Hyppää sisältöön

Kääri kirjalahja pukinkonttiin – joulun 2015 lukuvinkit matkailijalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.03.2023
Joulun pitkät vapaapäivät tarjoavat tilaisuuden istahtaa kaikessa rauhassa nojatuolimatkalle maailman ääriin. Poimi tästä lukuvinkit itsellesi tai pukinkonttiin!

Susan Abulhawa: Sininen välissä taivaan ja veden

Yhdysvalloissa asuvan Susan Abulhawan toinen teos Sininen välissä taivaan ja veden kertoo palestiinalaisperheen pakomatkasta ensin Gazaan ja lopulta Yhdysvaltoihin sekä uudesta elämästä, josta historia ei kuitenkaan irtaudu. Neljän sukupolven tarina vie lukijan keskelle Palestiinan ja Israelin välisiä suhteita.

Poliittinen romaani sopii erityisesti Lähi-idän kulttuurista ja politiikasta kiinnostuneille, ja kiehtova tarina tempaa nopeasti mukaansa. Yhdysvaltoihin muuttaneen perheen jälkeläinen palaa Palestiinaan, kun kuusi vuosikymmentä on kulunut hänen isovanhempiensa paosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tarina peilaa kirjoittajan omia kokemuksia, sillä hänen vanhempansa olivat palestiinalaispakolaisia. Abulhawa asui lapsuudessaan Kuwaitissa, Jordaniassa ja Itä-Jerusalemissa ennen muuttoa Yhdysvaltoihin.

Susan Abulhawa
Sininen välissä taivaan ja veden
Like 2015
978-952-01-1248-6

Heidi Nummi: Kerran kuljin ja kumarsin – 15 kuukautta Aasiassa

Kerran kuljin ja kumarsin on erityislaatuinen matkakirja, joka avaa lukijalle kokemuksia, joita ei monella matkailijalla ole. Kirja on koostettu 15 Aasiassa vietetystä kuukaudesta, jotka olivat kirjoittajalle paitsi fyysinen myös henkinen matka.

Heidi Nummen esikoisteos esittelee matkailijan, joka ajelehtii Aasiassa irtautuneena maallisesta omaisuudestaan, mukanaan vain rinkallinen tavaraa. Matkan aikana Nummi koki lukuisia mieleenpainuvia kokemuksia: hän muun muassa joi shamaanin tarjoamaa verta mongolialaisessa jurtassa, livahti rajan yli Pohjois-Koreaan ja ulvoi profeetan kanssa siperialaisen sillan alla. Kirja on täynnä kokemuksia, seikkailuja ja unohtumattomia kilometrejä.

Nummen matkareitti kulki Suomesta Siperian ja Mongolian läpi Pekingiin, mistä käsin hän matkusteli muun muassa Etelä-Kiinassa ja Vietnamissa palaten takaisin Suomeen Kirgisian ja Kazakstanin läpi. Kerran kuljin ja kumarsin sopii mainiosti lukemiseksi seikkailunhaluiselle ystävälle, joka janoaa uusia näkökulmia matkustamiseen. Se tarjoaa myös mainion nojatuolimatkan vasta matkailusta haaveilevalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Heidi Nummi
Kerran kuljin ja kumarsin
Finn Lectrura 2015
978-951-792-700-0

Timo Vihavainen ja Kari Ketola: Suuri ja mahtava – Venäjän historiaa suomalaisille

Timo Vihavaisen ja Kari Ketolan kirjoittama Suuri ja mahtava – Venäjän historiaa suomalaisille tempaisee lukijan Venäjän valtion historian pyörteisiin ja esittelee aikajärjestyksessä valtion menneitä vaiheita. Historian kerronnan lomaan on ripoteltu tietoa maan kulttuurista ja maantiedosta.

Teos käsittelee Venäjää erityisesti suomalaisia kiinnostavista näkökulmista sekä kertoo Suomen ja Venäjän välisen suhteen historiasta ja käännekohdista.

Kirja on varma lahjavalinta historiasta ja Venäjästä kiinnostuneille, jotka haluavat ymmärtää maata ja sen ihmisiä paremmin. Venäjällä matkailusta innostunut saa kirjasta hyvät perustiedot, joiden avulla pystyy reissuilla tutustumaan maahan pintaa syvemmälle ja ymmärtämään vastaan tulevia erikoisuuksia.

Timo Vihavainen ja Kari Ketola
Suuri ja mahtava – Venäjän historiaa suomalaisille
Minerva 2015
978-952-312-190-4

Sirpa Kivilaakso, Riitta Kiiveri ja Anna-Reetta Sipilä: Lennokas – satuja, jotka saivat siivet

Lennokas – satuja, jotka saivat siivet on lasten satukirja, jonka sadut kertovat matkustamisesta ja lentämisestä. Idea kirjaan lähti Finnairin lentoemännältä ja tarinat ovat Finnairin henkilökunnan ja matkustajien käsialaa.

Sirpa Kivilaakson, Riitta Kiiverin ja Anna-Reetta Sipilän kirjoittaman kirjan tarinat kuljettavat innokkaat pikkumatkailijat seikkailuihin vieraisiin kulttuureihin sekä eksoottisiin paikkoihin. Satujen lisäksi kirjan sivuilla vilisee pienten lentomatkustajien kommentteja lentämisestä ja matkustamisesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirja sopii hyvin lahjaksi perheen pienimmille matkailijoille. Satukirja on oiva matkakumppani perheen yhteisille matkoille, sillä satujen parissa pidemmätkin lento- ja automatkat sujuvat aiempaa mukavammin. Suuri osa kirjan tuotoista lahjoitetaan uuden lastensairaalan rakentamiseen.

Sirpa Kivilaakso, Riitta Kiiveri ja Anna-Reetta Sipilä
Lennokas – satuja, jotka saivat siivet
Lasten keskus 2015
978-952-288-297-4

Markus Chown: Maailma pähkinänkuoressa – kaiken ymmärtämisen käsikirja

Tämä kirja kertoo, kuinka maailmankaikkeus toimii. Monimutkaisia aiheita, yksinkertaisia selityksiä – tässä kiinnostavaa lukemista joulunpyhiksi tai seuraavan pitkän lentomatkan ajankuluksi.

Tiedetoimittajan taustallaan Chown osaa pukea kokonaisuudet helposti hahmotettavaan asuun ja ilahduttaa lukijaa kiinnostavilla yksityiskohdilla. Teoksen kiehtoviin tiedonmurusiin kuuluvat muun muassa raketin toimintaperiaatteen selittäminen sekä se, että vanhenet hitaammin jos asut rakennuksen alimmassa kerroksessa kuin jos elät sen ylimmässä. Varsinaisesta matkailusta tässä kirjassa ei ole kyse, mutta maailman ymmärtämistä teos edistää varmuudella!

Markus Chown
Maailma pähkinänkuoressa – kaiken ymmärtämisen käsikirja
HS Kirjat 2015
978-952-555-772-5

Teksti: Inka Khanji, Krista Ahonen, Riikka Krenn
Kuva: Flickr / Darko

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Isänpäivän lahjavinkit

Isänpäivän lahjavinkit – yllätä matkaileva isä sopivalla lahjalla

Thaimaalainen ruoka

Kaipaatko inspiraatiota kotikokkailuun? Tässä ovat kevään parhaat ruokakirjat

Tomi Tölli

Afrikka-seikkailut kansien väliin: Pikavuoro Afrikassa -tarinoista kirja!

Reykjavik, Islanti

Tässä on vuoden matkakirja 2015 – oivaltavia kuvauksia islantilaisuudesta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja