Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Saksa

Koe Kölnin katedraali

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Moni matkustaa Kölniin vain nähdäkseen maailman näyttävimpiin lukeutuvan katedraalin.

Maailmalla Köln tunnetaan erityisesti kaksitornisesta Kölner Dom -katedraalistaan sekä Eau de Colognesta eli kölninvedestä, 1700-luvulta lähtien valmistetusta hajuvedestä, jolle jopa omistettu kaupungissa oma museo. Kölnin muu matkailutarjonta on hieman tuntemattomampaa, mutta miljoonakaupungin humuun kerran sukellettuaan nähtävyyksiä ja aktiviteetteja löytää pidemmänkin loman tarpeisiin.

Kölnin historia ulottuu tuhansien vuosien taakse

Köln on Saksan neljänneksi suurin kaupunki reilulla miljoonalla asukkaallaan. Maailmaan suurimpiin lukeutuvan katedraalinsa Kölner Domin ansiosta Köln kerää vuosittain miljoonittain kaupungissa vain päiväseltään piipahtavia turisteja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kölnin pitkä historia näkyy kaupunkikuvassa muutoinkin kuin 1200-luvulla alkunsa saaneen katedraalin jyhkeänä hahmona. Roomalaisilla oli aikoinaan siirtokunta nykyisen Kölnin paikalla, ja arkeologisia kaivausalueita voi nähdä jopa kaupungin keskustassa. Uudemman ajan tapahtumista merkkejä puolestaan ovat muun muassa Kölnin tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Hohenzollernbrücke-metallisilta 1900-luvun alkupuolelta sekä entinen Gestapon päämaja, nykyinen museo EL-DE.

Köln
Kölnin vanhankaupungin värikkäät talot piristävät katukuvaa.

Runsas museo- ja kulttuuritarjonta

Köln on erinomainen museokaupunki, jossa tarjonta on monipuolista ja erikoistakin. Kölnin tunnetuimpia nähtävyyksiä on suklaamuseo, jossa pääsee tutustumaan suklaanvalmistuksen saloihin. Suomalaista taas ilahduttaa jääkiekkomuseo, ja kaupungissa pidempään viipyvien pakko katsastaa -listalle lukeutuvat Kölnin kaupunginmuseo sekä taidemuseo Ludwig, jossa pääsee tutustumaan pop-taiteeseen ja Picasson maalauksiin.

Historiasta kiinnostuneet nauttivat Kölnin roomalais-saksalaisesta museosta, josta löytyy huima valikoima näyttelyesineitä Kölnin 2000-vuotisen historian varrelta. Ja jos taiteesta ei vielä Ludwigissa saanut tarpeekseen, hyvä osoite on Wallraff-Richartz-museo, joka esittelee taidetta keskiajalta 1800-luvulle.

Myös klassisen musiikin ja teatterin tarjonta on Kölnissä kunnossa. Kaupungin tarjonnasta löytyy niin oopperaa, teatteria, balettia kuin klassisen musiikin konserttejakin lähes viikon jokaiselle päivälle.

Ostoksia ja olutta

Kölnin keskustan valtavaa kauppavalikoimaa ei voi olla huomaamatta. Moni katu miltei notkuu erilaisia merkkiliikkeitä ja tavarataloja. Kölnin tunnetuin ostoskatu Schildergasse lukeutuu Saksan vilkkaimpiin ja monipuolisimpiin Frankfurtin Zeilin ja Münchenin Kaufingerstraßen ohella. Toinen vilkas ostoskatu Kölnissä on Hohe Straße.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Olutkulttuuri on kuitenkin se, mistä Köln erityisesti tunnetaan. Sanotaan, että erottamaton osa Kölnin taivasta ovat paitsi katedraalin kaksoistornit, myös paikallisten olutpanimoiden piiput.

Kölnissä tuotettua olutta kutsutaan nimellä Kölsch, ja eri olutlaatuja riittää kymmeniä ellei satoja. Olutta tarjoillaan usein hyvin pienistä laseista, ja monissa paikoissa on tapana, että tarjoilija vaihtaa tyhjän lasin kysymättä uuteen. Tarjoilun voi lopettaa nostamalla lasinalusen lasinsa päälle.

Hyvä panimoravintola aloittaa Kölschin maailmaan tutustuminen on esimerkiksi Früh am Dom vanhassakaupungissa lähellä katedraalia. Samalta alueelta löytyy muitakin panimoravintoloita, ja hyviä pubeja taas on erityisesti Alter Markt- ja Heumarkt-aukioiden ympäristössä.

Rentoudu kylpylöissä

Mikäli kaipaat kaupunkilomaltaan todellista rentoutumista, Kölnin kylpylät tarjoavat siihen hyvän vaihtoehdon. Kaupungissa on useita suuria kylpylöitä, joissa on muun muassa erilaisia altaita ja saunoja. Tunnetuimpia kylpylöistä ovat Claudius Therme, Mediterana ja Neptunbad.

Erikseen kannattaa huomioida, että saksalaiseen tapaan Kölnin kylpylöissä kaikki saunat ovat yhteissaunoja.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KÖLNISSÄ

Köln
Kesäiltaisin kölniläiset tapaavat ystäviään Rein-joen varrella.

Kölniin Helsingistä vaihtolennolla

Helsingistä ei ole suoraa lentoyhteyttä Kölniin, mutta esimerkiksi Air Berlin lennättää Berliinin-vaihtoyhteyden kautta perille Kölniin ja KLM:n siivin taas voi kiertää perille Amsterdamin kautta. Meno-paluun voi hyvin saada 240–300 euron hintaan.

Kölnin lentoasema Köln-Bonn Konrad Adenauer sijaitsee kaupungin eteläpuolella, ja kentälle on junayhteys S-Bahn-lähijunalla. Myös osa pitkänmatkan junista pysähtyy lentokentällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennä Frankfurtiin tai Düsseldorfiin ja kulje loppumatka junalla

Vaihtoehtoisesti Kölniin on helppo saapua myös lentämällä Frankfurtiin, jonne Helsingistä on hyvät yhteydet, ja jatkaa junalla perille. Toinen vaihtoehto on ottaa vaihtolento Düsseldorfiin ja taittaa loppumatka junalla.

Düsseldorfista on Kölniin noin 40 minuutin junamatka, eikä Frankfurtistaan kestä Kölniin kuin junatyypistä riippuen kuin noin tunti tai puolitoista.

Laaja majoitustarjonta

Kölnissä majoitustarjonta on varsin laaja. Kaupungissa on yli 250 hotellia, ja kaikki majoitusluokat ovat edustettuina budjetista luksukseen.

Useimmille matkailijoille käytännöllisintä lienee majoittautua keskustassa kauppojen ja ravintolojen tuntumassa, mutta toisaalta Kölnin julkinen liikenne toimii sen verran hyvin, että kauempaakin voi esimerkiksi hyvän hinnan saadessaan ongelmitta majoittautua.

Julkinen liikenne toimii hyvin

Muiden saksalaisten suurkaupunkien tapaan Kölnissäkin on kattava ja toimiva julkisen liikenteen verkosto. Raitiovaunut, lähijunat ja bussit kuljettavat kaikkialle kaupungissa nopeasti ja tehokkaasti.

Köln on kooltaan suuri kaupunki, ja julkisen liikenteen päivälipun hankinta suositeltavaa, ellei aio käyttää liikkumiseen taksia. Lippuja voi ostaa kaikilla asemilla ja monilla pysäkeillä sijaitsevista lippuautomaateista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

KÖLNIN NÄHTÄVYYDET

Köln
Kölnin tuomiokirkko ja Rein-joki näyttävät komealta myös iltavalaistuksessa.

Kölner Dom -katedraali, Kölnin symboli

157 metrin korkeuteen kurkottava Kölner Dom -katedraali on paitsi korkea myös pinta-alaltaan valtaisa katedraali. Kölnin itseoikeutettu symboli näkyy kauas ja on näyttävimmillään iltavalaistuksessa. Vierailijat pääsevät tutustumaan ilmaiseksi katedraalin sisätiloihin sekä maksua vastaan käymään aarrekammiossa ja kiipeämään torniin.

Kiipeäminen on aikaa vievä urakka ja tuntuu taatusti jaloissa, mutta toisaalta näköalat palkitsevat ja tornissa pääsee myös tutustumaan myös muun muassa kellokoneistoon.

Joenvarressa kohoavan katedraalin rakennustyöt kestivät peräti 600 vuotta.
Rakentaminen alkoi jo 1200-luvulla, mutta rakennustöihin tuli pitkiä taukoja. Katedraali valmistui lopulta torneineen vuonna 1880. Valmistuessaan Kölner Dom ehti olla jopa muutaman vuoden ajan maailman korkein rakennus.

Hohenzollernbrücke-silta ja Wilhelm I:n patsas

Hohenzollernbrücke on metallirakentamisen taidonnäyte 1900-luvun alusta. Toisessa maailmansodassa silta tuhoutui, mutta rakennettiin pian uudestaan. Siltaa käyttävät junat ja jalankulkijat. Erityisen suosituksi on tullut tapa kiinnittää sillan kateisiin ikuidesta rakkaudesta kertova lukko. Sillan päässä taas seisoo valtava keisari Wilhelm I:n ratsastajapatsas.

Hohenzollernbrücke-silta on katedraalia lähin silta. Usein katedraali ja silta esiintyvät samaan kuvaan tallennettuina. Sillalta aukeaa hyvä näköala kohti katedraalia.

Maistuvia hetkiä suklaamuseossa

Kölnin museoista kenties suosituin on Reinin rannalla sijaitseva suklaamuseo. Vuonna 1993 perustetun ja modernissa rakennuksessa sijaitsevan museon yhteydessä sijaitsee tasokas suklaakauppa, jossa on hyvä tehdä ostoksia suklaan monituhatvuotista historiaa esittelevän näyttelyn jälkeen.

Museon ilmaiselta kattotasanteelta aukeaa panoraamanäkymä Reinille, mikä kannattaa käydä myös katsastamassa.

Komea Vanha kaupungintalo

Kölnin komeimpia vanhoja rakennuksia on kaupungin historiallinen kaupungintalo. Suurikokoinen vaalea rakennus on peräisin alun perin 1400-luvulta, ja rakennuksen sisätiloissa kannattaa vierailla. Etenkin rakennuksen historiallinen sydän Hansasaal on näkemisen arvoinen.

KÖLNIN PARHAAT

Köln
Kokeellista arkkitehtuuria Kölnin Jülicher Strassella.

Koe nämä Kölnissä

  1. Katsasta Kölnin katedraalin aarrekammiot ja kiipeä ylös torniin katselemaan näköalaa yli kaupungin
  2. Ylitä Rein köysiradalla Zoobrücke-sillan kohdalla
  3. Vieraile suklaamuseossa ja hanki lopuksia asiaankuuluvat tuliaiset museon kaupasta
  4. Tutustu paikalliseen Kölsch-olutkulttuuriin vanhankaupungin panimoravintoloissa, kuten Für am Domissa
  5. Näe paikallisen jalkapallojoukkue FC Kölnin ottelu

Lisätietoa

Kölnin matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Flickr / Sergii, Reuben Regiorgio, Reid Beels, Stadtlichtpunkte ja jaime.silva