Hyppää sisältöön

Aqaba vie sukeltajan Punaisenmeren aarteille

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 24.10.2013
Sukeltaminen ja rantalomailu yhdistyvät Jordanian Aqabassa ainutlaatuisella tavalla Lähi-Idän eksotiikkaan.

Punaisenmeren houkutus

Punaisenmeren rannalla sijaitseva Aqaba on nouseva matkakohde, jonka vedenalaiseen väriloistoon ja hyväkuntoisille hiekkarannoille sopii paeta suomalaisen talven kylmyyttä.

Noin 100 000 asukkaan satamakaupunki Aqaba on paitsi perheille sopiva rauhallinen rantakohde, myös sukeltajien ja snorklaajien suosiossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailijat saapuvat Aqabaan nauttimaan ympärivuotisesta lämmöstä. Rantojen valkoinen hiekka lämmittää jalkapohjia talvikuukausinakin ja Punaiseenmereen on mukava pulahtaa vuodenajasta välittämättä.

Meri tarjoaa lukuisia aktiviteettimahdollisuuksia. Perinteinen uimareissu saa aivan uudet ulottuvuudet, kun sovittaa naamalleen snorkkelin. Vauhdin huumaan voi heittäytyä vesisukset jalassa tai vaikkapa vesiskootterin kyydissä, kun taas purjehtimalla maisemista ehtii nauttia paremmin.

Sukellusretki Jordanian Aqabassa

Aqaban pinnanalainen kauneus

Aqaban arvostetuimmat nähtävyydet löytyvät merenpinnan alta. Punaisenmeren kirkas vesi tarjoaa elinympäristön lukemattomille eläin- ja kasvilajeille. Aqabassa kannattaakin nakata happipullot selkäänsä ja sukeltaa meren syövereihin tai vähintäänkin käydä snorkkelin kanssa tutkimassa korallien väriloistoa.

Aivan rannan tuntumassa Aqaban edustalla kulkee noin 25 kilometrin mittainen rannan suuntaisesti levittyvä koralliriutta, joka ihastuttaa värimaailmallaan. Vuodenajasta riippuu, minkälaisiin mereneläviin sukeltaessa törmää: kesäisin vastaan voi tulla valashai, talvisin taas rauskut ovat todennäköisempiä kanssauimareita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riutalla on kolmisenkymmentä sukelluskohdetta. Välimatkat ovat lyhyitä ja pisimmälläkin sijaitseva sukelluskeidas on vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Aqaban kaupungista. Vaativuustaso vaihtelee kohteittain, mutta suurimmassa osassa veden alla viihtyy niin aloitteleva kuin kokeneempikin dyykkaaja.

Sukellusretkellä Jordanian Aqabassa

Viisi suosittua sukelluskohdetta Aqabassa

The Cedar Pride Wreck on saanut nimensä parikymmentä vuotta sitten uponneesta, edelleen koskemattomasta rahtilaivasta, jota kansoittaa tätä nykyä värikäs koralliyhdyskunta. Vajaan 30 metrin syvyydessä sijaitseva alus sopii myös yösukelluksen kliimaksiksi.

Japanese Garden sijaitsee lähellä rantaa ja sopii erinomaisesti myös snorklailuun.

New Canyon vie tutkimaan merenpohjaan uponnutta tankkia.

Paradise on pääosin punaisten korallien muodostama, erittäin kaunis riutta, jolle sukeltaminen onnistuu vain nousuveden aikaan. Koralli tihenee syvemmälle mentäessä ja muodostaa lopulta seinämän noin 30 metrissä.

Eel Garden on kirjaimellisesti ankeriaiden puutarha. Mustien korallien hallitsemassa ympäristössä asustaa lukuisia ankeriaita, jotka uskaltautuvat piiloistaan vain, mikäli sukeltaja malttaa pysyä paikoillaan. Eel Garden on erittäin kuvauksellinen sukelluskohde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Kalle Jokinen, Riikka Krenn
Kuvat: iStockphoto, Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Aavikkohotelli

Majoitu keskellä hiekkaerämaata – kuusi elämyksellistä aavikkohotellia

Jordania

Viisi syytä matkustaa Jordaniaan – eksoottinen rantaloma auringon alla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja