hero taustakuva

Turisti, tunnetko tämän omituisen taudin? Iskee vain Pariisissa

Istockphoto artikkelin kuva
Uutiset
Pariisi-syndrooma vaivaa erityisesti japanilaisturisteja.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 01.10.2015
facebook   whatsapp

Odotukset eivät täyty – Pariisi-syndrooma iskee

Monelle matkailijalle Pariisi on unelmakohde, josta on muodostunut vahva kuva jo ennen ensimmäistä reissua: elokuvista tutut maisemat ja tunnelmat on ehditty romantisoida mielessä moneen kertaan.

Kuvitelmien ja todellisuuden ristiriita voi olla joillekin hämmentävä kokemus. Pariisilaiseen todellisuuteen pettyvät matkailijat voivat tilanteen seurauksena jopa sairastua – japanilainen psykiatri määritteli niin kutsutun Pariisi-syndrooman jo yli 20 vuotta sitten. Tauti kuulostaa varsin erikoiselta, mutta turistien on todettu kärsivän stressioireista ja jopa hermoromahduksista pariisilaisten töykeydestä järkytyttyään.

Syndrooma vaivaa erityisesti japanilaisia, jotka ovat omassa kulttuurissaan tottuneet kohteliaaseen kommunikointiin, jossa ääntä ei juuri koroteta. Heille matkat kaukaiseen Eurooppaan ovat myös harvinaisempia ja usein pitkään odotettuja tapahtumia, joiden huolellinen suunnittelu saattaa nostaa odotukset epärealistisen korkealle.

Sairastapauksia vuosittain

Pariisi-syndrooma näkyy tilastoissa vuosittain, mutta aivan jokapäiväistä se ei sentään ole. BBC:n mukaan vuosittain sairastuu keskimäärin 12 turistia, mutta esimerkiksi muutama vuosi sitten kesällä 2011 The Atlantic -sivusto kertoi jopa kahdenkymmenen matkailijan kärsineen syndroomasta.

Tyypillinen Pariisi-syndrooman uhri on noin kolmekymppinen japanilainen nainen, jonka korkeat odotukset kaupungista eivät täyty. Kyseessä on usein tällaisen henkilön ensimmäinen ulkomaanmatka.

Pariisi-syndroomaan voi liittyä sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita. Japanin suurlähetystö Pariisissa on tottunut sairastapauksiin. Usein ne kuitenkin menevät ohitse levon ja nesteytyksen avulla.

Lähde: The Atlantic, BBC
Kuva: Flickr / InspiredVision

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

  1. Olen käynyt kolme kertaa Pariisissa tyttärieni kanssa ja matkat ovat ylittäneet odotukseni. Hyvä, ystävällinen ja kohtelias palvelu niin hotelleissa kuin kaikenlaisissa ruokapaikoissa sekä kahviloissa. Bonjour kannattaa sanoa ensiksi ja sen jälkeen kaikki on sujunut. Mitään negatiivista ei ole sanottavana. Metroissa, muissa ruuhkapaikoissa ja nähtävyyksissä tietty tarkkana käsilaukun kanssa, kuten muissakin suurkaupungeissa.


  2. Sain reissunpaalla australiassa Ranskasyndrooman. olen nykyaan ranskalaisrasisti. ei niita arogantteja kusipaita kesta katsella hetkeakaan ja en varmaan tapaamieni ihmisten innoittama koskaan tule matkustamaan ranskaan.


    • Kommentistasi päätellen uskoisin ranskalaisten olevan ihan tyytyväisiä, jos et sinne matkustakaan.


    • Allekirjoitan äskeisen kommenttisi täysin. Itsellenikin on jäänyt ranskalaisista huonoja muistoja. Mm. kerran kun oli lennolla Milanoon, takana istui ranskalainen pariskunta lapsensa kanssa. Kuulin kuinka he tilasivat ensin kahvia, kun kahvi tuli, se oli kuulemma liian haaleaa. Sitten he päättivt pyytää lentoemäntää tuomaan heile uudet kahvit hieman kuumempana. Hetki meni ja lentoemäntä to heille uudet kahvit. Silloin pariskunta sanoi lentoemännälle tilanneensa teetä,ei kahvia. Tässä vaiheessa nauroin kippurassa edellsellä penkkirivillä. “Arogantteja kusipäitä” paremmin ei ranskalasia voi kuvata. Siis yleisesti, eiväthän kaikki ranskalaiset ole tuommoisia.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.