Hyppää sisältöön

Nuku mukavasti hostellissa – viisi vinkkiä, joiden avulla selviät dormimajoituksesta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 17.12.2018
Majoitus on budjettimatkailijan helpoimpia säästökohteita, ja halvin tapa majoittua on valita yöpaikka hostellin suurimmasta makuusalista.

1. Asenne kohdalleen

Ota toiset majoittujat huomioon käyttäytymällä itse siististi, meluttomasti ja muita yöaikaan häiritsemättä.

Parhaimmillaan lomanvietto dormiolosuhteissa on mukavan sosiaalista yhteiseloa, joka antaa mahtavan mahdollisuuden tutustua toisiin matkaajiin ympäri maailman. Ota rennosti ja muista, että olet itse valinnut tämän majoitusmuodon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Varusteet kohdalleen

Hostellit ovat yleensä siistejä sekä turvallisia, ja parhaissa tapauksissa ainoa ero hotellimajoituksen ja dormin välillä on huonekumppaneiden määrä. Aina ei etukäteen kuitenkaan voi tietää, millaiset olosuhteet paikan päällä odottavat ja varsinkin usein majapaikkaa vaihtavan reppureissulaisen kannattaa varautua pahimman mukaan. Eksoottisemmissa kohteissa liikkuessa olosuhteet voivat olla hyvinkin karut.

Dormimajoittujan perusvarustukseen kuuluvat korvatulpat ja silmälaput ja oma pyyhe. Omat lakanat tai makuupussi on suurimmissa osassa hostelleista kielletty ludetartunnan vuoksi.

3. Huolehdi matkatavaroistasi

Pakkaa mukaan pieni ja tukeva riippulukko sekä napakka vaijerilukko. Näillä saat suljettua varusteesi säilytyslokeroon tai hätätapauksessa niputettua rinkan vaikkapa sängynjalkaan kiinni, jos lokeroa ei ole. Erillinen päiväreppu on aina tarpeen, jotta voit pitää tärkeimmät tavarat tarvittaessa mukanasi.

Muista, että mukavatkaan dormikämppikset eivät ole päivän tai parin jälkeen vielä parhaita ystäviäsi. Älä jätä lompakkoa, kännykkää tai muuta arvotavaraa yöksi näkyvälle lojumaan, vaan pujota ne esimerkiksi tyynyliinan sisään tai pidä vieressäsi makuupussin sisällä.

Jos jätät ruokatarvikkeita hostellikeittiön jääkaappiin ja haluat löytää omasi koskemattomina seuraavanakin päivänä, pakkaa ne mahdollisimman ei-houkuttelevaan ja läpinäkymättömään pussiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Kylmä suihku aamutuimaan

Jos epäilet lämpimän veden saatavuutta, tiedustele henkilökunnalta etukäteen, onko tiettyjä aikoja, jolloin mukava suihku on mahdollinen. Muussa tapauksessa voit koettaa onneasi heräämällä ensimmäisten joukossa.

Kevyet rantasandaalit tekevät kylmästä suihkusta edes hitusen miellyttävämmän, jos olosuhteet ovat kovin alkeelliset. Mikäli et ole varma paikallisen veden laadusta, harjaa hampaat pullovedellä. Valitse matkapyyhkeeksi kevyttä ja nopeasti kuivuvaa materiaalia, jotta et joudu pakkaamaan pyyhettä kosteana.

5. Vaihtelua pitkään matkaan

Pidempää matkaa suunnitellessa kaukaa viisas budjetoi sinne tänne reissun varrelle muutamia hotelliöitä jo etukäteen. Kotona pohdittuna se voi tuntua rahan haaskaamiselta, mutta viimeistään muutaman dormiviikon jälkeen huomaat varmasti kaipaavasi omaa rauhaa, kunnon petiä ja mukavaa kylpyhuonetta edes hetkeksi. Silloin on aika löysentää nyörejä kukkarosta ja buukata yö tai pari kunnon hotellista.

Muista myös, että maailmalla on yhä enemmän tyylikkäitä putiikkihostelleja, joten hostellimajoittuminen ei enää välttämättä tarkoita vaatimattomassa makuusalissa nukkumista. Yhä useampi hostelli tarjoaa myös yhden tai kahden hengen huoneita.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen parhaat hostellit

Suomen parhaat hostellit – viisi paikkaa, joissa yövyt pikkurahalla

Yleiset harhaluulot hostelleista

Kahdeksan yleisintä harhaluuloa hostelleista – ajattelitko sinäkin näin?

Cirkus Hostel Holken

Kotimaan ihana sirkushostelli takaa unohtumattoman majoituksen – yöpyisitkö vanhassa sirkusvaunussa?

Costa Rica

Tässä eksoottisessa majapaikassa yhdistyvät kaksi kulttuuria – koe unohtumaton elämys rannoista tunnetussa Costa Ricassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja