Hyppää sisältöön

Lomalukemista ja matkavinkkejä – kesän 2014 kirjasuositukset

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 02.07.2014
Kesälomalla on aikaa ottaa rennosti ja vajota kirja kädessä nojatuoliin. Rantapallo kokosi kattavan lukupaketin lomahetkiin ja matkasuunnittelun avuksi.

Oppaat ja tietokirjat tarjoavat matkavinkkejä

Matkaa suunnittelevan apuna toimivat matkaoppaat, joista on helppo poimia ajankohtaiset vinkit omalle lomamatkalleen. Monet tietokirjat ja oppaat toimivat hyvin myös nojatuolimatkailua harrastavalle porttina maailman kiehtoviin paikkoihin.

The World’s Heritage – a Guide to all 981 UNESCO World Heritage sites

Collinsin Unesco-kohteiden opas on ehtinyt jo kolmanteen painokseensa. Tämä englanninkielinen teos kokoaa yhteen kaikki Unescon maailmanperintökohteet ympäri maailmaa kertoen niiden taustat karttojen ja kuvien avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuhti teos ei tiiliskivimäisyytensä vuoksi ole varsinaisesti matkalukemista, vaan enemmänkin kotisohvan haaveilumateriaalia, jonka pariin innokas matkailija varmasti palaa kerran jos toisenkin.

The World’s Heritage – a Guide to all 981 UNESCO World Heritage sites, 3. painos
Collins 2014
978-0-00-754697-8

Daniel Smith: Pääsy kielletty – 100 maailman salaisinta kohdetta

Pääsy kielletty – 100 maailman salaisinta kohdetta esittelee mielenkiintoisia paikkoja ympäri maailmaa. Valtaosaa kirjassa mainituista kohteista ei ole tarkoitettu turistinähtävyyksiksi, eikä kaikkiin ole edes matkailijoilla pääsyä. Jo kielletyn kohteen tuntu tekee paikoista kuitenkin mielenkiintoisia myös matkailijan näkökulmasta, vaikka vierailusta paikkoihin voi vain haaveilla. Kirja sopiikin mainiosti matkailijalle, joka kaipaa erikoisia nähtävyyksiä ja on lisäksi kiinnostunut maailman salaisista paikoista, joihin turisteilla ei ole mitään asiaa.

Nimensä mukaan Pääsy kielletty listaa sata jännittävää kohdetta ympäri maailmaa. Mukana ovat muun muassa Korean demilitarisoitu vyöhyke, Gobin autiomaan pintakuviot, Gazan salakuljetustunnelit sekä Adolf Hitlerin viimeiseksi piilopaikaksu kutsuttu Führerbunkkeri.

Jokaisesta kohteesta on hyvät kuvat ja sivun verran esittelyä. Kaikista paikoista kerrotaan sijainti, lähin merkittävä asutuskeskus sekä salaisuustaso. Esittelyt sisältävät niin knoppitietoa kuin yleistä faktaa, ja paljastavat parhaimmillaan asioita, joita paikoista ei ole aikaisemmin voinut tietää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Daniel Smith
Pääsy kielletty – 100 maailman salaisinta kohdetta
Tammi 2013
978-951-31-7343-2

Jouni Hokkanen: Pohjois-Korea – Siperiasta itään

Korea-tuntija Jouni Hokkanen on kirjoittanut teoksen Siperiasta itään avatakseen maailman suljetuimman maan historiaa ja nykytilaa.

Pohjois-Korea pyrkii antaa ulkomaisille tiedotusvälineille kiiloitellun kuvan maasta ja turistien liikkumista valtion rajojen sisällä rajoitetaan. Teos kertoo, millaista elämä suljetussa valtiossa todellisuudessa on.

Siperiasta itään on kattava tietopaketti Pohjois-Koreasta kiinnostuneelle ja se toimii hyvin myös oppaana maahan matkaa suunnittelevalle. Kirja sisältää myös Hokkasen päiväkirjamerkintöjä esimerkiksi Pjongjangin elokuvajuhlilta.

Jouni Hokkanen
Pohjois-Korea – Siperiasta itään
Johnny Kniga 2013
978-951-0-39946-0

Pariisi, Versailles ja Giverny à la Helena Petäistö

Pariisi, Versailles ja Giverny on MTV3:n kirjeenvaihtaja Helena Petäistön kirjoittama opas, jossa esittelyyn pääsee muun muassa kirjeenvaihtajan oma kotikapunki Pariisi. Kirja koostuu kahdesta elementistä: kuvailevasta kerronnasta ja perinteisistä matkaopastyylisistä vinkeistä. Petäistö kertoo tarinoita omasta näkökulmastaan nivoten kertomuksiin myös historiaa, ja teksti viliseekin nimiä ja vuosilukuja.

Kirja on rakennettu niin, että aluksi lukija houkutellaan kaupungin tunnelmaan Petäistön kertomuksilla, ja kun lukija jo haaveilee matkasta kohteesen, on seuraavana luvassa suositukset. Petäistö listaa suosituksia niin hotelleista, ravintoloista, kahviloista, baareista kuin kaupoistakin. Valtaosa suosituksista on listattu hintaluokan mukaan. Kirjassa on myös mainittu kaupunkeihin liittyviä kirjasuosituksia ja onpa siinä myös tilaa omille muistiinpanoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkaopas sopii mainiosti matkailijalle, joka etsii reissuiltaan laadukkaita nautintoja järkevään hintaan ja haluaa löytää paikallisten suosimat piilopaikat.

Helena Petäistö
Pariisi, Versailles ja Giverny
Otava 2014
978-951-1-27831-3

Duudsonit – 100 tapaa pelastua tylsyydeltä

Jani Niipolan toimittama 100 tapaa pelastua tylsyydeltä tarjoaa Duudsoneiden vinkit tylsyyden selättämiseksi.

Vinkit on tarkoitettu keppostelijoiden arkipuhteeksi, mutta ne toimivat erityisen hyvin esimerkiksi tylsien ja sateisten lomapäivien piristykseksi. Teos sopii sekä lapsille että lapsenmielisille oppaaksi yllätyksellisempään elämään.

Kirja on pieni ja pehmeäkantinen, joten se kulkee helposti kesälomalaisen mukana vaikka taskussa tai repun taskussa.

Jani Niipola (toim.)
Duudsonit – 100 tapaa pelastua tylsyydeltä
Johnny Kniga 2012
978-951-0-39640-7

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jerry Savolainen: Pako arjesta – Omatoimimatkailijan opas

Matkabloggaaja Jerry Savolaisen e-kirja Pako arjesta – Omatoimimatkailija opas antaa käytännön vinkkejä matkasuunnittelun eri vaiheisiin.

Nimensä mukaisesti omatoimisille matkailijoille suunnatussa oppaassa käydään käytännön esimerkkien avustamana läpi tyypillisimmät kysymykset, joihin ensimmäisiä omatoimimatkojaan suunnitteleva törmää ennen lähtöä tai matkan aikana.

Käytännönläheisessä teoksessa on mukana runsaasti suomalaisten matkabloggaajien vinkkejä ja kokemuksia omilta matkoiltaan. Kirjan voi tilata Pako arjesta -blogin kautta.

Jerry Savolainen
Pako arjesta – Omatoimimatkailijan opas
2014
978-952-93-4076-7

Mondon uudet oppaat

Matkailulehti Mondo on julkaissut kolme uutta matkaopasta tänä vuonna: uudet versiot on päivitetty Kööpenhamina ja Pietari -oppaista, ja valikoima on täydentynyt Skotlanti-oppaalla.

Kaikki oppaat on rakennettu samalla tyylillä: aluksi nostetaan esille alueen parhaat jutut ja kerrotaan hieman historiaa, minkä jälkeen siirrytään matkailijan kannalta kaikkein kiinnostavimpiin asioihin eli käytännön ohjeisiin ja paikkavinkkeihin. Antoisinta Mondon oppaissa on pienet tietoiskut, joissa esitellään paikallisten suosituksia ja mielenkiintoisia paikkoja, mutta avataan myös alueen historiaa tai kerrotaan hauskoja yksityiskohtia.

Uuden Skotlanti-oppaan takana on kirjailija ja toimittaja Eeva Simola, joka on koonnut kattavan Skotlanti-tietopaketin, josta löytyy runsaasti vinkkejä ja ohjeita Skotlantiin matkustavalle. Kööpenhamina-oppaan päivityksen on hoitanut myös aikasemman version kirjoittanut, kaupungissa asuva toimittaja Annukka Oksanen. Myös Pietarin-oppaan kirjoittaja Anders Mård asuu Pietarissa, joten oppaiden paikallistuntemus on taattu.

Kaikissa oppaissa on mukana summittaiset kartat, mutta matkaa varten on syytä hankkia erillinen kartta.

Eeva Simola, Annukka Oksanen ja Anders Mård
Mondo Matkaopas: Skotlanti, Kööpenhamina ja Pietari
A-kustannus 2014
978-952-5678-49-9
978-952-5678-50-5
978-952-5678-51-2

Romaanit ja matkakertomukset

Lomalla on aikaa uppoutua hyvään romaaniin. Matkailijan suosikkilukemista ovat matkakertomukset sekä seikkailijoiden omaelämäkerrat, jotka vievät maailmalle omalta kotisohvalta käsin.

Roman Schatz: Voi maamme, Suomi

Kesän uutuuksiin kuuluva Roman Schatzin Voi maamme, Suomi pureutuu suomalaisuuden ilmiöihin Schatzin tutulla lempeän ironisella otteella.

“Suomen viralliseksi saksalaiseksi” tituleerattu Schatz on asunut Suomessa jo lähes 30 vuotta eikä suinkaan kirjoita aiheesta ensimmäistä kertaa. Silti hän löytää kielestä, kulttuurista ja tunnetuista suomalaisista yhä uutta sanottavaa. Osansa saavat Matti Nykäsen ohella muiden muassa Väinämöinen, Armi Kuusela, Nokia sekä suomalaisten mökkeilytavat.

Voi maamme, Suomi sopii paitsi rennoksi lomalukemiseksi, myös tuliaiskirjaksi tai matkamuistoksi ulkomaalaisille, sillä teos on kaksikielinen. Englanninkielinen versio Finland – What a Country löytyy kun kirjan pyöräyttää ylösalaisin.

Roman Schatz
Voi maamme, Suomi
Johnny Kniga 2014
2014978-951-0-40527-7

Nura Farah: Aavikon tyttäret

Aavikon tyttäret on ensimmäinen somalialaisen suomen kielellä kirjoittama romaani, ja se kertoo nuoresta somalitytöstä. 1900-luvun puolivälin Somaliaan sijoittuvan romaanin päähenkilö on Khadija, joka haaveilee nuorena runonlaulajan urasta, vaikka ammattia harjoittavat vain miehet. Äitinsä kieltoja uhmaten tyttö kuitenkin osallistuu runonlaulukilpailuun, ja pärjää mainiosti. Nopeasti sen jälkeen hän kuitenkin joutuu kamelivarkaiden armoille ja päätyy tuntemattomaan leiriin ja naimisiin.

Somalialaisesta paimentolaiselämästä kertova kirja avaa suomalaiselle lukijalle somalikulttuuria ja Somalian historiaa. Somalialainen paimentolaiskulttuuri ja sen miesvaltaisuus tuodaan esille naisnäkökulmasta, mikä tekee tarinasta helpommin pureskeltavan.

Nura Farahin esikoisromaani Aavikon tyttäret sopii kesälukemiseksi kaikille, jotka ovat kiinnostuneita somalikulttuurista ja erityisesti naisen asemasta Somaliassa. Kirja auttaa ymmärtämään kulttuurieroja ja Somalian tapoja, mutta teos herättää myös ajatuksia. Kevyttä kesälukemista romaani ei ole, eikä sen ole tarkoitus sitä ollakaan.

Nura Farah
Aavikon tyttäret
Otava 2014
978-951-1-27828-3

Cheryl Strayed: Villi vaellus

Yhdysvalloissa myyntimenestykseksi noussut Cheryl Strayedin omaelämäkerrallinen Villi vaellus on kuvaus nuoren naisen selviytymisestä ja sitkeydestä.

Äidin kuoleman ja oman avioliiton kariutumisen jälkeen Cherylin elämä on hajoamispisteessä, minkä seurauksena syntyy impulsiivinen päätös patikoida sata päivää Meksikon rajalta Kanadan rajalle ulottuvalla vaellusreitillä. Koko omaisuus yhteen rinkkaan pakattuna, jatkuva väsymys ja nälkä seuranaan nainen kulkee kohti uuden elämän alkua.

Legendaarinen 4 300 kilometriä pitkä Pacific Crest Trail –vaellusreitti luo kirjassa komeat puitteet tarinalle ja vertauskuvallisen perspektiivin myös itse elämälle jatkuvine ylä- ja alamäkineen. Kirja ei ole varsinainen matkakuvaus, vaan ennemminkin kuvaus surun murtaman ihmisen matkasta itseensä. Tarinassa vaellusreitin luonto ja hienot maisemat ovat jatkuvasti läsnä, joten kirjan lukeminen saattaa synnyttää halun lähteä tutustumaan kirjailijan elämän muuttaneisiin maisemiin.

Cheryl Strayed
Villi vaellus
Like 2012
978-952-01-0859-5

Merja Lättilä: Eikö Suomi olekaan saari? – Erilaiset muistelmat

Matkaoppaanakin työskennelleen Merja Lättilän Eikö Suomi olekaan saari? vie lukijansa nojatuolimatkalle maailman ympäri.

Noin 70 maassa vieraillut Lättilä muistelee teoksessa matkojaan ja kertoo nähtävyyksistä sekä eri maiden kulttuureista ja niiden tavoista. Muistelmateos sopiikin hyvin lomalukemiseksi matkasta haaveilevalle.

Merja Lättilä
Eikö Suomi olekaan saari? – Erilaiset muistelmat
Books on Demand 2014
978-952-286-274-7

Pirkko Vekkeli & Liisa Jäppinen: Tätinä taipaleella – Erilainen vaellus Santiago de Compostelaan

Pirkko Vekkelin ja Liisa Jäppisen teos Tätinä taipaleella kertoo heidän yhteisestä matkastaan läpi Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitin.

Monille reitin kulkeminen on suorittamista, mutta Vekkeli ja Jäppinen tekevät matkan kiireettä reitistä nauttien. Naiset itse ovat tehneet matkan kahdessa osassa, ja teos kannustaa legendaariselle vaellusreitille lähtemistä pohtivia.

Matkakertomus onkin oiva tietolähde Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitistä haaveileville sekä nojatuolimatkailijoille.

Pirkko Vekkeli & Liisa Jäppinen
Tätinä taipaleella – Erilainen vaellus Santiago de Compostelaan
Helsinki-kirjat Oy 2012
978-952-5874-70-9

Teksti: Riikka Krenn, Inka Pyykkönen, Antti Hurskainen ja Anni Moilanen
Kuva: Flickr / SBPR

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Isänpäivän lahjavinkit

Isänpäivän lahjavinkit – yllätä matkaileva isä sopivalla lahjalla

Thaimaalainen ruoka

Kaipaatko inspiraatiota kotikokkailuun? Tässä ovat kevään parhaat ruokakirjat

Tomi Tölli

Afrikka-seikkailut kansien väliin: Pikavuoro Afrikassa -tarinoista kirja!

Joulun kirjalahjavinkit

Kääri kirjalahja pukinkonttiin – joulun 2015 lukuvinkit matkailijalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja