Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Reilusti matkalle – mutta minne? Näin valitset vastuullisen lomakohteen

iStockphoto artikkelin kuva
Vastuullinen matkailu
Matkaa suunnitellessa kohteen valinta on ensimmäinen tärkeä päätös. Näin valitse vastuullisen lomakohteen!
Teksti: Reilun matkailun yhdistys
Päivitetty: 02.12.2015
facebook   whatsapp

Aurinkoon vai erämaahan?

Matkakohteen valintaan vaikuttavat monet tekijät. Eri ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä. Mihin sitä tällä kertaa matkustaisi? Rantalomalle, metropolin sykkeeseen vai kenties patikoimaan erämaahan?

Kun tätä valintaa tehdessään yrittää vielä ottaa huomioon vastuullisen matkailun pääperiaatteet, päätöksen tekeminen voi tuntua hankalalta. Mikä olisi kestävä matkakohde? Miten sellaisen tunnistaa?

Mikään kohde ei ole täydellinen – valitse omat prioriteettisi

Internetistä löytyy useita listoja kestävistä ekokohteista, jotka kaikki painottavat valintakriteereitään hiukan eri tavoin. On eettisiä kohteita, ympäristötyön kannalta kestäviä kohteita, paikalliskulttuureja kunnioittavia kohteita ja kaikkea siltä väliltä.

Totuus kuitenkin on se, että kaikilla kohteilla on hyvät ja huonot puolensa. Yksi kohde saattaa tehdä erinomaista työtä ympäristön hyväksi samalla kun se rikkoo työläistensä oikeuksia. Toinen kenties taistelee mallikkaasti seksiturismia vastaan mutta on pulassa jätehuollon kanssa. Minkä tahansa kohteen valitsetkin, se ei ole täydellinen.

Kyse on siitä, mikä on tärkeää juuri sinulle. Minkälaista kohdetta tai yhteiskuntaa juuri sinä haluaisit turistirahoillasi tukea? Ja toisaalta, millaista järjestelmää et missään tapauksessa haluaisi tukea?

Matkailijan on helppo äänestää lompakollaan

Matkakohteiden boikotointi esimerkiksi ihmisoikeusrikkomusten vuoksi on yksi varteenotettava tapa äänestää lompakollaan. Laajat boikotit ovat varsin vahvoja viestejä kohteen valtaa pitäville, mutta usein ne myös vaikeuttavat paikallisten oloja entisestään, kun matkailijoiden tuomat rahavirrat ehtyvät.

Matkailulla on valtava potentiaali parantaa kohteiden työllisyystilannetta, vähentää köyhyyttä sekä lisätä paikallisten tietoutta ympäröivästä maailmasta. Boikotoimalla nämä mahdollisuudet saatetaan menettää, eivätkä boikotit läheskään aina edes toimi.

Matkakohdetta valitessa on siis tärkeintä olla tietoinen kohteen mahdollisista yhteiskunnallisista ja muista ongelmista, jotta voit päättää millaisia epäkohtia voit matkallasi sietää ja tukea.

Vastuullisuus perustuu tietoisiin valintoihin

Vastuullinen matkailija tekee tietoon perustuvia päätöksiä ja muokkaa omaa matkustuskäytöstään tarpeen mukaan.

Suosi paikallista niin palveluita kuin tavaroita ja materiaaleja kaikissa ostoksissasi. Kunnioita paikallisia kulttuureja, mutta ole valmis myös ilmoittamaan epäkohdista, jos ne sotivat omaa moraalikäsitystäsi vastaan.

Vähennä tuottamasi jätteen määrää, kierrätä ja käytä uudestaan. Parhaassa tapauksessa tekemäsi valinnat ja kokemuksistasi kertomasi tarinat pakottavat paikallishallinnon ja -yritykset reagoimaan ja parantamaan kohdettaan.

>> Kiinnostuitko? Lue lisää Reilun matkailun yhdistyksen verkkosivuilta

Tytti McVeigh

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.