Hyppää sisältöön

Syksyn lukupaketti vie matkalle maailman ympäri – poimi kirjavinkit

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 24.09.2015
Kesäkauden ollessa ohi rentoa tunnelmaa voi jatkaa lähtemällä matkalle joko oikeasti tai kirjan kanssa. Tässä Rantapallon lukuvinkit syksylle.

Nojatuolimatka maailman ympäri

Mikä olisikaan parempi tapa tutustua maapallon upeisiin matkakohteisiin kotisohvalta käsin kuin mukaansatempaavan kirjan kanssa? Syksyn kirjauutuudet vievät lukijan historiallisiin hetkiin, suurkaupunkien sykkeeseen ja vieraiden kulttuurien keskelle.

Valitse suosikkisi syksyn lukupaketista ja vietä syysillat jännittävien tarinoiden parissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jouko Heikura: Asemapaikka New York

Jouko Heikuran Asemapaikka New York vie lukijan suurkaupungin maisemiin ja keskelle syyskuun 11. päivän terrori-iskujen tragediaa. Kirjeenvaihtaja Rakel Varga joutuu reportterina todistamaan hirvittäviä kohtaloita, jotka saavat hänet pois tolaltaan.

Lukija pääsee seuraamaan Rakelin kamppailua murenevien unelmien ja mieltä painavien kauhujen kanssa, mitä hän yrittää päästä karkuun päihteiden avulla. Heikura sekoittaa teoksessaan kepeää manhattanilaiselämää politiikan ja historian kiemuroihin.

Romaanin tarina on koukuttava, ja vaikka aihepiiri saattaa kuulostaa raskaalta, on romaani helposti luettava ja yllättää viihdyttävyydellään. Kirja sopii erityisesti New Yorkista haaveileville, sillä se tarjoaa lukijoilleen kurkistuksen tähän kiehtovaan kaupunkiin.

Jouko Heikura
Asemapaikka New York
Gummerus 2015
ISBN 978-951-24-0077-5

Pasi Pekkola: Lohikäärmeen värit

Lohikäärmeen värit vie lukijan matkalle Kiinaan ja kahden kulttuurin väliin. Romaani kertoo 1980-luvulla Suomessa syntyneestä Kimistä ja hänen kiinalaisäidistään, joka katosi pojan ollessa pieni. Sijoitusneuvojana työskentelevä Kimi päättää aikuisiällä lähteä Kiinaan etsimään äitiään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samalla kirjailija Pasi Pekkola kertoo Kimin äidin, Xiaolongin, tarinaa. Hän on kasvanut Mao Zedongin valtakaudella pienessä köyhässä kiinalaiskylässä yhdessä isänsä kanssa. Myöhemmin hän päättää muuttaa suomalaisen miehen perässä tuntemattomaan, jota hän kutsui hiljaisten maaksi. Lähdöllään Xiaolong haluaa selvittää, rakastaako mies häntä todella.

Kirja käsittelee vakavia aiheita ja on samalla kahden hengen tarina. Tarina heistä yhdessä ja erikseen, mutta myös kurkistus Kiinan valtioon, maan historiaan ja nykytapahtumiin. Kirja sopii luettavaksi kulttuureista sekä historiasta kiinnostuneelle lukijalle ja se herättää ajatuksia yhteiskunnastamme.

Pasi Pekkola
Lohikäärmeen värit
Otava 2015
ISBN 978-951-1-28788-9

Eva Weaver: Jacobin takki

Eva Weaverin esikoisromaani Jacobin takki kertoo koskettavan tarinan Varsovan ghetosta. Nuori juutalaispoika Mika löytää isoisänsä suuren takin monista taskuista käsinuken, joka muuttaa koko hänen elämänsä. Tarina seuraa myös saksalaissotilas Maxin tarinaa ja kertoo, kuinka nukkemestarin tapaaminen vaikutti myös hänen elämäänsä.

Holokaustiin sijoittuva tarina on raadollinen, mutta tarpeellinen kertoa jotta sama ei koskaan toistuisi. Kirjan lukee muutamalta istumalta ja tarina imee mukaansa. Fiktiivisessä tarinassa mainitaan myös henkilöitä, jotka todistettavasti ovat olleet Varsovan ghetossa, kuten esimerkiksi puolalainen lastenlääkäri, kirjailija ja orpokodin johtaja Janus Korezag.

Eva Weaver
Jacobin takki
WSOY 2015
ISBN 978-951-0-39311-6

Vera Vala: Tuomitut

Italian Torinoon sijoittuva Tuomitut-murhamysteeri on Vera Valan etsiväsarjan neljäs osa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Arianna de Bellis saa toimeksiannon torinolaiselta sukulaiseltaan, jonka tytär on liittynyt outoon lahkoon ja saattaa olla vaarassa. Samaan tarinaan kietoutuvat Vatikaaniakin huolestuttavat pappien murhat sekä vuosikymmenten takaiset uhkaavan samankaltaiset tapahtumat eristäytyneen lahkon historiassa.

Jo kahdeksantoista vuotta Italiassa asunut Vera Vala maalaa lukijoilleen elävän kuvan Pohjois-Italian tunnelmasta ja katolisen maailman kiemuroista, jotka tuntuvat kiehtovan mystisiltä ja epätodellisilta, mutta kuitenkin samaan aikaan toimivat yllättävän uskottavana kehyksenä modernille rikostarinalle.

Teos sopii lomailijan matkalukemiseksi altaan laidalla tai lentomatkalla nautittavaksi – tai yhtä lailla kotisohvan mielikuvitusmatkaksi Torinon kaduille ja kujille. Tuomitut on sarjansa neljäs osa, mutta samalla myös itsenäinen tarina, joka ei edellytä aiempien Valan teosten tuntemista.

Vera Vala
Tuomitut
Gummerus 2015
ISBN 978-951-2-40069-0

Mohamedou Ould Slahi: Guantánamon päiväkirja

Guantánamon vankileirillä Kuubassa yhä viruvan Mohamedou Ould Slahin Guantánamon päiväkirja on ensimmäinen kirjallinen tuotos, jonka on kirjoittanut kiistellyllä vankileirillä oleva vanki, ja joka on onnistuttu julkaisemaan.

Syyttömäksi todettu Slahi on ollut vankilassa vuodesta 2002 lähtien, ja hän alkoi pitää päiväkirjaa kolmen vuoden vankeuden jälkeen. Useiden välikäsien ja massiivisen sensuurin jälkeen kirja saatiin lopulta julkaistua, mutta kirjailija Slahi on nähnyt siitä vain oman versionsa, jonka hän luotti asianajajiensa käsiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Guantánamon päiväkirja on täynnä mielenkiintoisia kuvauksia elämästä karibialaisella vankileirillä, taistelusta kohti vapautta sekä pohdintaa syistä, joiden vuoksi Slahi ajautui vankileirille. Yhdysvaltain viranomaisten rankalla kädellä sensuroimassa kirjassa sensuuria ei ole kaunisteltu, sillä tekstin peittävät mustat palkit valtaavat kirjasta parhaimmillaan lukuisia sivuja.

Slahin päiväkirja on paikoittain melko raskasta luettavaa, mutta sopii mainiosti politiikasta ja ihmisoikeuksista kiinnostuneelle lukijalle.

Mohamedou Ould Slahi
Guantánamon päiväkirja
Like 2015
ISBN 978-952-01-1226-4

Ulla-Leena Lundberg: Suureen maailmaan

Ulla-Leena Lundbergin Suureen maailmaan tarjoaa lukijalle kurkistuksen historialliseen matkustustapaan, jota harva pääsee nykypäivänä kokemaan.

Suurten purjelaivojen mukana maailmalle lähtenyt ahvenanmaalainen Leonard palaa takaisin kotiin seitsemän Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen mukanaan lukematon määrä kiehtovia tarinoita. Kirjan edetessä Leonard kertoo seikkailuistaan suuressa Amerikan ihmemaassa, missä siirtolaisen elämä pitää sisällään ennakkoluuloja ja raskaita töitä mutta myös runsaasti vapautta. Vuodet Seattlessa ja Alaskassa ovat jättäneet mieheen pysyvät jäljet.

Kirja sopii loistavasti matkalukemiseksi merihenkisen teemansa vuoksi erityisesti risteilylle, mutta nappaa mukaansa myös kotisohvalta käsin.

Ulla-Leena Lundberg
Suureen maailmaan
Gummerus 2015
ISBN 978-951-24-0088-1

Teksti: Krista Ahonen, Inka Khanji, Riikka Krenn, Fanni Patanen, Nella Rahkonen
Kuva: Flickr / Emily Orpin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Isänpäivän lahjavinkit

Isänpäivän lahjavinkit – yllätä matkaileva isä sopivalla lahjalla

Thaimaalainen ruoka

Kaipaatko inspiraatiota kotikokkailuun? Tässä ovat kevään parhaat ruokakirjat

Tomi Tölli

Afrikka-seikkailut kansien väliin: Pikavuoro Afrikassa -tarinoista kirja!

Joulun kirjalahjavinkit

Kääri kirjalahja pukinkonttiin – joulun 2015 lukuvinkit matkailijalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja