Hyppää sisältöön

Mikä ihmeen La Palma? Tämä pieni saari yllättää matkailijan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 30.10.2014
Kanariansaariin kuuluva La Palma tarjoaa matkailijalle elämyksiä niin ruokapöydässä kuin luonnossakin.

Suomalaisille vielä melko tuntematon matkakohde

Kanariansaarten lounaisin saari, Teneriffan naapurissa sijaitseva La Palma on monipuolinen matkakohde. La Isla Bonitaksi eli kauniiksi saareksi vehreytensä vuoksi kutsutun saaren maisemat vaihtelevat runsaasti sen mukaan, missä päin La Palmaa liikutaan.

Rannikolla voi nauttia vulkaanisille saarille tyypillisistä mustista hiekkarannoista, ja metsämaisemaa kaipaava voi suunnata saaren pohjoisosan vuoristoon, jossa on runsaasti kanarialaista mäntymetsää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

La Palma on seitsemästä Kanariansaaresta kolmanneksi pienin tai neljänneksi suurin, ja 80 000 asukkaan saarelle saapuu turisteja pääasiassa luonnon vuoksi. Noin 40 prosenttia saaresta on metsän peitossa, ja vaellusreittejä riittää.

Saari on erityisesti vaeltajien suosiossa, sillä reittivaihtoehtoja on runsaasti. Saaren ympäri kiertää 150 kilometrin mittainen reitti, jonka voi vaeltaa kerralla, osissa, tai suunnata suoraan vuoristoon. Vaelluksen lisäksi saarella on mainiot edellytykset maastopyöräilyyn.

Nauti pikkukaupungin tunnelmasta saaren pääkaupungissa

La Palman pääkaupunki on Santa Cruz de la Palma, joka sijaitsee saaren itärannikolla. Pienessä pääkaupungissa voi nauttia pikkukaupungin tunnelmasta ja värikkäistä taloista. Santa Cruz de la Palman kapeat ja mutkikkaat kadut saavat helposti matkailijan pään pyörälle, mutta kaupungissa on mahdotonta eksyä niin kauan kun muistaa, missä suunnassa on ranta ja missä vuoret.

Pääkatu on kaupungin keskus, ja sen nimi vaihtelee riippuen siitä, missä kohdassa katua on. Katu tunnetaan muun muassa nimillä Calle Real sekä O’daly.

La Palma
La Palman vulkaanisuus näkyy eriyisesti rannikolla, sillä saaren rantojen hiekka on mustaa.

Vaikka La Palma on melko pieni saari, ei siellä ehdi kyllästyä maisemiin. Saarella on useita metsätyyppejä, yli kymmenen mikroilmastoa sekä runsaasti vaihtelua myös maastossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

La Palman pohjoispuoli on kolme miljoonaa vuotta vanha, kun taas eteläosa on vain miljoonan vuoden ikäinen. Ero näkyy paitsi maan muodostumissa, myös kasvustossa. Erityisesti autoilija huomaa saaren eri osien ikävaihtelut helposti, sillä etelässä on helppo liikkua paikasta toiseen melko suorilla teillä, kun taas pohjoinen on täynnä mutkikkaita ja kapeita, korkeuseroiltaan vaihtelevia serpentiiniteitä.

Maistele La Palman erikoisuuksia

La Palma tarjoaa matkailijalle paitsi ikimuistoisia maisemia, myös herkullisia ruokia. Saaren tärkeimmät vientituotteet banaani ja avokado näkyvät paitsi La Palman luonnossa, myös lautasella. Muilta Kanariansaarilta tutut ryppyperunat ja mojo-kastike ovat tuttuja myös La Palmalla.

La Palma
Banaanit ovat La Palman tärkein vientituote, sillä sitä kasvaa ympäri saarta.

Saaren eteläosissa on hyvät mahdollisuudet viininviljelylle, ja esimerkiksi Fuencalienten kylässä on useita viinitarhoja, joissa matkailijat pääsevät tutustumaan La Palman omiin viineihin. Viinit valmistetaan monissa paikoissa hyvin perinteisin menetelmin, ja jotkut valmistajat murskaavat viinirypäleet yhä jaloilla polkemalla.

Banaanien ja avokadojen lisäksi La Palmalla kasvaa myös runsaasti manteleita, ja mikä näkyy erityisesti saaren herkkutarjonnassa. Tyypillisin palmalainen herkku onkin mantelikeksi, joka valmistetaan saaren omista mantelijauhoista.

Mantelikeksien lisäksi myös toffeerommi on oiva La Palman -tuliainen, sillä paikallinen rommi valmistetaan saarella kasvaneesta sokeriruo’osta.

>> Lue myös: Vaellusmatka Kanariansaarilla – Calderan kansallispuisto La Palmalla Lumoaa

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barraquito on kanarialainen kahvijuoma

Tämä kanarialainen herkku sopii vain aikuisille – joko maistoit lomalla Barraquito-kahvia?

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Näin etelä ja pohjoinen eroavat toisistaan Teneriffalla

Kannattaako Teneriffalla lomailla etelässä vai pohjoisessa? 5 merkittävintä eroa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja