Hyppää sisältöön

Kännykkä, pokkari vai järkkäri – matkailijan kamerat testissä

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 19.08.2011
Rantapallo testasi matkailijan kamerat.

Kameran valinnassa huomiota kannattaa kiinnittää käyttötarkoitukseen ja -tottumuksiin. Rantapallo testasi, minkälaisille matkailijoille erilaiset kameravaihtoehdot soveltuvat.

Lomakuvat kätevästi kännykällä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kamerakännykkä kulkee vaivatta mukana ja soveltuu yleisesti niille, jotka eivät välttämättä tarvitse satoja lomakuvia palatakseen menneen matkan tunnelmaan.

Vaikka puhelimien sisäänrakennetut kamerat yleensä häviävätkin kuvanlaadussa varsinaisille kameroille, ovat ne viimeisten vuosien aikana kehittyneet huimasti. Nykyisin älypuhelimien kamerat ottavat miljoonien pikseleiden still-kuvia ja huipputarkkoja videota.

Älypuhelimella myös kuvien jakaminen kotijoukkojen kanssa onnistuu tarpeen tullen reaaliaikaisesti.

Samsungin Android-puhelimien lippulaiva, Galaxy S2, on malliesimerkki modernista älypuhelimesta.

Tehokkaan prosessorin ja sujuvan nettiselailun lisäksi puhelin tarjoaa kahdeksan megapikselin kuvia sekä full HD -videota ottavan kameran. Led-salama puolestaan mahdollistaa hämärässä kuvaamisen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suuri kosketusnäyttö helpottaa puhelimen käyttöä, mutta tekee siitä varsin isokokoisen. Ohuus ja keveys pelastavat kuitenkin paljon, eikä Samsungin koko juuri häiritse päivittäistä käyttöä.

Nokian C7-puhelin edustaa hintaluokaltaan hieman halvempaa älypuhelinta. Kuvausominaisuuksiltaan C7 muistuttaa paljolti Samsungia: kahdeksan megapikseliä, tuplaled-salama sekä HD-videot ovat käytettävissä.

Kuvaaminen onnistuu varsin moitteettomasti, mutta käyttömukavuudeltaan nokialainen ei ole edellä mainitun tasolla. Erityisesti nettiä selaillessa C7 tuntuu hieman tahmealta.

Applen uutukainen ei ole vielä ehtinyt markkinoille, mutta odotukset uuden iPhone-version suhteen ovat korkealla.

Sitä odotellessa iPhone 4:n kamera kerää pisteitä sarjassaan. Viiden megapikselin kamera tuottaa kännykkäkameraksi varsin terävää jälkeä. 5x digitaalinen zoomi sekä sisäinen LED-salama mahdollistavat kuvauksen monenlaisissa olosuhteissa.

Pokkarilla pääsee jo pitkälle

Digipokkari on kamerakännykästä askel järeämpään suuntaan. Pokkarit ovat yleisesti helppokäyttöisiä sekä pienikokoisia ja soveltuvatkin siksi erinomaisesti matkakuvaukseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsungin WB700 -kamera täyttää edellä mainitut kriteerit. Smart Auto -kuvausohjelman ja kaksinkertaisen kuvanvakaimen turvin matkailija voi itse keskittyä oleelliseen. Lisäksi vaativampi kuvaaja löytää kamerasta myös varsin kattavat manuaalitoiminnot.

Samsungin selkeisiin vahvuuksiin lukeutuu sen 18-kertainen zoomi, joka tuo kauempanakin sijaitsevat nähtävyydet kuvausetäisyyden päähän.

Sonyn syyskuussa kauppoihin tuleva litteä uutuuspokkari, Cyber-shot TX55, nojaa pitkälti samoihin vahvuuksiin: automaattiset Superior Auto ja Picture Effect -kuvausohjelmat yksinkertaistavat kuvaamista ja 10-kertainen zoomi helpottaa kuvaajan työsarkaa.

Sonyn erikoisherkkuihin kuuluvat 3d- sekä panoraamakuvaus, joilla reissun kohokohdat saa taltioitua lisämausteiden kera.

Molemmilla pokkareilla voi lisäksi kuvata HD-videota. Valokuvien resoluutio on molemmissa kameroissa reilut 16 megapikseliä, mikä mahdollistaa suurikokoisten tulosteiden teettämisen – kotinsa seinät voi vaikka koristella itse otetuilla lomakuvilla.

Järjestelmäkameralla vapautta kuvaukseen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Järjestelmäkamera tuo kuvaajalle vapautta. Kameraan ei kuulu kiinteää objektiivia, vaan sen voi vaihtaa tarpeen mukaan. Myös säätövaraa muun muassa valotuksen suhteen on enemmän kuin pokkareissa.

Vaikka nykytekniikka on pienentänyt järjestelmäkameroita, ovat ne edelleen kooltaan pokkareita suurempia. Usein järjestelmäkameralle onkin syytä hankkia kameralaukku – etenkin, jos matkassa on mukana useampia objektiiveja.

Samsungin NX 11 on järjestelmäkameraksi helppokäyttöinen ja kompakti. Automaattiset asetukset helpottavat vasta-alkajaa, kun taas vaativampi käyttäjä voi säätää käytännössä kaiken oman makunsa mukaan.

Matkailijalle hyödyllisiä erityistoimintoja on useita. Sound Picture -ohjelmalla valokuvaan voi liittää vaikkapa ympäristön äänimaisemaa tai selostaa kuvan sisältöä. Panoraamatoiminnolla puolestaan laajemmatkin maisemat saa mahdutetuksi yhteen kuvaan.

Matkamuistoksi liikkuvaa kuvaa

Videot elävöittävät matka-albumia ja helpottavat lomatunnelmaan palaamista. Halutessaan yksittäisistä videoista voi koota yhtenäisen pätkän, johon loman parhaat hetket on ikuistettu.

Helppokäyttöistä ja toimivaa videoratkaisua etsivälle Samsungin HMX Q10 on osuva vaihtoehto. Uutta sensori- ja kuvanvakainteknologiaa hyödyntävällä kameralla videointi on vaivatonta ja lopputulos miellyttää useimmiten silmää.

Kamera sopii sekä oikea- että vasenkätiselle ja pienikokoisuutensa ansiosta se kulkee vaivatta mukana niin rannalle kuin kaupunkinähtävyyksillekin. Kompaktiutensa vuoksi se on erittäin käytännöllinen myös aktiivilomailijalle.

Q10:n suurin heikkous on sen näyttö. Vaikka navigointi kosketusnäytöllä on pääosin helppoa, hankaloittaa kirkas auringonpaiste käyttöä huomattavasti.

Reissun päällä videoklippien työstäminen onnistuu kätevästi iPad 2:n iMovie-ohjelmalla. Monikäyttöistä laitetta voi hyödyntää matkakuvauksessakin, ja kahdesta kamerasta toisella onnistuu myös teräväpiirtovideoiden kuvaaminen.

Yksinomaan kamerakäyttöön iPadia tuskin kukaan hankkii, mutta lisävälineenä se toimii mainiosti.

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Apple, Nokia, Samsung, Sony

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ohjeet passikuvan ottamiseen

Voiko passikuvan ottaa itse? Lue vinkit ja nappaa hyvä passikuva ilmaiseksi

Kameravertailu

Eroon isosta järjestelmäkamerasta! Vertaile matkailijalle sopivimmat Canonin ja Olympuksen reissukamerat

Ole tarkkana Dubaissa valokuvatessa – kolme vinkkiä, joiden avulla vältät tyypilliset virheet

Vinkit matkakuvaajalle

Kameran kanssa matkalla – neljä vinkkiä valokuvaajalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja