Hyppää sisältöön

Näin pakkaat rinkan fiksusti

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 12.08.2013
Rinkka selkään ja menoksi! Näillä vinkeillä reppu kevenee ja matka sujuu.

Pakkaa rinkka ajan kanssa

Jokaiselle reppureissaajalle on aikojen saatossa kehittynyt tietty tapa pakata rinkkansa. Pakkaustyyliin vaikuttavat myös rinkan koko ja käyttöympäristö, joten yhtä ainoata tapaa oikeaan pakkaamiseen ei ole. Huonosti pakattuna rinkka on kuitenkin ikävä kantaa ja tavaroiden löytäminen on haasteellista. Rinkka kannattaa aina pakata huolella ja ajan kanssa.

Monesti matkoilla tulee myös hankittua tuliaisia ja vaatteita, jolloin on tärkeää optimoida rinkan käyttövolyymi. Lue Rantapallon kymmenen vinkkiä onnistuneeseen pakkaamiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Painavat tavarat pohjalle

Raskaat tavarat, kuten kengät ja kirjat, kannattaa sijoittaa mahdollisimman alas ja lähelle selkää. Näin rinkan paino ei kallistu poispäin kehosta ja rinkka on mukava kantaa. Pakkaa raskaimmat tavarat ensin ja kaikki muu niiden ympärille.

2. Kilot kuriin

Rinkan kokonaispainon ei tulisi juuri ylittää 20 kiloa. Ideaalipaino on noin puolet siitä tai korkeintaan 25 % kantajan painosta.

3. Jätä tilaa ostoksille

Älä koskaan täytä rinkkaa piripintaan, vaan yleensä noin 75 % täyttöaste on sopiva. Matkan varrelta hankitut matkamuistot ja tavarat tulevat kuitenkin täyttämään vapaan tilan. Aseta kaikki mukaan tulevat tavarat lattialle ennen rinkan täyttämistä ja pohdi huolella, mitä niistä oikeasti tulet tarvitsemaan.

4. Pussita vaatteet

Pakkaa vaatteet tyypeittäin muovipusseihin: päällysvaatteet yhteen, likapyykki toiseen. Eriväriset pussit helpottavat tunnistamista. Pienemmät vaatteet mahtuvat kätevästi Minigrip-pussukoihin, varsinkin kun puristaa niistä ilman pois. Tavarat pysyvät pusseissa suhteellisen rypyttöminä, ja tilaa säästyy yllättävän paljon.

5. Pidä tärkeät tavarat saatavilla

Vaihtovaatteiden ja usein käytettävien tavaroiden on hyvä olla helposti tavoitettavissa. Paras paikka on tavallisesti lähellä vetoketjuja tai rinkan ulkotaskuissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Suojaa särkyvä

Oletuksena on, että rinkkaa tullaan käsittelemään kovakouraisesti, monesti ulkopuolisten toimesta. Tästä johtuen kaikki särkyvä kannattaa pakata tiiviisti rinkan keskiosaan muutaman vaatekerran sisään. Nesteitä sisältävät tavarat tulee pakata kahta varmemmin, mielellään vedenpitäviin pusseihin tai säiliöihin.

7. Suojaudu sateelta

Toinen oletus on, että rinkka tulee vettymään, sillä usein sitä joutuu kantamaan sateen keskellä tai korkeassa ilmakosteudessa. Tällöin vaatteiden ja herkän elektroniikan kuivana pysyminen voi olla hankalaa. Rinkan sisäosan vuoraaminen mustalla muovisäkillä auttaa kuitenkin varmistamaan, että tavarat eivät tule nihkeän kosteiksi.

8. Piilota asiakirjat

Matkaliput ja passi on parasta laittaa monista rinkoista löytyviin piilotaskuihin. Jos rinkassa ei ole selkeätä piilopaikkaa, pienellä mielikuvituksella sellaisen pystyy itsekin tekemään. Säilytä myös rahat piilossa ja mieluiten useaan eri paikkaan jaettuina.

9. Ota korjaustarpeet mukaan

Pidä aina ylimääräisiä korjaustarvikkeita mukana, sillä reissussa repun remmi voi katketa tai sauma ratketa. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin matkustaa rikkinäisen rinkan kanssa.

10. Pakkaa rinkkaan, älä ulkopuolelle

Älä roikota tavaroita rinkan ulkopuolella. Sen lisäksi, että ne usein hölskyvät ja haittaavat tasapainoa, kanssamatkaajat eivät arvosta heiluvien tavaroiden väistelyä.

Tärkein sääntö on jättää kotiin kaikki ne tavarat, joiden tarve epäilyttää. Hyvin suunniteltu rinkan täyttäminen säästää paljolta päänvaivalta ja tekee matkanteosta nautinnollisempaa.

Daniel Stöckli

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa?

Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa lennolle? Muista nämä 3 – mutta varo yhtä

Matkalaukun lukitseminen lennolle

Saako ruumaan menevän matkalaukun lukita lennolle? Huomioi nämä asiat

Helsinki-Vantaa

Helsinki-Vantaalle odotettu uudistus – näin nesteiden kanssa matkustaminen helpottuu

Käsimatkatavarat

Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja