Hyppää sisältöön

Älä ota riskejä lomalla – 5 yleistä virhettä, jotka jokainen tekee joskus aurinkorasvan kanssa

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 10.07.2018
Sinäkin saatat ottaa turhia riskejä auringossa, vaikka luulisitkin suojaavasi ihosi asianmukaisesti.

1. Laitat aurinkorasvaa liian myöhään

Heitätkö sinäkin aurinkovoiteen rantakassiin ja lähdet ulos? Väärin. Vaikka lisäisit rasvaa aloittaessasi auringonoton, teet sen liian myöhään ja otat ehkä tietämättäsi riskin. Asiantuntijoiden mukaan aurinkorasvaa tulisi laittaa vähintään 15 minuuttia ennen kuin lähdet ulos aurinkoon. Tuotetta kannattaa levittää iholle ennen kuin vedät yllesi uima-asun.

2. Et lisää aurinkorasvaa päivän aikana

Monet rantalomailijat rasvaavat itsensä lähtiessään rannalle, mutta ovat liian laiskoja läträämään voiteiden kanssa pitkin päivää. Tätä virhettä ei kannata tehdä, sillä aurinkorasvaa on lisättävä päivän mittaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ihotautilääkäreiden mukaan voidetta kannattaa lisätä uusi kerros vähintään kahden tunnin välein. Tämäkään ei riitä, jos uit, hikoilet runsaasti ja kuivaat välillä itseäsi pyyhkeellä. Asiantuntijat muistuttavat, ettei mikään aurinkovoide ole täysin vedenkestävä.

3. Käytät liian pientä suojakerrointa

Harva suomalainen haluaa välttää aurinkoa silloin, kun sitä kerrankin on tarjolla. Joskus ruskettumisvimma saa matkailijat käyttämään aurinkovoiteita liian pienillä suojakertoimilla ja riskeeraamaan ihon terveyden. On jo aika unohtaa myytti siitä, ettei iho muka ruskettuisi aurinkorasvan alla.

Asiantuntijat kehottavat rantalomailijoita käyttämään vähintään suojakerroin 30:n tuotteita. Mitä korkeampi suojakerroin, sitä turvallisempaa auringossa oleilu on.

4. Tuotteesi on vanha tai väärin säilytetty

Päätitkö käyttää kaapin perukoilta löytynyttä aurinkorasvaa? Mieti uudelleen. Muiden ihonhoitotuotteiden tapaan myös aurinkovoiteet menettävät ajan kuluessa tehoaan. Asiantuntijoiden mukaan aurinkorasvat säilyvät käyttökelpoisina noin kolme vuotta.

Jos aurinkovoiteessasi ei ole parasta ennen -merkintää, voit arvioida sen tehoa esimerkiksi hajun, värin tai rakenteen perusteella. Aurinkovoide säilyy parhaiten viileässä suojassa suoralta auringonpaahteelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Unohdat levittää aurinkovoidetta kaikkialle

Mikään ei pilaa rantalomaa niin tehokkaasti kuin auringossa palaminen – tämän jälkeen auringonotolle saakin keksiä vaihtoehtoisia aktiviteetteja. Kiinnitä huomiota erityisesti alueisiin, jotka jäävät helposti kokonaan rasvaamatta. Yleisiä unohdettuja alueita ovat esimerkiksi silmäluomet, korvat, huulet ja jalanpohjat, joihin aurinko voi tehdä kipeää jälkeä. Muista myös suojata päänahka esimerkiksi hatulla tai huivilla.

Lähde: Travel + Leisure
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miten allergiat vaikuttavat lentämiseen?

Toisille jokainen lento voi olla hengenvaarallinen riski – tiesitkö, millaisia uhkia allergioihin liittyy matkustamossa?

Etälääkäri auttaa matkailijaa

Matkailijan 5 tapaa hyödyntää etälääkäriä – nopea, helppo ja edullinen apu mistä vain

GSK

Jätskiä, uintia ja turistiretkiä – tavallisessa lomassa on useita hetkiä, jolloin voit altistua hepatiittitartunnalle

Kuinka monta kertaa lennolla pitäisi nousta ylös?

Kuinka monta kertaa lennolla pitäisi todella nousta jaloittelemaan? Vastaus saattaa yllättää

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja