hero taustakuva

Tunnetko jo tämän luontokohteen Helsingin edustalla? Suositussa Vallisaaressa on yhä paremmat palvelut vierailijoille

Visit Helsinki/ Kalle Kataila artikkelin kuva
Suomen matkailu
Helsingin Vallisaari on kiinnostava luontokohde, jossa pääsee harrastamaan erilaisia aktiviteetteja sekä nauttimaan kauniista merimaisemista. Saaren palveluja on kehitetty kesäkaudelle 2017 – katso, millaisia uutuuksia on luvassa!
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 19.07.2018
facebook   whatsapp

Kausi alkoi vapusta

Suomenlinnan naapurissa sijaitseva Vallisaari on kesäaikaan yksi Helsingin kiinnostavista luontokohteista. Vallisaaressa vierailijat pääsevät tutustumaan saaren koskemattomaan ja monimuotoiseen luontoon sekä vanhoihin linnoituksiin. Saarelta aukeaa myös upeat maisemat Helsinkiin ja merialueille.

Kaikki eivät kuitenkaan vielä tunne tätä upeaa retki- ja ulkoilusaarta, vaikka se löytyy lyhyen matkan päästä. Syy on saaren historiassa, sillä se oli pitkään Puolustusvoimien käytössä. Yleisön liikkumista saarella rajoitettiin myös siksi, että sen maastossa oli räjähteitä 30-luvulla tapahtuneen räjähdysonnettomuuden jäljiltä.

Vallisaaressa kesäkausi 2017 alkoi vappuna. Vesibussiliikenne saareen käynnistyi vapunpäivänä, ja se jatkuu syyskuulle asti. Myös saaren satamakahvila on jo avannut ovensa saapuville vierailijoille.

Vallisaari ja siihen sillalla yhdistetty Kuninkaansaari avattiin suurelle yleisölle kesäkaudelle 2016. Innostus oli kova ja saarilla vieraili kesän aikana lähes 100 000 kävijää. Suuren väkimäärän vuoksi vesibussiyhteydet olivat ajoittain ruuhkaisia varsinkin helteisinä päivinä. Kesäkaudella 2017 saareen pääsee Kauppatorilta kahden yhtiön aluksilla, jotta jonoilta ja ruuhkilta vältyttäisiin. Aavalines kuljettaa väkeä Torpedolahden laituriin, ja JT-Line vie vierailijat Vallisaaren päälaituriin. Laivamatka saarelle kestää Kauppatorilta noin 20 minuuttia.

Myös saaren ravintolapalveluja lisätään kesälle. Sekä päälaiturin lähistöltä että Torpedolahdesta löytyy kahvila, ja Torpedolahden satamakahvilan yhteydessä on myös ulkoilmaterassi, jonne mahtuu parisataa ihmistä. Saarelle tuodaan kesäksi kaksi konttiravintolaa, ja sinne avataan lisäksi jäätelöbaari. Omien eväiden syöminen onnistuu piknik-paikoilla, mutta grillaaminen on saarella kielletty.

Lisää ohjelmapalveluja

Myös Vallisaaren ohjelmapalveluja on kehitetty. Saarella voi osallistua esimerkiksi ohjatuille kierroksille, joilla pääsee myös yleisöltä kiellettyihin paikkoihin. Vallisaaren eteläkärjen maastossa ei saa liikkua omatoimisesti, mutta opastetulla retkellä se on kuitenkin mahdollista.

Patikoinnin lisäksi maastossa voi liikkua ohjatusti fatbike-pyörällä, jonka kyydissä ehtii lyhyessä ajassa nähdä paljon Vallisaaren sekä Kuninkaansaaren kaunista luontoa. Fatbike sopii kulkuvälineeksi herkkään luontokohteeseen, koska sen pulleat renkaat kuluttavat maastoa tavallisen pyörän renkaita vähemmän.

Vallisaaressa voi kokeilla tänä kesänä ohjatusti myös muita ulkoilma-aktiviteetteja kuten puissa kiipeilyä, boulderointia ja kalliokiipeilyjä sekä SUP-melontaa. Aktiviteettien tarjonta riippuu siitä, missä vaiheessa kautta saarella vierailee. Rauhallisempaa puuhaa kaipaava voi esimerkiksi tutustua valokuvanäyttelyyn, joka avataan Vallisaaren Aleksanterinpatterille toukokuun loppupuolella.

Katso kuvat Helsingin Vallisaaresta!

Visit Helsinki/Tuomo HäyrinenVallisaari
Vallisaaresta aukeaa kauniit maisemat Helsinkiin ja merelle.
Marianne ZittingVallisaari
Vallisaaren luontoon voi tutustua myös fatbiken kyydissä.
Marianne ZittingVallisaari
Vallisaaren nähtävyyksiin kuuluvat upean luonnon lisäksi myös vanhat rakennukset ja linnoitukset.
Marianne ZittingVallisaari
Vallisaareen voi ottaa mukaan omia eväitä tai hyödyntää saaren ravintolapalveluja.

>> Lue myös: Parhaat päiväretket Helsingistä – 5 kohdetta, joita et halua jättää väliin

Teksti: Marianne Zitting
Kuvat: Visit Helsinki/Kalle Kataila, Visit Helsinki/Tuomo Häyrinen ja Marianne Zitting

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.