Hyppää sisältöön

Ei heikkohermoisille – maistaisitko marsuja, toukkia tai kuoriaisia?

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 14.01.2014
Koiranlihaa, marsua, toukkia ja kuoriaisia – mikä on gourmet-herkkua ja mikä liian outoa syötäväksi?

Thaimaan hyönteisherkut – paljon proteiinia!

Paahdetut tai uppopaistetut hyönteiset ovat tuttua tavaraa monelle Thaimaan-matkaajalle.

Heinäsirkat, kuoriaiset ja toukat muuttuvat hampaissa rouskuvaksi rapeaksi pikkunaposteltavaksi, jota kaupataan toreilla ja kadunkulmissa. Rapeita hyönteisiä mutustellessa ei koostumuksen tai maun perusteella näkemättä välttämättä edes arvaisi, mitä syö.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mausteena on usein vahva chili, joten hyönteisten ominaismaulla ei loppujen lopuksi ole juuri väliä.

Kiinalaiset ja koiranliha – syödäänkö sitä oikeasti?

Vitsit kiinalaisista ravintoloista ja lemmikkipuudeleista ovat ehkä liioiteltuja, mutta etenkään eteläisessä Kiinassa koiranliha lautasella ei ole mikään harvinaisuus.

Kiinalainen keittiö tarjoaa paljon muitakin eksoottisia erikoisuuksia kilpikonnakeitosta käärmeisiin, sammakoihin ja kokonaisina tarjoiltaviin kananjalkoihin – varo kynsiä! Kilpikonnaliemen sanotaan toimivan erinomaisena afrodisiakkina ja olevan muutenkin kaikin puolin terveellistä.

Kuivattuja kalalastuja elokuvaevääksi

Samaan tapaan kuin suomalainen kiertelee irtokarkkihyllyllä pussin ja kauhan kanssa, kiinalainen valitsee naposteluherkukseen pussillisen kuivattua kalaa.

Valinta on vaikea, kun edessä on koko seinän peittävä hyllystö erikokoisia ja -muotoisia vaaleita lastuja, joita ei asiaan perehtymätön edes erota toisistaan. Saati sitten, että erottaisi mistä kalalajista tai kalan osasta ne ovat peräisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suuret kuivatut hainevät sentään erottaa. Ne kuuluvat kuivatun kalan gourmet-kastiin. Tuoksu on hämmentävä, mutta maku miedompi kuin olettaisi.

Japanilaisten supermyrkyllinen pallokala

Viime vuosikymmeninä japanilaisen fugun eli pallokalan uhriksi on joutunut enää vain keskimäärin kolme ihmistä vuodessa.

Vielä 1950-luvulla fugu-kuolemia oli useita satoja vuosittain. Sairastapauksia on toki edelleen enemmän, mutta tappavan myrkyllisestä pallokalasta valmistetun herkun tarjoilua on alettu säädellä aiempaa tarkemmin. Japanin rannikolla Tyynessämeressä elävä takifugu rubripes -pallokala on silti edelleen harvinainen ja haluttu ruokalaji.

Pallokalan tietyt osat ovat tappavan myrkyllisiä. Etenkin maksan nauttiminen on vaarallista. Virheet fugun valmistuksessa voivat koitua kohtalokkaiksi, eikä siksi ruoanlaittoon saa ryhtyä kuka tahansa, vaan kokin on todistettava taitonsa käsitellä tätä vaarallista raaka-ainetta. Fugun tarjoiluun tarvitaan erikoislupa.

Onko poron syöminen väärin?

Moni ulkomaalainen pitää suomalaiselle aivan normaalia hirven- tai poronlihan syömistä eksoottisena tai jopa kyseenalaisena.

Varsinkin porot saatetaan rinnastaa lemmikkieläimiin, joiden päätyminen lautaselle tuntuu yhtä vastenmieliseltä kuin meille ajatus koiranlihapadasta.

Lihaa muodossa tai toisessa syödään lähes kaikissa kulttuureissa, mutta käsitykset syötäväksi soveliaista eläinlajeista vaihtelevat vahvasti uskonnon tai perinteiden värittäminä. Perussa marsupaisti kuuluu perinneruokiin, Australiassa saatat saada lautaselle kengurua tai krokotiilia. Mutta mikä niistä loppujen lopuksi tekee oudompaa kuin poronkäristyksestä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Flickr / Lee Coursey

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pad thai

Tässä helppo makumatka Thaimaahan – näin valmistat pad thain kotona

Thaimaan ravintolaetiketti

Joko tunnet Thaimaan ravintolaetiketin? 8 asiaa, jotka on hyvä tietää

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Kymmenen jouluherkkua maailmalta

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja