Hyppää sisältöön

Vältä finanssikriisit – hallitse rahanmeno reissussa

 • Mia Pennanen
Mia Pennanen Päivitetty: 28.11.2023
Tyhjensikö lomailu tilisi? Rantapallo listasi menot, joihin matkailijan on syytä varautua.

Lomailu voi tuoda yllättäviä kuluja

Lomamatkan kokonaiskustannukset koostuvat paljosta muustakin kuin edullisista lentolipuista ja majoituksesta. Halvallakin voi matkustaa, mutta pahimmillaan oheiskulut voivat hipoa henkilökohtaisen finanssikriisin rajoja. Kokosimme listan kuluista, joihin jokaisen reissaajan kannattaa varautua.

Matkabudjetti riippuu suuresti valitusta kohteesta sekä matkailijan omista mieltymyksistä. Muistilista helpottaa kuitenkin suuntaa-antavan menoarvion tekemistä ja jokainen voi poimia siitä omaan tilanteeseensa sopivat vinkit!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Isoja hankintoja ennen matkaa

Rahaa saattaa palaa reippaasti jo ennen lomalle lähtöä. Lennot ja etukäteen varattu hotelli lohkaisevat budjetista usein ison osan, mutta monesti tiedossa on myös monia pienempiä menoeriä.

 • Lennot – Vertaa hintoja! Muista matkatavarat, osa lentoyhtiöistä perii ruumaan menevistä laukuista lisämaksun.
 • Majoitus – Hotelli, hostelli vai muu majapaikka? Huoneen hintaan sisältyvällä aamiaisella voi säästää. Majoituksen voi toki järjestää myös vasta paikan päällä, mutta ennalta hoidettu yöpymispaikka vähentää stressiä.
 • Vakuutus – Matkan peruuntumisen, ulkomailla sairastumisen ja matkatavaroiden katoamisen varalle. Matkavakuutusten hinnoissa ja ehdoissa on suuria eroja, joten vertailu kannattaa.
 • Viisumit – Pahimmillaan viisumiprosessi on pitkä ja kallis. Liikkeellä kannattaakin olla ajoissa ja kärsivällisellä mielellä.
 • Rokotukset – Terveydestä ei kannata tinkiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Matkailijan terveysopas antaa lisätietoja tarvittavista rokotuksista.
 • Varusteet – Hajonneen matkalaukun tilalle ehjä, kadonneen muistikortin tilalle uusi. Säästäväinen lainaa tarvittavat varusteet tutuiltaan. Monesti hankinnat voi tehdä myös paikan päällä halvemmalla.
 • Valuutanvaihto – Mukana kannattaa olla jonkin verran kohdemaan valuuttaa käteisenä. Rahanvaihtaja ottaa välistä oman osansa. Useimmissa maissa rahan nostaminen automaatista onnistuu myös, mutta tästäkin pankki perii yleensä provision.
 • Luottokortit – Luottokorteista koituu matkailijalle yleensä pieniä kustannuksia ja suuria hyötyjä. Esimerkiksi majoituksen varaaminen ja autonvuokraus saattavat osoittautua mahdottomiksi ilman luottoa. Luottorajaa pohtiessa kannattaa ehdottomasti huomioida katevaraukset, joita hotellit ja autovuokraamot tekevät varausten yhteydessä. Ennen lähtöä on myös syytä ottaa selvää, kuinka hyvin kortti käy kohdemaassa. Tietyillä luottokorteilla on myös mahdollista kerryttää lentomaileja ja käyttää lounge-tiloja lentokentillä.

Ennakointi kannattaa

Edellä mainittujen lisäksi myös esimerkiksi auton voi vuokrata jo ennakkoon ja liput kulttuuri- ja urheilutapahtumiin ostaa netistä. Etukäteisvarauksilla saattaa säästää pitkän pennin ja hintojen vertailu kannattaa aina.

Rahanmeno reissussa
Luottokortti voi osoittautua hyödylliseksi matkakumppaniksi.

Rahankäyttö tien päällä

Usein matkakustannuksiin lasketaan lähinnä lennon ja hotellin hinta. Todellisuudessa myös eläminen ja oleminen lomakohteessa maksavat.

 • Liikkuminen – Julkiset liikennevälineet, taksit ja autonvuokraus maksavat. Esimerkiksi lentokenttäkuljetuksesta voi joutua pulittamaan paljonkin.
 • Syöminen – Elintarvikkeet ovat monesti suomalaisittain halpoja. Ruoan hintatason merkitys korostuu etenkin pidemmällä reissulla.
 • Aktiviteetit – Sukeltamiseen, rantatuolien vuokriin ja kanavaristeilyihin on syytä budjetoida rahaa.
 • Sisäänpääsymaksut – Nähtävyydet, museot ja tapahtumat ovat harvemmin täysin ilmaisia. Usein lapset, opiskelijat ja eläkeläiset ovat oikeutettuja alennuksiin.
 • Rahan nostaminen – Ulkomailla rahan nostamisesta voidaan periä provisio. Myös valuutanvaihtaminen maksaa.
 • Tipit – Tippaamatta jättäminen on monissa kulttuureissa töykeää. Suurimmassa osassa maailmaa ravintolalaskuun on kohteliasta lisätä 5-10 prosentin suuruinen juomaraha.
 • Juhliminen – Alkoholinhuuruiset yökerhoillat syövät rahaa oikeastaan matkakohteesta riippumatta.
 • Hankinnat – Rantalelut, korut ja vaatteet eivät ole ulkomaillakaan ilmaisia.
 • Tuliaiset – Harva palaa matkalta kotiin tyhjin käsin.
 • Yllätysmenot – Kaikkeen ei voi varautua, siksi mukana on hyvä olla myös varakassa. Käteisvarantojen loppuessa luottokortti on korvaamaton apu. Hätätapauksessa myös rahansiirtopalvelut, esimerkiksi MoneyGram ja Western Union, pelastavat, mikäli myötämielinen auttaja löytyy.

Muista myös nauttia

Edellä mainittujen menojen suuruuteen voi omalla asenteellaan vaikuttaa paljonkin. Bussilla kulkeva pääsee halvemmalla kuin taksia käyttävä, ja itse kokkaava säästää ruokailukustannuksissa. Säästeliäisyyttä ei silti kannata ottaa itseisarvoksi, sillä lomasta on ennen kaikkea tarkoitus nauttia.

Kotiinpaluukin voi koetella

Kotiinpaluu harmaaseen Härmään tuntuu usein jo itsessään kovin masentavalta. Arkeen palaaminen kuitenkin helpottuu huomattavasti, kun on etukäteen varautunut kustannuksiin, jotka koituvat maksettavaksi vasta matkan jälkeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
 • Puhelin – Ulkomailla soittaminen on kallista. Pidemmällä reissulla kannattaa suosia esimerkiksi Skypeä tai paikallisia prepaid-liittymiä.
 • Luottokortti – Varomattomasta Visan vinguttelusta voi seurata ikävä yllätys Suomessa. Luottokorttilasku kannattaa tarkistaa huolellisesti myös mahdollisten huijausten varalta.
 • Rahanvaihto – Kohdemaan valuutan vaihtaminen euroiksi syö osan sen arvosta. Kolikoiden vaihtaminen voi koitua ongelmalliseksi.
 • Laskut – Pahimmassa tapauksessa matkalta palaavaa odottaa kotona pino erääntyviä laskuja. Erityisesti ennen pidempää matkaa laskut kannattaakin siirtää suoraveloitukseen tai luottohenkilön hoidettavaksi. Kotiovella odottava laskuvuori ei ole kovin miellyttävä tervetulotoivotus.

Pehmeä lasku loman jälkeen

Varautuminen lomaltapaluuseen pehmentää laskeutumista arkeen. Parhaassa tapauksessa rahatilanne on tasapainossa matkan jälkeenkin – ja tilillä on tallessa hieman pesämunaa jo seuraavaa reissua varten.

Teksti: Kalle Jokinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valuutanvaihto ulkomailla

Käteistä kannattaa yhä vaihtaa matkalle, ja siihen on hyvä syy – tämän vuoksi valuutanvaihto jo kotimaassa kannattaa

Tyhjä huulirasvapuikko on yllättävä paikka piilottaa rahaa matkalla

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Säästövinkit matkalle

Näin säästät matkalla – 10 helppoa vinkkiä, joiden avulla pysyt budjetissa

Oslon oopperatalo

Budjettimatkailijan Oslo – poimi säästövinkit kaupunkilomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja