Hyppää sisältöön

Levin 11 parasta nähtävyyttä – lähes kaikki voi kokea vuoden ympäri

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.03.2024
Suomen tunnetuimpiin hiihtokohteisiin lukeutuva Levi tarjoaa paljon muutakin nähtävää kuin pelkät rinteet. Lue, mitä Levillä voi tehdä ympäri vuoden!

1. Levin hiihtokeskus

Levin tunnetuin kohde ja useimmille tärkein syy matkustaa Leville on alueen hiihtokeskus, jossa on kaikkiaan 44 rinnettä ja 26 hissiä. Levillä on useita ensikertalaisille soveltuvia loivia rinteitä, mutta myös haastavia ja ammattilaisille sopivia rinteitä, ja Levillä järjestetään myös vuosittain alppihiihdon maailmancupin osakilpailuja.

Inka KhanjiLevi, Suomi
Levin hiihtokeskuksen monipuoliset rinteet tarjoavat sopivan haasteen kaikentasoisille laskijoille.

Hiihtokeskus sopii sekä laskettelijoille että lautailijoille, ja alueella on hyvät palvelut. Vuokraamon, hiihto-opetuksen ja välinehuollon lisäksi hiihtokeskuksen alueella on myös huollettuja maastohiihtoreittejä sekä viisi ravintolaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Korkeaniemen laavu

Kun etsit tunnelmallista nuotiopaikkaa tai laavua Levillä, suuntaa Korkeaniemen laavulle. Suljettu laavu on mainio vierailukohde myös talvella, jolloin sisällä voi nauttia tulen tuomasta lämmöstä ja katsella ikkunoista avautuvaa maisemaa.

Inka KhanjiKorkeaniemen laavu, Levi
Korkeaniemen laavu on tunnelmallinen ja helppo vierailukohde säällä kuin säällä, sillä se on täysin suljettu tila.

Korkeaniemen laavu sijaitsee Kätkätunturin ja Immeljärven välissä, ja laavun lisäksi alueella on ulkona sijaitseva tulipaikka, ulko-wc ja puuvaja. Omia puita ei siis tarvitse kantaa mukana. 

Perille pääsee helposti, sillä laavulle on noin kilometrin kävelymatka Sirkan kylästä tai 500 metrin loiva nousu lähimmältä parkkipaikalta Kätkätunturin juurelta. 

3. Tonttulan elämyskylä

Kahdeksan kilometrin päässä Sirkan kylästä sijaitseva Tonttula tarjoaa tonttutunnelmaa läpi vuoden, eikä keskity pelkästään jouluun. Tonttulassa voi tutustua tonttujen maailmaan joko omatoimisesti tai ohjatulla kävelyllä.

Inka KhanjiTonttulan elämyskylä, Levi
Tonttulassa pääsee joulutunnelmaan läpi vuoden.

Tonttulan elämyskylässä on rutkasti nähtävää, niin Tonttujen polun varrelle rakennettuja pieniä tonttukuvaelmia, eläimiä kuin rakennuksiakin, joissa tonttujen maailmaan voi uppoutua. Sympaattiset tontut muistuttavat enemmän suomalaisen mytologian maahisia kuin perinteisiä länsimaisia kaupallisia tonttuja, ja vetoavatkin kaikenikäisiin – ja voivat tuntua perheen pienimmistä jopa pelottavilta. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tonttulassa on rutkasti eri paikkoja missä vierailla, ja vierailuun saa helposti kulutettua jopa kokonaisen päivän. Pihapiirissä asustelee myös poroja ja lampaita.

4. Reidar Särestöniemen Särestöniemi-museo

Noin tunnin ajomatkan päässä Leviltä sijaitseva, taiteilija Reidar Särestöniemen elämälle ja taiteelle omistettu Särestöniemi-museo on jokaisen taiteen ystävän kohde. 

Inka KhanjiSärestöniemi, Kittilä
Reidar Särestöniemen teokset ovat esillä Särestöniemen galleriassa.

Näyttävät ja värikkäät teokset saavat ihastumaan, ja taiteilijan elämäntarina arvostamaan vuonna 1981 kuolleen taiteilijan nykypäivään hyvinkin sopivaa ajatusmaailmaa ja elämäntapaa. 

Museossa pääsee vierailemaan niin Särestöniemen kotitalossa, ateljeessa kuin galleriassakin. Pieni museokauppa ja -kahvila tarjoavat sekä tuoretta pullaa että Särestöniemen teosten koristamia tuliaisia.

5. Sammun Tupa

Poroelinkeinon ympärille rakentuva Sammun Tupa on paikka, missä pääsee viettämään aikaa porojen kanssa. Kävijät voivat osallistua poron vetämälle rekiajelulle ja syöttää poroja, minkä lisäksi Sammun Tuvan yhteydessä toimii myös pieni museo. 

Inka KhanjiSammun tupa, Levi
Jos haaveilet porojen täyttämästä päivästä Levillä, Sammun Tupa on hyvä kohde.

Perheomisteinen Sammun Tupa on sympaattinen perinteinen pihapiiri, missä sijaitsee myös kahvila ja saunoja. Vierailun yhteydessä voikin virkistäytyä avannossa ja nauttia löylyt puulämmitteisessä saunassa: saunassa voi vierailla yleisövuorolla, mutta saunoja vuokrataan myös yksityiskäyttöön. 

6. Tuikku

Levin legendaarisimpien kohteiden joukkoon lukeutuva tunturiravintola Tuikku on monille Levin-kävijöille pakollinen vierailukohde, sillä vuonna 1989 perustettu Tuikku on tunnettu erityisesti tunturihumpastaan. Aurinkoisina kevätpäivinä musiikki raikaa tunturissa, kun laskupäivän aikana tai sen päätteeksi rentoutuvat laskijat nautiskelevat maisemasta ja tunnelmasta. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tunturiravintolasta avautuu upea näkymä Levin yli, mutta kävijöiden huomio kiinnittyy myös ravintolan vieraskirjaan, jota on kerätty 15 vuoden ajan: ravintolan kattoon ja seinille on kiinnitetty päreitä, joihin kävijät ovat voineet kirjoittaa terveisensä. 

Inka KhanjiRavintola Tuikku, Levi
Tuikun kuuluisasta tunturihumpasta pääsee osalliseksi päiväsaikaan, sillä ravintola sulkeutuu pääsääntöisesti kello 17.

Tilan vähentyessä vieraskirjasta on tullut maksullinen, ja päreen hinta on noussut ajan myötä. Joulukuussa 2023 päreterveisen hinta oli jo 280 euroa.

Ravintola jakautuu kahteen osaan: yläkerrassa nautitaan tunturihumpasta ja tunnelma voi äityä villiksikin, alakerrassa taas on ravintola, joka sopii myös perheille. 

7. Samiland

Saamen kansan historiasta kertova näyttely on helppo tapa tutustua Pohjoismaiden ainoaan alkuperäiskansaan. 

Inka KhanjiSamiland, Levi
Saamelaiskulttuuriin voi tutustua Samilandin näyttelyissä.

Sisänäyttelyn opettavainen museo pohjautuu pääosin kuviin ja videoihin, minkä lisäksi tilassa on esillä muutamia näyttelyesineitä. Lisäksi Samilandissa on myös ulkonäyttely, mikä esittelee perinnerakennuksia. Talvikaudella ulkonäyttelyyn kuuluu myös poroaitaus, jossa porot käyskentelevät marraskuulta huhtikuulle. 

Samilandin sijainti on Levin-kävijän kannalta erittäin kätevä, sillä se sijaitsee Panorama-hotellin yhteydessä ja läheisyydessä, aivan eturinteen huipulle. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Neitokainen-tekojärvi

Joko kuulit Levillä sijaitsevasta Suomen muotoisesta tekojärvestä? 40 minuutin ajomatkan päässä Leviltä sijaitseva Neitokainen-tekojärvi on saanut nimensä Suomi-neitoa yksi yhteen muistuttavasta muodosta, ja on suosittu kohde erityisesti drone-kuvaajien joukossa. 

ShutterstockNeitokainen, Kittilä
Suomen muotoon kaivettu tekojärvi on vaikuttava nähtävyys ylhäältä käsin.

Vuonna 1991 kaivettu tekojärvi on Suomen kartan muotoinen, mutta 10 000 kertaa pienempi, ja näkymä avautuu vain yläilmoista käsin – paikan päällä voi siis vierailla huomaamatta tekojärven erikoista muotoa. 

Neitokainen sijaitsee yksityisillä mailla, mutta siellä voi vierailla jokamiehenoikeuksien nojalla. 

9. Joulupukin mökki

Levin tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Joulupukin mökki on paikka missä voi käydä nappaamassa ikonisen lomakuvan. Vuonna 2007 ilmestyneestä Joulutarina-elokuvasta tuttu lavaste nousi suosioon nopeasti elokuvan jälkeen, ja kohde on tunnelmallinen paikka kaikkina vuodenaikoina. 

Visit LeviJoulupukin mökki, Levi
Tunnelmallinen Joulupukin mökki on Levin rakastetuimpia kohteita, ja siellä kannattaa käydä kaikkina vuodenaikoina.

Kävijöiden kannattaa kuitenkin muistaa, että kyseessä on pelkkä lavaste, eli se ei ole oikea mökki. Tämä ei kuitenkaan valokuvaajia haittaa, ja mökki on myös mainio maisemapaikka. 

Joulupukin mökki sijaitsee rinteessä, ja sinne pääsee talvisin sekä laskien että lumikenkäillen, ja sulan aikaan jalkaisin. Mökki näkyy Gondoli2000-näköalahissin kyydistä tai Levi West -tuolihissistä. Se sijaitsee rinteiden W.3 ja 13.2 välissä. 

10. Snow Village

Kittilän kunnan alueella sijaitseva Lapland Hotels Snow Village on lumihotelli, joka rakennetaan joka talvi uudestaan. Pääsääntöisesti joulukuusta huhtikuulle avoinna oleva hotelli on nimensä mukaisesti hotelli, eli kävijät voivat majoittua lumesta valmistetussa rakennuksessa.

Inka KhanjiSnow Village, Kittilä
Lumihotellin huoneet ja niihin kaiverretut jääveistokset ovat näkemisen arvoisia, vaikka hotellissa ei olisi valmis yöpymään.

Lumihotellissa voi kuitenkin vierailla myös, vaikka siellä ei majoittuisikaan. Huoneet ovat avoinna päiväkävijöille iltakymmeneen asti, ja hotellin tiloissa voi kierrellä melko vapaasti sisäänpääsymaksua vastaan.

Hotellissa on joka vuosi eri teema, jonka mukaan lumesta veistetään näyttäviä veistoksia, jotka ovat maailman parhaiden jääveistäjien tekemiä. Vierailun aikana voi nähdä paitsi jääteoksia myös vierailla huoneissa, jääbaarissa ja jäästä sekä lumesta valmistetussa elokuvateatterissa. 

11. Näköalahissit

Hiihtokeskuksen näköalahissit tarjoavat helpon tavan nautiskella Levin maisemista läpi vuoden. Express- ja Gondoli2000-hissit kuljettavat Levin huipulle ja takaisin alas. Molemmat ovat esteettömiä, ja niihin saa ottaa myös koiran. Alle 6-vuotiaille näköalahissi on ilmainen aikuisen seurassa. 

Inka KhanjiLevi Express, Levi
Levi Express -näköalahissi vie kävijät eturinteen huipulle, mistä avautuu näkymä Levin kylälle.

Gondoli2000-hissi kulkee noin 20 metrin korkeudessa ja vie tunturin länsireunaa pitkin Levitunturin huipulle. Kiertoajelu kestää noin 20 minuuttia. Levi Express -hissi toimii eturinteellä ja kulkee Zero Pointilta eturinteen huipulle. Näköalahissin meno-paluulippu maksaa 14 euroa. 

Lue myös: Rantapallon matkaopas Leville

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Levin parhaat ravintolat

Ravintolavinkit Leville: 7 paikkaa, joissa herkutella loman aikana

Joulupukin mökki Levillä

Suosikkielokuvasta tuttu mökki houkuttelee kuvaajia Lappiin – täällä nappaat täydellisen talvikuvan

Kotimaan pakettimatkat

Aurinkomatkat aloittaa pakettimatkat kotimaassa – kohteina Lappi ja Ruka

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja