Hyppää sisältöön

Lasten kanssa Tampereella – 10 vinkkiä perhelomaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 17.07.2017
Kesäinen Tampere tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa lapsiperheille. Lue kymmenen vinkkiä onnistuneeseen kesäpäivään.

Tampere on koko perheen kohde

Suomen suurimpiin kaupunkeihin kuuluva Tampere on suosittu kohde, joka tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Touhuamaan pääsee niin ulkona kuin sisälläkin. Osa kohteista on avoinna ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan ne ovat kesällä.

Perheen pienimmät voivat sukeltaa satuun muumien ja Koiramäen väen kanssa. Isommille lapsille poliisi- ja vakoilumuseot ovat jännittäviä tutustumiskohteita. Särkänniemen huvilaitteissa vierähtää helposti koko päivä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tampereen runsas sekä monipuolinen majoitus- ja ravintolatarjonta sopii koko perheelle. Majoitusta löytyy tasokkaista hotelleista leirintäalueisiin ja ravintoloissa osataan huomioida myös perheen pienimmät vieraat.

Lue kymmenen vinkkiä koko perheen lomaan Tampereella!

1. Koko päiväksi Särkänniemeen

Särkänniemi on yksi Suomen tunnetuimmista ja suosituimmista elämyspuistoista. Yhdellä rannekkeella pääsee tutustumaan ihmeellisiin kaloihin akvaariossa, Koiramäen alueeseen, planetaarion ihmeisiin sekä hurjaan huvilaitealueeseen. Särkänniemessä koko perhe saa helposti kulumaan kokonaisen päivän.

Särkänniemessä järjestetään pitkin kesää erilaisia tapahtumia. Lisäksi siellä seikkailevat lastenohjelmista tutut hahmot, kuten Mimi ja Kuku sekä Katti Matikainen. Osa Särkänniemen kohteista palvelee ympäri vuoden. Huvilaitealue on avoinna ainoastaan kesällä.

2. Seikkailulle satuhahmojen kanssa

Monet tunnetut satuhahmot seikkailevat pitkin Pirkanmaata. Särkänniemessä on Mauri Kunnaksen Koiramäki-tarinoihin perustuva teemapuisto. Koiramäessä pääsee tutustumaan maatilan elämään ja oikeisiin maatilan eläimiin sekä peuhaamaan satuhahmojen kanssa. Alueella on myös viehättäviä puoteja, joista voi ostaa kirjoja, makeisia ja leluja. Nälkäisiä ja janoisia palvelevat ihanat kahvilat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tampereen Taidemuseon yhteydessä sijaitseva Muumilaakso esittelee Tove Janssonin alkuperäisiä muumiteoksia. Esillä on lukuisia ennennäkemättömiä teoksia, joita osaa ei voi nähdä missään muualla kuin Tampereella. Näyttelyteokset on valittu 2 000 teoksen kokoelmasta teemoilla seikkailu, matkalla ja kotiin.

Mauri Kunnaksen synnyinkaupungissa Sastamalassa sijaitsee Herra Hakkaraisen talo ja ihanien tavaroiden kauppa. Herra Hakkaraisen talossa pääsee kokeilemaan muun muassa ritarin elämää. Kesällä alueella on avoinna autopiha, jossa voi hurjastella polkuautoilla. Sastamalan torilla kannattaa myös pitää silmät auki, sillä Herra Hakkarainen on tavattu siellä kesäaikaan kävelemässä unissaan.

Särkänniemi
Perheen pienimmät viihtyvät Särkänniemen Angry Birds Landissa.

3. Jännitystä elämään museosta

Tampereella on museoita, joissa viihtyy koko perhe.

Hervannan kaupunginosassa sijaitsee poliisimuseo, joka on kaikille ilmainen käyntikohde. Poliisimuseossa pääsee istumaan ison poliisiauton penkille ja ihmettelemään rikoslaboratorion vanhoja laitteita sekä Suomen ensimmäistä lottokonetta. Museon lastenosastolla, poliisikamari Pokelassa voi pukeutua univormuun tai kokeilla rosvona olemista Pokelan putkassa. Museon pysyvä näyttely valaisee suomalaisen poliisin historiaa ja työtehtäviä aina keskiajalta tähän päivään saakka.

Keskustassa sijaitsevassa vakoilumuseossa pääsee tutustumaan vakoilun värikkääseen historiaan. Museossa kerrotaan kattavasti vakoiluun liittyvistä asioista, kuten salakirjoituksesta, salakuuntelusta, agenttien motiiveista ja työskentelystä sekä nykypäivän tietoverkkovakoilusta. Osaa laitteista pääsee itse kokeilemaan ja museossa voi halutessaan tehdä agenttitestin.

4. Kulttuuria lapsille Rullassa

Finlaysonin alueella sijaitsee lasten kulttuurikeskus Rulla. Värikkäässä ja virikkeellisessä Rullassa lapset voivat askarrella, maalata ja muuten taiteilla, esitellä töitään ja osallistua erilaisiin tapahtumiin kuten musiikkiesityksiin.

Rullassa on esillä lapsille suunnattuja näyttelyjä. Paikalla on myös aina ohjaaja. Rullaan on ilmainen sisäänpääsy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Leikkipuistoissa on mukava temmeltää

Tampereen keskustassa sijaitsee suosittu Pikku Kakkosen puisto, jonka teemana ovat suositusta lastenohjelmasta tutut hahmot. Puisto on jaettu kahteen osaan, metsään ja kaupunkiin, joita ilmentävät paikan välineet ja rakenteet. Alueella on kiipeilytelineitä, liukumäkiä, köysirata, tanssipeli ja skeittilauta. Tutustua voi myös Ransun Puskii-laivaan sekä Maltin ja Valtin poliisiautoon. Aikuisille puistossa on kuntoiluvälineitä.

Näsinkalliolla sijaitsee suosittu ja palkittu Tiitiäisen satupuisto. Alueella on yhdistetty taidetta leikkivälineisiin ainutlaatuisella tavalla. Puistossa on liukumäkiä, patsain koristeltu hiekkalaatikko, trampoliineja, kiipeilytelineitä sekä jättituoli, jossa voi vaikkapa lukea kirjaa. Puiston eläinpatsaat saavat vanhemmatkin ihastelemaan. Puisto on kunnianosoitus akateemikko ja runoilija Kirsi Kunnakselle.

Flickr / Barney MossLasten Tampere
Tampere tarjoaa monia vaihtoehtoja riemukkaaseen perhelomaan.

6. Vauhdin hurmaa liikennepuistossa

Kalevan kaupunginosassa sijaitsevassa lasten liikennepuistossa pääsee opettelemaan liikennekäyttäytymistä. Teoriaosuuden jälkeen taitoja pääsee kokeilemaan käytännössä.

Puisto sopii parhaiten 6–10–vuotiaille lapsille, jotka voivat suorittaa puistossa myös ajokorttikokeen. Hyväksytyn kokeen jälkeen on mahdollista suorittaa vielä pikkupoliisikoe, jonka läpäistyään voi osallistua puiston toimintaan liikennepoliisin roolissa.

Perheen pienimmät voivat kokeilla polkuautoja niin, että vanhempi kävelee vieressä. Alle 4-vuotiaat lapset voivat ajaa kolmipyörällä erillisellä radalla. Liikennepuisto on kaikille maksuton.

7. Ihania ja eksoottisia eläimiä

Tampereella ja lähiseuduilla pääsee näkemään monenlaisia eläimiä. Keskustasta ihania eläimiä kuten lampaita, kanoja, poneja ja koiranpentuja löytyy Särkänniemestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sastamalassa sijaitsevassa Kiviniityn kotieläinpuistossa voi ihailla noin 200 eläintä. Lajeja on kolmekymmentä ja perinteisten kotieläinten lisäksi puistosta löytyy erikoisuuksia kuten alpakoita, nanduja ja jakkihärkiä. Tilalla on myös poroja. Lapsille on Kiviniityssä tarjolla talutusratsastusta, iso pomppulinna ja leikkikenttä.

Pirkkalassa Reipin tilalla pääsee tutustumaan maatiaispihan eläimiin. Tilalla on karjaa, suomenhevosia, lampaita, maatiaiskanoja, kissoja ja koiria. Lisäksi tilalla on kahvila.

Pälkäneellä Syrjysen strutsitilalla pääsee näkemään strutseja. Tilalla on myös muita eläimiä kuten kuusipeuroja, villisikoja, lampaita, pupuja ja kissoja. Tilan kahvilasta saa ostettua suolaisia ja makeita herkkuja.

8. Uiminen kuuluu kesään

Tampereen lukuisat uimarannat kutsuvat innokkaita vesipetoja polskimaan. Suosittuja ja lapsiystävällisiä rantoja ovat esimerkiksi Rauhaniemen sekä Suolijärven uimarannat. Molempien rantojen palveluihin kuuluvat pukuhuoneet, wc-tilat, leikkivälineitä ja kioski, josta voi ostaa vaikkapa jäätelön.

Flickr / no lurvin hereTampere lasten kanssa
Tampere tarjoaa monia hyviä uimapaikkoja koko perheelle.

Jos järvivesi tuntuu liian kylmältä tai aurinko loistaa poissaolollaan, kannattaa suunnata Nokialle. Vain 15 minuutin ajomatkan päässä on Kylpylähotelli Rantasipi Eden, jonka 1 500 neliön kokoinen allasosasto tarjoaa kylpylänautintoja ja rentoutumista sekä vesiliukumäkiä niitä kaipaaville vesipedoille. Kylpylässä on lapsille omat altaat sekä erikoisuutena ulkoallas.

9. Uudet temput opitaan skeittiparkissa

Tampereella on useita skeittipaikkoja, joissa pääsee hiomaan taitojaan. Paikkoja löytyy ainakin Kalevasta Hakametsän jäähallia vastapäätä, Tesoman jäähallin parkkipaikalta, Hallilasta ja Annalasta. Vehmaisissa on myös ABEC-skeittihalli.

Kaukajärvellä sijaitsee Iso-Vilusen skeittiparkki. Vanhalle soranottoalueelle rakennettu skeittipaikka on rakennettu yhdessä skeittaajien kanssa, jotta siitä on saatu lajin harrastajien toiveiden mukainen. Alue on 1 200 neliömetrin kokoinen ja siellä on myös maarata bmx-pyörille.

10. Vesillä viihtyy koko perhe

Tampere sijaitsee kahden järven välissä. Sekä Pyhäjärvellä että Näsijärvellä voi risteillä ja nauttia kesäpäivästä.

Näsijärvellä risteilee muun muassa höyrylaiva S/S Tarjanne. Yli 100-vuotiaalla höyrylaivalla voi matkata Mustanlahden satamasta vaikkapa Ruovedelle tai Virroille. Lisäksi Tarjanne tekee muutaman tunnin iltaristeilyjä. Pyhäjärven puolella valittava on useita laivoja, joilla voi käydä risteilemässä tai matkata Hopealinjan laivoilla vaikkapa päiväksi Viikinsaareen.

Tampereen lähialueilla on myös mahdollista lähteä vesille. Hämeenkyrössä Kirkkojärven kauniissa maisemissa risteilee M/S Purimo. M/S Purimolla järjestetään lapsille esimerkiksi merirosvoristeilyjä.

>> Lue myös: Penninvenyttäjän kesävinkit Tampereelle – kaiken tämän voit tehdä täysin ilmaiseksi

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Istockphoto, Särkänniemi, Flickr / Barney Moss ja no lurvin here.

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Tampereen parhaat ravintolat

Ravintolavinkit Tampereelle – 26 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Tallinna, Viro

Air Baltic aloittaa lennot Tampereelta Tallinnaan

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja