Hyppää sisältöön

Lasten yleisimmät matkasairaudet voivat pilata koko perheen loman – 3 yleisintä sairautta ja ohjeet niiden välttämiseksi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.02.2018
Lapset sairastuvat matkoilla aikuisia helpommin, mihin kannattaa varautua jo ennen matkaa. Lue vinkit onnistuneeseen perhematkaan suojautumalla yleisimpiä matkasairauksia vastaan!

1. Iho-ongelmat

Tavallisin lasten matkan aikana kärsivä tauti koskee auringon aiheuttamia iho-ongelmia. Ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta muistuttaa vanhempia lapsen aurinkosuojan tärkeydestä.

– Aikuinen palaa auringossa melko varmasti, mutta lapsi palaa vielä varmemmin. Alle yksivuotiasta ei kannata viedä tropiikissa rannalle lainkaan, sillä ei lapsi siitä nauti, Puumalainen sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Auringon merkitystä lasten iho-ongelmiin ei voi korostaa liikaa, Puumalainen painottaa.

Ihon palamiselta voi välttyä auringolta suojaavilla voiteilla ja vaatteilla, mutta myös varjossa pysyttelemällä sekä tietysti matkakohteen ja matkan ajankohdan valinnalla.

2. Oksennus-ripulitauti

Lapsilla on selvästi aikuisia enemmän joitakin matkasairauksia, ja oksennus-ripulitauti on yksi niistä. Alle kaksivuotiailla on selvästi suurentunut riski sairastua turistiripuliin.

Mahataudin voi välttää Puumalaisen mukaan helposti ennaltaehkäisyllä: rotavirusrokotteella rokoteohjelman mukaisesti alle puolen vuoden iässä, käsien pesulla ja desinfioinnilla sekä ruokavalio-ohjeilla.

Tehokas tapa estää ruokamyrkytys on käsihygieniasta huolehtiminen eli käsien pesu saippualla tai niiden puhdistus desinfiointiaineella aina ennen ruokailua. THL:n mukaan käsien pesu tai desinfiointi ennen ruokailua ei kuitenkaan ole yhtä tehokas keino kuin turvallisten ruokien valinta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkan aikana ripulin välttämiseksi on suositeltavaa välttää muun muassa majoneesipohjaisia salaatteja, kasviksia joita ei voi itse pestä tai kuoria, kylmiä jälkiruokia, jääkuutioita sekä kylminä tarjottuja äyriäisiä.

– Matkailijat muistavat ruokavalio-ohjeet tavallisesti ensimmäisen ja toisen päivän ajan, mutta ne unohtuvat nopeasti, Puumalainen muistuttaa.

3. Hyttyset

Hyttysten levittämät taudit aiheuttavat runsaasti matkatauteja myös lapsille, mistä syystä vanhempien tulee kiinnittää huomiota lasten suojaamiseen hyttysten pistoilta.

– Lapsilla ilmenee matkan jälkeen selvästi aikuisia enemmän eläinten puremia, Puumalainen sanoo.

THL:n mukaan hyttysten pistoja voi välttää pukeutumalla pitkiin lahkeisiin ja hihoihin sekä vaaleisiin vaatteisiin iltaisin ja öisin ulkona liikuttaessa. Nilkat tulee suojata sukilla ja pää päähineellä. Ennen nukkumaanmenoa kaikki hyttyset tulee hävittää makuutiloista ja paras tapa välttää öiset hyttysten pistot on nukkua hyttyskarkotteella käsitellyn hyttysverkon alla.

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Lapsiperheen loma Liettuassa

Lasten kanssa Liettuassa – viisi vinkkiä aktiiviseen lomaan

Lapsiperheen autoloma Saksassa

Lapsiperheen automatka aurinkoiseen Saksaan – 7 kohdetta, joissa kaikilla on mukavaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja