Hyppää sisältöön

Porvoon parhaat nähtävyydet – 16 vinkkiä lomalle tai päiväretkelle

  • Ella Vuolasto
Ella Vuolasto Päivitetty: 04.07.2024
Porvoo on tunnettu erityisesti vanhasta kaupunginosastaan, mutta houkuttelevia nähtävyyksiä löytyy myös Vanhan Porvoon ulkopuolelta.

1. Vanha Porvoo

Vanha Porvoo on kaupungin vetonaula ja lumoava aikamatka menneisyyteen. Kapeat kujat, kiviset kirkkopolut ja värikkäät puutalot luovat ainutlaatuisen tunnelman. Tämän historiallisen alueen vanhimmat rakennukset ulottuvat jopa 1700-luvulle.

Inka KhanjiVaaleanpunainen puutalo mukulakivikadulla
Vanha Porvoo on suosittu erityisesti kesällä, jolloin pienissä lahjatavarapuodeissa kuhisee kävijöitä.

Vanhassa Porvoossa voi tutustua pieniin gallerioihin, käsityöläisten työpajoihin ja viehättäviin kahviloihin, jotka tarjoavat paikallisia herkkuja. Vanhan Porvoon kujilta löytyy myös lukuisia pieniä putiikkeja, joissa voi tehdä löytöjä käsitöistä, koruista ja design-tuotteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Porvoon parhaat ravintolat – 10 vinkkiä

2. Porvoon tuomiokirkko

Porvoon tuomiokirkko on historiallinen maamerkki ja kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kirkko on yksi Suomen vanhimmista ja se on rakennettu jo 1400-luvulla.

Inka KhanjiValkoseinäinen vanha kivikirkko
Porvoon tuomiokirkko sijaitsee kunniapaikalla Vanhan Porvoon yläpuolella.

Sen vaikuttava goottilainen arkkitehtuuri ja sijainti Vanhan Porvoon keskellä tekevät siitä erottamattoman osan Porvoota. Kirkon ympäristössä on myös viehättävä kirkkopuisto.

3. Brunbergin tehtaanmyymälä

Brunbergin tehtaanmyymälä on herkkusuun unelmakohde ja yksi suosituimmista käyntikohteista Porvoossa. Täällä voi tutustua Brunbergin makeisten valmistusprosessiin ja tehdä makunystyröitä ilahduttavia löytöjä tuliaiseksi tai omiin nautinnollisiin hetkiin.

Visit FinlandPorvoon idyllinen vanhakaupunki auttaa myös sokerihampaan kolotukseen.
Brunbergin suklaatehtaalla on myymälä myös Porvoon vanhassakaupungissa.

Jo vuodesta 1871 toiminut Brunbergin makeistehdas on ylpeä perinteistään. Uusi tehtaanmyymälä avattiin vuonna 2021, ja siellä voit seurata artesaanisuklaan valmistusta lippulaivamyymälän tiloissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Punaiset ranta-aitat

Jos on nähnyt valokuvia Porvoosta, on todennäköisesti nähnyt kuvia punaisista aitoista. Nämä idylliset ranta-aitat sijaitsevat Porvoonjoen rannalla ja ovat osa kaupungin perinteistä maisemaa.

Shutterstock
Punamultamaalilla maalatut aitat ovat osittain asuinkäytössä.

Vanhoja ranta-aittoja kannattaa ihastella vastarannalta, näin ne tarjoavat upean taustan valokuville. Punaiset aitat ovat suosittu nähtävyys niin turistien kuin paikallisten keskuudessa.

>> Lue myös: Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

5. J. L. Runebergin koti

Johan Ludvig Runebergin koti on merkittävä osa Porvoon kulttuurihistoriaa. Tämä kirjailijan ja runoilijan kotitalo tarjoaa kävijöilleen ikkunan menneisyyteen.

Matilda IsohellaRunebergin koti Porvoossa
Runebergin koti on toiminut museona vuodesta 1882.

Runeberg asui ja työskenteli tässä talossa 1800-luvun alkupuolella, ja se on säilynyt autenttisena aikakautensa tunnelmaa heijastaen. Koti on avoinna yleisölle ja toimii museona, joka esittelee Runebergin elämää, tuotantoa ja aikakauden ilmapiiriä.

J.L. Runebergin kodista löytyy myös kuvanveiston uranuurtajan Walter Runebergin veistoskokoelma, joka on merkittävä osa Porvoon taidekulttuuria

6. Porvoon nukke- ja lelumuseo

Porvoon nukke- ja lelumuseo on viehättävä kohde kaikenikäisille. Museo esittelee yksityisen kokoelman erilaisia nukkeja ja muita leluja aina 1800-luvulta 2000-luvulle asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockPorvoon nukke- ja lelumuseo
Nukke- ja lelumuseon yhteydessä toimii Tuulan-Aitta, josta voi ostaa antiikkia ja käsitöitä.

Tämä kiehtova nähtävyys tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa menneiden aikojen leikkeihin. Museo sijaitsee tunnelmallisessa vanhassa puutalossa ja on avoinna yleisölle kesäkautena sekä tilauksesta ympäri vuoden.

7. Taidetehdas

Taidetehdas on Porvoossa sijaitseva kulttuurikeskus, joka tarjoaa monipuolisia taide-elämyksiä kaikille vierailijoille. Tämä entinen hevosenkenkätehdas on muutettu eläväksi taiteen ja kulttuurin keskittymäksi.

Visit PorvooTaidetehdas Porvoossa
Taidetehdas avattiin yleisölle toukokuussa 2012.

Taidetehtaan alueella on myös Porvoon Taidehalli, jossa voi tutustua vaihtuviin taidenäyttelyihin.

8. Iso Linnamäki

Iso Linnamäki on historiallinen paikka, joka tarjoaa näkymän Porvoon ylle ja ympäröiville maisemille. Tällä vaikuttavalla mäellä sijaitsee raunioita ja jäännöksiä muinaisista linnoituksista ja asutuksista. Iso Linnamäki on ollut käytössä 700–1300-luvulla, ja sen alueella on mahdollista kokea menneiden aikakausien jälkiä.

ShutterstockPuinen kyltti Porvoon Iso Linnamäki
Ison Linnamäen muinaislinnoitukset tarjoavat historiallista mystiikkaa.

Mäen huipulla voi ihailla maisemia ja samalla kuvitella, millaista elämä on ollut näillä historiallisilla paikoilla. Iso Linnamäki on suojeltu muinaisjäännös, jota ei saa kaivaa, peittää tai vahingoittaa, ja sen säilyttäminen perustuu muinaismuistolakiin.

9. Söderskärin Majakka

Söderskärin majakka on vaikuttava nähtävyys Porvoon edustalla sijaitsevalla saarella. Tämä historiallinen majakka on yksi Suomen vanhimmista ja se tarjoaa upean merellisen näköalan ympäröivään saaristoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit Finland / Juho KuvaSöderskär, Suomi
Söderskärin majakkasaari on erittäin suojeltu ainutlaatuisen luontonsa vuoksi.

Majakkaan pääsee veneellä, ja saarella voi tutustua majakan historiasta kertovaan näyttelyyn ja nauttia upeasta luonnosta. Söderskärin majakka on luonnonsuojelualuetta ja sinne pääsee rajoitetusti kesäaikaan lintujen pesintäkauden vuoksi.

Saarella ei ole majoitus- tai ravintolapalveluita.

10. Porvoon museo

Porvoon museo on kulttuurihistoriallinen aarre, joka tarjoaa vierailijoilleen mahdollisuuden tutustua kaupungin rikkaaseen menneisyyteen ja perinteisiin.

ShutterstockPorvoon museo
Porvoon museon historia kietoutuu Vanhan raatihuoneen ympärille.

Museo sijaitsee kauniissa Vanhan Porvoon ympäristössä ja rakennukset ovat peräisin 1700-luvulta. Näyttelyissä voi ihailla esimerkiksi taidetta, valokuvakokoelmaa ja historiallisia esineitä.

11. Klovharunin saari

Klovharun on ainutlaatuinen saari Porvoon edustalla, jossa sijaitsee pieni mökki, joka tunnetaan Tove Janssonin kotina ja inspiraation lähteenä useille hänen kirjoittamilleen saduille.

Flickr / Visit PorvooKlovharun, Porvoo
Tove Janssonin kesämökkisaari on vierailuaikanaan erittäin suosittu kohde.

Tähän poikkeukselliseen kohteeseen pääsee tutustumaan harvoin, sillä Klovharunin luoto avautuu yleisölle vain kerran vuodessa, yhden viikon ajaksi kesäisin.

12. Albert Edelfeltin ateljeemuseo

Albert Edelfeltin ateljeemuseo on ainutlaatuinen kulttuurikohde Porvoossa. Tämä historiallinen rakennus oli tunnetun suomalaisen taidemaalari Albert Edelfeltin työskentelypaikka ja koti.

Albert Edelfeltin ateljee Porvoossa
Albert Edelfelt maalasi rakkaassa ateljeessaan yli 220 teosta.

Museossa voi astua taiteilijan jalanjäljille ja tutustua hänen elämäänsä sekä monipuoliseen taiteelliseen tuotantoonsa. Vuonna 2019 ateljeen pihapiiriin rakennettiin Villa Albert, jossa on vaihtuvia näyttelyitä ja museomyymälä.

13. Postimäen ulkoilmamuseo

Postimäen ulkoilmamuseo tarjoaa aikamatkan menneisiin aikoihin esittelemällä perinteistä suomalaista maalaisympäristöä. Museoalueella voi tutustua vanhoihin maatalousrakennuksiin, asumuksiin ja työkaluihin, jotka valottavat Suomen maaseudun historiaa eri aikakausina.

Postimäki muodostuu kahdeksastatoista pienestä mäkituvasta ja se on myös saanut Museoviraston nimityksen valtakunnallisesti merkittävästä rakennetusta kulttuuriympäristöstä. Kesäaikaan alueella palvelee kahvila.

14. Näsinmäen hautausmaa

Näsinmäen hautausmaa on historiallinen hautausmaa Porvoon kaupungissa. Hautausmaa on ollut käytössä vuodesta 1789 lähtien ja se on viimeinen leposija monille merkittäville henkilöille, kuten runoilija Johan Ludvig Runebergille.

ShutterstockNäsinmäen hautausmaa Porvoossa
Näsinmäen hautausmaa on Suomen neljänneksi vanhin hautausmaa, joka sijaitsee erillään kirkkorakennuksesta.

Museoviraston luettelossa Näsinmäen hautausmaa on mukana valtakunnallisesti arvokkaiden rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukossa. Lisäksi koko Näsinmäki on historiallinen alue, joka on toiminut merkittävänä matkailukohteena ja virkistysalueena.

15. Porvoon Paahtimo

Porvoon Paahtimo on suosittu paikallinen kohtaamispaikka, jossa voi nauttia paikan päällä valmistetusta kahvista sekä herkullisista leivonnaisista.

Inka KhanjiPorvoo
Porvoon paahtimon kahvia voi juoda vaikkapa Porvoonjoella olevalla laivaterassilla.

Paahtimo sijaitsee kauniissa 1800-luvun punaisessa puutalossa, ja sen tunnelma on lämmin ja kodikas. Täältä voi ostaa mukaan tuoreita kahvipapuja ja muita herkkuja.

16. Hotelli Haikon Kartano & Spa

Hotelli Haikon Kartano & Spa on historiallinen kartanokompleksi, joka sijaitsee kauniissa ympäristössä Porvoon laitamilla. Kartanon historia juontaa juurensa aina 1800-luvulle.

Niko LaurilaHaikon Kartano Porvoossa
Haikon Kartanon vaikuttava arkkitehtuuri sekä idyllinen sijainti meren rannalla tekevät siitä huomionarvoisen kohteen.

Kartano on säilyttänyt vanhan ajan tunnelman ja tarjoaa vierailijoilleen mahdollisuuden tutustua menneiden aikojen eleganssiin. Tämä yhdistettynä nykyaikaisiin mukavuuksiin ja spa-palveluihin tekee Haikon Kartanosta sekä suositun lomakohteen että arvokkaan nähtävyyden.

Lue myös: Rantapallon matkaopas Porvooseen

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söderskärin majakka

Tiesitkö tästä paikasta? Muumien majakkasaarta inspiroineelle Söderskärille pääsee helposti retkelle

Suomen parhaat kesäkohteet

Kotimaan klassikot ja salatut helmet – 38 ihanaa kesäkohdetta Suomessa

Tikkurila, Suomi

Lomailetko kotimaassa? Katso heinäkuun menovinkit ja parhaat tapahtumat

Viitostien parhaat taukopaikat

Valtatie 5:n parhaat taukopaikat – katso 22 kohteen lista ja suunnittele autoreissu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja