Hyppää sisältöön

Matkakuvauksen kahdeksan kultaista periaatetta

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 16.09.2013
Näin ikuistat lomasi onnistuneesti - lue matkavalokuvauksen tärkeimmät vinkit!

Näin ikuistat matkasi muistot onnistuneesti

Matkakohteen ja paikallisen kulttuurin kuvaaminen on monelle yksi mieluisimmista matkailun osa-alueista.

Kauniit kuvat ja tarinan muodostaminen kuvauksen kautta tekevät kameran mukana kantamisesta luonnollisen osan matkailua, olipa varusteena pieni pokkarikamera tai järeämpi järjestelmäkamera. Kameravalinta riippuu harrastuneisuuden tasosta ja jokaisen omista preferensseistä: pokkarikamera on kevyt ja kätevä matkavarusteena, mutta monipuolisuutta etsivä voi kokea sen myös rajoittavana tekijänä. Yhä useampi panostaakin välineisiin ja hankkii järjestelmäkameran useine linsseineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvasitpa taskukameralla tai järeämmällä kalustolla, onnistuneen tuloksen kannalta kaikkein tärkeintä on hallita kuvauksen perusperiaatteet – tässä Rantapallon tärkeimmät vinkit!

1. Tunne kamerasi

Ennen matkaa on hyödyllistä tutustua kameran säätöihin, jotta kuvaustilanne ei vesity oikeita nappuloita etsiessä. Samalla matkakohteeseen etukäteen tutustuminen auttaa valitsemaan mielenkiintoisimmat kuvauskohteet.

2. Optimoi varustus

Matkakuvaaminen on luonnostaan inspiroivaa ja jännittävää. Onkin helppo innostua ja kantaa kaikki mahdolliset varusteet mukanaan erityyppisiin tilanteisiin. Tämä voi tehdä kuvaamisesta epäkäytännöllistä ja todennäköisimmin vain hankaloittaa käytännön kuvaamista. Usein onkin parempi keskittyä minimivarustukseen, esimerkiksi tripodin sijaan pieni hernepussi ajaa mainiosti saman asian. Monesti myös laadukas kompaktikamera toimii järjestelmäkameraa käytännöllisemmin ja eroa ei kuvan laadussa välttämättä havaitse.

3. Valitse monipuolinen linssi

Matkalla kuvaamisen kohteita löytyy aina rakennuksista ihmisiin ja laaja-alaisista näkymistä urheilutapahtumiin, mikä tekee linssin valinnasta erityisen tärkeää. Mahdollisimman monipuolinen linssi mahdollistaa lähestulkoon minkä tahansa tilanteen tallentamisen ja vähentää kantamusten määrää. Esimerkiksi 18-200 mm linssi sopii useimpiin tilanteisiin ovat ne sitten maisemakuvia tai pidempää zoomia vaativia urheilutapahtumia. Pienistä pokkarikameroistakin löytää nykyään laadukkaita pitkällä zoomilla varustettuja versioita.

4. Etsi uniikki kuvakulma

Mielenkiintoisessa kuvauskohteessa ensimmäinen kuvausnäkymä ei aina ole välttämättä se paras. Vietä muutama hetki miettiessä parasta lähestymistä ja mieti miten tallentaa paikalle ominainen tunnelma. Esimerkiksi tietty kuvakulma tai ihmisten yhdistäminen taustaan voi tehdä suuren eron tavanomaiseksi jäävän ja onnistuneen. persoonallisen otoksen välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Etsi ideoita ympäriltäsi

Joskus kuvausinspiraation löytäminen voi olla vaikeaa. Silloin kannattaa kysellä ideioita omilta matkakumppaneilta tai vielä mielummin paikallisilta. Toimiva tapa ongelman kampittamiseksi on kävellä lähimpään turisti-infoon ja kysyä henkilökunnalta ideoita. Kerro heille, minkä tyyppisestä kuvaamisesta olet kiinnostunut (rakennukset, ihmiset, luonto vai jokin muu) ja löytyykö esimerkiksi paikallista opasta viemään sinua näihin paikkoihin. Samoin voi olla hyödyllistä selata matkaoppaita ja katsoa paikalliset postikortit läpi – niiden kuviin valikoituvat tietenkin alueen kuvauksellisimmat kohteet.

6. Kuvaa rohkeasti ihmisiä

Yksi suurimmista kompastuskivistä ihmisten kuvaamiselle on itsevarmuuden puute. Pelko torjutuksi tulemisesta estää usein kysymästä lupaa potentiaalisesti kuvattavalta henkilöltä. Mutta mikä näissä tilanteissa on pahinta, mitä voi tapahtua? Ei sen kummempaa, kuin että joku sanookin ei – eikä se ole mikään suuri juttu. Kohteliaasti kysyvä saa joka tapauksessa todennäköisemmin suostumuksen. Jos kielimuuri rajoittaa kommunikaatiota, käytä ilmeitä ja käsiä viestin perille saamiseen.

7. Tee muistiinpanoja

Jokaisen matkapäivän jälkeen kannattaa istuutua hetkeksi alas, käydä kuvat läpi ja kirjoittaa muutama merkintä kiinnostaviin otoksiin liittyen. Näin pidät parhaat matkamuistosi entistäkin elävämpinä.

8. Hoida jälkikäsittelyt heti matkan jälkeen

Kun loma on purkissa, niin kuviakin on todennäköisesti kerääntynyt satoja tai jopa tuhansia. On tärkeää tarttua niihin heti: älä lykkää matkakuvien lajittelua tuonnemmaksi, vaan istu alas ja järjestele ne loogisiksi kokonaisuuksiksi ja raakkaa epäonnistuneimmat otokset seasta pois. Monet kameroiden kanssa tulevat ohjelmat toimivat loistavasti kuvien järjestelyyn. Useissa kuva voi esimerkiksi linkittää paikkoihin tai nimiin.

Daniel Stöckli

Uudessa-Seelannissa asuva Daniel Stöckli on erikoistunut matkakuvaukseen – www.dsphoto.co.nz.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ohjeet passikuvan ottamiseen

Voiko passikuvan ottaa itse? Lue vinkit ja nappaa hyvä passikuva ilmaiseksi

Kameravertailu

Eroon isosta järjestelmäkamerasta! Vertaile matkailijalle sopivimmat Canonin ja Olympuksen reissukamerat

Ole tarkkana Dubaissa valokuvatessa – kolme vinkkiä, joiden avulla vältät tyypilliset virheet

Vinkit matkakuvaajalle

Kameran kanssa matkalla – neljä vinkkiä valokuvaajalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja