Hyppää sisältöön

Kaikki Suomen hiihtokeskukset – löydä oma suosikkisi

Mia Pennanen Päivitetty: 26.02.2024
Suomalaiset rakastavat talviurheilua. Lapin suurten hiihtokeskusten lisäksi pienempiä lähirinteitä löytyy ympäri maata. Katso alta lista kaikista Suomen hiihtokeskuksista ja löydä seuraava kohteesi!

Ellivuori Ski Center

Ellivuori on koko perheen laskettelukeskus Sastamalassa Pirkanmaalla.

Ellivuori sopii monenlaiselle laskijalle, sillä rinteiden vaikeusasteet vaihtelevat aina vihreästä mustaan. Hurjapäisimmät laskettelijat viihtyvät snow parkissa, josta löytyy muun muassa erilaisia pressejä, reilejä ja hyppyreitä. Laskettelurinteiden lisäksi Ellivuoressa on pulkkamäki sekä hiihtolatuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Reijo KeskikiikonenEllivuori Ski Center
Ellivuoren erikokoiset rinteet tekevät siitä hyvän kohteen koko perheelle.

Ellivuoressa on niin naru-, sompa- kuin ankkurihissejä. Kaikki kuusi rinnettä ovat valaistuja, ja niiden korkeuserot vaihtelevat 15 ja 86 metrin välillä. 

Ellivuori tarjoaa myös välinevuokrausta sekä hiihtokoulun. Rinteiden yhteydessä palvelee kahvila, ja vain muutaman minuutin ajomatkan päässä rinteiltä sijaitsevan Ellivuori Resortin yhteydestä löytyy isompi ravintola.

Ellivuori Ski Center

Freeski Ruokolahti

Saimaan rannalta Etelä-Karjalan Ruokolahdelta löytyy laskettelukeskus Freeski. Imatralta Ruokolahdelle matkaa kertyy noin 20 kilometriä.

Freeski tarjoaa laskijoille kuusi valaistua ja keskenään täysin erilaista rinnettä. Freeskin rinteet houkuttelevatkin eritasoisia harrastajia, ja myös temppuilijoille löytyy laskettavaa street- ja snow park -alueilta. Hiihtokeskuksessa on kaksi ankkurihissiä, jotka tarjoavat mukavan kyydin ylös.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Freeski mainostaa olevansa täyden palvelun hiihtokeskus, joka tarjoaa asiakkailleen hyvin huollettujen rinteiden lisäksi välinevuokraamon, rinnekahvion sekä hiihtokoulun. Laskettelun ohella Freeskissä pääsee myös pulkkamäkeen.

Freeski Ruokolahti

Granibacken

Vaikka Kauniainen onkin pinta-alaltaan Suomen pienin kunta, löytyy myös sieltä hiihtokeskus. Hiihtokeskus on ainoa Kehä III:n sisäpuolella, ja Granibackeniin onkin hyvät kulkuyhteydet kaikkialta pääkaupunkiseudulta.

Granibackenissa lasketellaan kolmessa rinteessä, joista löytyy myös muutama hyppyri sekä reilejä. Käytössä on sompahissin lisäksi naruhissi, joka on ilmainen.

Granibacken on tunnettu erityisesti alppihiihtotoiminnastaan ja hiihtokoulustaan. Hiihtokoulu tarjoaa niin pidempiä kursseja kuin yksittäisiä laskutunteja. Granibackenissa palvelee välinevuokraamo sekä rinnekahvila Café Alpenhütte, jonka tuotot käytetään junioreiden alppihiihtotoimintaan.

Granibacken

Hasamäki

Etelä-Savossa Juvassa sijaitsevaan Hasamäkeen on helppo saapua niin pienemmistä lähikunnista kuin Mikkelistä ja Savonlinnasta. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hiihtokeskuksessa on neljä vaihtelevaa, valaistua rinnettä sekä pulkkamäki. Hasamäen kaksi loivempaa rinnettä sopivat hyvin uusille harrastajille ja kokeneemmat laskijat löytävät haastetta Hasan streetistä sekä punaisesta rinteestä. Hasamäessä on yksi ankkurihissi sekä pienimmille laskijoille naruhissi.

Hiihtokeskuksen palvelut ovat monipuoliset. Hasamäessä huolletaan, vuokrataan ja myydään laskuvälineitä, ja laskettelua ja lumilautailua pääsee opettelemaan hiihtokoulussa. Hasamäen rinneravintolasta löytyy syötävää niin pieneen kuin suurempaankin nälkään.

Hasamäki

Hetta Hiihtomaa

Käsivarren Lapissa Enontekiöllä sijaitseva Hetta Hiihtomaa on pieni kahden rinteen hiihtokeskus. Molemmat Hiihtomaan rinteet ovat valaistuja, ja niiden huipulle kuljetaan ankkurihissillä. Rinteiden korkeusero on 105 metriä. 

Hiihtomaan alueelta löytyy rinteiden lisäksi pulkkamäki, lumikenkäreittejä sekä hiihtolatuja. Rinteiden yhteydessä on myös välinevuokraamo sekä rinnekahvio. Hetassa laskettelureissuun voi yhdistää myös kulttuuria, sillä aivan Hiihtomaan vieressä sijaitsee alueen luontoa ja saamelaiskulttuuria esittelevä Tunturi-Lapin luontokeskus.

Hetta Hiihtomaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hiittenharjun Hiihtokeskus

Hiittenharju on pieni mutta monipuolinen hiihtokeskus Harjavallassa Satakunnassa. Hiittenharjusta löytyy kolme rinnettä eritasoisille laskijoille sekä snow park, jossa pääsee temppuilemaan hyppyreissä sekä reileillä.

Hiittenharjussa on kaksi ankkurihissiä sekä yksi sompahissi. Hiihtokeskuksesta löytyy välinevuokraamo, -myynti sekä -huolto, ja lisäksi asiakkaita palvelee pieni kahvila. Laskettelun lisäksi Hiittenharjussa on mahdollista maastohiihtää sekä harrastaa mäkihyppyä.

Hiittenharjun Hiihtokeskus

Himos

Himos lukeutuu Suomen tunnetuimpiin ja suurimpiin hiihtokeskuksiin. Jämsässä sijaitsevaan hiihtokeskukseen on helppo tehdä laskettelureissu niin Etelä- kuin Keski-Suomesta käsin.

Himos-Jämsä/Timo MarjalaHimoksen laskettelurinteet
Himokselle saavutaan talviurheilemaan kauempaakin.

Himoksen rinteet ovat eteläisen Suomen suurimmat. 26 eritasoista rinnettä takaavat sen, että kaikentasoiset laskijat viihtyvät kohteessa. Himokselta löytyy myös kaksi snow parkia temppuilun ystäville.

Hiihtokeskuksessa on runsaasti ravintolatarjontaa ja omista eväista voi nauttia esimerkiksi nuotiopaikoilla. Himos tarjoaa myös välineiden huoltoa, myyntiä ja vuokrausta, ja hiihtokoulussa kaikenikäiset pääsevät tutustumaan lasketteluun sekä lumilautailuun.

Laskettelun lisäksi Himoksella on mahdollista esimerkiksi maastohiihtää ja laskea pulkka- sekä tuubimäessä. Himoksella toimivat yritykset tarjoavat myös muun muassa moottorikelkkailua, pilkkimistä ja alppicurlingia.

Moni viettää Himoksella pidemmänkin loman. Alueelta löytyykin laajasti majoitusvaihtoehtoja jokaisen matkabudjettiin ja -tarpeisiin.

Himos

Hirvensalon Hiihtokeskus

Hirvensalon Hiihtokeskus on palvellut laskuväkeä Turussa jo vuodesta 1964. Hiihtokeskus sijaitsee vain kuuden kilometrin päässä Turun kaupungin keskustasta, joten rinteeseen pääsee helposti myös julkisilla kulkuvälineillä.

Hirvensalossa voi lasketella viidessä eritasoisessa valaistussa rinteessä. Rinteitä löytyy niin vasta-alkajalle kuin laskuekspertillekin. Pienimmille lapsille hiihtokeskuksessa on naruhissillä varustettu harjoittelurinne, jossa laskeminen on ilmaista. Naruhissin lisäksi Hirvensalossa on ankkuri- ja sompahissit.

Hirvensalon hiihtokoulu opastaa laskettelun saloihin, ja välineet rinteeseen saa näppärästi paikan päältä välinevuokraamosta. Hiihtokeskuksessa palvelee myös monipuolinen kahvio.

Hirvensalon Hiihtokeskus

Häkärinteet

Häkärinteet on koko perheen laskettelukeskus Hankasalmella Keski-Suomessa. Hiihtokeskuksen 13 rinnettä, offpiste-rinne sekä snow park tarjoavat elämyksiä kaikentasoisille laskijoille. Hiihtokeskuksesta löytyy niin naru-, sompa- kuin ankkurihissejä.

Laskettelun lisäksi Häkärinteillä pääsee harrastamaan monipuolisesti muutakin talviliikuntaa: hiihtokeskuksessa on mahdollista pulkkailla, potkukelkkailla, luistella, hiihtää sekä lumikenkäillä. Lasketteluun on turvallista tutustua hiihtokoulussa.

Häkärinteiden ravintolasta saa esimerkiksi kotiruokalounasta noutopöydästä. Hiihtokeskuksesta löytyy välinevuokraamo, josta voi myös ostaa laskuvälineitä. Häkärinteen hiihtokoulu tarjoaa hiihdonopetusta sekä yksilöllisesti että ryhmässä.

Häkärinteillä nimipäiväsankarit nauttivat huikeasta edusta, sillä nimipäiväänsä viettävä saa hissilipun ilmaiseksi!

Häkärinteet

Iso-Syöte

Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla. Iso-Syötteen 18 laskettelurinnettä ja noin 120 kilometriä hiihtolatuja tekevät hiihtokeskuksesta loistavan vaihtoehdon, jos kaipaa tunturimaisemiin, mutta tahtoo välttää Lapin suurten hiihtokeskusten ruuhkat.

Iso-Syötteeltä löytyy rinteitä kaikentasoisille laskijoille: hiihtokeskuksen vihreät ja siniset harjoittelu- ja perherinteet sopivat hyvin perheen pienimmille, kun taas kokeneimmat laskijat viihtyvät punaisilla ja mustilla rinteillä. Temppuilijoille löytyy snow park, ja vauhdin huumaa kaipaavat nauttivat vapaalaskun tunnusta freeride-rinteessä.

ShutterstockIso-Syöte
Iso-Syötteen kuvankauniit maisemat tuovat mieleen Lapin.

Laskettelun lisäksi Iso-Syöttellä riittää muutakin tekemistä: alueelta löytyy hiihtolatujen lisäksi niin talvipyöräily- kuin lumikenkäreittejä. Rinteiden yhteydessä sijaitsee perheen pienimmille suunnattu Lumimaa, jossa pääsee pulkkamäkeen ja leikkipaikalle sekä tapaamaan poroja.

Iso-Syötteen ravintolatarjonta on monipuolista. Hiihtokeskuksesta löytää vaihtoehtoja aina perinteisestä rinneruoasta hienompaan fine diningiin. Myös majoitusta löytyy jokaisen tarpeisiin hotelleista ja mökeistä.

Iso-Syöte

Joupiska

Joupiska on hiihtokeskus Seinäjoen Jouppilanvuorella, joka onkin koko kaupungin korkein kohta 118 metrillään. Kulkuyhteydet Joupiskaan ovat erinomaiset, sillä hiihtokeskus sijaitsee lähes kaupungin keskustassa.

Joupiska on pieni mutta toimiva talviurheilukeskus, jossa on mahdollisuus lasketteluun, murtomaahiihtoon sekä pulkkailuun. Joupiskan neljä rinnettä sopivat kaikentasoisille laskijoille, mutta etenkin temppulaskijoille Joupiskasta löytyy erinomainen kattaus hyppyreitä ja reilejä.

Joupiskan hiihtokoulun ammattitaitoiset opettajat tekevät uuteen lajiin tutustumisesta turvallista, ja välineet saa vuokrattua paikan päältä. Hiihtokeskuksesta löytyy rinneravintola Huipulla, joka nimestään poiketen sijaitsee rinteiden juurella. Huipulla tarjoilee laadukkaista raaka-aineista valmistettuja hampurilaisaterioita ja kotiruokalounasta.

Seinäjoen kaupunkiJoupiska
Joupiskan rinteissä viihtyvät erityisesti lapset ja temppulaskijat.

Joupiska

Kallin Hiihtokeskus

Keminmaalla Meri-Lapin kauniissa maisemissa sijaitseva Kallin ulkoilukeskus on ympärivuotinen liikuntapaikka. Talvisin alueen hiihtokeskuksessa pääsee laskettelemaan, hiihtämään sekä pulkkailemaan.

Kallin hiihtokeskuksessa on kolme valaistua rinnettä, ja mäen päälle kuljettaa ankkurihissi. Hiihtokeskuksen rinteet sopivat hyvin koko perheelle, joten myös aloittelijoiden ja perheen pienimpien on turvallista tutustua lajiin Kallissa. Osaavammille laskijoille Kallista löytyy snow park.

Hiihtokeskuksessa palvelee välinevuokraamo, hiihtokoulu sekä rinnekahvila. Sekä hiihtokeskuksesta että hiihtolatujen varsilta löytyy laavuja, joissa nauttia omia eväitä.

Kallin Hiihtokeskus

Kalpalinna

Kalpalinna sijaitsee Turengissa, noin 15 kilometriä Hämeenlinnan keskustasta. Hiihtokeskukseen on helppo ja nopea saapua Kanta-Hämeen kuntien lisäksi niin Helsingistä, Tampereelta kuin Lahdesta.

Hiihtokeskuksen 15 rinnettä tarjoavat monipuolisen kokonaisuuden kaikentasoisille laskijoille ja kaikille välineille. Kalpalinna sopii hyvin myös vapaalaskun ystäville, sillä hiihtokeskuksesta löytyy useampi luonnonrinne. Kalpalinnassa on käytössä sompa- ja naruhissejä.

Tomi Tähti PhotographyKalpalinna
Kalpalinnan rinteet avautuvat kaikkiin ilmansuuntiin kahdelta huipulta.

Kalpalinnan rinnekahvila palvelee hissien aukioloaikojen mukaan. Lisäoppia rinteeseen saa hiihtokoulusta, joka järjestää niin yksityistä kuin ryhmäopetusta. Välineiden osto, huolto ja vuokraus onnistuu ski shopissa.

Kalpalinna

Kasurila

Kasurilan hiihtokeskus Pohjois-Savon Siilinjärvellä tarjoaa huippupuitteet koko perheen laskuharrastukselle. Kasurilassa on kahdeksan eritasoista rinnettä ja niin ankkuri-, sompa- kuin mattohissejä.

Kasurilasta löytyy laadukas ja monipuolinen snow park, joka on toteutettu yhdessä saksalaisten asiantuntijoiden kanssa. Päivittäin huollettavasta snow parkista löytyy eritasoisia hyppyreitä, pressejä sekä reilejä.

Päärinteiden luota löytyvän rinnekahvilan valikoimassa on esimerkiksi lähileipomon munkkipossuja. Kasurilan hiihtokoulu tarjoaa ryhmä- ja yksilöopetusta sekä lapsille että aikuisille laskettelussa, lumilautailussa, telemarkissa, alppihiihdossa sekä murtomaahiihdossa. Kasurilasta löytyy myös välinevuokraamo.

Kasurila

Kokon

Laskettelukeskus Kokon tarjoaa lumisia hetkiä Porvoossa. Keskeinen sijainti Porvoon keskustan tuntumassa helpottaa rinteille saapumista ja mahdollistaa laskuharrastuksen alueen asukkaille myös arki-iltaisin.

Laskettelukeskuksesta löytyy kuusi eritasoista rinnettä. Sompa- ja naruhissein saavutettavat harjoittelu- ja lastenrinteet tekevät laskuharrastuksesta mukavaa myös vasta-alkajille. Kokeneemmille laskijoille haastetta tuo street, jossa on erilaisia hyppyreitä, reilejä ja bokseja.

Visit Porvoo/Jussi HellstenKokon laskettelukeskus Porvoossa
Kokonniemessä lasketellaan kaupunkimaisemissa.

Laskettelukeskuksessa palvelee valoisa rinneravintola ja toimii myös hiihtokoulu. Vuokraamo tarjoaa kattavan valikoiman laadukkaita laskuvälineitä. Laskettelun lisäksi Kokonniemessä on mahdollista pulkkailla.

Kokon

Koli

Kolin kansallispuiston maisemissa on lasketeltu jo vuodesta 1938. Koli onkin yksi Suomen vanhimmista hiihtokeskuksista.

Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Kolin rinteet eivät jää korkeutensa puolesta juurikaan jälkeen Lapin hiihtokeskuksista, ja pituuttakin pisimmillä rinteillä on reilusti yli kilometrin. Jos siis kaipaa pohjoisen rinteiden haastetta, mutta Lappi tuntuu olevan turhan kaukana, voi Koli olla hyvä vaihtoehto. Kaikkiaan Kolilla on seitsemän eritasoista rinnettä ja ylös vie neljä hissiä.

Kolin huipulta avautuvat maisemat ovat vailla vertaansa, ja maisemista nautitaan myös huipulla sijaitsevassa ravintolassa. Rinteiden juurella sijaitsee toinen ravintola. Muita hiihtokeskuksen palveluita ovat hiihtokoulu ja välinevuokraamo.

ShutterstockKoli
Kolin maisemat kuuluvat Suomen upeimpiin.

Koli on idyllinen talvikohde, jossa tekeminen ei lopu kesken. Ulkoilmassa viihtyvälle Kolilla on tarjota talvisin laskettelun lisäksi maastohiihtoa, lumikenkäilyä, pilkkimistä, avantouintia, retkiluistelua ja opastettuja luontoretkiä.

Jos Kolilla mielii viettää pidemmän loman, on Kolin majoitustarjonta monipuolista. Kolilla voi majoittua niin luksusmökissä, perustason hotellissa kuin majatalossa.

Koli

Konka Ski

Rautjärvellä Etelä-Karjalassa sijaitsevassa Konka Skissä pääsee laskettelemaan kolmessa rinteessä. Pienestä koostaan huolimatta hiihtokeskus tarjoaa monipuolisen ympäristön talviulkoilulle.

Konka Skistä löytyy kaksi hoidettua rinnettä sekä yksi hoitamaton rinne luonnonlumien ystäville. Temppuilijoille on hyppyreitä ja reilejä. Konka Skin lastenmaassa pääsee pulkkailemaan sekä hurjastelemaan napakelkan kyydissä. Hiihtokeskuksen edustalla kulkevat Rautjärven kunnan ylläpitämät hiihtoladut.

Konka Skissä on käytössä nykyään harvinainen kapulahissi. Hiihtokeskuksen kahviosta voi ostaa sopuhintaan pientä purtavaa sekä virvokkeita. Hiihtokeskuksessa palvelee myös välinevuokraamo sekä -huolto.

Konka Ski eroaa kilpailijoistaan edullisilla hinnoilla. Kaudella 2023-2024 tunnin lippu rinteeseen maksaa vain kympin.

Konka Ski

Laajis

Hiihtokeskus Laajis sijaitsee neljän kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Hiihtokeskuksen sijainti Laajavuoren ulkoilualueella on ihanteellinen ja tarjoaa mahdollisuuden monen lajin harrastamiseen yhdessä paikassa.

Laajiksessa on yhteensä 12 rinnettä kaikentasoisille laskijoille sekä pulkkamäki. Rinteet vaihtelevat aina helpoista lastenrinteistä haastavaan kilparinteeseen. Eri puolilta Laajiksen rinteitä löytyy myös kolme erilaista snow parkia.

Laajis OyLaajis, Jyväskylä
Laajiksen snow parkit houkuttelevat paikalle freestyle-laskijoita ja lumilautailijoita.

Laajavuoren ulkoilualueella on lähes 50 kilometriä kaupungin ylläpitämää hiihtolatua. Kaupunki ylläpitää alueella myös talvipyöräilyreittejä. Laajavuoren metsiin pääsee tutustumaan myös lumikenkäillen, ja liukulumikenkiä voi testata niille tarkoitetulla reitillä.

Laajiksen oheispalvelut ovat toimivat. Hiihtokeskuksessa on hiihtokoulu sekä välinevuokraamo, -huolto ja -säilytys. Ravintola Urban Kitchen ja kahvila Dome auttavat nälän iskiessä. Omia eväitä voi nauttia ja makkaraa paistaa laavussa.

Laajis

Lakis

Lakis on hiihtokeskus kauniissa pohjanmaalaisissa maisemissa Lappajärven rannalla Vimpelissä. Lakiksesta löytyy kuusi rinnettä ja 16 kilometriä valaistua hiihtolatua.

Lakiksen rinteet ovat loivia ja helppoja, mikä tekee hiihtokeskuksesta hyvän kohteen etenkin uusille harrastajille. Kokeneempia laskijoita miellyttää rinteiden pituus: Pisimmille rinteille mittaa kertyy aina 750 metriä. Korkeusero Lakiksessa on parhaimmillaan 90 metriä.

Hiihtokeskus tarjoaa välinevuokrauksen lisäksi hiihtokoulupalveluja. Rinteiden juurella palvelee pieni, A-oikeuksin varustettu rinneravintola Välilasku.

Lakis

Levi

Kittilässä sijaitseva Levi lukeutuu Suomen suosituimpiin hiihtokeskuksiin. Lipunmyynnillä ja markkinaosuudella mitattuna Suomen suurin hiihtokeskus on tunnettu myös kansainvälisesti.

Levillä on yhteensä 44 rinnettä, joista noin puolet on valaisemattomia luonnonlumirinteitä. Rinteet ovat Levillä maailmanluokkaa ja siellä lasketaankin vuosittain alppihiihdon maailmancupin osakilpailu. Korkeuseroa Levillä on parhaimmillaan 325 metriä.

Laskettelun lisäksi Levi tarjoaa jopa 230 kilometriä huollettua hiihtolatua. Muita talvisia aktiviteetteja Levillä ovat esimerkiksi talvipyöräily, moottorikelkkailu, jääkarting, lumikenkäily, vaellus sekä avantouinti.

Visit Levi / Teemu MoisioLevi, Suomi
Levin kylä muistuttaa Alppien ja Pohjois-Amerikan talviurheilukeskuksia.

Levin palveluissa on otettu huomioon matkailijan kaikki tarpeet.

Hiihtokeskuksesta löytyy monenlaisia ruoka- ja kahvipaikkoja ja kylältä lisää. Levillä palvelee myös useampi välinevuokraamo ja -myymälä. Kylän ostoskadut tarjoavat hyvät ostosmahdollisuudet tuliaisten ja talvivaatteiden osalta. Majoitustarjonta on monipuolista, ja kaikkiaan tarjolla on 30 000 sänkypaikkaa niin hotelleissa, huoneistoissa kuin mökeissäkin. 

Levi on tunnettu Suomen kenties vilkkaimmasta after ski -elämästä. Etenkin keväisin Levi on pullollaan bilettäjiä, ja kuumimman sesongin aikaan Levillä esiintyy lähes päivittäin suomalaisia huippuartisteja.

Vuonna 2024 juhlat lienevät omassa luokassaan, kun Levi juhlii 60-vuotissyntymäpäiviään. Hiihtokeskuksella on syytä tuplajuhliin, sillä juuri juhlavuoden alla Levi valittiin vuoden 2023 hiihtokeskukseksi.

Levi

Louekeskus

Louekeskus on lähirinne Sievissä Pohjanmaalla. Pienestä koostaan huolimatta harrastusmahdollisuudet Louetilla ovat monipuoliset: laskettelua, maastohiihtoa, moottorikelkkailua ja pulkkailua.

Louekeskuksen kolme rinnettä tarjoavat oivan ympäristön hauskan talvipäivän viettoon. Hurjapäille hiihtokeskuksesta löytyy erilaisia bokseja ja reilejä, mutta ilman temppuiluakin Louekeskus tarjoaa sopivasti haastetta. Pisin rinteistä on 400 metriä korkeuseron ollessa 55 metriä. Louekeskuksessa on käytössä ankkuri- ja naruhissit.

Louekeskuksen päärakennuksesta löytyy välinevuokraamo sekä rinnekahvila. Omia eväitä voi nauttia tunnelmallisessa grillikodassa.

LouekeskusLouekeskus, Sievi
Louekallion laskettelukeskus on ollut toiminnassa vuodesta 1985.

Louekeskus

Luosto

Hiihtokeskus Luosto sijaitsee keskellä Lappia Sodankylän kunnassa. Luostolle voi saapua omalla autolla tai bussiyhteydellä Rovaniemen kautta. Talvikaudella edestakainen bussiyhteys kulkee neljästi päivässä ja matka kestää alle kaksi tuntia.

Tunturien ja Pyhä-Luoston kansallispuiston ulkoilureittien ympäroimä hiihtokeskus on rauhallinen ja tunnelmallinen. Luostolla on yhteensä 13 rinnettä, jotka kohoavat parhaimmillaan 200 metriin. Luosto on tunnettu vapaalaskumaastoistaan ja puuterilumien ystävälle tunturilla riittää laskettavaa mielin määrin.

ShutterstockLumikenkäilyä Pyhä-Luostolla
Näissä maisemissa sielu lepää.

Pyhä-Luoston kansallispuisto mahdollistaa monen lajin harrastamisen alueella. Kansallispuistosta ja sen ympäristöstä löytyy yhteensä 150 kilometriä hiihtolatua. Maisemissa on mahdollista myös esimerkiksi lumikenkäillä, retkeillä ja moottorikelkkailla.

Luostolla palvelut toimivat hyvin, ja esimerkiksi ruokapaikkoja löytyy lukuisia. Luoston keskustasta saa ostettua matkamuistoja, käsitöitä ja vaatteita. Luoston hiihtokoulu antaa opetusta laskettelussa, lumilautailussa ja murtomaahiihdossa, ja välineet saa vuokraamosta.

Luosto

Messilä

Hollolassa sijaitseva Messilä on eteläisen Suomen suurimpia ja suosituimpia hiihtokeskuksia, jonne moni matkustaa kauempaakin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulta ajaa Messilään puolessatoista tunnissa.

Messilästä suositun tekevät sen 10 monipuolista rinnettä, kaksi snow parkia, hauska lastenmaailma sekä mahdollisuudet hiihtoon ja pulkkailuun laskettelun ohessa. Hiihtokeskusta ympäröivät Salpausselän harjut ja Vesijärven järvimaisemat tekevät ympäristöstä kauniin. Oman lisänsä idylliin tuovat alueen vanhat rakennukset, joihin hiihtokeskuksen palveluita on sijoitettu.

Visit Lahti/MessiläMessilän hiihtokeskus
Vanhat rakennukset tekevät Messilän pihapiiristä idyllisen.

Messilä on täyden palvelun hiihtokeskus. Rinneravintola Messilä Bistro tarjoaa monenlaista syötävää, ja kahvila Laasossa on helppo piipahtaa kaakaolla laskujen välissä. Hiihtokoulu tarjoaa niin yksityis- kuin ryhmäopetusta, ja vuokraamossa saa lainattua ja huollettua laskuvälineet.

Majoittuminen on mahdollista hotellissa, hirsimökeissä ja aitoissa. Myös Messilän camping-alue sijaitsee lähellä hiihtokeskusta.

Messilä

Mielakka

Mielakka on palkittu lähirinne vain muutaman kilometrin päässä Kouvolan keskustasta. Sieltä löytyy yhteensä 10 eritasoista rinnettä, pulkkamäki sekä valaistu hiihtolatu.

Mielakka on tunnettu etenkin hyvin ylläpidetyistä rinteistään sekä snow parkistaan, jota on kehuttu jopa yhdeksi Etelä-Suomen kovimmista. Aamuvirkut nauttivat taatusti Mielakan aamumäistä, jotka järjestetään joka toinen lauantai; tällöin rinteet avautuvat jo aamukahdeksalta.

Joonas KenttäläMielakan hiihtokeskus
Mielakassa on naru-, matto- ja ankkurihissejä.

Perheen pienimmille Mielakassa on lastenmaa sekä naruhissillä varustettu harjoittelurinne. Vasta-alkajat saavat tukea laskettelun ja lumilautailun opetteluun hiihtokoulusta.

Mielakan kahvio-ravintola sijaitsee rinteiden edustalla ja on avoinna hiihtokeskuksen aukioloaikojen mukaisesti. Samoilta kohdin löytyy myös välinevuokraamo.

Mielakka

Mustavaara

Laskettelukeskus Mustavaara aloitti toimintansa vuonna 1986 ja on siitä asti tarjonnut monipuolisia vapaa-ajanvietto- ja harrastusmahdollisuuksia Itä-Suomessa. Mustavaara sijaitsee upeissa vaaramaisemissa noin 20 kilometrin päässä Joensuusta.

Laskettelukeskuksen neljä valaistua ja vaihtelevaa rinnettä tarjoavat hyvät laskumahdollisuudet lapsiperheille ja ensikertalaisille mutta myös kokeneemmille harrastajille ja freestyle-laskijoille. Hisseinä Mustavaarassa on kaksi ankkuria ja yksi naruhissi.

Mustavaara OyMustavaaran hiihtokeskus
Mustavaaran rinteet hoidetaan päivittäin kahdella koneella, joten ne ovat aina loistavassa kunnossa.

Perheyrityksen omistamassa laskettelukeskuksessa palvelu on ystävällistä ja tunnelma rauhallinen. Kahviosta saa ostettua korvapuusteja ja munkkeja sekä suolaista syötävää. Välinevuokraamon yhteydessä palvelee suksihuolto. Hiihtokoulun opetus toteutetaan Mustavaarassa pääosin yksityistunteina.

Mustavaara

Mustavuori

Mustavuori on Tampereen oma lähirinne noin 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Mustavuoren sijainti tekee siitä helposti saavutettavan kohteen niin Tampereen kuin lähikaupunkien asukkaille.

Monta vuotta täydellistä hiljaiseloa elänyt Mustavuori palasi hiihtokeskusten kartalle kaudella 2019-2020 ja siitä lähtien hiihtokeskusta on kehitetty jatkuvasti. Nykyään Mustavuoressa on neljä rinnettä, jotka on suunniteltu sopimaan kaikentasoisille laskijoille.

Mustavuori toimii kotirinteenä paikallisille lasketteluseuroille, ja Mustavuoren hiihdonopetus toteutetaankin yhteistyössä Tampereen slalomseuran ja Varalan urheiluopiston kanssa. Hiihdonopetuksen lisäksi Mustavuoren palveluihin kuuluvat välinevuokraamo sekä rinneravintola. Mustavuoresta löytyy myös nuotiopaikka omien eväiden nauttimiseen.

Mustavuori

Myllymäki

Etelä-Karjalassa Joutsenossa sijaitseva Myllymäki on erityisesti lapsiperheiden ja nuorison suosiossa oleva hiihtokeskus, jossa voi lasketella, pulkkailla ja hiihtää.

Myllymäestä löytyy kuusi rinnettä ja neljä hissiä. Rinteet ovat eritasoisia tarjoten näin viihdykettä niin uusille kuin kokeneemmille harrastajille. Erityiskiitosta hiihtokeskus kerää rinteiden laadukkaasta ylläpidosta.

Mia PennanenMyllymäki, Joutseno
Myllymäki on sympaattinen hiihtokeskus Etelä-Karjalassa.

Hiihtokeskuksen palveluihin kuuluvat hiihtokoulu, välinevuokraamo ja -säilytys, suksihuolto sekä rinnekahvila. Pienehkön hiihtokeskuksen hinnat ovat varsin edulliset suurempiin kilpailijoihin verrattuna.

Myllymäki

Olos

Jos kaipaa Lappiin, mutta ei suurimpien hiihtokeskusten hulinaan, on Olos erinomainen vaihtoehto. Muoniolla sijaitseva Olos on rauhallinen ja kodikas hiihtokeskus, joka hemmottelee etenkin maastohiihtäjiä. Olokselle lähdetäänkin sekä laskettelemaan että hiihtämään.

Oloksen rinneprofiili on vaihteleva, ja kymmenestä rinteestä löytyy laskettavaa jokaiselle. Rinteet ja palvelut sijaitsevat tiiviisti, joten aikaa jää itse laskemiselle siirtymisten sijaan. Maastohiihtäjälle Olos on todellinen paratiisi, sillä siellä riittää jopa 250 kilometriä hiihtolatua Olostunturin, Särkijärven, Jerisjärven ja Muonion vaihtelevissa maastoissa.

Lapland Hotels Olos
Oloksella on mahdollista majoittua rinteiden yhteydessä, jolloin siirtymisiin ei kulu turhaa aikaa.

Oloksen palvelut on suunniteltu matkailijaa ajatellen. Alueelta löytyy laadukkaita ravintoloita, joissa piipahtaa laskupäivän aikana tai sen jälkeen. Oloksen hiihtokoulu tarjoaa opetusta sekä alamäkilaskuun että hiihtoladuille, ja tarvittaessa välineet saa lainattua vuokraamosta.

Olos

Ounasvaara

Ounasvaaran hiihtokeskus sijaitsee Rovaniemellä lähes kaupungin keskustassa. Sijainti on ainutlaatuinen, sillä harvassa paikassa Suomessa hiihtokeskus, erämaaluonto ja kaupungin monipuoliset palvelut sijaitsevat yhtä lähellä toisiaan.

Ounasvaarassa on 11 rinnettä, jotka sopivat niin aloittelijalle kuin vaativammalle laskijalle. Rinteiden leveys takaa sen, että tilaa on jokaiselle. Ounasvaaran rinteiden toimivuus ja monipuolisuus ei ole jäänyt laskukansalta huomaamatta, sillä vuonna 2023 Ounasvaara palkittiin vuoden lähirinteenä.

Lapland Hotels Ounasvaara, Rovaniemi
Ounasvaarasta löytyy päivittäin huolettava snow park.

Laskettelun lisäksi Ounasvaarassa pääsee hiihtämään. Hiihtokeskuksen alueella on noin 100 kilometriä latua. Hiihtokausi alkaa Ounasvaarassa aikaisin, sillä hiihtokeskus sijaitsee Rovaniemen ensilumenladun varrella, joka avataan vuosittain jo lokakuussa.

Hiihtokeskuksessa nautitaan rennosta tunnelmasta. Asiakkaita palvelee niin hiihtokoulu, välinevuokraamo kuin rinneravintola.

Ounasvaara

Paavonrinteet

Saarijärvellä sijaitsevilla Paavonrinteillä lasketellaan ja lumilautaillaan viidessä valaistussa rinteessä. Eritasoisten rinteiden pituudet vaihtelevat 70 ja 700 metrin välillä. Hissejä pienessä hiihtokeskuksessa on kaksi, joista lasten rinteen hissi on ilmainen.

Paavonrinteiden yhteydestä löytyy niin kuntohiihtoon kuin kilpailutoimintaan soveltuvia hiihtolatuja. Hiihtoladuista osa on valaistu. Laskettelun ja hiihtämisen lisäksi Paavonrinteillä on mahdollisuudet mäkihyppyyn sekä pulkkailuun.

PaavonrinteetPaavonrinteet Saarijärvellä

Hiihtokeskuksen rinnekahvilassa tarjolla on kahvilatuotteita ja grilliannoksia. Kahvion yhteydessä toimii myös välinevuokraamo.

Paavonrinteet

Pallas

Pallas on hiihtokeskus Muoniossa. Pallaksesta ainutlaatuisen tekee se, että siellä rinteitä ei lumeteta tai muokata koneellisesti lainkaan. Pallaksen toiminta perustuu siis luonnonlumilla laskemiseen, ja tämän takia rinteet avautuvat tavallisesti vasta helmikuun puolivälissä.

Pallaksella on 10 virallista rinnettä. Rinteet soveltuvat parhaiten aikuisille ja jo jonkin verran laskukokemusta omaaville, sillä luonnonlumirinteiden muokkaamattomuus tuo laskuun lisähaastetta. Jos kuitenkin mielii aloittaa uuden harrastuksen, palvelee Pallaksella vapaalaskuun erikoistunut, Suomen toisiksi vanhin hiihtokoulu, Pöllöt.

Pallakselle lähdetään kuitenkin erityisesti tunturijonon hissittömien huippujen takia. Pallastunturit onkin vapaalaskijoiden paratiisi.

Lapland Hotels PallasLaskettelija Pallaksessa
Pallaksella vapaalasku- ja tunturihiihtomahdollisuudet ovat vertaansa vailla.

Monelle Pallaksella parasta ovat mahdollisuudet tunturi- ja murtomaahiihtoon. Huollettua latua löytyy noin 200 kilometriä, ja Hetta-Pallas-välin hiihtäminen on monelle harrastajalle kevään kohokohta.

Pallaksen hiihtokeskuksen yhteydestä löytyy pieni rinnekahvio. Majoittua voi vuokramökeissä tai rinteiden juurella olevassa, historiallisessa tunturihotellissa. Tunturihotellissa palvelee myös ravintola, jonka listalta löytyy etenkin paikallisia perinneruokia.

Pallas

Parra Snowpark

Keskellä muuten tasaista Etelä-Pohjanmaata kohoaa osa ikiaikaista vuoriketjua, Parra, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet liikkumiseen ympäri vuoden. Talvisin siellä on mahdollista hiihtää, lumikenkäillä, pulkkailla sekä lasketella Parran pohjoispuolella sijaitsevassa hiihtokeskus Snowpark Parrassa.

Parrasta löytyy kaksi isompaa päärinnettä sekä niiden välistä harjoitteluun sopiva Pikkurinne. Käytössä on ankkuri- ja naruhissit. Parra on tullut tunnetuksi parkkilaskemisen edelläkävijänä, kun jo 2000-luvun alussa hiihtokeskuksessa panostettiin reileihin. Nykyään hyppyreitä ja reilejä löytyy joka puolelta rinteitä.

Hiihtokeskuksen tunnelmallinen ravintola Parra Bistro tarjoaa grilliruokaa sekä makeita herkkuja. Omia eväitä voi nauttia neljässä grillikodassa. Parrassa palvelee myös hiihtokoulu sekä välinevuokraamo.

Jos Parrassa mielii viettää pidemmän loman, löytyy alueelta monipuoliset majoitusmahdollisuudet aina erilaisista majataloista laadukkaisiin hirsimökkeihin.

Parra Snowpark

Peuramaa Ski

Peuramaa on pääkaupunkiseudun suosituimpia laskettelukeskuksia. Kirkkonummella sijaitsevan Peuramaan 13 eritasoista rinnettä tarjoavat vauhtia ja hauskuutta talvipäiviin.

Peuramaan ykköskohderyhmää ovat lapsiperheet. Suomen pisin mattohissi, helppokäyttöinen sompahissi sekä kaksi erikokoista lastenrinnettä luovatkin turvallisen ympäristön laskuharrastuksen aloittamiselle. Kun laskettelu alkaa väsyttää, voi rinteestä poiketa pulkkamäkeen.

Haastetta kaipaaville Peuramaalta löytyy kilpalaskemiseen soveltuvia rinteitä ja temppuilijoille street-rinne. Sompa- ja mattohissien lisäksi Peuramaalla on käytössä ankkurihissejä. Peuramaan alueella on myös useampi kilometri valaistua hiihtolatua.

Peuramaan hiihtokoulu tarjoaa laadukasta yksilö- ja ryhmäopetusta. Välinevuokraamossa saa vuokrattua, ostettua ja huolettua laskuvälineitä. Rinneravintola palvelee rinteiden juurella.

Peuramaa Ski

Pukkivuoren Laskettelurinne

Pukkivuori on pieni, kolmen rinteen hiihtokeskus Virtain keskustassa Pirkanmaalla. Hiihtokeskusta ylläpitää jääkiekkoseura Kiekko-Karhut, ja se onkin jääkiekkoseuran tärkein varainhankintakeino.

Pukkivuoren kolme rinnettä tarjoavat mukavia talviliikuntahetkiä kaikenikäisille ja -taitoisille laskijoille. Sijainti Virtain urheilukeskuksen yhteydessä mahdollistaa myös muiden lajien harrastamisen hiihtokeskuksen lähiympäristössä. Alueella on maastohiihtolatuja, pulkkamäki, ulkojääkaukalo sekä retkiluistelurata.

Pienestä koostaan huolimatta Pukkivuoresta löytyy kaikki tärkeimmät palvelut. Rinteiden juurella on välinevuokraamo, jonka yhteydessä toimii myös kahvio. Hiihtokeskuksessa on myös tunnelmallinen laavu nuotiopaikkoineen.

Pukkivuoren Laskettelurinne

Purnu

Purnu on viihtyisä laskettelukohde Etelä- ja Keski-Suomen rajamailla Hartolassa. Purnuvuorella on viisi rinnettä ja käytössä on ankkuri- sekä naruhissit.

Purnun helpot ja keskivaikeat rinteet sopivat erityisen hyvin lapsiperheille ja aloitteleville laskettelijoille. Haastetta ja mielenkiintoa kokeneemmille laskijoille tarjoaa street. Purnussa panostetaan rinteiden huolelliseen ylläpitoon, mikä takaa hyvät laskuolosuhteet koko kauden ajan.

Purnun hiihtokeskuksen yhteydessä palvelee tunnelmallinen rinneravintola Purnun Tupa, joka tarjoilee kotiruokaa ja hampurilaisaterioita. Purnun hiihtokoulusta saa tasokasta laskettelun ja lumilautailun opetusta, ja välineet rinteeseen saa lainattua vuokraamosta.

Purnu

Pyhä

Pyhä on toinen Pyhä-Luoston kansallispuiston alueella toimivista hiihtokeskuksista. Se sijaitsee Lapin sykähdyttävissä maisemissa Pelkosenniemen ja Kemijärven kunnissa. Päivittäiset bussiyhteydet Rovaniemeltä ja Kemijärveltä tarjoavat vaivattoman siirtymän tunturiin.

Pyhän hiihtokeskuksesta löytyy 15 rinnettä, joiden vaikeusasteet vaihtelevat vihreästä mustaan. Monen harrastajan mielestä juuri Pyhältä löytyvät Suomen parhaat rinteet. Korkeuseroa rinteillä on parhaimmillaan 280 metriä, joten rinteet kuuluvat myös maan korkeimpiin.

Jani KarppaTuolihissi Pyhällä
Tuolihissi vie nopeasti huipulle.

Pyhä-Luoston kansallispuisto tarjoaa mainiot mahdollisuudet maastohiihtoon, lumikenkäilyyn, talvipyöräilyyn ja retkeilyyn. Näiden lisäksi Pyhällä pääsee kokemaan muun muassa jääkiipeilyä, jääkartingia, moottorikelkkailua sekä pilkkimistä. Pyhätunturin talvisessa seikkailupuistossa taas liu’utaan vaijeriradoilla ja laskeudutaan köydellä.

Pyhätunturin palvelut ovat kattavat. Hiihtokeskuksen alueella on paljon mahdollisuuksia ruokailuun, ostosteluun ja hemmotteluun. Majoitusta löytää jokaiselle budjetille esimerkiksi huoneistohotelleista sekä mökeistä.

Pyhä

Påminne

Påminne on hiihtokeskus Raaseporissa noin 80 kilometrin päässä Helsingistä ja 100 kilometrin päässä Turusta. Noin tunnin ajomatka molemmista kaupungeista kannattaa, sillä Påminnestä löytyy eteläisen Suomen korkeimmat rinteet.

Påminnessa on kuusi rinnettä ja viisi hissiä, jotka takaavat sen, ettei jonoja pääse juurikaan syntymään. Påminnen rinneprofiili on vaihteleva ja tarjoaa haastetta myös taitavalle laskijalle. Hiihtokeskuksessa on myös snow park, joka vetää etenkin paikallisia nuoria.

Påminnesta löytyy kaikki tavalliset hiihtokeskuksen palvelut: hiihtokoulu, välinevuokraamo ja -huolto sekä tilava rinnekahvila. Rinteiden kupeessa on myös pieni nuotiopaikka, jossa voi grillata makkaraa.

Påminne

Pääskyvuori

Heinäveden Pääskyvuorella mäkeä laskettiin ensimmäisen kerran jo 1960-luvun loppupuolella, ja nykyään samalla paikalla sijaitsee vauhdikas koko perheen laskettelukeskus.

Pääskyvuoren vahvuus on sen monipuolinen rinneprofiili, joka viihdyttää kaikentasoisia laskijoita. Eritasoisia rinteitä löytyy aina vihreästä mustaan. Vauhdinnälkäiset viihtyvät kisarinteessä ja temppuilijat snow parkissa, kun taas sompahissillä varustettu nappularinne sopii hyvin aloittelijalle.

Pääskyvuoressa riittää myös muuta tekemistä laskettelun lisäksi. Alueella on 7,5 kilometrin valaistu hiihtolatu ja 160 kilometriä lumikelkkareittejä. Hiihtokeskuksesta löytyy myös pulkkamäki.

Pienessä laskettelukeskuksessa palvelu on lämminhenkistä ja henkilökohtaista. Pääskyvuoren hiihtokoulu antaa opetusta laskettelussa ja lumilautailussa, ja välineet saa lainattua vuokraamosta. Rinnekahviosta voi ostaa muun muassa itsetehtyjä munkkeja.

Pääskyvuori

Riihivuori Resort

Muuramessa sijaitsevaa Riihivuori Resortia on uudistettu viime vuosina monin tavoin. Uudistusten myötä rinteiden määrä Riihivuoressa on kasvanut kymmeneen ja snow parkista on kehitetty entistä monipuolisempi.

Riihivuoren 10 rinnettä jakautuvat itä- ja pohjoisrinteisiin. Pitkät ja loivat itärinteet tarjoavat puitteet rentoon laskuun ja nautiskeluun, kun taas pohjoispuolen rinteissä riittää haastetta kokeneemmillekin laskijoille. Molemmilla puolilla lasketellaan upeassa miljöössä, sillä rinteiltä avautuvat järvimaisemat Päijänteelle.

Riihivuoresta ainutlaatuisen tekee hiihtokeskuksen palveluiden sijainti rinteiden huipulla. Huipulta löytyvät niin välinevuokraamo, -huolto ja -myymälä kuin rinneravintola Riihikelo. Rinteiden huipulla on mahdollista myös majoittua, sillä Riihivuoren mökkikylä sijaitsee niin ikään siellä.

Riihivuori Resort

Ruka

Ruka kuuluu Suomen kolmen suosituimman ja suurimman hiihtokeskuksen joukkoon. Kuusamossa sijaitseva Ruka on yksi Suomen lumivarmimmista kohteista: Rukalla lasketaan yleensä lokakuusta toukokuulle, joten laskupäiviä kertyy vuosittain yli 200.

Rukalla on yhteensä 41 rinnettä kaikentasoisille laskijoille. Rukalta löytyy maailmanluokan kilparinteitä sekä snow parkeja, joista maailmalle on ponnistanut moni kuuluisuuskin. Vastapainona näille Rukalla on Suomen suurin perheiden ja aloittelijoiden rinnealue.

Harrastus- ja aktiviteettimahdollisuudet eivät rajoitu laskettelurinteisiin, vaan talviloman aikana voi kokea esimerkiksi maastohiihtoa, koskikelluntaa, jääkiipeilyä, rattikelkkailua ja jääkartingia.

Visit FinlandRuka, Kuusamo
Rukalla laskukausi aloitetaan usein ensimmäisenä Suomessa.

Palvelut suositussa matkailukohteessa ovat loistavat. Rinteiden kupeesta Rukan kylästä löytyy ravintoloita, hotelleja, kauppoja ja baareja. Palveluiden perässä ei siis tarvitse lähteä Kuusamoon asti, vaan kaiken tarpeellisen löytää hiihtokeskuksen ympäristöstä.

Suomen hiihtokeskuksista Rukalla on Levin lisäksi maine hyvänä bilepaikkana. Ruka houkutteleekin kaveriporukoita, jotka haluavat osallistua after ski -humuun, juhlia yökerhossa tai käydä keikoilla.

Rukalla ja Kuusamossa on runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Vuokramökkien lisäksi hiihtokeskuksessa voi yöpyä eritasoisissa hotelleissa tai huoneistohotelleissa. Kauempana Rukan keskustasta löytää myös lasi-igluja.

Ruka

Ruosniemen Hiihtokeskus

Ruosniemen Hiihtokeskus sijaitsee kuuden kilometrin päässä Porin keskustasta Ruosniemen kaupunginosassa. Lähirinteellä on korkeutta vain 30 metriä, mutta kävijöitä riittää siitä huolimatta.

Ruosniemessä on neljä rinnettä, joista yhdessä on hyppyreitä ja reilejä. Ruosniemen matalat rinteet tekevät paikasta otollisen laskuharrastuksen aloittamiselle. Hiihtokeskus onkin erityisesti paikallisten lapsiperheiden suosiossa.

Lähirinteessä on kaikki tavalliset oheispalvelut: hiihtokoulu, välinevuokraamo, suksihuolto sekä rinnekahvio. Olosuhteiden salliessa alueelta löytää myös hiihtolatuja ja pulkkamäen.

Ruosniemen Hiihtokeskus

Ruskotunturi

Ruskotunturi on Suomen nuorin hiihtokeskus; kaudella 2023-2024 hiihtokeskus juhlii 10-vuotistaivaltaan. Ruskotunturi sijaitsee muutaman kilometrin päässä Oulun keskustasta Ruskon kaupunginosassa, joten paikalliset ehtivät lähirinteeseen arki-iltaisinkin.

Ruskotunturilla on viisi loivaa mutta pitkähköä rinnettä. Rinteisiin on rakennettu myös kaksi snow parkia, joissa on useita hyppyreitä sekä reilejä. Rinteen päälle kulkevat sompa- ja ankkurihissit, ja lisäksi lastenmaassa on käytössä naruhissi. Lastenmaan vierestä löytyy myös pulkkamäki, jossa saa laskea koko perhe.

Lähirinteessä palvelee hiihtokoulu ja välineet saa vuokrattua paikan päältä. Nuotiopaikalla voi nauttia omista eväistä ja kahviossa talon antimista.

Ruskotunturi

Ruunarinteet

Ruunarinteet sijaitsee Savonlinnassa, noin yhdeksän kilometrin päässä keskustasta. Hiihtokeskuksen monipuoliset mäet, lämmin tunnelma sekä huipulta avautuva upea maisema Pihlajavedelle tekevät hiihtokeskuksesta erinomaisen vaihtoehdon laskettelun ystäville.

Ruunarinteillä on kuusi rinnettä ja kaksi ankkurihissiä. Hiihtokeskuksen rinteet ovat kauttaaltaan leveitä ja loivia, joten kohde sopii hyvin myös aloittelijoille ja lapsiperheille. Lapsiperheet viihtyvät myös Ruunarinteiden pulkkamäessä, jota on kehuttu Savonlinnan parhaaksi.

Ruunarinteiden hiihtokoulu antaa opetusta laskettelussa, lumilautailussa ja telemarkissa. Välineet rinteeseen saa vuokraamosta. Rinnekahvilasta saa esimerkiksi paikallisen leipomo Laurikaisen lihapiirakoita.

Ruunarinteet

Saariselkä Ski & Sport Resort

Saariselkä on Suomen, ja samalla koko Euroopan, pohjoisin hiihtokeskus. Vaikka hiihtokeskus sijaitsee pohjoisempana kuin muut, on sinne hyvät kulkuyhteydet autolla, bussilla ja lentäen.

Inarin kunnassa sijaitseva hiihtokeskus on rakennettu kahdelle vierekkäiselle tunturille, Iisakkipäälle ja Kaunispäälle. Rinteitä on yhteensä 23 ja ne tarjoavat vaihtoehtoja kaikentasoisille laskijoille ja lumilautailijoille. Aloittelija viihtyy useamman rinteen alalle levittäytyvällä harjoittelualueella, ja haastetta tuovat kaksi snow parkia ja ski cross -rataa.

Saariselkä ResortSaariselkä illalla
Saariselältä löytyy Suomen pisin pulkkamäki. Pulkkamäki lähtee Kaunispään huipulta ja pituutta sillä on jopa 2000 metriä.

Saariselän vieressä on Urho Kekkosen kansallispuisto, joka tarjoaa erinomaiset ulkoilumahdollisuudet ympäri vuoden. Talvisin tarjolla on muun muassa fatbike-pyöräilyä, moottorikelkkailua, lumikenkäilyä, pilkkimistä ja tunturihiihtoa. Murtomaahiihtoon tarkoitettuja hiihtolatuja Saariselän ympäristössä on yli 180 kilometriä.

Saariselän kattava ravintolatarjonta takaa sen, että jokaiselle löytyy mieluisa ruokapaikka. Saariselän palvelut ovat muutoinkin monipuoliset, ja esimerkiksi majoitusvaihtoehtoja löytyy mökeistä ja loma-asunnoista hotelleihin ja lasi-igluihin.

Saariselkä Ski & Sport Resort

Sahis

Sahis on kolmen rinteen laskettelukeskus Viitasaarella Keski-Suomessa. Sahiksen rinteet yllättävät korkeudellaan ja jyrkkyydellään, joten Sahiksella on tarjottavaa myös haastetta kaipaaville laskijoille. Aloittelijat viihtyvät loivemmassa harjoittelumäessä, jossa käytössä on mattohissi.

Sahis sijaitsee Savivuoren ulkoilualueella, jossa on loistavat mahdollisuudet liikkumiseen ympäri vuoden. Talvisin alue tarjoaa laskettelun lisäksi esimerkiksi erimittaisia valaistuja latuja sekä pulkkamäen.

Viitasaaren omassa laskettelukeskuksessa saa erinomaista palvelua niin välinevuokraamossa kuin kahviossa.

Sahis

Salla

Sallan hiihtokeskuksen varhaisin historia ulottuu aina 1930-luvulle saakka, jolloin Sallassa laskettiin Suomen ensimmäiset syöksy- ja pujottelukisat. Sittemmin Salla-tuntureille on kehittynyt toimiva ja palkittu hiihtokeskus.

Salla sijaitsee Lapissa itärajan tuntumassa. Syrjäinen sijainti keskellä erämaata on Sallan etu: Sallassa riittää tilaa ja rauhaa eikä hiihtokeskuksessa joudu jonottamaan tai tuskailemaan ruuhkissa.

Kea CreutzSallan hiihtokeskus
Sallassa erämaamaisemat jatkuvat silmän kantamattomiin.

Sallan hiihtokeskuksessa on yhteensä 15 rinnettä, joista valaistuja on 11. Eritasoiset rinteet tarjoavat sopivasti haastetta, onpa sitten aloittelija, nautiskelija tai parkkiekspertti. Laskettelurinteiden lisäksi Salla tarjoaa 160 kilometriä hiihtolatuja, talvireittejä pyöräilyyn, kävelyyn ja lumikenkäilyyn sekä hauskan aktiviteettialueen lapsille.

Palvelut hiihtokeskuksessa ovat huippuluokkaa: alueelta löytyy useampia ravintoloita ja kahviloita, hiihtokoulu, suksihuolto, välinevuokraamo sekä ski shop. Sallassa majoitusvaihtoehtoja on tarjolla mökeistä hotelleihin, ja monet majoitusvaihtoehdoista sijaitsevat aivan rinteiden vieressä. Noin 10 kilometrin päästä löytyvät Sallan kirkonkylän palvelut.

Salla

Salomonkallio

Salomonkallio on sympaattinen hiihtokeskus Nakkilassa Satakunnassa. Perhevetoinen hiihtokeskus avattiin 1989.

Salomonkalliosta löytyy neljä rinnettä, joissa käytössä on sompa- ja naruhissit. Korkeuseroa Salomonkallion rinteillä on 32 metriä. Matalat mäet tekevät Salomonkalliosta oivan kohteen perheen pienimmillekin. Haastetta Salomonkalliossa tarjoaa snow parkin hyppyrit ja reilit.

Pienen hiihtokeskuksen etuihin kuuluu edullinen hintataso. Salomonkalliossa niin kahvion tuotteet, hissiliput kuin välineiden vuokraus ovat todella sopuhintaisia.

Salomonkallio

Sappee

Moneen otteeseen palkittu Sappee on hiihtokeskus Pirkanmaalla noin 50 kilometriä Tampereelta kaakkoon. Sappee on tullut tunnetuksi etenkin monipuolisista snow parkeistaan, jotka monen harrastajan mielestä kuuluvat Suomen parhaimmistoon.

Sappeen hiihtokeskuksesta löytyy yhteensä 13 rinnettä, joiden vaikeusasteet vaihtelevat vihreästä punaiseen. Hiihtokeskus onkin erityisesti lapsiperheiden suosiossa, sillä Sappeelta löytyy sopivia rinteitä sekä lapsille, nuorisolle että aikuisille. Lasketteluharrastus on turvallista aloittaa Sappeen family parkissa, josta löytyy helppoja rinteitä yhdistettynä erilaisiin seikkailuratoihin.

Sappee ResortSappee
Sappeella on otettu hyvin huomioon pienet kypäräpäät.

Palvelut Sappeella ovat isojen hiihtokeskusten tapaan laadukkaita ja monipuolisia: rinneravintoloita on neljä ja hiihtokeskuksessa huolletaan, vuokrataan ja myydään laskuvälineitä. Majoitus on mahdollista niin Sappeen huoneistohotelleissa kuin vuokramökeissä.

Sappee

Saukkovaaran Rinteet

Saukkovaaran Rinteet on hiihtokeskus Kainuun Ristijärvellä. Hiihtokeskus pyörii paikallisten yhdistysten voimin ja vastaa erityisesti lapsiperheiden ja koululaisten tarpeisiin, sillä rinteet ovat avoinna viikonloppuisin ja hiihtolomaviikoilla.

Saukkovaarassa on kolme rinnettä, joiden päälle kuljetaan sompahissillä, sekä pulkkamäki. Hiihtokeskuksessa palvelee pieni kahvio, jonka yhteydessä toimii myös välinevuokraamo. Omien eväiden nauttimiseen Saukkovaarassa on nuotiopaikka ja kaksi laavua.

Yksi Saukkovaaran kilpailuvalteista on hiihtokeskuksen edulliset hinnat. Kaudella 2023-2024 päivälippu rinteisiin maksaa 17 euroa.

Saukkovaaran rinteetSaukkovaaran rinteet
Saukkovaaran Rinteet sijaitsevat upeissa kainuulaisissa järvimaisemissa.

Saukkovaaran rinteet

Serena Ski

Moni tuntee Serenan vesipuistostaan, mutta vesipuiston yhteydessä toimii myös suosittu hiihtokeskus, Serena Ski. Espoon pohjoisosassa sijaitsevaan hiihtokeskukseen on helppo saapua vaikka julkisilla kulkuvälineillä, sillä bussipysäkki sijaitsee heti porttien vieressä.

Serena Ski on erityisesti lumilautailijoiden ja freestyle-laskijoiden suosiossa sen laadukkaan snow parkin ansiosta. Vaikka snow park tuokin toivottua haastetta hurjapäisimmille laskijoille, sopivat hiihtokeskuksen rinteet loistavasti myös lajiin tutustumiseen. Serenasta löytyy kaikkiaan kahdeksan rinnettä, joista kolme on lasten rinteitä. Käytössä on ankkuri-, sompa-, matto- ja naruhissejä.

Hiihtokeskuksen palvelut ovat toimivat: Serenasta löytyy kahvila, välinevuokraamo, suksihuolto sekä hiihtokoulu. Laskettelun lisäksi Serenassa on mahdollista pulkkailla.

Serena Ski

Simpsiö

Lapuan luonnonkauniiden lakeusmaisemien keskellä kohoava Simpsiö on yksi läntisen Suomen suurimmista hiihtokeskuksista. Simpsiö takaa hauskoja elämyksiä kaikenikäisille rinteissä, pulkkamäessä ja hiihtoladuilla.

Simpsiöllä on yhteensä kuusi laskettelurinnettä ja hissiä. Loivat ja helpot rinteet sopivat erityisen hyvin lapsiperheille ja uusille harrastajille. Aloittelijat on huomioitu hiihtokeskuksessa myös ilmaisella naruhissillä. Haastetta kaipaaville temppulaskijoille Simpsiössä on tarjolla reilejä ja bokseja.

Tilava rinneravintola Taivaanpankko Simpsiön huipulla tarjoaa purtavaa pahimpaan nälkään. Hiihtokoulu opastaa laskettelun, lumilautailun, telemarkin ja soveltavan alppihiihdon saloihin, ja välineet rinteeseen saa tarvittaessa vuokraamosta.

Simpsiössä voi viettää myös pidemmän loman: Simpsiön huipulla on mahdollista majoittua uudessa rinnehotellissa ja tämän lisäksi hiihtokeskuksen lähiympäristöstä löytyy vuokramökkejä sekä paikkoja asuntovaunuille.

Simpsiönvuori OyLumilautailija Simpsiössä
Simpsiön toiminnassa kiinnitetään erityistä huomiota rinneturvallisuuteen.

Simpsiö

Sotkanrinteet

Kauhajoella sijaitsevilla Sotkanrinteillä on lasketeltu vuodesta 1977. Etelä-Pohjanmaan vanhimpiin hiihtokeskuksiin lukeutuva Sotkanrinteet muodostuu kolmesta rinteestä ja hissistä. Hiihtokeskuksen loivat mutta mukavan mittaiset mäet sopivat loistavasti aloittelijoillekin.

Pienen hiihtokeskuksen palvelut ovat yllättävän monipuoliset. Hiihtokeskuksesta löytyy hiihtokoulu, välinevuokraamo sekä suksihuolto. Mäen laella palvelee rinnekahvila Sotkanpirtti, jota hoitaa Kauhajoen 4H-yhdistys. Rinteiden juurella on kota ja laavu omista eväistä nauttimiseen.

Laskettelun lisäksi Sotkanrinteillä on mahdollista hiihtää osittain valaistuilla laduilla sekä laskea pulkkamäessä.

Sotkanrinteet

Suomutunturi

Suomutunturi on hiihtokeskus Kemijärvellä. Kaakkois-Lapin maantieteelliset erityispiirteet synnyttävät alueelle voimakkaita lumisateita, joka takaa lumivarmat olosuhteet myös Suomutunturille.

Suomutunturilla on 10 rinnettä, joiden kunnossapitoon panostetaan toden teolla. Vaihtelevat rinteet tarjoavat tekemistä useammaksikin päiväksi: Aloittelijat viihtyvät helpommissa koko perheen mäissä, kun kokeneet laskijat ja puuterilumien ystävät löytävät haastetta esimerkiksi Suomun luonnonrinteiltä.

Suomu on rauhallinen ja tunnelmallinen hiihtokeskus, jonne moni palaa kerta toisensa jälkeen. Erämaan tunnelmasta pääsee nauttimaan rinteiden lisäksi hiihtoladuilla, joita Suomutunturilta löytyy 75 kilometriä.

Hiihtokeskuksen kolme ravintolaa tarjoavat vaihtoehtoja lappalaisesta lähiruuasta kansainväliseen fine diningiin. Muita hiihtokeskuksen palveluita ovat hiihtokoulu, välinevuokraamo ja suksihuolto. Suomutunturilla tarjotaan myös laadukasta majoitusta: hiihtokeskuksen uudistetusta hotellista avautuu näkymä suoraan rinteisiin, ja majoittua voi myös loma-asunnossa.

Suomutunturi

Sveitsin Hiihtokeskus

Sveitsin Hiihtokeskus sijaitsee Helsinki-Tampere -moottoritien varrella Hyvinkäällä. Ajomatkaa Helsingistä Sveitsiin on alle tunti ja Tampereelta puolitoista.

Sveitsi on yksi Etelä-Suomen tunnetuimmista hiihtokeskuksista – ja onpa sieltä ponnistanut maailmalle ammattilaisurheilijoitakin. Alueella sijainneelta saksankieliseltä majatalolta nimensä saanut hiihtokeskus soveltuu aina ensikertalaisista kokeneimmille laskijoille.

Sveitsissä on yhdeksän eritasoista rinnettä, joiden sisällä on erilaisia suorituspaikkoja. Snow parkista pitävät huolen huippuammattilaiset ja park nauttiikin suurta suosiota. Hiihtokeskuksessa pääsee myös pulkkamäkeen sekä murtomaahiihtämään Hyvinkään kaupungin ylläpitämillä laduilla.

Hiihtokeskuksessa toimiva ravintola-kahvila Matterhorn tarjoaa lounasruokaa, hampurilaisaterioita ja välipaloja. Välinevuokraamosta saa lainattua lasketteluvälineiden lisäksi snowscooteja.

Vuonna 2023 kursseja ja yksityisopetusta tarjoava Sveitsin hiihtokoulu palkittiin vuoden hiihtokouluna.

Sveitsin Hiihtokeskus

Swinghill

Swinghill on pieni laskettelukeskus Espoon Nuuksiossa. Kolmen rinteen Swinghill on koostaan huolimatta varsin monipuolinen: rinteiltä löytyy kumpareikko ja snow park. Laskettelukeskuksessa palvelee hiihtokoulu, välinevuokraamo ja -huolto, ja laskettelun ohessa voi poiketa tauolle tunnelmalliseen rinnekahvilaan.

Swinghillin sijainti on pääkaupunkiseudulla vailla vertaansa: rinteiden huipulta avautuu kaunis järvimaisema kansallispuistoon ja ulkoilumahdollisuudet ovat mahtavat. Laskettelukeskuksen lähellä kulkee hiihtolatu, mutta kansallispuistossa pääsee ulkoilemaan myös kävellen ja lumikengillä. Nuuksion jääpuistossa voi puolestaan kokeilla jääkiipeilyä.

Swinghill

Tahko

Tahko kuuluu Suomen viiden suurimman hiihtokeskuksen joukkoon.

Kuopion Nilsiässä sijaitseva Tahko tarjoaakin melkein loputtomasti harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Siellä voit esimerkiksi lasketella 25 rinteessä, hiihtää, pyöräillä, retkeillä ja moottorikelkkailla omilla reiteillään, ajaa kartingia luonnonjäällä sekä kokea Suomen pisimmän vaijeriliu’un Tahkovuoren huipulta.

Kuopio-Tahko MarkkinointiPyöräilyä Tahkolla
Upeissa maisemissa kiemurteleva talvipyöräilyreitti innostaa kokeilemaan uutta lajia.

Tahkovuoren rinnealue jakaantuu kahteen ilmansuuntaan. Rinteiden monipuolisuus ja runsaslukuisuus takaavat sen, että Tahkolta löytyy sopiva rinne, olipa sitten lapsi, vasta-alkaja, temppuilija tai edistyneempi laskija. Rinteet sopivat niin rentoon fiilistelyyn kuin vauhdikkaaseen itsensä haastamiseen.

Monipuolisten harrastusmahdollisuuksien ohella Tahkon valttikortteja ovat toimivat palvelut. Alueelta löytyy lukuisia ravintoloita, kahviloita ja kauppoja sekä välinevuokraamo, suksihuolto ja hiihtokoulu. Majoituksen Tahkolla voi valita lähes tuhannen vaihtoehdon joukosta.

Tahkolla after ski -kulttuuri on voimissaan: Talvikaudella Tahkolla järjestetään lähes päivittäin after ski -bileitä, keikkoja ja stand upia, joten aktiivista iltaelämää kaipaavalle Tahko on juuri oikea valinta.

Tahko

Taivalvaara

Taivalvaaran hiihtokeskus Taivalkoskella Pohjois-Pohjanmaalla on uudistunut viime vuosina paljon. Hiihtokeskus tarjoaa monipuolisesti erilaisia aktiviteetteja niin rinteissä kuin niiden ulkopuolella.

Taivalvaara koostuu kahdeksasta laskettelurinteesta ja pulkkamäestä. Lisäksi Taivalvaarassa on erinomaiset mahdollisuudet maastohiihtoon, sillä alueelta löytyy laaja ja hyvin ylläpidetty latuverkosto. Taivalvaarassa on myös kaksi talviulkoilureittiä, joilla voi liikkua kävellen, pyöräillen tai lumikengillä.

Taivalvaaran hiihtokeskusTaivalvaaran hiihtokeskus
Taivalvaaran hiihtokeskuksen erikoisuudet ovat kumpareikko ja mäkihyppytorni.

Taivalvaaran lumivarmuus takaa pitkän kauden ja huippuluokan suorituspaikat. Hyvin hoidetuissa rinteissä viihtyvätkin niin aloittelijat kuin ekspertit. Taivalvaarassa käytössä on ankkuri-, sompa- ja naruhissit.

Taivalvaaran rinteiden juurella palvelee rinnekahvila. Hiihtokeskuksen palveluihin kuuluvat myös välinevuokraamo sekä hiihtokoulu.

Taivalvaara

Talma Ski

Talma on yksi Etelä-Suomen tunnetuimmista hiihtokeskuksista. Sipoossa sijaitsevasta Talmasta on ponnistanut maailmalle moni suomalainen huippuammattilainenkin.

Talma on kymmenen rinteen hiihtokeskus, jossa on panostettu erityisesti parkkilaskemiseen. Talma ja sen laadukkaat, ammattilaiset suunnittelemat parkit ovatkin freestyle-laskijoiden ja lumilautailijoiden suosiossa. Talmasta löytyy myös Etelä-Suomen ainoa half pipe.

Talma SkiTalma illalla
Talma on tunnettu hyppyreistään.

Talma tarjoaa monipuolista laskettavaa myös muille kuin temppuilun ystäville. Talman harjoitusrinteillä lasketteluun tutustuminen on turvallista, ja hiihtokeskuksessa käytössä olevat sompahissit sopivat kaikenikäisille ja -tasoisille laskijoille.

Talman rinneravintola Snö Kitchen & Bar tarjoilee laadukasta katuruokaa ja kauteen sopivia annoksia. Rinneravintolan lisäksi Talmassa palvelee hiihtokoulu sekä välinevuokraamo.

Talma Ski

Teijo Ski Resort

Teijo Ski Resort tarjoaa laskettelua merimaisemissa Salossa Varsinais-Suomen rannikkoalueella. Hiihtokeskuksen sijainti Mathildedalin ja Kirjakkalan ruukkikylien sekä Strömmän kanavan läheisyydessä on todella ainutlaatuinen.

Teijon hiihtokeskuksessa on 10 rinnettä, joista niin lajiin tutustuvat kuin himoharrastajat löytävät sopivaa laskettavaa. Korkeuseroa Teijossa kertyy parhaimmillaan 80 metriä rinteiden vaikeusasteiden vaihdellessa vihreästä mustaan. Käytössä on naru-, matto- ja ankkurihissejä.

Teijossa otetaan huomioon niin vakiokävijät kuin satunnaiset matkaajat. Hiihtokeskuksesta löytyy välinevuokraamo, suksihuolto ja hiihtokoulu. Teijossa palvelee rinneravintola Skihaus Bistro, mutta myös lähiympäristön monista ravintoloista saattaa löytyä mukava ruokapaikka laskettelureissulle.

Teijo Ski Resort

Tornimäki

Tornimäki on vilkas laskettelukeskus Mikkelissä. Laskettelukeskus sijaitsee Saimaan rannalla noin 7 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Tornimäki on erityisesti paikallisten nuorten ja lapsiperheiden suosiossa. Hiihtokeskuksessa on yhteensä viisi rinnettä, joista muodostuu monipuolinen kokonaisuus. Hyvin hoidetut rinteet, kaksi streetiä ja ilmainen lastenmaa pulkkamäkineen tekevätkin Tornimäestä oivan laskettelukohteen koko perheelle.

Hupiski OyLumisotaa Tornimäessä
Tornimäki tarjoaa loistavat puutteet hauskan laskupäivän viettoon.

Lähirinteen tarjoamat oheispalvelut ovat laadukkaita. Laskettelukeskuksessa onnistuu välineiden vuokraus, testaus, osto sekä huolto, ja rinnekahvila Tornicafesta löytyy hyvä valikoima suolaisia ja makeita herkkuja. Tornimäen hiihtokoulussa tarjotaan yksityis- ja ryhmäopetusta laskettelussa ja lumilautailussa.

Tornimäki

Ukkohalla Ski Resort

Ukkohalla on matkailukeskus upean luonnon keskellä Kainuussa Hyrynsalmella. Matka Ukkohallaan taittuu helpoiten omalla autolla tai junayhteyksiä hyödyntäen. Oulun ja Ukkohallan välillä liikennöi myös ski bus.

Ukkohalla tarjoaa hauskoja liikunta-aktiviteetteja ympäri vuoden. Talviaikaan Ukkohallassa voi laskettelun lisäksi hiihtää, lumikenkäillä ja pyöräillä. Runsaslumisessa Kainuussa kausi talvilajien parissa on pitkä.

ShutterstockUkkohalla
Korkeuseroa Ukkohallassa on parhaimmillaan 170 metriä.

Ukkohallan hiihtokeskuksessa on 15 rinnettä ja pulkkamäki. Hyvin hoidettujen rinteiden vaikeusasteet vaihtelevat aina vihreästä mustaan, joten Ukkohalla sopii koko perheelle. Hiihtokeskuksesta löytyy myös kolme snow parkia, ja Ukkohalla onkin tullut tunnetuksi yhtenä parkkilaskemisen edelläkävijöistä.

Palvelut Ukkohallassa ovat monipuoliset: Hiihtokeskuksessa on hiihtokoulu, välinevuokraamo sekä kaksi rinneravintolaa. Myös majoitustarjontaa on alueella joka lähtöön. Valittavana on niin huoneistohotelleja, mökkejä, lasi-igluja kuin näköalahuoneistojakin.

Ukkohalla Ski Resort

Uuperinrinteet

Noin 30 kilometrin päässä Kotkasta sijaitseva Uuperinrinteet tarjoaa monipuoliset puitteet talviurheiluun Kymenlaaksossa.

Uuperinrinteet käsittää viisi eritasoista rinnettä, ja monipuolinen snow park tarjoaa hienot mahdollisuudet temppuilulle. Suositussa ja palkitussa hiihtokeskuksessa on käytössä sompa- ja ankkurihissit. 

Uuperista löytyy Etelä-Suomen jyrkin rinne, mutta myös helppoa laskettavaa lapsille ja uusille harrastajille. Pisin rinne on 650 metriä ja korkeuseroa sillä on 80 metriä.

Uuperin rinnekahvilasta voi ostaa pikkupurtavaa ja esimerkiksi kuumaa juomaa talvipäivän lämmikkeeksi. Kahvilan yhteydessä palvelee myös välinevuokraamo.

Uuperinrinteet

Vatuski

Vatuski on laskettelukeskus Pohjois-Savossa Varkauden keskustassa. Järven rannalla sijaitsevasta Vatuskista löytyy kuusi eritasoista rinnettä, joista pisin on 400 metriä. Hurjapäille Vatuskista löytyy kausittain vaihtuva snow park. 

Laskettelukeskuksessa on käytössä ankkuri- ja naruhissi. Laskettelemisen lisäksi Vatuskissa on mahdollista murtomaahiihtää. Vatuskissa asiakkaita palvelee myös välinevuokraamo ja pieni rinnekahvio.

Vatuski

Vihti Ski Center

Vihti Ski Center on yksi Etelä-Suomen suurimmista laskettelukeskuksista 15 rinteellään. Vihdissä sijaitsevaan laskettelukeskukseen on matkaa Helsingistä noin 45 kilometriä, joten rinteeseen on helppo poiketa pääkaupungista myös arkisin. 

Vihti Ski Centerin rinteet ovat monipuoliset: rinteiden vaikeusasteet vaihtelevat aina vihreästä mustaan, joten Vihdissä viihtyvät niin kokeneemmat laskijat kuin vasta-alkajat. Temppuilijoille Vihdistä löytyy reilejä ja muutama hyppyri. Hissejä Vihdissä on kymmenen: ankkuri-, sompa- ja naruhissien lisäksi löytyy kolme taikamattoa. 

Vihti Ski CenterVihti Ski Center
Vihtiin pääsee myös ski busin kyydissä, mutta matka pitää olla varattu etukäteen.

Hiihtokeskuksessa on kolme ravintolaa, jotka tarjoilevat perinteistä rinneruokaa. Lisäksi Vihdistä löytyy laavu, jossa voi nauttia omia eväitä ja grillata makkaraa. 

Vihdin hiihtokoulu on palkittu vuoden hiihtokouluna kolme kertaa. Hiihtokoulussa järjestetään niin yksityisopetusta kuin laskettelukursseja pitkin laskukautta. Hiihtokeskuksessa palvelee myös välinevuokraamo.

Laskettelemisen lisäksi Vihdissä pääsee hiihtämään maksullisilla laduilla.

Vihti Ski Center

Vuokatti

Kainuussa Sotkamon kunnassa sijaitseva Vuokatti on ollut jo vuosikymmeniä laskettelun ja hiihdon huippupaikka. Vuokatin vaaramaisemat sykähdyttävät kauneudellaan ja vievät mielessä pohjoiseen.

Hiihtokeskuksen 14 rinteellä saa kulumaan vaikka useammankin päivän. Vuokatti sopii hyvin kaikentasoisille laskijoille, sillä rinteiden vaikeusasteet vaihtelevat helpoista lasten rinteistä haastaviin mustiin rinteisiin. Myös Vuokatinrinteiden snow parkista sopivaa laskettavaa löytyy niin temppuilun vasta-alkajille kuin tositaitureille.

Vuokatti on tunnettu paitsi erinomaisesti hoidetuista rinteistään myös laduistaan. Latuverkostoa Vuokatista löytyy yhteensä huimat 190 kilometriä. Ladut tarjoavat vaihtoehtoja helpoista nautiskelureiteistä vaativampiin kisalatuihin.

ShutterstockMoottorikelkkailua Vuokatissa
Vuokatissa voi kokea vauhdin huumaa myös moottorikelkkaillen.

Vuokatinrinteillä on kaksi välinevuokraamoa, joiden yhteydestä löytyy myös myymälät. Rinnealueella on myös useampi ravintola, joissa viettää lepohetki laskettelupäivän lomassa. Vuokatin hiihtokoulu tarjoaa sekä erilaisia laskettelukursseja että yksityisopetusta.

Vuokatti

Vuorenmaa

Etelä-Pohjanmaalla toimiva laskettelukeskus Vuorenmaa on kahden veljeksen pyörittämä perheyritys. Veljesten tavoitteena on tarjota asiakkaille hyvää palvelua ja hienoja elämyksiä Vuorenmaan upeissa maisemissa. 

Vuorenmaan laskettelukeskuksesta löytyy kolme rinnettä sekä sompa- ja naruhissit. Vauhdin hurmaan pääsee myös pulkkamäessä. Vuorenmaassa järjestetään laskukauden aikana paljon erilaisia tapahtumia, joten rinteillä voi päästä esimerkiksi vesihiihtämään tai bailaamaan rinnediscossa.

Rinteen laella laskuväkeä palvelee tunnelmallinen rinnekahvio. Kodassa voi puolestaan nauttia omia eväitä sekä paistaa makkaraa.

Vuorenmaa

Ylläs

Länsi-Lapin Kolarissa sijaitsevalta Ylläkseltä löytyy Suomen pisimmät ja korkeimmat rinteet. Ylläs on myös Suomen suurin hiihtokeskus rinteiden lukumäärässä mitattuna: hiihtokeskuksessa on peräti 62 rinnettä, joista noin puolet on valaistuja ja lumetettuja.

Ylläksen hiihtokeskus sijaitsee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeessa ja jakaantuu Ylläsjärven ja Äkäslompolon rinnealueisiin. Puolta voi vaihdella laskemalla tai ski busin kyydissä. Ylläsjärven puolelta löytyy hiihtokeskuksen pisimmät rinteet ja gondolihissi, kun taas Äkäslompolon rinteiltä avautuvat upeimmat maisemat kansallispuistoon.

Visit YlläsYlläksen huippu
Ylläksen rinteistä noin puolet on yli kilometrin pituisia ja pisimmät jopa 3 kilometriä.

Ylläksellä maastohiihtomahdollisuudet ovat vailla vertaansa. Ylläksen yli 300 kilometriä hiihtolatua houkuttelee niin aloittelijoita kuin ammattilaisia läheltä ja kaukaa. Ylläs onkin tullut tunnetuksi maastohiihdon mekkana.

Laskettelun ja maastohiihdon lisäksi myös monet muut talvilajit ovat Ylläksellä käden ulottuvilla. Esimerkiksi moottorikelkkailu ja maastopyöräily ovat molemmat suosittuja aktiviteetteja. Lumikenkäillen voi jahdata vaikkapa revontulia.

Ylläksen palvelut ovat laadukkaita ja kohteesta löytyy kattava valikoima niin ravintoloita, kahviloita kuin kauppoja. Myös erilaista majoitustarjontaa löytyy jokaisen tarpeisiin ja jokaiselle matkabudjetille. Ylläkselle lähdetään usein ennen kaikkea liikkumaan, rentoutumaan ja nauttimaan Lapin uskomattomasta luonnosta, joten innokkaimmille after skin viettäjille jokin toinen Lapin hiihtokeskuksista saattaa olla luontevampi valinta.

Ylläs

Äänemäki

Äänemäki on laskettelukeskus Äänekosken keskustassa Keski-Suomessa. 

Vuonna 1967 avattu perinteikäs Äänemäki tarjoaa kolme sompahissein varusteltua rinnettä. Lisäksi Äänemäessä on naruhissi, jota alle 6-vuotiaat kypäräpäät käyttävät ilmaiseksi.

Äänemäen snow parkista löytyy temppuilijoille kaksi hyppyriä sekä reilejä. Lisäoppia laskemiseen saa Äänemäen hiihtokoulusta, jossa järjestetään sekä yksilöllistä lasketteluopetusta sekä alkeiskursseja.

Varusteet rinteeseen saa vuokrattua paikan päältä. Nälän yllättäessä hiihtokeskuksessa palvelee rinnekahvio, ja omia eväitä voi nauttia laavussa. Laskettelun lisäksi Äänemäessä on mahdollista myös pulkkailla sekä lumikenkäillä.

Äänemäki

Puuttuuko listalta jokin tuntemasi hiihtokeskus tai ovatko tiedot muuttuneet? Kerro se meille osoitteeseen info@rantapallo.fi ja päivitämme tiedot.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Levin parhaat ravintolat

Ravintolavinkit Leville: 7 paikkaa, joissa herkutella loman aikana

Levi

Levin 11 parasta nähtävyyttä – lähes kaikki voi kokea vuoden ympäri

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja