Hyppää sisältöön

Ekomatkailijan Liettua – vinkit vihreisiin valintoihin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 17.07.2015
Liettua on viehättävä lähikohde, jossa paikallista luontoa vaalitaan ja arvostetaan. Lue vinkit ekologisempaan lomaan Liettuassa.

Liettua tarjoaa nautintoja luontomatkailijalle

Vajaan kolmen miljoonan asukkaan Liettua tunnetaan etenkin historiastaan ja kylpylöistään. Baltian suurimmassa ja eteläisimmässä maassa on myös erittäin kaunis ja puhdas luonto, jonne voi paeta kaupungin kiireitä.

Liettualaiset rakastavat luontoaan ja kunnioittavat sitä suuresti. Taustalla on pakanauskonto, jota harjoitettiin maassa muita Euroopan maita pidempään. Edelleen luonto koetaan kuin toisena äitinä. Vastuullisen matkailun kasvamisen myötä Liettuassa luontoa halutaan vaalia entisestään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liettuan puhtaat järvialueet, tuoksuvat metsät sekä aito maaseutu tarjoavat hyvät puitteet ekolomaan. Liettuassa on viisi kansallispuistoa, joista Kuurinkynnään kansallispuisto kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Suojellut alueet kattavat noin 15 prosenttia maan pinta-alasta.

Suosittua ajanvietettä ovat myös erilaiset marjastus- ja sienestysretket, pyöräily, lintujen bongailu sekä mökkeily maaseudulla. Noin 6 000 järveä ja 800 kumpua luovat Liettualle ominaisen kansallismaiseman, jossa voi rentoutua ekolomalla.

Lue vinkit ekolomaan Liettuassa!

Neringan ranta
Kuurinkynnään alue on Liettuan suosituin luonto- ja retkeilykohde.

Valitse majapaikka huolella

Ekolomailijan kannattaa kiinnittää huomiota majapaikan valintaan. Liettuassa on käytössä maailmanlaajuinen Green Key -sertifikaatti, jonka saaneet hotellit täyttävät tietyt ekologisuuden ja kestävän kehityksen vaatimukset. Sertifikaatin saaminen edellyttää, että hotellit paitsi toimivat vaatimusten mukaan myös jakavat tietoa ympäristöystävällisistä toimintatavoista asiakkailleen ja henkilökunnalleen.

Green Key -sertifikaatti on myönnetty Radisson-ketjuun kuuluville hotelleille. Nämä hotellit sijaitsevat pääkaupungissa Vilnassa, toiseksi suurimmassa kaupungissa Kaunasissa sekä rannikolla Klaipedassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liettuassa on mahdollista majoittua ympäristöystävällisesti myös maaseudulla. Ympäri maata on vuokrattavissa suomalaisia kesämökkejä muistuttavia mökkejä, jotka sopivat ekolomailuun. Nämä majapaikat tunnetaan yleisesti nimellä homestead. Osaan saa halutessaan tilattua palveluita, kuten perinteistä liettualaista ruokatarjoilua tai opastettuja retkiä lähialueen nähtävyyksiin. Ympäristöystävällisiä homestead-paikkoja voi etsiä vaikkapa Atistogos Kaime -sivustolta.

Luomukauppa
Liettuassa on paljon pieniä luomukauppoja.

Suosi lähiruokaa

Lähi- ja luomuruoka on kasvava trendi Liettuassa. Maassa on isoja supermarketteja ja ketjuja, mutta edelleen ruokaa ostetaan myös pienistä ruokakaupoista. Esimerkiksi Vilnassa on useita pieniä kauppoja talojen kivijaloissa, joista voi käydä ostamassa luomu- ja lähiruokaa. Suosittuja ovat myös torit ympäri maata, joissa viljelijät itse myyvät tuotteitaan. Kaupoista ja toreilta saa ostettua kasvisten lisäksi lihaa sekä maitotuotteita, kuten paikallisia juustoja.

Vilnassa on runsaasti luomu- ja kasvisruokaa tarjoavia ravintoloita ja kahviloita. Laadukkaita ja trendikkäitä paikkoja löytyy esimerkiksi vanhastakaupungista sekä sen laitamilta. Kokeilemisen arvoisia ovat ainakin RawRaw- ja Vegcafe-ravintolat.

Tutustu kansallispuistoihin

Liettuassa on viisi kansallispuistoa. Puistot sijaitsevat kauniilla paikoilla, ja niissä on myös historiallisia ja kulttuuriperinnöllisesti arvokkaita kohteita. Kansallispuistojen alueella saa patikoida, vaeltaa, kalastaa, pyöräillä, meloa, uida, sukeltaa, marjastaa ja sienestää, kunhan kunnioittaa luontoa ja noudattaa annettuja säännöksiä.

Kuurinkynnään luonnonpuisto on Liettuan suosituin luontokohde ja retkeilyalue. Se kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Sen hiekkadyynit ovat Euroopan korkeimpia. Retkeilyn lisäksi Kuurinkynnäällä on mahdollista pyöräillä ja viettää rantaelämää. Alue on myös muuttolintujen suosiossa, joten keväisin ja syksyisin se on oivallinen paikka lintujen bongaukseen.

Zeimaitijan kansallispuisto sijaitsee Plateliai-järven ympäristössä. Puiston alueella on harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja sekä kulttuurihistoriallisia kohteita. Esimerkiksi Žemaičių Kalvarijan kaupungissa on yksi Liettuan vanhimpiin kuuluva puukirkko, joka on tunnettu nähtävyys sekä pyhiinvaelluskohde. Alue on myös suosittua lintubongareiden keskuudessa.

Dzūkijan kansallispuisto on Liettuan suurin suojeltu alue. Alueen kukkulat, kristallinkirkkaat purot ja joet sekä mäntymetsät houkuttelevat vaeltamaan ja melomaan. Syksyllä alue on myös suosittua sieni- ja marjastusaluetta. Kansallispuiston alueella on myös neljä kulttuurillisesti arvokasta kylää, joissa voi tutustua vanhaan kyläperinteeseen ja ihailla vanhoja rakennuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aukštaitijan kansallispuisto on erityisen tunnettu kirkkaista järvistään ja kauniista metsistään. Maisema muistuttaa suomalaista mökkimaisemaa. Puiston alueella voi meloa ja patikoida sekä pyöräillä. Luonnonrauhan lisäksi alueella on kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoisia kohteita, kuten vanhoja vesimyllyjä sekä mehiläisten hoitoon erikoistunut museo.

Trakain historiallinen kansallispuisto on ainoa laatuaan. Sen suojelukohteena on luonnon lisäksi alueen erilaiset historialliset ja arkeologiset kohteet. Alueella on esimerkiksi Trakain linna, joka on itsessään tärkeä nähtävyys. Puiston alueella on yli 30 erilaista vesialuetta, joihin voi tutustua soutaen, meloen tai purjehtien.

Kaupunkipyörä
Vilnassa on vuokrattavissa kaupunkipyöriä.

Tutustu maahan pyöräillen

Liettua sopii erinomaisesti pyöräilyyn, sillä maasto on tasaista. Kukkulat ovat suhteellisen matalia, joten jyrkkiä nousuja on vähän. Maahan on rakennettu myös runsaasti pyöräilyreittejä. Esitteitä ja reittikarttoja on saatavilla etenkin Vilnan alueelle, Kuurinkyntäälle sekä Bristonasin seudulle.

Vilnassa järjestetään erilaisia opastettuja pyöräilykierroksia. Reitin varrelle osuu niin historiallisesti tärkeitä kohteita kuin modernia Vilnaa esitteleviä paikkoja. Reitti kulkee muun muassa Unescon maailmanperintölistalle kuuluvan Vilnan vanhankaupungin läpi. Vilnaan ei tarvitse välttämättä ottaa omaa pyörää mukaan, sillä pyörän voi vuokrata paikan päältä.

Kuurinkynnäs on maan suosituinta pyöräilyaluetta. Hiekkadyynien keskellä, kauniilla rannikkoseudulla on noin 200 kilometriä pyöräilyreittejä. Yksi osa reitistä kulkee Kuurinkynnästä pitkin, toinen johtaa pohjoiseen lähemmäs Latviaa ja ja kolmas menee laguunia pitkin Rusnen saarelle.

Bristonasin seudulla kulkee noin 50 kilometriä valmiita pyöräilyreittejä. Kauniin kylpyläkaupungin pyöräilyreittien varrella on useita taukopaikkoja, joissa voi syödä eväät nuotiolla. Alueella on polkupyörävuokraamoja ja reittikartan voi noutaa alueen matkailuneuvonnasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Viisi vinkkiä Vilnaan – koe ainakin nämä!

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Anu Vaheristo, Anni Moilanen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Baltian pääkaupungit

Tallinna, Vilna vai Riika – mikä Baltian pääkaupunki on sinun valintasi?

Lapsiperheen loma Liettuassa

Lasten kanssa Liettuassa – viisi vinkkiä aktiiviseen lomaan

Koe jotain uutta Baltiassa – viisi syytä matkustaa Liettuaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja