Hyppää sisältöön

Viisi helppoa vinkkiä vastuulliseen matkaan – näin pääset alkuun

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.10.2018
Vastuullinen matkailu ei vaadi matkailijalta suuria ponnistuksia, vaan se on pieniä valintoja, jotka on helppo tehdä. Kaikissa asioissa ei voi olla vastuullinen aina, mutta edes yksi vastuullinen päätös matkaa kohden vie jo asioita parempaan suuntaan.

1. Valitse suorat lennot ja pitkä loma

Matkailussa eniten ympäristöä kuormittavat usein lennot, ja kun matkustetaan kauas, on lentämistä hankala välttää. Matkailija voi kuitenkin tehdä ympäristöystävällisiä valintoja myös lentomatkaillessa.

Lentomatkustamisessa ympäristökuormitusta aiheuttavat hiilidioksidipäästöt ovat sitä suuremmat, mitä pidempi lentomatka ja mitä useampi lento on kyseessä. Esimerkiksi yhdensuuntainen suora lento Helsingistä New Yorkiin aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n laskurin mukaan 350 kiloa. Jos matkaan sisältyisi koneenvaihto Reykjavikissa, olisi lopullinen päästömäärä 453 kiloa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
NorwegianVinkit vastuulliseen matkailuun
Lentoyhtiö Norwegianin tavoite on vähentää lentojen hiilidioksidipäästöjä ja olla tekemässä ilmailusta hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä.

Ellei suunnitelmissa ole viettää aikaa koneenvaihtokohteessa, vastuullisen matkailijan kannattaa suosia suoria lentoja.

Lentomatkustamisen aiheuttamat päästöt tuntuvat sitä kovemmilta, mitä lyhyempi matka on kyseessä. Siitä syystä kannattaakin säästää yhteen pitkään lomamatkaan useamman lyhyen matkan sijasta.

Lentomatkan pituuden ja koneenvaihtojen määrän lisäksi merkitystä on myös matkustajakoneen tyypillä ja iällä. Lähtökohtaisesti uusi kalusto on lentokoneiden kehittyessä aina vanhaa vähäpäästöisempi.

2. Majoitu paikallisten omistamassa hotellissa

Kansainvälisten hotelliketjujen vallattua suositut lomakohteet ei paikallisille jää turismista juuri voittoa. Suosimalla kohteen omia, paikallisomisteisia hotelleja takaat, että majoitukseen laittamasi raha jää paikan päälle eikä valu kansainvälisten yritysten omistajien taskuihin.

Paikalliset hotellit löytyvät kansainvälisistä hotellihauista, kuten esimerkiksi Rantapallon hotellihausta, yhtä helposti kuin kansainväliset ketjuhotellitkin. Myös mukavuudet ja palvelut voivat olla täysin samaa luokkaa, joten matkailijan ei tarvitse luopua mistään tukiessaan paikallista toimijaa. Hotelli on vain tunnistettava paikallisomisteiseksi hotelliksi, mikä onnistuu helposti välttämällä tunnettuja ketjutoimijoita ja tutustumalla hotellin verkkosivuihin ennen varauksen tekemistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiVinkit vastuulliseen matkailuun
Pienet paikallisomisteiset hotellit ovat kansainvälisiä ketjuhotelleja vastuullisempi valinta.

Asia on erityisen tärkeä huomioida matkustaessa paikkoihin, joissa matkailijoiden tuomilla tuloilla on suuri merkitys paikallisten talouteen. Näitä ovat erityisesti kehittyvien maiden, kuten Filippiinien, Meksikon tai Turkin, lomakohteet.

Lisäksi valitsemalla kansainvälisellä Green Key -sertifikaatilla varustetun hotellin matkailija voi olla varma, että hotellissa toimitaan ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

3. Älä tue eläinturismia

Ikimuistoinen lomakuva ratsastuselämyksestä norsun selässä tai selfie nukkuvan tiikerin kanssa voi kuulostaa hienolta, mutta todellisuudessa kokemuksen taakse kätkeytyy julmuutta, josta matkailijan kannattaa pysytellä kaukana.

Helppo periaate on muistaa, että mikään, missä eläin tekee jotain sille luonnostaan epätyypillistä toimintaa, ei ole vastuullista. Tästä esimerkkeinä ovat apinoiden valokuvaaminen Bangkokin kaduilla, delfiinien kanssa uiminen Kuubassa tai vaikkapa narun päässä kadulla olevan karhunpennun paijaaminen Venäjällä.

ShutterstockVinkit vastuulliseen matkailuun
Thaimaassa on lukuisia eläinten pelastuskoteja, missä matkailijat pääsevät tukemaan eettistä eläinturismia. Näissä paikoissa voi muun muassa ruokkia ja pestä eläimiä.

Villieläinten kesyttämisen takana on julma ja järjestelmällinen kidutus, jonka tavoitteena on murtaa eläimen luonnollinen tahto. Yleisiä metodeja tähän ovat muun muassa pentujen emoiltaan riistäminen, teräaseella lyöminen, nälässä pitäminen ja ahtaaseen tilaan sulkeminen. Eläimiä voidaan rauhoittaa myös huumaamalla.

Muun muassa Thaimaassa norsuratsastukset ovat suuri bisnes, jota useat matkailijat tukevat elämyksen toivossa. Yksittäisilläkin matkailijoilla on vaikutusvaltaa, sillä mitä useampi matkailija jättää palvelut käyttämättä ja kritisoi esimerkiksi hotelleja, jotka tekevät yhteistyötä norsuratsastusfirmojen kanssa, sitä todennäköisemmin kyseinen toiminta loppuu.

Sama toimintatapa pätee muihinkin eläimiä riistäviin viihdytyskeinoihin, sillä paikallisten eläessä turismista ala muotoutuu pikkuhiljaa matkailijoiden toiveiden mukaiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Vältä roskaamista myös matkalla

Useimmat vastuullisuutta kaipaavat matkailijat ovat kotioloissa huolellisen tarkkoja roskaamisen suhteen, mutta aina arjen periaatteista ei pidetä kiinni lomalla. Tämä on täysin luonnollista, sillä lomallahan ollaan nimenomaan rentoutumassa. Roskista huolehtimisella voi kuitenkin olla matkakohteessa vielä suurempi merkitys kuin kotona.

Erityisesti kehittyvissä maissa roskaaminen on merkittävä ongelma. Paikallisten elintason ollessa matala ei resursseja keskittyä ympäristön viihtyisyyteen ole, jos suurin haaste on saada perhe ruokittua. Matkailija voi omalta osaltaan näyttää esimerkkiä ja viedä niin omat kuin osan muidenkin roskista roskikseen.

ShutterstockVinkit vastuulliseen matkailuun
Roskista vapaa ranta ei ole itsestäänselvyys edes ihanimmissa paratiisikohteissa.

Aasian rantakohteissa ei ole tavatonta nähdä roskien peittämiä rantoja, joissa roskat ovat peräisin paitsi merestä myös paikallisten rantapiknikeiltä. Jokaisen panos roskien siivoamiseen on merkittävä, ja matkailijoidenkin kannattaa kantaa asiasta vastuuta, vaikka olisikin kaukana kotoa. Jos joka päivä kerää rannalta roskia yhden muovipussillisen verran, vie omalta osaltaan roskattomuutta eteenpäin.

Esimerkiksi Filippiineillä sijaitsevan Boracayn rannat suljettiin kuukausiksi keväällä 2018, kun räjähdysmäisesti kasvanut turismi roskasi rannat.

Matkakohteessa kannattaa tukea yrityksiä jotka eivät tuputa muovipusseja ja -pillejä ruoka-annosten mukana ja jotka kantavat huolta roskaamisesta. Esimerkiksi Thaimaan Khanomissa toimiva Baan Thong Ching -hotelli tarjoaa ilmaisen hedelmäpirtelön jokaista rannalta kerättyä roskapussillista vastaan.

5. Osta tuliaiset paikallisilta

Matkamuistojen ostaminen on monelle tärkeä osa lomaa, kohteesta riippumatta. Tulisia shoppailemallakin voi tehdä vastuullisia ratkaisuja, kun miettii tarkoin, mistä tuliaiset ostaa. Nyrkkisääntö on helppo: paikallinen tuote on aina tuontitavaraa tai kansainvälisen ketjuliikkeen tuotetta parempi valinta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vältä siis ostamasta tuliaisia kaupunkilomalla suurista ketjuista ja suuntaa niiden sijaan paikallisiin pikkuputiikkeihin. Tukemalla matkakohteen pienyrittäjää voit olla varma, että kohteessa käyttämäsi rahat todella menevät paikallisten taskuihin. Tämä ajatustapa toimii kaikkialla maailmassa kotimaata myöten, ja merkitys on suuri kohteesta riippumatta. Myös tuliaisen saaja ihastuu takuulla paikalliseen tuotteeseen tusinatavaraa enemmän.

Inka KhanjiVinkit vastuulliseen matkailuun
Kiinnostavimmat tuliaiset löytyvät halpaketjujen sijaan paikallisilta toreilta.

Erityisesti kehittyvissä maissa tuliaiset ostetaan usein toreilta, missä hinnasta tinkiminen on yleinen tapa. Muista kuitenkin pitää järki mukana: älä tingi hintaa liian alas. Mitä alhaisempi elintaso maassa on, sitä merkityksellisempi jokainen tuotteesta maksamasi sentti on.

Jos valitset paikallisen torimyyjän vastuullisuuden vuoksi, ole valmis maksamaan tuotteesta käypä hinta siitäkin huolimatta, että toinen shoppailija maksaisi samasta tuotteesta huomattavasti halvemman hinnan.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock, Norwegian ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuka vain voi tehdä helpon virheen, jolla on kohtalokkaat seuraukset – älä tue eläinten kaltoinkohtelua lomallasi

Matkatoimistojen lentokompensaatiot

Matkatoimistot aloittavat lentokompensoinnin – Tjäreborg ja Tui tuovat lentokompensoidut matkat suomalaisten saataville

Norwegian

Lentoyhtiöiden ympäristöystävällisuus vertailussa – arvaatko, mikä yhtiö kuluttaa vähiten polttoainetta?

Thaimaa

Haaveiletko eksoottisesta Thaimaan-lomakuvasta? Tässä neljä eläintä, joiden kanssa poseeratessa tuet hirvittävää kohtelua

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja