Hyppää sisältöön

Vieläkö muistat, millaista oli matkustaa 90-luvulla? Nämä 10 asiaa ovat muuttuneet dramaattisesti

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 22.06.2024
Matkailu on muuttunut nopeasti lyhyessä ajassa. Vieläkö muistat nämä 10 asiaa, jotka olivat toisin 90-luvulla tai vielä vuosituhannen vaihteessa?

1. Matkamyymälät hävisivät katukuvasta

Kun 90-luvulla tai sitä aikaisemmin lähdettiin lomamatkalle, suunnattiin reissua varaamaan juhlallisesti matkatoimistoon – sen jälkeen, kun kohde oli valittu matkanjärjestäjän katalogin perusteella. Myös virkailijan neuvoilla ja mielipiteillä oli painoarvoa.

Nykyään matkat varataan lähes aina verkon kautta, ja matkatoimistojen liiketilat ovat pitkälti kadonneet katukuvasta. Varaukset ovat siirtyneet myös pöytäkoneelta mobiiliin vauhdilla. Lentojen tai hotellin varaaminen onnistuu matkapuhelimella muutamassa minuutissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Tiedonhaun helppous muutti kaiken

Muistatko vielä, miten lomakohteesta haettiin tietoa ennen internetiä? Monesti reissuun lähdettiin niillä tiedoilla, mitä matkanjärjestäjän esitteeseen oli painettu.

Toisaalta hotellin tai ravintolan valinnasta on lisääntyneen tiedon myötä tullut paljon pitempi prosessi. Käsi ylös, kuka käy lukemassa arvostelut monelta eri sivustolta, katsomassa kuvat verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta sekä tarkistamassa sijainnin karttasovelluksesta ennen kuin edes harkitsee tekevänsä varausta?

3. Mitkä ihmeen matkashekit?

Kuinka moni muistaa ajan, jolloin matkashekkejä pidettiin kätevänä valuuttana ulkomaanmatkalla? Toki ne oli ensin hankittava omasta pankista ja vaihdettava sitten rahaksi kohdemaan pankissa, mutta maksutapa tuntui turvalliselta.

Nykyään matkashekit ovat käytännössä kadonneet kokonaan, ja reissussa pärjää hyvin käteisrahan, korttien ja mobiilimaksamisen yhdistelmällä.

4. Maailma oli 90-luvulla kauempana

Kun vertaa 90-luvun lentotarjontaa, kohdevalikoimaa ja majoitusvaihtoehtoja nykypäivään, tuntuu lähes uskomattomalta millaisella ryminällä maailma on auennut tavalliselle matkailijalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMuistatko nämä erot matkailuun 90-luvulla?
Ysärillä kaukomatkat olivat harvinaisempia kuin nykyään, eikä Thaimaa vielä ollut yksi suomalaisten yleisimmistä lomakohteista.

Ensimmäinen halpalehtoyhtiö saapui Suomeen vuonna 2000, kun Buzz avasi reitin Helsingistä Lontooseen. Nykyään halpalentoyhtiöitä ja edullisia yhteyksiä pidetään itsestäänselvyytenä. Kaukaisesta Thaimaasta on tullut Kanariaan rinnastettava massakohde.

5. Valokuvat kehitettiin kotona

Ennen digikameroita ja kännykköjen kameroita oli täysin normaalia, että lomalla napatut valokuvat kehitettiin filmistä kuviksi vasta kotona. Se, olivatko lomamuistot onnistuneita vai ei, selvisi siis matkan jälkeen. Entä onnistutko löytämään vanhojen lomakuviesi joukosta selfieitä?

Lomalla otettujen kuvien määrä on muuttunut lähes huvittavalla tavalla. Filmiä säästelevät entisajan matkailijat nappasivat nähtävyydestä korkeintaan pari kuvaa. Koko lomalta kuvia saattoi olla vaikkapa 30. Nykyään sama määrä räpsitään helposti yksittäisestä kohteesta.

6. Postikortteja lähetettiin koko suvulle

Postiluukusta kolahtavien korttien määrän väheneminen harmittaa monia. Toisin oli ennen, kun lomalla oli ehdittävä hankkia postikortit ja -merkit ystäville, sukulaisille ja perheenjäsenille.

Korttien kirjoittaminen vei aikansa, mutta pitihän reissaajan lähettää terveiset maailmalta – se oli entisaikojen versio tämän päivän somepäivityksistä ja lähipiirille lähetetyistä lomakuvista.

Postikortit eivät tietenkään ole kadonneet, mutta niiden lähettäminen on vähentynyt huomattavasti.

7. Hyvästi, kolikkopuhelimet

Yhteydenpito kotiväkeen ulkomailta käsin on helpottunut jättiharppauksin lyhyessä ajassa. Muistatko vielä millaista oli tapella lomakohteessa kolikkopuhelinten ja katkeavien yhteyksien kanssa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMallorca on säilyttänyt suosionsa vuosikymmeniä
Jotkut asiat eivät koskaan muutu. Rantakohteiden klassikko Mallorca on tänä päivänä aivan yhtä suosittu kuin takavuosinakin.

Nykyään puheluita voi soittaa omalla kännykällä wifi-yhteyden avulla vaikka ilmaiseksi, ja viestit ja sosiaalinen media pitävät huolen siitä, ettei kotimaasta poistuminen katkaise yhteyttä lähipiiriin.

8. Paperikartat vaihtuvat navigaattoreiksi

On jo melkein vaikea muistaa aikaa, jolloin suunnistaminen perillä kohteessa oli pelkästään paperikarttojen varassa. Erilaiset navigaatiosovellukset ovat mullistaneet road tripit ja vähentäneet ennakkosuunnittelun tarvetta. On kuitenkin edelleen olemassa paikkoja, joissa perinteinen paperikartta voi pelastaa tilanteen.

9. Sauhuttelulle stoppi

Tänä päivänä tupakoitsijat ovat jo tottuneet hoitamaan sauhuttelupuuhat ennen lentoa ja varautumaan savuttomaan lentoon. Toisin oli vielä 90-luvulla, kun koneissa sai polttaa. Kaikkien muiden – erityisesti matkustamohenkilökunnan – iloksi tupakointiosastot alkoivat hiljalleen hävitä 80-luvun lopussa. 90-luvun loppuun mennessä lennot olivat savuttomia.

Lue myös: Tiesitkö? Tästä syystä lentokoneissa on aina tuhkakupit, vaikka sauhuttelu on kielletty

10. Viihdekeskus mukana

Oletko sinäkin joskus pakannut reissuun mukaan cd-levyjä niille tarkoitettuun matkakoteloon? 90-luvulla tämä oli vielä arkipäivää, mikäli halusit kuunnella kohteessa tai matkalla musiikkia kannettavasta cd-soittimesta.

Nykyään suoratoistopalvelut ja YouTuben kaltaiset sivustot tarkoittavat sitä, että lähes kaikki maailman musiikki on saatavilla myös lomalla. Matkalukeminen on monilla reissaajilla muuttunut e-kirjoiksi tai äänikirjoiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä sinä lisäisit listalle? Mitä menneisyyteen jäänyttä asiaa muistelet kaiholla – tai kauhulla?

Lukijoiden kokemuksia

  1. Ainakin sen että kaikiesta piti olla kopio. Hirveä määrä matkavouchereita ja varausvahvistuksia. Nyt kaikki kulkee puhelimessa boarding passista lähtien😊

    Johanna Salonen
  2. Matkaliput kirjoitettiin matkatstossa ja tämä oli ihan ammatti.

    Mai

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Barcelona

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Lontoo, Iso-Britannia

Oletko sinäkin lausunut näiden suosittujen kohteiden nimet aina väärin? Et ole ainoa

Kalleimmat matkakohteet

Olisitko arvannut? Hintavertailusta selviää 10 kalleinta lomakohdetta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja