Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Neljä vinkkiä reilumpaan matkailuun lasten kanssa

iStockphoto artikkelin kuva
Vastuullinen matkailu
Lomailun lasten kanssa ei tarvitse tarkoittaa länsimaista roskaruokaa tai kuormittaa ympäristöä normaalia enemmän. Lapset ovat yllättävän joustavia tilanteissa, jotka saattavat aikuisesta tuntua etukäteen hankalilta.
Teksti: Reilun matkailun yhdistys
Päivitetty: 04.04.2016
facebook   whatsapp

1. Tee matkanteosta seikkailu

Lennot paikasta A paikkaan B, viikko auringossa ja samaa reittiä takaisin. Kuulostaako tutulta? Mitä jos seuraavalla perhelomalla varaisitte matkantekoon pidemmän ajan ja kulkisitte osan matkasta junalla?

Ohi kiitävät maisemat, eri kielten sekoitus ja lyhyet pysähdykset eri maiden asemilla ovat aina olleet osa matkailun viehätystä. Myös junan liikkumistila on lähes luksusta verrattuna lentokoneen ahtauteen, mikä helpottaa erityisesti juuri kävelemään oppineiden lasten kanssa matkustamista.

Isommille lapsille on jo helpompi keksiä ajanvietettä: keksi leikkejä, joissa lasketaan ohikiitäviä lehmiä, puita tai vuoria – tai ota mukaan älylaite, jolla opiskelette yhdessä senhetkisen maan erityispiirteitä. Joustavalla InterRail-lipulla voitte pitää matkustamisesta tuntien tai vaikkapa parin päivän taukoja, kun siltä tuntuu.

Usein lentäminen on tietenkin välttämätöntä Suomen kaltaisesta maasta poistuessa. Pyri tällöin aina valitsemaan suorat lennot päästöjen minimoimiseksi – ja omien hermojesi säästämiseksi!

2. Tutustuta lapsi paikalliseen ruokaan

Lapset voivat olla nirsoja. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö uusia makuja voisi tarjota kodin lisäksi myös ulkomailla.

Jos lapsi on ikävaiheessa, jossa epäluulo aiheuttaa lähes pelkotiloja tuntemattomien ruokien suhteen, aloita vaikka paikallisista jälkiruoista ja siirry pikkuhiljaa hivuttamaan ranskalaisten rinnalle muita erikoisuuksia.

Aseta joka tapauksessa tavoitteeksi, että maistelette koko perhe uusia ruokia. Ruokakulttuuri on mainio ikkuna uuteen ympäristöön.

3. Ei aina lasten ehdoilla – valitse retket vastuullisesti

Viime aikoina on ollut paljon puhetta eläinten kaltoin kohtelusta turistien viihdyttämiseksi, ja monet matkanjärjestäjät ovatkin jo jättäneet valikoimistaan pois akvaariot ja elefanttiratsastukset.

Epämääräisiä kohteita ja retkiä on silti edelleen valtavasti tarjolla, ja aikuisen tehtävä on selvittää, millaista toimintaa on sopivaa tukea. Vaikka lapsi haluaisi halaamaan tiikereitä, on vanhemman vastuulla selittää ikätasoisesti, miksi tällainen toiminta on vähintäänkin kyseenalaista.

Oman perheen rahat kannattaa mieluummin ohjata toimintaan, jossa on mahdollisuus nähdä villinä eläviä eläimiä niiden luonnollisessa ympäristössä tai jossa hoidetaan pelastettuja eläimiä.

4. Toimi esimerkkinä – ja seuraa lapsen esimerkkiä

Jos itse nyrpistät nenääsi paikalliselle ruoalle tai innostut meriakvaarioista, lapsi omaksuu herkästi asettamasi esimerkin. Sama pätee yleiseen käyttäytymiseen.

Kunnioittakaa paikallisia tapoja ja opetelkaa yhdessä muutama sana paikallista kieltä. Lapset ovat luonnostaan uteliaita ja muodostavat usein helposti ystävyyssuhteita kielimuureista huolimatta. Käytä tätä hyväksesi ja pyri tutustumaan paikallisiin asukkaisiin.

All inclusive -hotelliin linnoittautuminen käy paitsi tylsäksi myös tarjoaa harvoin mitään uniikkia. Ilman kontaktia paikallisyhteisöön ja -ympäristöön voisitte yhtä hyvin lomalla omalla takapihalla – mikä sekin on ympäristön kannalta varsin hyvä vaihtoehto!

>> Kiinnostuitko? Lue lisää Reilun matkailun yhdistyksen verkkosivuilta

Tytti McVeigh

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.