hero taustakuva

Viinimatka Australiaan – kolme kohdetta

artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Australia on kasvava viinintuottajamaa, jonka tiloihin on helppo tutustua kaupunkiloman yhteydessä.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 30.09.2013
facebook   whatsapp

Australialaisviinit nousukiidossa

Australia on viinimaana nuori. Siinä, missä eurooppalaiset ovat viljelleet viinejä jo reilut pari tuhatta vuotta, ei Australiassa viiniä valmistettu ennen 1800-lukua. Siitä lähtien maan viiniteollisuus on kasvattanut merkitystään kohisten ja maa on noussut maailman suurimpien viinintuottajien joukkoon.

Eniten Australiassa viljellyimpiä rypälelajikkeita ovat Shiraz, Cabernet Sauvignon ja Chardonnay, joista ensin mainittu lienee tunnetuin.

Kaupunkilomalta viinikierrokselle

Suurin osa Australian viineistä tuotetaan maan ilmastollisesti suosiollisessa eteläosassa. Matkailijan kannalta viljelmien keskittyminen lähelle maan suurimpia asutuskeskuksia on ennen kaikkea käytännöllistä.

Vierailu viinitilalla on helppo yhdistää esimerkiksi kaupunkilomaan Sydneyssä, Melbournessa tai Adelaidessa. Parhaimmillaan päiväretkellä voi ahmaista vaikka viinitietoutta vaikka muutamankin tilallisen verran, sillä välimatkat tunnetuimmilla viinialueilla ovat varsin kohtuullisia.

Viinitilakierrokset maisteluineen kuuluvat etenkin suurempien viinituottajien repertuaariin, mutta vierailujen anti, hintaluokka ja mahdolliset varauskäytännöt on syytä selvittää etukäteen.

Sydneystä suoraan Hunter Valleyyn

Hunter Valleylla on ollut merkittävä tuotantoalue koko Australian viinihistorian ajan. Sittemmin se on noussut myös matkailijoiden tietoisuuteen johtuen vain parin tunnin ajomatkasta Sydneyyn.

Australian parhaat viinikohteet

Paras lähtökohta alueeseen tutustumiselle on idyllinen Cessnockin kaupunki, joka on myös strategisesti sijoittunut viinitilojen läheisyyteen. Pääasialliset rypäleidenkasvatusalueet ovat Upper Hunter ja Lower Hunter, joissa sijaitsee toistasataa viinitilaa.

Liikkeelle voi lähteä esimerkiksi kuvankauniista David Hookin tilasta. Suurista viinitiloistaan tunnetussa Australiassa pieni David Hook on raikastava henkäys, jonka kellari tarjoaa päivittäisiä maistelutuokioita ainutlaatuisessa miljöössä.

Yarra Valley Melbournen naapurissa

Vain tunnin ajomatkan päässä Melbournesta sijaitseva Yarra Valley lukeutuu Australian viinintuotannon kannalta tärkeimpiin alueisiin. Hunter Valleyn tapaan viinitilavalikoima on kattava ja etukäteisseulomista kannattaa harrastaa.

Monesti helpoin ja halvin tapa vierailla viinitiloilla on liittyä kiertoajelulle, joita löytyy päiväretkistä useamman päivän pituisiin kierroksiin. Viininmaistiaiset ovat usein halvempia normaalikäyntiin verrattuna, eikä ajovuorojakaan tarvitse arpoa.

Hyvänä lähtöruutuna toimii vaikkapa useita palkintoja viineillään kopannut Coldstream Hills, jonka kellarinovet ovat yleisölle auki päivittäin.

Adelaidesta Barossa Valleyyn

Adelaidesta reilun 50 kilometrin päässä sijaitseva Barossa Valley jatkaa edellisten viinilaaksojen viitoittamalla tiellä. Barossa Valleyn tärkeys Australian viinituotannon alkuvaiheilla on kiistämätön ja pienen notkahduksen jälkeen laakso on taas palannut huipulle.

Australian viinialueet

Alueen rypäleet ovat laadukkaita välimerellisen ilmaston ja toistasataa vuotta jatkuneen rypäleviljelyn ansiosta. Varsinkin punaviinivariaatiot, kuten Shiraz ja Merlot ovat maailmanluokan tasoisia, mutta myös vivahteikas Semillon on täällä varsin tunnettu.

Barossa Valleyn paikallisista huomaa, että he ovat erittäin ylpeitä viiniteollisuudestaan, osa on tiloista on jo kuudennen sukupolven hoitamia. Samalla erinomainen ruokakulttuuri on kehittynyt viininvalmistuksen kylkeen.

Penfoldsin Barossa Valleyssa sijaitseva viinitalo on hyvä esimerkki alueen tunnetuista viininvalmistajista. Yli 150-vuotiaan viinitalon historiaan, viineihin ja niiden valmistukseen kannattaa käydä tutustumassa paikan päällä, jossa voi halutessaan kokeilla myös omaa pätevyyttään viinintekijänä, kunhan vierailuajan muistaa vain varata etukäteen.

Teksti: Kalle Jokinen, Daniel Stöckli
Kuvat: Flickr / chazrt, Flickr / Mike Hauser, Flickr / GOC53

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Myös länsirannikon Margaret River ja Perthin Swan Valley ovat maininnan arvoiset. Itse juuri ennen joulua kävin molemmilla alueilla.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.