hero taustakuva

Legendaarinen Kap Horn

artikkelin kuva
Risteilymatkat
Kap Horn on Etelä-Amerikan eteläisin niemi, joka sijaitsee Tulimaan edustalla Chilelle kuuluvalla Isla Hornos -nimisellä saarella.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 08.01.2013
facebook   whatsapp

Kap Horn on Etelä-Amerikan eteläisin niemi, joka sijaitsee Tulimaan edustalla Chilelle kuuluvalla Isla Hornos -nimisellä saarella. Kap Hornin ja Etelämantereen erottaa toisistaan noin 1 000 kilometriä leveä Draken salmi, joka samalla yhdistää Atlantin ja Tyynenmeren toisiinsa.

Kap Horn on aina ollut haastava koettelemus merimiehille erityisesti purjelaivojen aikakaudella, jolta periytyy merialueen legendaarinen maine. Vaarallinen koettelemus Kap Hornin kiertäminen oli erityisesti idästä länteen purjehdittaessa myrskyisen vastatuulen, kylmyyden ja korkean aallokon vuoksi, minkä lisäksi sumu ja yön pimeys toivat mukanaan pelon jäävuorista. Nykyisen tekniikan ja kehityksen ansiosta Kap Hornia on hieman kesytetty.

Elävä legenda

Risteilyjä Kap Horniin järjestää esimerkiksi Olympia kaukomatkatoimisto. Kunnioitusta herättävän niminen niemi kierretään Celebrity Cruises -varustamon Infinity-laivalla ja kahden viikon risteilyllä tutustutaan myös muuhun Etelä-Amerikkaan, kuten Chileen ja Argentiinaan. Risteilyreitin varrelle jää niin vuonoja kuin vuoristoa, ja lähes koskematon luonto on kauneudessaan verraton.

Olympian matka alkaa Santiago de Chilestä, Chilen pääkaupungista. Keskellä viinilaaksoja sijaitseva Santiago on viiden miljoonan asukkaan metropoli ja sekoitus vanhaa siirtomaa-ajan arkkitehtuuria ja huippumoderneja pilvenpiirtäjiä. Matkalla tutustutaan myös pienempiin kaupunkeihin, kuten Valparaisoon ja Viña del Mariin. Puerto Monttin kaupunki on portti harvaan asuttuun Etelä-Chileen ja kaupungista alkaa myös Andien jäätiköiden valtakunta. Etelä-Chilen suurin kaupunki on Magalhãesinsalmen rannalla sijaitseva Punta Arenas ja Magalhãesinsalmen toisella puolella siintää Tulimaa.

Etelä-Amerikan kärjessä sijaitsevassa Kap Hornissa puhaltavat usein voimakkaat tuulet, joten hatustaan saa todenteolla pitää kiinni. Merimiehet ovat menneinä vuosisatoina pelonsekaisesti kunnioittaneet Kap Hornin myrskyisiä vesiä. Yksinäisellä paikalla sijaitsevalla Hornos-saarella on Chilen laivastolle kuuluva valvonta-asema, kappeli, majakka sekä monumentti Kap Hornin vesillä menehtyneille merimiehille. Kap Hornissa ei kuitenkaan ole maissa käyntiä.

Matkan varrelle sattuu myös Ushuaia, jota pidetään yleisesti maailman eteläisimpänä kaupunkina. Argentiinalle kuuluva Ushuaia sijaitsee Beaglen kanaalin rannalla eteläisten Andien varjossa. Yksi alueen vetonauloista on kaunis luonto, jota voi ihailla Tierra del Fuegon kansallispuistossa. Matkalla käydään myös Valdésin niemimaan kainalossa Puerto Madrynissa, jossa näkee esimerkiksi veikeitä patagonianpingviinejä, sekä Punta del Estessä, joka on Uruguayn suosituin lomakohde valkoisine hiekkarantoineen ja mäntymetsiköineen.

Uruguayn pääkaupunki on Rio de la Plata -joen pohjoisrannalla sijaitseva Montevideo, joka sekin kuuluu matkaohjelmaan. Lopuksi saavutaan matkan päähän, Etelä-Amerikan eurooppalaisimpaan kaupunkiin, Buenos Airesiin. Argentiinan edullinen hintataso houkuttelee ostosten tekoon esimerkiksi keskustan Florida-kävelykadulla.

Lisätietoja matkasta Kap Hornille saa Olympia kaukomatkatoimiston internetsivuilta.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.