Kuva: Rantapallo
Pohjolan onnelat

Ovatko Pohjoismaat todella maailman parhaita paikkoja elää?

Tanskassa asuva brittitoimittaja kiersi Pohjoismaita ottaakseen selvää maailman parhaiksi kehuttujen kansojen todellisesta luonteesta.

Keskustelua herättänyt teos sai suomennoksen

Viisitoista vuotta Tanskassa asunut brittijournalisti Michael Booth kertoo rakastavansa Pohjolaa, mutta tympiintyneensä maailman lehdistöön levinneeseen ”Skandinavia-transsiin”, jonka mukaan Pohjoismaat ovat maanpäällisiä taivaita.

Tätä illuusiota riisuakseen hän lähti kiertämään Pohjoismaita ja päätti selvittää Tanskan ohella myös millaisia suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset todellisuudessa ovat. Osansa sai myös pikkuinen Islanti.

Boothin teos ja erityisesti sen poikima The Guardian -lehden artikkeli herättivät runsasta keskustelua jo alkuvuodesta englanninkielisen alkuteoksen The Almost Nearly Perfect People – the Truht About the nordic Miracle ilmestyttyä. Nyt kirja on saatavilla myös suomennoksena nimellä Pohjolan onnelat.

Piikittelyä tasaisesti kaikkiin suuntiin

Yli kolmesataa sivua analyysia on kiinnostavaa luettavaa. Eniten asiaa Boothilla on asuinmaastaan Tanskasta sekä suurimmasta Pohjoismaasta Ruotsista. Suomea hän pohtii viidenkymmenen sivun verran.

Booth on tehnyt läksynsä ja hän yhdistää faktatietoa ja huumoria taitavasti. Yhteiskunnalliset kommentit löytävät maalinsa ironian kautta. Syitä suomalaisten hiljaisuuteen haetaan historiasta ja ilmastosta. Boothin mielestä suomalaisten pitäisi oikeastaan hallita maailmaa, koska heihin voi luottaa. Suomalaisten huumorintajuun hän on erityisen ihastunut.

Booth käy saunassa ja seuraa paikallista viikonlopunviettoa. Alkoholinkäyttöä käsitellään pitkään ja hartaasti. Booth tapaa Roman Schatzin ja Neil Hardwickin, jotka kumpikin värikkäällä tavallaan valottavat suomalaista kansanluonnetta maassa pitkään asuneen ulkomaalaisen silmin.

Boothin haastattelemat asiantuntijat pääsevät kirjassa runsaasti ääneen – jopa niin paljon, että mielessä käväisee, eikö kirjailijalla itsellään ollutkaan enempää sanottavaa. Onneksi aihevalikoima ulottuu kuitenkin perinteisten joulupukin, PISA-tutkimuksen, Sibeliuksen ja Kaurismäen lisäksi myös vähemmän toisteltuihin Suomi-teemoihin.

Suomalainen ja norsu kohtaavat

Löytääkö suomalainen itsensä Boothin kynänjäljestä? Toki. Suomalainen rakastaa etsiä itseään juuri tämän tyylilajin kirjallisuudesta.

Booth tuskin arvaakaan, kuinka ahmien suomalaiset lukevat kuvauksia omasta erikoisesta kansanluonteestaan. Tai ehkä arvaa sittenkin. Nimittäin vanha vitsi suomalaisen ja norsun kohtaamisesta on löytänyt tiensä teoksen sivuille:

Saksalainen, suomalainen ja ranskalainen ovat jossain päin Afrikkaa ja näkevät norsun. Saksalainen sanoo: ”jos ammun otuksen ja myyn sen hampaat, kuinkahan paljon saan rahaa?” Ranskalainen sanoo: ”Onpa upea eläin, kerrassaan mahtava olento”. Ja suomalainen: ”Mitähän tuo norsu mahtaa ajatella Suomesta?”

Boothin teos on viihdyttävää lukemista syysiltana kotisohvalla, mutta yhtä lailla lomaa suunnittelevan ennakkovalmistautumisena ennen omaa tutkimusmatkaansa Pohjolan onneloihin.

Riikka Krenn

Teoksen tiedot:

Michael Booth
Pohjolan onnelat – Karu totuus Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta (ja Islannistakin)
Docendo 2014
ISBN 978-952-291-087-5

Päivitetty: 29.10.2014

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia