Kohdeopas: Filippiinit

Aasian eksoottisimmat matkakohteet

Filippiineillä voi nauttia lomasta täysin siemauksin: ystävällisiä ihmisiä, upeita hiekkarantoja ja loistavia ostosmahdollisuuksia.

Filippiinien saaristo on tunnettu valkohiekkaisista rannoistaan ja väkirikkaista kaupungeistaan. Siinä missä Manila on yksi maailman tiheimpiin asutuista ja saastuneimmista kaupungeista, löytyy saaristosta myös täysin asumattomia pikkusaaria paratiisirantoineen.

FILIPPIINIT MATKAILUMAANA

Aasian saarivaltiot lomakohteina

Tuhansien saarien valtio

Filippiinit on yli 7 000 saaresta koostuva saaristovaltio, joka kelluu Tyynellä valtamerellä Kaakkois-Aasiassa.

Ensimmäinen eurooppalainen valloittaja Filippiinien saarilla oli Fernao de Magalhães, joka löysi saaret 1500-luvun alkupuoliskolla. Sittemmin Espanja hallitsi saaria yli 300 vuoden ajan, kunnes saaret siirtyivät Yhdysvalloille 1800-luvun lopussa. Filippiinit itsenäistyivät toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1946. Espanjalaisten ja Yhdysvaltalaisten jäljet näkyvät Filippiineillä tänäkin päivänä. Saarten virallinen kieli on filipinon ohella englanti.

Vaikka Filippiinit koostuu tuhansista saarista, suurin osa niistä on pieniä ja asumattomia. Valtaosa väistöstä asustaa noin kymmenellä suurimmalla saarella, joille myös matkailijat ainakin aluksi suuntaavat. Filippiinien tunnetuimpia kohteita ovat pääkaupunki Manila ja rantalomakohde Boracay. Saariston pikkusaaret tarjoavat paljon retkimahdollisuuksia.

Filippiinien ilmasto

Pääasiassa Filippiineillä vallitsee trooppinen ilmasto. Lämpötilat kohoavat lämpimiin lukemiin ympäri vuoden ja jopa kylmimpään aikaan tammikuussa ylletään yli 20 asteeseen. Kuumimpaan aikaan keväällä lämpötilat kohoavat yli 30 asteen.

Sateiden suhteen alueelliset erot ovat saaristossa huomattavia. Filippiinien pohjoisosissa koetaan yksi sadekausi vuodessa, kun taas saariston eteläisimmissä osissa sateita saadaan tasaisesti ympäri vuoden. Filippiinien pohjoisosan sadekausi ajoittuu kesään ja alkusyksyyn, muulloin sademäärät jäävät vähäisiksi.

Alkusyksystä Filippiinejä uhkaavat trooppiset hirmumyrskyt, sillä saaristo sijaitsee aivan niiden reitillä.

Valkeahiekkainen paratiisisaaristo

Filippiinit tunnetaan erityisesti rantalomakohteena, sillä saaristosta löytyy lukuisia paratiisinomaisia saaria. Filippiinien pitkät valkohiekkaiset rannat on kuin luotu auringonpalvontaan ja vesiurheiluun. Saariston rannoilla voi harrastaa esimerkiksi purjehdusta, surfausta, purjelautailua ja vesihiihtoa.

Kirkas, turkoosin vivahtava merivesi tarjoaa loistavat mahdollisuudet sukeltajille ja snorklaajille. Filippiinien vesistöistä löytyy koralleja, värikkäitä kaloja ja paljon sukelluskurssilaisia. Suosittu sukelluskohde on Mindoron saarella sijaitseva Puerto Galera Bay.

Filippiinien saariston valkea hiekka on monien mielestä kenties maailman parasta: pehmeää ja lämmintä. Parhaat rannat löytyvät saariston keskiosista, missä sijaitsevat esimerkiksi Boracayn ja Cebun saaret. Etenkin Boracay on tunettu monipuolisista rantalomamahdollisuuksistaan.

Filippiineillä voi myös tutustua saariston eksoottiseen luontoon, tehdä veneretkiä pikkusaarille tai lähteä vaikka bongaamaan haikaloja.

Ostosmatkailijan paratiisi

Filippiinit ja erityisesti Manilan kaltaiset kaupungit ovat loistavia kohteita ostosmatkailijalle. Manilassa sijaitsee lukuisia suuria ja pieniä ostoskeskuksia, joista voi ostaa lähes mitä tahansa länsimaisista merkkivaatteista paikallisiin käsitöihin.

Ostospaikkojen lukumäärän ohella ostosmatkailijoita houkuttaa Filippiineille paikallinen hintataso. Filippiinit on yksi maailman edullisimmista ostoskohteista, joten tuliaisten hamstraaminen ei ohenna lompakkoa juuri lainkaan.

Hyvä tietää Filippiineistä

Filippiinit ovat vuoristoisia saaria, joilla sijaitsee yhteensä parisenkymmentä aktiivista tulivuorta. Maanjäristykset ovat saarella yleisiä, minkä lisäksi Filippiinit sijaitsee trooppisten hirmumyrskyjen kulkureitillä. Sadekauden aikana matkailijan on siis syytä pitää silmällä säätietoja.

Manilan kaltaiset suuret kohteet voivat olla turvattomia, eikä terrori-iskujen mahdollisuutta voi sulkea pois. Suomen Ulkoministeriön mukaan terrori-iskujen mahdollisuus on suuri erityisesti Mindanaolla ja Sulun saaristossa, sekä Manilassa ja muissa suurissa kaupungeissa. Pommi-iskujen ja kidnappauksen todennäköisyys on Ulkoministeriön mukaan toistaiseksi suuri, ja myös ulkomaalaiset voivat joutua kidnappauksen kohteeksi.

Myös köyhyydestä johtuva katurikollisuus on viimeaikoina yleistynyt. Matkailijan on hyvä tiedostaa mahdolliset riskit ja tarkkaavaisuus Manilan julkisilla paikoilla liikuttaessa on tarpeen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN FILIPPIINEILLÄ

Boracayn hotellit

Lennot Filippiineille

Vaikka vain pienellä osalla Filippiinien saarista on oma lentokenttä, nousee saariston lentoasemien lukumäärä silti yli 250 kappaleen. Ulkomailta tulevat matkailijat käyttävät useimmin Manilan kansainvälistä lentokenttää.

Suomesta ei ole suoria lentoja Filippiineille, vaan koneenvaihdon joutuu tekemään esimerkiksi Amsterdamissa. Muista Aasian kohteista, kuten Bangkokista, Singaporesta ja Hongkongista on hyvät lentoyhteydet Manilaan.

Lennot Suomesta Filippiineille maksavat noin 800–1100 euroa.

Hotellit ja majoitus Filippiineillä

Filippiinien suurimmilta saarilta löytyy hyvät majoitusmahdollisuudet. Etenkin pääkaupunki Manilasta löytyy paljon kaupunkihotelleja ja Boracayn ja Mactansaaren kaltaisista turistikohteista paljon lomahotelleja. Filippiineillä on tarjolla myös luksusluokan majoitusta sekä paljon kylpylähotelleja.

Tasokkaiden hotellien ohella saaristosta löytyy myös budjettiluokan majapaikkoja. Hotellien hinta-laatusuhde on usein hyvä. Edullisimmillaan Filippiineillä majoittuu 5-20 eurolla, mutta on hyvä huomioida, että majoituksen taso saattaa olla vaatimaton. Keskimäärin hotelliyö Filippiineillä maksaa 40–60 euroa.

Liikkuminen Filippiineillä

Filippiinien saaristossa voi liikkua lentokoneella tai veneillä. Lentoja saarten välillä operoivat esimerkiksi kansalliset lentoyhtiöt Cebu Pacific ja Philippine Airlines, sekä South East Asian Airlines. Kaikille saarille ei kuitenkaan ole mahdollista saapua lentäen. Lautat ja veneet operoivat säännöllisesti eri kohteiden välillä.

Suurissa kaupungeissa ja lomakohteissa voi liikkua takseilla, busseilla tai jeepneyilla. Taksilla liikuttaessa kuljettajaa kannattaa muistuttaa laittamaan mittari päälle. Lyhyehkö taksimatka maksaa keskimäärin pari euroa.

Bussit ovat edullinen liikkumismuoto ja reitin määränpää löytyy usein tuulilasista. Jeepneyt ovat kaikkein edullisin tapa liikkua paikasta toiseen, sillä matka kaupunkialueella maksaa vain parikymmentä senttiä.

FILIPPIINIEN MATKAKOHTEET

Filippiinien pääkaupunki

Pääkaupunki Manila

Filippiinien pääkaupunki Manila sijaitsee Luzonin saarella. Manila on yksi maailman tiheimmin asutuista kaupungeista ja täällä matkailija voi kokea todellista kaupungin kuhinaa. Manila on yksi Filippiinien huvielämän keskuksista. Manila tuhoutui pahoin toisessa maailmansodassa, mutta kaupungista löytyy yhä myös historiallisia nähtävyyksiä. Manilan tunnetuimpia käyntikohteita ovat rantakatu, Chinatown, Fort Santiago ja San Agustinin kirkko.

Boracay

Boracayn lomasaari sijaitsee noin tunnin lentomatkan päässä Manilasta. Boracay on tunnettu trooppisten metsien reunustamista paratiisirannoistaan ja saari on suosittu rantalomakohde. Kuuluisin saaren rannoista on White Beach. Boracaylla voi nauttia myös vilkkaasta iltaelämästä.

Cebu

Filippiinien saariston keskiosissa sijaitseva suurehko Cebun saari on tunnettu lomakohde. Saarella voi viettää rentouttavaa lomaa kylpylässä tai aktiivista lomaa vesiurheilun parissa. Saarella sijaitsee myös monia nähtävyyksiä, kuten Fort San Pedron linnoitus ja Basilica Minore Del Santo Nino -kirkko. Cebulta löytyy paljon luksusluokan lomahotelleja.

FILIPPIINIEN PARHAAT

Filippiinien parhaat rannat

Filippiinien parhaat rannat

  1. White Beach, Boracay
  2. Pagudpud, Luzon
  3. Puraran Beach, Catanduanes
  4. Puerto Galera Bay, Mindoro
  5. Bounty Beach, Malapascua

Lisätietoa

Filippiinien virallinen matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: iStockphoto ja SXC

Päivitetty: 1.3.2016

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia