voi ihailla alueen taiteilijoiden kädenjälkeä. Svalbardin museossa ja Svalbardin tiedekeskuksessa on paljon kiinnostavaa nähtävää liittyen alueen historian ja luontoon. Kaupungin kirkko on aina avoin, ja siellä tarjotaan vieraille kahvia ja keksejä.

Yksinäinen Karhusaari ja neljän asukkaan Hopen

Huippuvuorten eteläisimmässä osassa Karhusaarella, Bjørnøyalla, ainoat asukkaat ovat norjalaisen sää- ja radioaseman henkilökuntaa. Karhusaaren löysivät vuonna 1596 Willem Barents ja Jacob van Heemskerk, jotka nimesivät löytönsä lähistöllä uineen jääkarhun mukaan.

Pinta-alaltaan alle 180 neliökilometrin kokoisen eteläosasta löytyy kiinnostava vuoristo, jonka korkein kohta Miseryfjellet on 536 metriä korkea. Karhusaaresta tehtiin luonnonsuojelualue vuonna 2002. Länsimaan ja Karhusaaren lisäksi Huippuvuorilla on asutusta ainoastaan Hopenin saarella, jonka virallinen asukasluku on neljä henkilöä.

Teksti: Jenna Lehkonen ja Riikka Krenn
Kuva: Istockphoto, Flickr / Traveloscopy

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Norjan upeimmat luontokohteet

Norja on täynnä upeita luontokohteita – 5 parasta paikkaa

Oslon parhaat nähtävyydet

Oslon kymmenen parasta nähtävyyttä – koe nämä kaupunkilomalla

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Luulitko tätä kuvankäsittelyksi? Norjan vuonot ovat kesäisin trooppisen turkooseja – katso kuvat ja ylläty

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja