Kuva: Vilnan katedraali ja kellotorni
Vilna

Viisi vinkkiä Vilnaan – koe ainakin nämä!

Liettuan pääkaupunki Vilna on viehättävä sekoitus nykyaikaa ja historiaa. Yhdistä lomaasi kulttuuria, nähtävyyksiä, shoppailua ja hemmottelua!

Vilna on viikonloppulomailijan kohde

Liettuan Vilna sijaitsee vain noin tunnin lentomatkan päässä Helsingistä. Vilnaan on helppo lähteä viettämään viikonloppua, sillä matkustamiseen ei tuhraudu paljon aikaa. Vilnassa on myös laaja valikoima eritasoista majoitusta, josta jokainen löytää varmasti mieleisensä. Hintataso on suomalaiselle edullinen, joten laatuun on helppo panostaa.

Vilna on viehättävä sekoitus historiaa aina keskiajalta alkaen. Myös neuvostomenneisyys näkyy edelleen katukuvassa. Historiasta kiinnostuneelle Vilna onkin unelmakohde, jonka lähes kaikki nähtävyydet ovat kävelyetäisyyden päässä toisistaan.

Vilna kehittyy vauhdilla. Trendikkäät kahvilat ja ravintolat levittäytyvät pitkin kaupunkia ja kansainvälisiä merkkejä myyviä liikkeitä on useita. Perinteitäkin kunnioitetaan ja se näkyy etenkin ruokakulttuurissa.

Lue tästä vinkit Vilnaan ja vietä unohtumaton loma!

1. Aloita vanhastakaupungista

Vilnan kaunis vanhakaupunki on sekoitus eri aikakausia. Kaupungissa näkyvät niin barokin, goottilaisuuden, renessanssin kuin klassisuuden vaikutteet. Vuosia kestänyt neuvostoaika on myös jättänyt jälkensä etenkin vanhankaupungin laitamille. Vanhakaupunki on lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994.

Vanhankaupungin pääkadun Pilieksen eli Linnakadun varrella voi ihastella kirkkoja ja muita arvorakennuksia. Rakennusten kivijaloissa on viehättäviä kahviloita ja myymälöitä, joista voi ostaa meripihkakoruja sekä muita tuliaisia.

Linnakadun toisessa päässä sijaitsevat Vilnan katedraali ja katedraalin kellotorni. Niitä ympäröivä aukio on kaupunkilaisten kokoontumispaikka, jossa ihmetellään elämää ja tavataan tuttuja. Se on myös oivallinen aloituspaikka Vilnan nähtävyyskierrokselle.

Aukion takana sijaitsee mäenharjanne, jossa kohoaa Gedeminaksen torni. Torni on Vilnan maanmerkki ja kansallinen symboli. Alun perin se oli harjanteella sijaitsevan linnakkeen vartiotorni. Tornissa on museo, jossa pääsee tutustumaan linnakkeen ja Vilnan historiaan. Linnakkeen juurella toimii myös Kansallismuseo, jossa on esillä kattava otos Liettuan historiaa.

Vanhakaupunki
Kuva:
Vanhankaupungin pääkadulla Pilieksellä eli Linnakadulla on paljon viihtyisiä kahviloita.

2. Shoppaile Gedemino-kadulla ja ostoskeskuksissa

Gedemino-katu on Vilnan pääkatu. Tämän noin kaksi kilometriä pitkän kadun nimi on vaihdellut kulloinkin valtaa pitävän henkilön mukaan. Sitä on aikaisemmin kutsuttu muun muassa Stalinin- ja Lenininkaduksi. Vuodesta 1989 se on tunnettu Vilnan perustajan Gedeminaksen katuna.

Kadun varrelta löytyy lukuisia kauppoja, jotka myyvät paikallista muotia sekä kansainvälisesti tunnettuja merkkejä. Pääkadulta kannattaa poiketa myös sivukaduille, joista löytää ihania pieniä putiikkeja. Gedeminon varrella on myös kahviloita ja ravintoloita, joissa voi levähtää ostosten lomassa.

Shoppailijaa viihdyttävät Vilnan useat massiiviset ostoskeskukset, joista Akropolis on suurin. Se sijaitsee hieman ydinkeskustan ulkopuolella. Akropoliksessa on valtava määrä vaate- ja kenkäkauppoja sekä ravintoloita. Ostosten teon lomassa voi piipahtaa myös elokuvissa tai keilaamassa.

Aivan keskustan tuntumassa on kauppakeskus Europa. Europa on miellyttävän kokoinen eikä koskaan niin ruuhkainen kuin Akropolis. Europan valikoimiin kuuluu vaate- ja kenkäkauppojen lisäksi kodinsisustusliikkeitä. Lisäksi siellä on muutama kahvila ja ravintola.

Mielenkiintoisin ostoskeskus on varmasti VCUP eli Vilnan keskustavaratalo. VCUP:lla on pitkät perinteet, sillä se on palvellut asiakkaita jo neuvostoaikana. Valikoimissa on vaate-, kenkä- ja koruliikkeitä sekä kodintavaraa.

3. Rentoudu kylpylässä

Vilnaan on noussut kauneushoitoloita lähes joka kadunkulmaan. Päiväkylpylät ovat laadukkaita ja suomalaiselle varsin edullisia. Päiväkylpylöihin voi piipahtaa vaikka kasvohoitoon tai manikyyriin kesken ostos- tai nähtävyyskierroksen. Suositeltavaa on kuitenkin varata aika ennakkoon.

Jos kaipaat enemmän hemmottelua, kannattaa suunnata kylpylään kokonaiseksi päiväksi. Päivän aikana voi nauttia ihanista rentouttavista hoidoista ja hieronnoista, saunoa ja uida sekä vain keskittyä olemiseen. Moni kylpylä tarjoilee myös laadukasta ja terveellistä ruokaa. Hyviä vaihtoehtoja keskustassa ovat esimerkiksi Idzumi Spa eli täyden palvelun kylpylä japanilaisessa hengessä tai täyden palvelun kauneushoitola VisUnita.

Trakain linna
Kuva:
Trakain linna on suosittu kesäkohde.

4. Ihastu liettualaiseen ruokaan

Vilna on kulinaristin kohde. Kaupungissa on tarjolla niin paikallisia herkkuja kuin makuja maailmalta. Lähes jokaisessa kadunkulmassa on ravintola, ja uusia paikkoja avataan jatkuvasti. Luomu- ja lähiruokaa tarjoavat ravintolat ovat kasvava trendi Liettuassa.

Perinteinen liettualainen ruoka on yksinkertaista, maistuvaa ja nojaa paljon satokausiin. Kesällä ja syksyllä syödään paljon kasviksia, sieniä ja marjoja. Ruoat maustetaan tuoreilla yrteillä. Peruna kuuluu olennaisena osana moneen ruokalajiin. Kalaa, possua, ankkaa ja lammasta käytetään paljon. Maksa on myös suosittua. Liettualaiset rakastavat maitotuotteita, hapankermaa ja juustoja syödään paljon. Myös erilaiset makeat leivonnaiset vievät kielen mennessään.

Kokeilemisen arvoisia annoksia ovat esimerkiksi etenkin kesäisin syötävä kylmä punajuurikeitto, paksut pannukakut, joita syödään suolaisten tai makeiden lisukkeiden ja hapankerman kanssa sekä kybynlarit eli lampaalla, sipulilla ja sienillä täytetyt pienet piirakat. Nauti ruoan kyytipoikana paikallista olutta. Liettuassa on noin 200 panimoa joiden tuotteista valita.

5. Tee retki maaseudulle Trakaihin

Jos kaupunki alkaa olla koluttu, kannattaa tehdä päiväretki Trakaihin. Trakai sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Vilnasta ja sinne pääsee kätevästi paikallisjunalla. Illaksi voi palata Vilnaan ja suunnata kaupungin vilkkaaseen iltaelämään.

Trakai on kuuluisa ennen kaikkea siellä sijaitsevasta historiallisesta linnasta. Linnan vanhimmat osat ovat peräisin 1300-luvulta. Linna on toiminut niin kuninkaan kesäasuntona kuin vankilanakin. Nykyiseen kuntoonsa linna restauroitiin 1950-1960 –luvuilla. Se on suosittu kohde etenkin kesällä. Sen ympäristössä on myös kuvattu elokuvia.

Trakain linna sijaitsee kirkasvetisen Galve-järven rannalla. Järven ympäristö on suosittua virkistysaluetta. Päivän järvellä voi viettää vaikka meloen. Vuokrattavana on myös polkuveneitä.

Trakain kaupunki itsessään on viehättävä ja tutustumisen arvoinen. Pienet perinteiset puutalot luovat kaupungille ainutlaatuisen tunnelman. Pääkadun varrella on lukuisia ravintoloita, jotka tarjoavat perinneruokaa ja muita herkkuja. Pääkadulta kannattaa poiketa myös sivukaduille, joista löytää koruja ja käsitöitä myyviä pieniä kauppoja.

Lue lisää: Vilnan viralliset matkailusivut

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Anni Moilanen, Anu Vaheristo

Päivitetty: 21.5.2015

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (11 votes, average: 3,27 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia