Hyppää sisältöön

MATKA-hankkeen tavoitteena kestävä matkailukeskus Ylläkselle

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 25.10.2010
MATKA-tutkimusprojektissa selvitetään, miten pohjoista matkailualuetta voidaan kehittää kestävältä pohjalta. Kyseessä on Aalto-yliopiston ja Metsäntutkimuslaitoksen johtama, kansainvälisesti ainutlaatuinen hanke.

MATKA-tutkimusprojektissa selvitetään, miten pohjoista matkailualuetta voidaan kehittää kestävältä pohjalta. Kyseessä on Aalto-yliopiston ja Metsäntutkimuslaitoksen johtama, kansainvälisesti ainutlaatuinen hanke.

Laaja-alainen kokonaisuus

Hankkeen pilottialueena toimii Ylläksen uusi Äkäslompolon rinnekeskus ja sen yhteyteen rakentuva loma-asuinalue.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksivuotinen tutkimusprojekti on laaja-alainen. Yhtäällä kartoitetaan matkailijoiden asumis- ja ympäristötoiveita. Toisaalla selvitetään, miten matkailukeskusten suunnittelulla, energiaratkaisuilla ja maankäytöllä pystytään vastaamaan kestävän kehityksen mukaisiin vaatimuksiin.

Tutkimusprojekti käynnistyi vuonna 2009. Hankkeen vastuullinen johtaja, tekniikan tohtori Aija Staffans Aalto-yliopistosta kertoo, että hanke saadaan päätökseen vuoden vaihteessa.

Matkailijoiden toiveet huomioidaan

Yhtenä osana tutkimusta on Ylläksen ja Levin hiihtokeskuksissa teetetty kysely. Matkailijakysely suoritettiin syksyllä 2009 ja talvella 2010. Tämän jälkeen aineiston keruuta jatkettiin internetissä. Vastauksia kyselyyn kertyi yhteensä 1500.

Kyselyn myötä pyritään selvittämään, miten pohjoisen matkailualueen asumiskeskukset vastaavat matkailijoiden asumis- ja ympäristötoiveita. Professori Liisa Tyrväinen Metsäntutkimuslaitokselta selventää, että konkreettisimmillaan kyse on siitä, millaisessa ympäristössä matkailijat tahtovat viettää aikaansa.

-Suomalaiset arvostavat loma-asumisessa luonnonläheisyyttä. Tällöin matkailijalle on tärkeää esimerkiksi se, mitä mökin ikkunasta näkyy. Pyrimme selvittämään, millaisia vaatimuksia matkailijoilla loma-asumisen suhteen on, ja miten näihin toiveisiin pystytään vastaamaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samalla ulkomaalaisilta matkailijoilta saatujen vastausten perusteella arvioidaan sitä, kuinka tärkeää luonnonläheisyys on heille.

Lisäksi kyselyn pohjalta tutkitaan, kuinka kestävästi matkailijat toimivat. Kestävästä matkailusta puhuttaessa esimerkiksi vedenkäyttöön, kulutusvalintoihin ja luonnossa liikkumiseen liittyvät kysymykset ovat oleellisia.

Kyselyn ennakkotulokset julkistetaan Rovaniemellä 22. lokakuuta järjestettävässä luontomatkailuseminaarissa. Lopulliset tulokset julkistetaan vuoden lopulla.

Kansainvälisesti ainutlaatuinen hanke

Professori Liisa Tyrväisen mukaan tutkimus on kansainvälisellä tasolla ainutlaatuinen. Kun etsitään kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuita matkailukeskuksen suunnitteluun, myös matkailijoiden toiveet huomioidaan. Vastaavaa tutkimusta on maailmanlaajuisesti tehty vähän.

Tutkimuksessa saavutettuja kriteereitä voidaan hyödyntää myös kansainvälisesti, kertoo tekniikan tohtori Aija Staffans. Sopivia verrokkialueita ovat esimerkiksi Kanada ja Alpit.

-Kanada on matkailumaana suuri, ja siellä olosuhteet ovat paikoittain hyvin samankaltaiset kuin pilottialueella. Vaikka Alpeilla lämpötilat ovat erilaiset, voi aluetta lumimäärältään verrata Ylläkseen, Staffans kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hanke on osa Tekesin Kestävä Yhdyskunta-ohjelmaa. Hankkeen muita yhteistyökumppaneita ovat Kolarin kunta, Laatumaa, Lapland Hotels, Lemminkäinen Talo Oy sekä Fortum Oyj.

Lisätietoa projektin kotisivuilta.

Anne Ventelä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Levin parhaat ravintolat

Ravintolavinkit Leville: 7 paikkaa, joissa herkutella loman aikana

Levi

Levin 11 parasta nähtävyyttä – lähes kaikki voi kokea vuoden ympäri

Lapland Hotels Snow Village

Olisitko valmis yöpymään jäähotellissa? Yö maksaa 350 euroa, lämpötila on koko yön pakkasella

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja