Hyppää sisältöön

Valitse erilainen kohde: 5 syytä matkustaa Kuubaan

Elina Venttola Päivitetty: 01.12.2023
Kuuba on täydellinen kohde erilaiselle ranta- ja kaupunkilomalle, sillä vielä nykyäänkin maata värittävät nostalginen rappioromantiikka ja vanhat amerikanraudat.

Matka toiseen maailmaan

Kautta lähihistorian Kuuba on ollut verrattain eristäytynyt valtio. Sen välit ympäröiviin maihin eivät ole olleet kaikkein lämpimimmät, mutta 2000-luvulla maan suhteet ulkomaailmaan ovat hiljalleen lämmenneet ja maan sisäinen politiikka muuttunut.

Tiesitkö, että Kuuba on viimeinen läntisen pallonpuoliskon valtio, jossa matkapuhelinten käyttäjät ovat saaneet puhelimiinsa internet-yhteyden?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailijan onkin syytä varautua mahdollisiin kangerteluihin niin matkapuhelinverkossa kuin paikallisen kaksoisvaluuttajärjestelmän kanssa. Samaan aikaan Kuuba on kuitenkin maa, johon pitää lähteä juuri nyt, kun sen ainutlaatuisuus on monilta matkailijoilta vielä kokematta.

Lue viisi syytä, miksi juuri nyt kannattaa matkustaa Kuubaan!

1. Ihmiset

Kuubalaiset ovat rentoa, ystävällistä ja iloista kansaa, joka keksii aina syyn juhlaan. Värikäs maa on täynnä karnivaaleja, kuubalaisia rytmejä ja tansseja.

Yleinen harhaluulo Kuubasta on se, että kommunistinen Kuuba on sulkeutunut ja kulttuuriltaan yksipuolinen. Kuubaan ovat vuosien saatossa rantautuneet espanjalaiset, ranskalaiset, englantilaiset ja kiinalaiset. Pääkaupunki Havannan kaduilla voikin nähdä sekä afrikkalaisen karnevaalin että flamenco-esityksen, ja siellä voi pistäytyä myös kiinalaiskorttelissa.

Kuuba on miellyttävän monikulttuurinen, vaikkakin monet kansainväliset brändit, katumainokset ja kaupallisuus loistavat poissaolollaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ruoka ja juoma

Mistä Kuuba tunnettaisiinkaan paremmin kuin Cuba Librestä – yksinkertaisesta mutta herkullisesta drinkistä, joka yhdistää kolaa, rommia ja limettimehua? Rommistaan Kuuba tunnetaan, ja paikallisen rommin maistaminen onkin yksi matkailijan toivelistalle kuuluvista kokemuksista.

Maa on erityisen tunnettu muistakin juomistaan, kuten mojitoistaan ja kahveistaan, mutta myös monipuolinen ja monikulttuurinen kuubalainen keittiö yllättää matkailijan iloisesti.

Trinidad, Kuuba
Trinidad on Kuuban parhaiten säilynyt siirtomaa-ajan kaupunki, jonka vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Kuubalaisessa ruoassa sianliha on tyypillisin ja perinteisin valinta, ja se tarjoillaan useimmiten riisin ja papujen kanssa. Mustapapua käytetään useassa paikallisessa ruokalajissa, esimerkiksi yksinkertaiseen mustanpavun ja riisin sekoituksessa arroz congrissa.

Kuubalaiseen keittiöön kuuluvat myös vihannekset ja muut liharuoat usein miedosti maustettuina, ja maasta löytyy monikulttuurisen taustan vuoksi myös vivahteita kansainvälisistä keittiöstä.

3. Kulttuuri

Parhaiten Kuuba tunnitaan tanssin kuumista rytmeistä, minkä vuoksi monelle ei tule ensimmäiseksi mieleen kuubalainen baletti. Maan tanssikulttuuri on rikas, ja Kuubassa onkin esimerkiksi mahdollista käydä rentojen karibialaisten rytmien lisäksi katsomassa maailmalla tunnettua Kuuban kansallisbalettia.

Tanssijoiden lisäksi monet kirjailijat ovat viihtyneet Kuubassa, sillä esimerkiksi yhdysvaltalainen Ernest Hemingway vietti vuosia Havannan katuja tallaten. Myös teatteri ja etenkin elokuvateatterit ovat merkittävä osa kuubalaista kulttuurielämää.

4. Rappioromantiikka ja vanhat autot

Kuuban ja Yhdysvaltain suhteet ovat viime vuosikymmenten aikana olleet ajoittain niin huonot, että kauppa Yhdysvaltain ja Kuuban välillä on ollut jäissä vuosia. Yhdysvallat määräsi Kuuban kauppasaartoon 1996, ja myös EU määräsi Kuuballe sanktioita 2000-luvun aluussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Havanna, Kuuba
Kuuban pääkaupungin Havannan vanhimmat kadut ovat värikkäitä kierrettäviä.

Kaupankäynnin esteet ovat johtaneet muun muassa siihen, että Kuuban katukuvassa nähdään paljon vanhoja autoja. Vaikka kauppasuhteita on elvytetty muun muassa Barack Obaman presidenttikaudella, maiden suhteet ovat pysyneet vaihtelevina.

Klassisten amerikanrautojen ystäville Kuuba sen sijaan tarjoaa todellista silmänruokaa, sillä Havannan kaduilla ajavat vanhat, värikkäät amerikkalaiset autot – jäänteenä ajasta, jolloin autokauppa vielä kukoisti Kuuban ja Yhdysvaltojen välillä.

Sekä autokannan vanhuus että värikkäät, mutta hiukan rapistuneet talot luovat Havannaan vaikutelman siitä, kuin olisi päässyt harppaamaan menneisyyteen.

5. Rannat

Viimeinen muttei suinkaan vähäisin syy matkustaa Kuubaan ovat sen rannat. Parhaiten Karibialla sijaitseva saarivaltio tunnetaan pehmeistä hiekkarannoistaan ja lämmöstään.

Esimerkiksi Aurinkomatkat järjestää pakettimatkoja Varaderoon, jonka 20 kilometriä jatkuva ranta riittää saamaan kokeneenkin rantalomailijan sanattomaksi. Myös paratiisiranta Playa Paraiso ja all inclusive -hotelleistaan tunnettu Playa Los Flamencos ovat käymisen arvoisia rantoja.

Parhaiten Kuuban rannoista nauttii tietysti jääkylmä mojito toisessa kädessä!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Etsi äkkilähtö Kuubaan!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Ernest Hemingwayn kansallisuus oikaistu 31.10.2019

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aloita aamu lomalta tutuilla herkuilla – tällaisia ovat aamiaiset suosituissa matkakohteissa

Kuuba

Kuuban tärkeimmät kohteet – viisi paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Havanna, Kuuba

Älä tee tätä virhettä matkalla Kuubaan! Nämä 5 asiaa pitää tietää paikallisesta valuutasta

Havannan legendaarinen Hotel Nacional de Cuba

Tämä luksushotelli oli ennen mafian leikkikenttä – salamyhkäinen historia näkyy yhä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja