Hyppää sisältöön

Ravintolavinkit Leville: 7 paikkaa, joissa herkutella loman aikana

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.02.2024
Missä syödä Levillä? Testasimme seitsemän ravintolaa rakastetussa lomakylässä. Kokeile näitä!

1. Pizza de Levi

Keskellä Sirkan kylää sijaitseva, maaliskuussa 2023 avattu Pizza de Levi tarjoilee napolilaistyylisiä artesaanipizzoja ainoana Levillä. Italialaisessa pizzauunissa 450 asteessa paistettavat pizzat tuovat palasen Italiaa laskupäivään.

Inka KhanjiPizza de Levi
Pizza de Levi -ravintola tarjoaa artesaanipizzoja suoraan 450-asteisesti uunista.

Pizza de Levin pizzalistassa on 12 vaihtoehtoa perinteisestä margheritasta valkoisiin pizzavaihtoehtoihin asti. Lounasaikaan tarjolla on lisäksi kahta erilaista pastaa ja tomaattikeittoa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vierailimme ravintolassa joulukuussa 2023, ja kokemus oli oikein mukava. Pizzat olivat herkullisia, ja tomaattiallergikon nauttima valkoinen pizza nousi nopeasti kaikkien aikojen parhaiden pizzojen joukkoon. Palvelu oli erinomaista ja sijainti keskeisimmän kadun varrella helppo. 

Pizza de Levi
Torikuja 5

2. Ravintola Utsu

Kun kaipaat tunnelmallista fine dining -elämystä Levillä, ota suunnaksi Levin iglujen yhteydessä toimiva Ravintola Utsu. Iglukylän tunnelmaa henkivä, vuonna 2017 avattu ravintola koostuu kahdesta tilasta: takkatulen tunnelman täyttämästä alakerrasta ja lasikattoisesta yläkerrasta.

Lähiruokaan satsaava Utsu tarjoaa kolmen ja viiden ruokalajin menukokonaisuuksia, minkä lisäksi sesonkiaikaan saatavana on myös lounas. Raaka-aineet hankitaan alueen metsistä marjojen ja sienien osalta sekä lähialueen tiloilta niin pitkälle kuin mahdollista, ja ruoka on lopulta melko simppeliä ilman turhia kikkailuja.

Inka KhanjiRavintola Utsu, Levi
Ravintola Utsu keskittyy lähiruokaan ja on avoinna sesonkiaikana.

Utsu toimii vankasti vain sesonkiaikaan, ja kesäisin ravintola on suljettu. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testasimme ravintolan joulukuussa 2023. Yläkerran lasikattoinen alue oli arki-iltanakin lähes täynnä, ja viiden ruokalajin menu tarkkaan valittuine juomineen toimi mainiosti. Ilahduttavaa oli se, että saatavana oli myös alkoholittomat juomaparitukset, jotka oli mietitty tarkasti kullekin annokselle.

Ravintola Utsu
Harjatie 2

3. Saamen Kammi

Maan alle rakennettu Saamen Kammi on tunnelmallinen ravintola, jossa buffet-illallinen nautitaan takkatulen loimussa. Kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on saamelainen ravintola, ja saamelaisomisteisessa ravintolassa pääsee tilauksesta kuulemaan myös joikuesitystä ruokailun yhteydessä. 

Ravintolassa on esillä rutkasti saamelaiskulttuuriin liittyviä esineitä ja kuvia sekä saamelaisen mytologian hahmoja. Kuvissa esiintyy myös ravintolan perustajan, Niiles-Jounin, sukulaisia.

Inka KhanjiSaamen Kammi, Levi
Tunnelmallinen Saamen Kammi on avoinna vain, jos pöytävarauksia tulee riittävästi.

Illallinen koostuu neljästä ruokalajista, joka tarjoillaan osin pöytiin katettuna ja osin buffetin muodossa. Tarjolla on hyvin lihapainotteinen kokonaisuus, jossa on muun muassa patoja, kalaa ja poroa. Illallisen saa myös vegaanisena, mutta se tulee tilata pöytävarauksen yhteydessä. Saamen Kammin poronkäristystä kehutaan koko Levin parhaaksi.

Ravintola on avoinna vain, jos ruokailijoita on riittävästi, mistä syystä pöytävaraus on ehdottomasti suositeltava. Talvikaudella ravintola on hyvin suosittu ja kaksi kattausta järjestetään käytännössä päivittäin. 

Saamen Kammi
Kätkänrannantie 2

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. King Crab House Levi

Jäämeren kuningasravusta tunnettu King Crab House on paikka, jota merenelävien ystävän ei kannata jättää Levillä väliin. Nimestä huolimatta tarjolla on myös kasvis- ja liha-annoksia, mutta paikan erikoisuus ja kruununjalokivi on ehdottomasti merenelävistä valmistetut annokset.

Norjalaispariskunnan perustama ja omistama ravintola tuo kuningasrapua Leville Jäämereltä, missä se on haittaeläin. Myös ravintolassa tarjoiltavat kalat on pyydetty tai kasvatettu vastuullisesti.

Inka KhanjiKing Crab House Levi
Jäämeren kuningasrapu on King Crab House Levin erikoisuus, jota tullaan syömään kauempaakin.

Saatavana on yhden tai kolmen ruokalajin lounas, minkä lisäksi tarjolla on myös à la carte -lista niin lounaalla kuin illallisellakin. Vuonna 2012 avatussa ravintolassa on noin sata asiakaspaikkaa ja lisäksi kesäksi avattava pieni terassi. 

Testasimme ravintolan kolmen ruokalajin lounaan joulukuussa 2023, ja kokeilussa oli sekä kuningasrapuannos että lounaan kasvisversio. Merenelävät ovat selvästi ravintolan vahvinta osaamisaluetta, mutta kasvisvaihtoehdon olemassaolo on myös ilahduttavaa. 

King Crab House Levi
Mariankuja 6

5. Pihvipirtti

Tunnelmallisessa Pihvipirtissä voi herkutella perinteisillä lappilaisilla mauilla, ja illallisen kaava on aina samanlainen: ensin kalapöydän herkut alkupalaksi, minkä jälkeen nautitaan pihvi ja lopuksi jälkiruoka. Pihvistä on saatavana useampi vaihtoehto, jonka voi valita neljästä vaihtoehdosta. Tarjolla on myös kasvispihvi. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pihvi nautitaan perunoiden ja kastikkeen kera. Lisäksi saatavana on lasten annoksia. 

Inka KhanjiPivipirtti, Levi
Pihvipirtin pääruoka rakentuu samoista osista, eli aina valittavana on pihvi, peruna, kasvikset ja kastike.

Pihvipirtti on hyvin tunnelmallinen ravintola, ja nimensä mukaisesti todellinen pirtti. Ravintola sijaitsee Hullu Poro Areenan vieressä, ja se kuuluu osaksi leviläistä Hullu Poro -ketjua. 

Testasimme ravintolan joulukuussa 2023, ja Pihvipirtissä ihastutti erityisesti ravintolan tuntunnelma, joka oli joulun alla täydellinen joulun tunnelmointiin. Monipuolinen kalapöytä ihastuttaa erityisesti merenelävien ystäviä. Pihvipirtin kasvispihvi on mukiinmenevä, mutta ei selvästi ravintolan erikoisosaamista. 

Pihvipirtti
Hissitie 10

6. Ravintola Sirkantähti

Perinteistä kotiruokalounasta etsivien kannattaa Levillä suunnata Ravintola Sirkantähteen, missä monipuolinen buffet-valikoima katetaan päivittäin. Lapland Hotels Sirkantähden ravintola on erityisesti matkailijoiden suosiossa, ja lounaan lisäksi ravintolassa tarjoillaan myös buffet-illallinen. 

Inka KhanjiRavintola Sirkantähti, Levi
Monipuolista buffet-lounasta on usein hankala löytää erityisesti viikonloppuisin, mutta ravintola Sirkantähti on siihen varma paikka.

Ravintola on monien hotellissa majoittuvien ryhmien suosiossa erityisesti talvisesonkina, joten rauhallisesta lounashetkestä ei täällä pääse nauttimaan. Sirkantähden lounasbuffet on kuitenkin helppo vaihtoehto erityisesti isomman seurueen tai perheen kanssa matkustaessa. 

Testasimme ravintolan lounasbuffetin joulukuussa 2023, kun se oli kansainvälisten matkailijoiden täyttämä. Monipuolinen salaattipöytä ja useampi pääruokavaihtoehto toimivat mainiosti, minkä lisäksi tarjolla oli runsas jälkiruokavalikoima. 

Ravintola Sirkantähti
Levintie 1630

7. Tunturiravintola Tuikku

Useimmat Levin-kävijät ovat kuulleet tunturihumpasta tunnetun tunturiravintola Tuikun, mutta tiesitkö, että siinä missä yläkerrassa raikaa juhlat, alakerran rauhallisissa tiloissa on monipuolista buffet-kattausta tarjoava ravintola?

Inka KhanjiTunturiravintola Tuikku, Levi
Tunnelmallinen tunturiravintola on paitsi juhlakansan suosikki myös mainio lounasravintola.

Talvikaudella tarjoiltava buffet-lounas on saatavana ravintolan auki ollessa kello 12–16, ja valikoimaan kuuluu käsintehtyä pizzaa, päivän keittoa ja runsas salaattipöytä. Aukioloajat vaihtelevat sesongin sisällä, mutta suosituimman matkailusesongin aikana ravintola on avoinna. Muina aikoina aukiolo kannattaa varmistaa etukäteen. 

Ruoan lisäksi Tuikussa ovat erityistä sieltä avautuvat maisemat – kirpeänä pakkaspäivänä koko ravintola on vuorautunut paksuun lumipeitteeseen, ja näkymät ovat poikkeuksellisen upeat. 

Tuikku
Tuikuntie 11

Lue myös: Rantapallon matkaopas Leville

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Levi

Levin 11 parasta nähtävyyttä – lähes kaikki voi kokea vuoden ympäri

Joulupukin mökki Levillä

Suosikkielokuvasta tuttu mökki houkuttelee kuvaajia Lappiin – täällä nappaat täydellisen talvikuvan

Kotimaan pakettimatkat

Aurinkomatkat aloittaa pakettimatkat kotimaassa – kohteina Lappi ja Ruka

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja