hero taustakuva

Muistatko millaista oli matkustaa 90-luvulla? 10 asiaa, jotka ovat muuttuneet dramaattisesti

Shutterstock artikkelin kuva
Matkavinkit
Matkailu on muuttunut nopeasti lyhyessä ajassa. Vieläkö muistat nämä 10 asiaa, jotka olivat toisin 90-luvulla tai vielä vuosituhannen vaihteessa?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 03.07.2018
facebook   whatsapp

1. Matkamyymälät hävisivät katukuvasta

Kun 90-luvulla tai sitä aikaisemmin lähdettiin lomamatkalle, suunnattiin reissua varaamaan juhlallisesti matkatoimistoon – sen jälkeen, kun kohde oli valittu matkanjärjestäjän katalogin perusteella. Myös virkailijan neuvoilla ja mielipiteillä oli painoarvoa.

Tänä päivänä matkat varataan suurimmaksi osaksi verkon kautta, ja matkatoimistojen liiketilat ovat kadonneet katukuvasta. Varaukset ovat siirtyneet myös pöytäkoneelta mobiiliin vauhdilla. Lentojen tai hotellin varaaminen onnistuu matkapuhelimella muutamassa minuutissa.

2. Tiedonhaun helppous muutti kaiken

Lähes kaikki matkailun merkittävimmät muutokset liittyvät teknologian kehitykseen. Muistatko vielä, miten lomakohteesta haettiin tietoa ennen internetiä? Opaskirjojen kautta saadun yleiskuvan sijaan nykyään lähes jokaiseen mieltä askarruttavaan kysymykseen voi löytää vastauksen nopealla verkkohaulla.

Toisaalta hotellin tai ravintolan valinnasta on lisääntyneen tiedon myötä tullut paljon pitempi prosessi. Käsi ylös, kuka käy lukemassa arvostelut monelta eri sivustolta, katsomassa kuvat verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta sekä tarkistamassa sijainnin karttasovelluksesta ennen kuin edes harkitsee tekevänsä varausta?

3. Mitkä ihmeen matkashekit?

Kuinka moni muistaa ajan, jolloin matkashekkejä pidettiin kätevänä valuuttana ulkomaanmatkalla? Toki ne oli ensin hankittava omasta pankista ja vaihdettava sitten rahaksi kohdemaan pankissa, mutta maksutapa tuntui turvalliselta. Nykyään matkashekit ovat käytännössä kadonneet kokonaan, ja reissussa pärjää hyvin käteisrahan ja korttien yhdistelmällä.

4. Maailma oli 90-luvulla kauempana

Kun vertaa 90-luvun lentotarjontaa, kohdevalikoimaa ja majoitusvaihtoehtoja nykypäivään, tuntuu lähes uskomattomalta millaisella ryminällä maailma on auennut tavalliselle matkailijalle. Ensimmäinen halpalehtoyhtiö saapui Suomeen vuonna 2000, kun Buzz avasi reitin Helsingistä Lontooseen. Nykyään halpalentoyhtiöitä ja edullisia yhteyksiä pidetään itsestäänselvyytenä. Kaukaisesta Thaimaasta on tullut Kanariaan rinnastettava massakohde.

ShutterstockMuistatko nämä erot matkailuun 90-luvulla?
Ysärillä kaukomatkat olivat harvinaisempia kuin nykyään, eikä Thaimaa vielä ollut yksi suomalaisten yleisimmistä lomakohteista.

5. Valokuvat kehitettiin kotona

Ennen digikameroita ja kännykköjen kameroita oli täysin normaalia, että lomalla napatut valokuvat kehitettiin filmistä kuviksi vasta kotona. Se, olivatko lomamuistot onnistuneita vai ei, selvisi siis matkan jälkeen. Entä onnistutko löytämään vanhojen lomakuviesi joukosta selfieitä?

Lomalla otettujen kuvien määrä on muuttunut lähes huvittavalla tavalla. Filmiä säästelevät entisajan matkailijat nappasivat nähtävyydestä korkeintaan pari kuvaa. Koko lomalta kuvia saattoi olla vaikkapa 30. Nykyään sama määrä räpsitään yksittäisestä kohteesta.

6. Postikortteja lähetettiin koko suvulle

Postiluukusta kolahtavien korttien määrän väheneminen harmittaa monia. Toisin oli ennen, kun lomalla oli ehdittävä hankkia postikortit ja -merkit ystäville, sukulaisille ja perheenjäsenille. Korttien kirjoittaminen vei aikansa, mutta pitihän reissaajan lähettää terveiset maailmalta – se oli entisaikojen versio tämän päivän somepäivityksistä ja lähipiirille lähetetyistä lomakuvista.

Postikortit eivät tietenkään ole kadonneet, mutta niiden lähettäminen on vähentynyt huomattavasti.

7. Hyvästi, kolikkopuhelimet

Yhteydenpito kotiväkeen ulkomailta käsin on helpottunut jättiharppauksin lyhyessä ajassa. Muistatko vielä millaista oli tapella lomakohteessa kolikkopuhelinten ja katkeavien yhteyksien kanssa? Nykyään puheluita voi soittaa omalla kännykällä wifi-yhteyden avulla vaikka ilmaiseksi, ja viestit ja sosiaalinen media pitävät huolen siitä, ettei kotimaasta poistuminen katkaise yhteyttä lähipiiriin.

ShutterstockMallorca on säilyttänyt suosionsa vuosikymmeniä
Jotkut asiat eivät koskaan muutu. Rantakohteiden klassikko Mallorca on tänä päivänä aivan yhtä suosittu kuin takavuosinakin.

8. Paperikartat vaihtuvat navigaattoreiksi

On jo melkein vaikea muistaa aikaa, jolloin suunnistaminen perillä kohteessa oli pelkästään paperikarttojen varassa. Erilaiset navigaatiosovellukset ovat mullistaneet road tripit ja vähentäneet ennakkosuunnittelun tarvetta. On kuitenkin edelleen olemassa paikkoja, joissa perinteinen paperikartta voi pelastaa tilanteen.

9. Sauhuttelulle stoppi

Tänä päivänä tupakoitsijat ovat jo tottuneet hoitamaan sauhuttelupuuhat ennen lentoa ja varautumaan savuttomaan lentoon. Toisin oli vielä 90-luvulla, kun koneissa sai polttaa. Kaikkien muiden – erityisesti matkustamohenkilökunnan – iloksi tupakointiosastot alkoivat hiljalleen hävitä 80-luvun lopussa. 90-luvun loppuun mennessä lennot olivat savuttomia.

Lue myös: Tiesitkö? Tästä syystä lentokoneissa on aina tuhkakupit, vaikka sauhuttelu on kielletty

10. Viihdekeskus mukana

Oletko sinäkin joskus pakannut reissuun mukaan cd-levyjä niille tarkoitettuun matkakoteloon? 90-luvulla tämä oli vielä arkipäivää, mikäli halusit kuunnella kohteessa tai matkalla musiikkia kannettavasta cd-soittimesta. Nykyään suoratoistopalvelut ja YouTuben kaltaiset sivustot tarkoittavat sitä, että lähes kaikki maailman musiikki on saatavilla myös lomalla. Matkalukeminen on monilla reissaajilla muuttunut e-kirjoiksi tai äänikirjoiksi.

Mitä sinä lisäisit listalle? Mitä menneisyyteen jäänyttä asiaa muistelet kaiholla – tai kauhulla?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

 1. Voi kullat, 90-luvun ja tän päivän välillä on niin järkyttävän paljon eroa, että en usko koskaan ihmiskunnan historiassa moista loikkaa olleen aikaisemmin.

  On ihan kiva puhua jostain Lento-Matkustajien erosta 90-luvun ympärillä. Mutta oikeasti, Suomen Ihmisten Todellisuus ei vain muuttunut, vaan konsanaan mullistui juuri niinä vuosina.

  Ja se teki sen sellaisessa mittakaavassa ja syvyydessä, että sitä ei tän päivän toimittelijatar edes osaisi kuvitella.

  —–

  Jos aikuisten oikesti kiinnostaa kaivella Arkeologisia Totuuksia Nyky-Yhteiskunnan Synnystä, niin aina voi laittaa e-mailia. Laitoin sen tuohon edelliseen laatikkoon.

  Jos taas olet Niin Moderni että tämmöisten Harmaa-Hapsien höpinät on ”lähinnä naurettavia”, niin unohdetaanpa sitten koko juttu.

  —–

  Ei mulla muuta.


 2. ”Entä onnistutko löytämään vanhojen lomakuviesi joukosta selfieitä?”

  Luojan kiitos ei nykyäänkään. Kuka jaksaa katsella kymmeniä otoksia omasta lärvistään, naamani Kreikassa, naamani ravintolassa, naamani missä milloinkin. Kuvaaminen matkoilla on muutenkin kokolailla ajan haaskausta, kaikista paikoista on netti jo hyvää kuvaa täynnä ja on street viewit ja muut. Täytyy olla todella erikoista että jaksaa kuvaamiseen haaskata lomalla aikaa.


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.