Hyppää sisältöön

Kaipaatko inspiraatiota kotikokkailuun? Tässä ovat kevään parhaat ruokakirjat

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.04.2016
Hae uusia reseptejä eksoottisista keittiöistä ja löydä uudet suosikkiruokasi kevään uutuuskirjoista.

Tracey Lister ja Andreas Pohl: Vietnamilaista katuruokaa

Katuruoka on ratsastanut ruokatrendien aallonharjalla jo pitkään, mutta Tracey Lister ja Andreas Pohl ottavat siihen tuoreen näkökulman keskittymällä vietnamilaiseen keittiöön.

Lister ja Pohl tutustuttavat lukijan vietnamilaiseen ruokakulttuuriin ja sen historiaan ja tuntuvat todella tietävän mistä puhuvat. Kirjassa esitellään myös autenttisia ruokakojuja ja niiden pyörittäjiä Vietnamin kaduilta ja kujilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjasta löytyy ohjeita yksinkertaiseen pikaruokaan, mutta myös työläämpiin annoksiin. Kevätrullien pyörittely ja täytetyt Bahn mi -patongit onnistuvat kömpelömmältäkin kokilta, mutta esimerkiksi sianpääsyltty voi aloittelijalta jäädä kokeilematta.

Lister ja Pohl tarjoavat kirjassaan ohjeita vietnamilaisiin klassikkoruokiin kuten pho-keittoon, mutta esittelevät myös tuntemattomampiakin ruokia kuten ankkariisipuuron ja banaanikookoskeiton.

Suurimmaksi haasteeksi kotikokille voivat osoittautua eksoottiset raaka-aineet, joista suurin osa on noudettava itämaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista.

Pehmeäkantisen kirjan graafinen ilme on viehättävä ja leikkisä. Kuvat ovat suuria ja houkuttelevia, vaikka vietnamilainen ruoka ei ulkonäöllä koreilekaan. Kuvat Vietnamista kuljettavat lukijan maan paahteisille kaduille.

Tracey Lister ja Andreas Pohl
Vietnamilaista katuruokaa
WSOY 2016
978-951-0-41597-9

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Camilla Läckberg ja Christian Hellberg: Camilla Läckbergin suosikkireseptit – merellisiä makuja Fjällbackasta

Kirjailija Camilla Läckberg on tuttu suosituista dekkareistaan, mutta naisen aluevaltaus ruokakirjailijana ei myöskään jätä kylmäksi.

Läckberg on omien sanojensa mukaan ruoanlaitossa “hilpeä harrastelija”, joten kirjan resepteistä vastaa hänen lapsuudenystävänsä huippukokki Christian Hellberg. Tekstit ovat kuitenkin Läckbergin käsialaa.

Kirja ammentaa makuja Ruotsin pienestä Fjällbackan saaristokylästä, joten resepteissä hyödynnetään paljon kaloja ja äyriäisiä. Kirjan ohjeet ovat simppeleitä, mutta kaikkea muuta kuin tylsiä. Miltä kuulostaa esimerkiksi sitruuna-rosmariinikana, inkiväärijäätelö tai grillattu vuonolohi limettivoivaahdolla?

Kovakantisen kirjan visuaalinen ilme on upea. Raikkaat ruokakuvat kutsuvat keittiöön, mutta kirja sisältää myös tunnelmallisia kuvia Fjällbackasta ja sen asukkaista. Kuvista, ohjeista ja kertomuksista välittyy lämpö kirjailijoiden kotikylää kohtaan. Kyseessä ei ole vain keittokirja, vaan myös kunnianosoitus Fjällbackalle.

Camilla Läckberg ja Christian Hellberg
Camilla Läckbergin suosikkireseptit – merellisiä makuja Fjällbackasta
Gummerus 2016
978-951-24-0215-1

From the Source: Thailand – Authentic recipes from the people that know them best

Matkaoppaistaan tunnetun Lonely Planetin From the Source -kirjasarjan uutuudessa sukelletaan thaimaalaisen ruokakulttuurin ytimeen. Kirjassa annetaan ääni Thaimaan parhaille kokeille, jotka jakavat lukijalle paitsi parhaat reseptinsä myös intohimonsa ruoanlaittoa kohtaan.

Kirjassa esitellään thairuokaa monipuolisesti autenttisella otteella. Kirjan mukaan thairuoan viehätys perustuu makujen tasapainoon ja tunteella tekemiseen. Thairuoka ei ole pikaruokaa, vaan käsityötä, kärsivällisyyttä ja hautuvia patoja. Thaimaassa ruoka edustaa historiaa ja perinteitä silkan vatsantäytteen sijaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autenttisuus tarkoittaa myös eurooppalaiselle harvinaisia ainesosia. Näitä kotikokki joutuu metsästämään aasialaisista kaupoista, mutta kirja tarjoaa myös korvaavia vaihtoehtoja sen ollessa mahdollista.

Paksu kovakantinen kirja värikkäine kuvineen on herkullinen lisä thairuoan ystävän keittokirjahyllyyn.

Austin Bush ja Mark Wiens
From the Source: Thailand – Authentic recipes from the people that know them best
Lonely Planet Publications 2015
978-1-74360-763-3

Joseph Youssef, Katja Nykänen ja Robert Seger: Josen meze – Libanonin herkut

Top Chef -televisio-ohjelman suomalaisversiosta tuttu keittiöpäällikkö Joseph Youssef esittelee kotimaansa Libanonin ruokamaailman monipuolisuuden Josen meze – Libanonin herkut -kirjassa.

Toimittaja Katja Nykäsen tekstittämä ja valokuvaaja Robert Segerin kuvittama kirja vie lukijan Libanonin kuumille kaduille paikallisten ruokaherkkujen perässä.

Kirja tarjoaa lukijalle ruokamatkan Libanonin läpi, ja reseptien lisäksi kirjasta voi poimia myös ravintola- ja kahvilavinkkejä ympäri maata. Josen meze paljastaakin muun muassa Batrounin parhaan rantaravintolan sekä Beirutin tyylikkäimmän kattobaarin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokakirja on omalla tavallaan myös matkaopas. Kirja esittelee muutamia libanonilaiskohteita Youssefin perheenjäsenten, ystävien ja tuttavien kautta. Erityisesti rantakaupungit Beirut, Byblos ja Batroun ovat näyttävästi esillä kirjassa.

Kirjan reseptit esittelevät yksinkertaista libanonilaista kotiruokaa, ja ohjeet ovatkin kuten paikallinen ruoka: ensivilkaisulta helposti lähestyttäviä. Reseptien joukossa on muun muassa libanonilaisen keittiön kulmakivien hummuksen ja baba ganoushin ohjeet, mutta myös eri alueiden erikoisuuksia.

Näyttävä teos houkuttelee selaamaan reseptejä. Suuret värikuvat välittävät tunnelman libanonilaiskohteista, perheen tärkeydestä sekä tietysti ruoasta.

Joseph Youssef, Katja Nykänen ja Robert Seger
Josen meze – Libanonin herkut
Readme.fi 2016
978-952-220-782-1

Teksti: Anna Mäkelä, Inka Khanji
Kuva: Flickr / Christopher Rose

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Isänpäivän lahjavinkit

Isänpäivän lahjavinkit – yllätä matkaileva isä sopivalla lahjalla

Tomi Tölli

Afrikka-seikkailut kansien väliin: Pikavuoro Afrikassa -tarinoista kirja!

Joulun kirjalahjavinkit

Kääri kirjalahja pukinkonttiin – joulun 2015 lukuvinkit matkailijalle

Reykjavik, Islanti

Tässä on vuoden matkakirja 2015 – oivaltavia kuvauksia islantilaisuudesta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja