Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Budjettilomailijan kesävinkit Tampereelle – katso mitä voit tehdä täysin ilman rahaa

Visit Finland artikkelin kuva
Suomen matkailu
Mitä kaikkea voit tehdä Tampereella ilmaiseksi? Katso tästä vinkit kesäpäivään!
Teksti: Anu Vaheristo
Päivitetty: 19.07.2017
facebook   whatsapp

Monien mahdollisuuksien Tampere

Tampereella voi viettää mukavan kesäpäivän ilmaiseksi. Kaupunki tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja ja paljon nähtävää. Varaa mukaan eväät, laita jalkaan hyvät kengät ja lähde tutustumaan Tampereen ilmaisiin nähtävyyksiin!

Vieraile museossa

Tampereella on kaksi museota, joihin ei ole pääsymaksua. Toinen sijaitsee keskustassa ja toinen Hervannassa.

Keskustassa historiallisella Finlaysonin tehdasalueella sijaitsee Työväenmuseo Werstas, jossa pääsee tutustumaan Tekstiiliteollisuusmuseoon, Höyrykonemuseoon sekä työväenmuseon näyttelyihin. Nähtävillä on pitkäaikaisia sekä vaihtuvia näyttelyitä.

Hervannan kaupunginosassa sijaitsee Poliisimuseo. Museo on Poliisiammattikorkeakoulun yhteydessä. Perusnäyttely kertoo poliisin historiaa Suomessa 900 vuoden ajalta. Vaihtuvat näyttelyt uudistuvat muutaman kerran vuodessa. Osa niistä on omaa tuotantoa ja osa kiertäviä näyttelyitä.

Vietä päivä Särkänniemessä

Särkänniemen elämyspuistoon on kaikilla vapaa pääsy. Ilmaiseksi pääsee huvilaitealueelle, jossa riittää ihmeteltävää kaiken ikäisille. Alle satasenttiset lapset pääsevät maksutta kaikkiin kohteisiin ja laitteisiin. Perheen pienimmät viihtyvät etenkin Angry Birds Landissa. Puiston alueella järjestetään kesän aikana muutamia tapahtumia, joita voi seurata maksutta. Tarkempia tietoja tapahtumista löydät Särkänniemen verkkosivuilta.

Rentoudu puistossa

Tampereella on lukuisia puistoja, joissa voi viettää kesäpäivää. Suosittuja piknik-paikkoja ovat esimerkiksi Sorsapuisto Tammelassa, Koskipuisto ydinkeskustassa sekä Näsinkallio. Lisäksi Hatanpäällä sijaitseva Arboretum tarjoaa viehättävän ympäristön nurmikolla loikoilemiseen ja auringosta nauttimiseen. Samalla voi tutustua erilaisiin kasveihin ja opetella niiden latinankieliset nimet.

Visit Finland / Joseph ElfattiPiknik puistossa Tampereella
Kesäpäivästä nauttiminen Tampereen puistoissa ei maksa mitään.

Löydä sisäinen vesipetosi

Tampere sijaitsee Näsijärven ja Pyhäjärven välissä. Muutaman kilometrin säteellä keskustasta löytyykin useita uimarantoja.

Rauhaniemi on suosittu paikka etenkin lapsiperheiden keskuudessa. Niemen toisella puolella on perheen pienemmille soveltuva matala hiekkaranta. Toisella puolella taas on uimahyppyteline ja isommille uimareille sopiva ranta. Rauhaniemessä on myös kansankylpylä, jossa pääsee muutamalla eurolla löylyihin.

Pyynikin ranta on nuorten suosikkipaikka. Laaja nurmikenttä täyttyy aurinkoisena päivänä heti aamusta. Rantahiekalta on mukava pulahtaa Pyhäjärven vilvoittaviin vesiin. Pyynikin rannalla pääsee myös pelaamaan lentopalloa.

Rauhoitu kirkossa

Tampereella on monia kirkkoja, joihin pääsee rauhoittumaan. Useat niistä ovat myös arkkitehtuuriltaan mielenkiintoisia kohteita. Esimerkiksi Reima ja Raili Pietilän suunnittelema Kalevan kirkko edustaa modernimpaa kirkkoarkkitehtuuria.

Tutustumisen arvoinen on myös Messukylän vanha kirkko, joka on Tampereen vanhin rakennus. Keskiaikainen kivikirkko on avoinna vain kesäisin, sillä siellä ei ole lämmitystä. Finlaysonin kirkko on ainutlaatuinen osa Tampereen historiaa. Sen rakensi Finlaysonin tehtaan johtaja Wilhelm Von Nottbeck, joka kantoi huolta tehtaan työntekijöiden hengellisestä elämästä. Muita mielenkiintoisia kirkkoja Tampereella ovat muun muassa keskustorilla sijaitseva Vanha Kirkko sekä Tuomiokirkko.

Monen kirkon yhteydessä on myös hautausmaa, joiden muistolehdoissa voi käydä kävelemässä, kunnioittamassa vainajia ja rauhoittumassa. Hautausmaat ovat usein myös kauniita valokuvauskohteita.

Viisastu kirjastossa

Tampereella on lähes kaksikymmentä kirjastoa, joihin jokainen on tervetullut. Kirjastoissa voi käydä lukemassa lehtiä ja kirjoja. Osassa voi myös kuunnella musiikkia. Kesäsateen yllättäessä kirjastot tarjoavat lomailijalle paitsi ilmaisen ja viihtyisän sateensuojan, myös kiinnostavaa tekemistä.

Pääkirjasto Metso sijaitsee keskustassa Hämeenpuiston reunassa. Se on Reima ja Raili Pietilän suunnittelema ja arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen kohde. Pääkirjaston parvikerroksessa on myös vaihtuva näyttely, johon pääsee tutustumaan maksutta.

iStockphotoKesäloma Tampereella
Tampereella riittää tekemistä kesälomalla.

Tutustu tamperelaiseen torilla

Tampereella vilkas torielämä alkaa aamuvarhaisella. Toreille keräännytään tapaamaan tuttuja, nauttimaan kahvia ja tuoreita leivonnaisia sekä syömään lounasta.

Kesäisin etenkin Tammelan torilla ja Laukontorilla voi aistia tamperelaista tunnelmaa. Istahda pitkän penkin päähän ja seuraile torielämää. Samalla voit vaihtaa sanan jos toisenkin paikallisen kanssa. Nälän yllättäessä voit nauttia paikallisherkkua mustaamakkaraa suoraan Tapolan kojusta. Muutamalla eurolla saat ”menopaluun” eli reilun annoksen makkaraa ja puolukkahilloa.

Ota Tampere-selfie

Tampereelle matkustaessa on hyvä pakata matkaan myös selfiekeppi. Peritamperelaisen selfien nappaamiseen löytyy pitkin kaupunkia monia oivallisia paikkoja.

Suosittuja selfiepaikkoja ovat esimerkiksi Tampereen tunnetuimman maamerkin Näsinneulan läheisyys, Pyynikin näkötornin munkkikahvila, lokakuussa avattu Tornihotelli ja tietenkin legendaarinen Tammerkoski Hämeensillalta kuvattuna. Loppukesästä saatat hyvällä tuurilla päästä nappaamaan selfien myös harvinaisen tyhjän kosken kanssa, sillä koski tyhjennetään ajoittain tehtaan huoltotöiden takia.

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Visit Finland, Visit Finland / Joseph Elfatti, iStockphoto

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

 1. Heippa. Tätä on päivitetty, mutta yksi asia on jäänyt vanhentuneeksi. Lehtienlukusali sijaitsee nykyään pääkirjasto Metson tiloissa yläkerrassa. Uusi ja viihtyisä tila, sinne vain lueskelemaan! Metson on avattu jo, ei ole syksyyn asti suljettu.

  Hyvää kesää!

  T: Kirjastolainen muualta


 2. Museokeskus Vapriikki ilmainen kaikille perjantaisin 15-18.. Luonnontieteellinen museo, sotajuttuja, lapsille ties mitä, pelimuseo jne. Moneksi tunnikdi ihmeteltävää.

  Pääkirjadto Metso suljettu syksyyn asti remontin takia!


 3. Myös taidegallerioihin (joita Tampereella on runsaasti) pääsee vierailemaan ilman pääsymaksua!


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.