Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Milloin on paras aika matkustaa Islantiin? Lue faktat ja lähde

Shutterstock artikkelin kuva
Aktiivilomat
Viileästä ilmastosta ja kovista tuulista tunnettu Islanti kiehtoo matkailijoita, mutta milloin maahan oikein kannattaisi matkustaa?
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 16.11.2018
facebook   whatsapp

Islannin sää on melko samankaltainen läpi vuoden

Valtameren keskellä sijaitseva pohjoinen Islanti herättää mielikuvan hyisestä saaresta, jolla tuulee aina. Jo maan kansainvälinen nimi Iceland viittaa jäätävään ilmastoon. Paikan päällä mielikuvat osoittautuvat kuitenkin nopeasti virheellisiksi, sillä tosiasiassa golfvirta pitää huolen siitä, että Islannin lämpötilat pysyttelevät melko leutoina vuoden ympäri.

Sijainniltaan Islanti on Suomeen verrattuna Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin raja-alueen korkeudella, mutta golfvirta lämmittää Islantia huomattavasti Suomea enemmän. Tästä syystä talven lämpötilat ovat Suomeen verrattuna lämpimiä: vuorokauden keskilämpötila on nollan yläpuolella kaikkina muina kuukausina paitsi tammikuussa. Talvisin hyytävyyttä lisää kuitenkin kovasti puhaltava merituuli.

Islanti
Islannin monipuolinen luonto tarjoaa unohtumattomia elämyksiä vuoden ympäri.

Suuria eroja lämpötilassa ei vuoden aikana ole, sillä kylmimmillään keskilämpötila painuu yhden asteen nollan alapuolelle tammikuussa. Heinäkuu taas on lämpimin kuukausi 11 asteen keskilämpötilallaan. Islannin-matkalle kannattaakin pukeutua lämpimästi ja varautua useilla kerroksilla vuodenajasta riippumatta.

Eniten sateita on lokakuusta maaliskuulle, mutta paikoittaisiin sateisiin kannattaa varautua myös huhti–syyskuussa.

Huomioi valon ja matkailijoiden määrä

Säätilaa merkityksellisempi asia on valon määrä, joka vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Eniten aurinkotunteja on Suomen tavoin keskikesällä, ja kesäkuussa Islannissa nautitaan jopa 22:sta aurinkotunnista vuorokaudessa.

Vähiten valoa taas on sydäntalvella tammi–joulukuussa, jolloin aurinko näyttäytyy parhaimmillaan vain neljä tuntia päivässä.

Valon määrällä on suuri merkitys matkailijalle. Kesällä kun valoa riittää lähes vuorokauden ympäri, luo se lisää mahdollisuuksia seikkailla Islannin luonnossa. Vastaavasti talvisaikaan mahdollisuudet ovat hyvin rajatut, kun päivänvaloa on vain muutama tunti päivässä.

ShutterstockIslanti
Kesäkuukausina Islannissa riittää valoa lähes koko vuorokaudeksi.

Islannin suosio matkailijoiden keskuudessa näkyy katukuvassa erityisesti Reykjavikissa, mutta sen huomaa myös maan suosituissa luontokohteissa. Matkailijoita on selvästi eniten kesäkuukausina, jolloin myös hinnat ovat muuta vuotta korkeampia.

Parhaat mahdollisuudet nähdä revontulia ovat syyskuusta huhtikuulle.

Jos haluat välttää suurimmat matkailijamassat mutta matkustaa Islantiin kuitenkin hyvän ja valoisan sään aikana, suuntaa maahan kevään tai syksyn aikana.

>> Lue lisää vinkkejä Islantiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.