Hyppää sisältöön

Venäläisbloggaajat vierailulla – tältä näyttää Suomi

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 14.07.2014
Hymyileviä suomalaisia ja yöttömiä öitä - katso video ja lue tunnelmat venäläisbloggaajien viikonlopusta Suomessa.

Suomi-tietoa blogien välityksellä

Viisi suosittua venäläistä matkabloggaajaa kutsuttiin viikonlopun ajaksi tutustumaan Suomeen osana pääkaupunkiseudun matkailun ja markkinoinnin kehittämishanketta.

Pääkaupunkiseudun kuntien matkailutoimi on Uudenmaan kehitysyhtiö Culminatumin johdolla vetänyt projektia, jonka yhtenä tarkoituksena on Helsingin, Espoon ja Vantaan matkailumahdollisuuksien markkinointi Venäjällä. Perinteisten mainosten ja lehdistövierailujen sijaan matkailutietoutta lisätään nyt blogien kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Venäjällä matkablogeilla on valtava voima

Venäläiset käyvät paljon Suomessa, mutta suuri osa vierailuista on vain lyhyitä ostos- tai läpikulkumatkoja. Koska Venäjällä luottamus perinteiseen mediaan ei ole yhtä vahva kuin lännessä, blogien tarjoamalla vertaistiedolla on maassa voimaa.

– Blogit ovat monelle Venäjällä tietolähteenä jopa uutisten luokkaa, sanoo moskovalainen Anton Golubchik, yksi kutsutuista bloggaajista.

Espoon matkailutoimen markkinointikoordinaattori Anna-Mari Valtonen kertoo, että Suomeen saapuneilla bloggaajilla on säännöllisiä lukijoita yhteensä 150 000.

– Määrä on niin suuri, että voimme saavuttaa viiden blogaajan kautta enemmän näkyvyyttä kuin perinteisillä matkailumainoksilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elämyksellinen ohjelma

Bloggaajien ohjelma koostui vierailuista pääkaupunkiseudun matkakohteisiin, kuten Heurekaan ja Flamingoon. Lisäksi vieraat kokivat ravintola-, baari- ja kauppaesittelyjä sekä elämyksellisiä luontohetkiä Nuuksion kansallispuistossa. Saunasaaressa osallistujille lämpesi perinteinen suomalainen savusauna ja ohjelmassa oli myös tapaaminen Rantapallon matkabloggaajakollegoiden kanssa.

Sekä Nuuksion-retki että saunayö keräsivät kaikilta osallistujilta kehuja, mutta pietarilainen Andrey Razumov ja Vladimir Serkalov Samarasta nostavat matkan kohokohdaksi käynnin tiedekeskus Heurekassa.

– Olen koulutukseltani fysiikan maisteri. Olin erityisen innostunut Heurekan tavasta esittää fysiikan lait havainnollistavina käytännön kokemuksina, Razumov kertoo.

Bloggaajien vierailu Suomeen osui sikäli hyvään aikaan, että sattumalta vastaan on tullut monia kiinnostavia tapahtumia. Etenkin viikonlopun näkyvä Pride-kulkue nostatti mielenkiintoa.

Bloggaajat kiinnostuivat suomalaisista ihmisistä

Kolme viidestä bloggaajasta oli vieraillut Suomessa aiemminkin. Matkat olivat kuitenkin olleet lyhyitä ostos- tai kauttakulkumatkoja, joilla Suomen matkakohteisiin ja etenkin ihmisiin tutustuminen jäi vajaaksi.

Anton Golubchik kertoo kiinnostuneensa matkan aikana suomalaisista ihmisistä, joita hän kuvailee arvoituksellisiksi mutta avoimiksi. Globchikia kiinnostaa etenkin se, miten ihmiset vaikuttavat kaupunkikuvaan.

– Pietarissa ja Helsingissä on paljon samankaltaista arkkitehtuuria, mutta matkankohteen kokonaiskuvan muodostumiseen vaikuttavat eniten ihmiset. Suomalaiset ovat salaperäisiä, ja Helsingissä tunnelma on kiinnostavasti erilainen kuin Pietarissa, hän sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmän toinen moskovalainen bloggaaja Sergei Egorushkin kertoo kiinnittäneensä huomiota siihen, kuinka suomalaisten tapa ilmaista itseään poikkeaa venäläisestä.

– Suomalaiset ihmiset ovat hyvin avoimia. He eivät käytä kiertoteitä asioiden esittämiseen.

Suomesta vientituotteeksi positiivista energiaa

Pietarilainen Ksenia Vinogradova vaikuttui huomattuaan, kuinka paljon tuntemattomat hymyilevät Suomessa toisilleen.

– Olen saanut positiivista energiaa iloisista suomalaisista. Venäjällä ei tuntemattomille hymyillä, etenkään asiakaspalvelutilanteissa.

Ksenia on myös innostunut suomalaisista ravintoloista ja baareista, joita on matkaohjelman puitteissa kierretty.

– Etenkin vierailu A21-cocktailbaariin oli ikimuistoinen. Saimme muun muassa juoda cocktailin saunakauhasta, hän hehkuttaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ksenia lupaa tulevansa Suomeen jatkossa myös pidemmille reissuille. Hänenkin aiemmat kokemuksensa Suomesta olivat olleet vain lyhyitä ostosmatkoja.

Mikäli osallistujat ovat Suomi-bloggauksissaan yhtä positiivisia ja innostuneita kuin haastatteluissa, on pääkaupunkiseudun matkailumarkkinointi tainnut osua kultasuoneen.

Katso video venäläisten vierailusta

Suomessa vierailleet bloggaajat

Anton Golubchik
28-vuotias matkailusta ja viihteestä kirjoittava bloggaaja Moskovasta.

Sergei Egorushkin
30-vuotias bloggaaja, joka kirjoittaa useita blogeja. Matkailun lisäksi aiheina ovat muun muassa politiikka ja tietotekniikka.

Vladimir Sverkalov
26-vuotias erityisesti matkoistaan kirjoittava bloggaaja Samarasta.

Andrey Razumov
24-vuotias valokuvaaja ja bloggaaja Pietarista.

Ksenia Vinogradova
25-vuotias bloggaaja Pietarista kirjoittaa matkoistaan ja elämästään pienen tytön äitinä.

Lisätietoa: Pääkaupunkiseudun matkailun kehittämishanke

Teksti ja kuvat: Panu Lempiäinen
Video: Hannu Korpela

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rantapallon blogipikkujoulut

Rantapallon bloggaajat hakukoneoptimoinnin äärellä – lue blogipikkujoulujen tunnelmat

Rantapallon bloggaajaristeily

Rantapallon bloggaajat kävivät Tallinnassa ja ihastuivat viiniseinään – poimi vinkit ja lue blogiristeilyn kohokohdat

Viron Saatse Boot poikkeaa Venäjän puolelle

Pidä varasi Viron oudoimmassa paikassa – Venäjän puolelle poikkeavalla tiellä ei ole lupa pysähtyä hetkeksikään

Iisakinkirkko on helppo ja halpa nähtävyys Pietarissa – katso kuvat tornista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja