Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Lasten yleisimmät matkasairaudet voivat pilata koko perheen loman – 3 yleisintä sairautta ja ohjeet niiden välttämiseksi

Istockphoto artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Lapset sairastuvat matkoilla aikuisia helpommin, mihin kannattaa varautua jo ennen matkaa. Lue vinkit onnistuneeseen perhematkaan suojautumalla yleisimpiä matkasairauksia vastaan!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 26.02.2018
facebook   whatsapp

1. Iho-ongelmat

Tavallisin lasten matkan aikana kärsivä tauti koskee auringon aiheuttamia iho-ongelmia. Ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta muistuttaa vanhempia lapsen aurinkosuojan tärkeydestä.

– Aikuinen palaa auringossa melko varmasti, mutta lapsi palaa vielä varmemmin. Alle yksivuotiasta ei kannata viedä tropiikissa rannalle lainkaan, sillä ei lapsi siitä nauti, Puumalainen sanoo.

– Auringon merkitystä lasten iho-ongelmiin ei voi korostaa liikaa, Puumalainen painottaa.

Ihon palamiselta voi välttyä auringolta suojaavilla voiteilla ja vaatteilla, mutta myös varjossa pysyttelemällä sekä tietysti matkakohteen ja matkan ajankohdan valinnalla.

2. Oksennus-ripulitauti

Lapsilla on selvästi aikuisia enemmän joitakin matkasairauksia, ja oksennus-ripulitauti on yksi niistä. Alle kaksivuotiailla on selvästi suurentunut riski sairastua turistiripuliin.

Mahataudin voi välttää Puumalaisen mukaan helposti ennaltaehkäisyllä: rotavirusrokotteella rokoteohjelman mukaisesti alle puolen vuoden iässä, käsien pesulla ja desinfioinnilla sekä ruokavalio-ohjeilla.

Tehokas tapa estää ruokamyrkytys on käsihygieniasta huolehtiminen eli käsien pesu saippualla tai niiden puhdistus desinfiointiaineella aina ennen ruokailua. THL:n mukaan käsien pesu tai desinfiointi ennen ruokailua ei kuitenkaan ole yhtä tehokas keino kuin turvallisten ruokien valinta.

Matkan aikana ripulin välttämiseksi on suositeltavaa välttää muun muassa majoneesipohjaisia salaatteja, kasviksia joita ei voi itse pestä tai kuoria, kylmiä jälkiruokia, jääkuutioita sekä kylminä tarjottuja äyriäisiä.

– Matkailijat muistavat ruokavalio-ohjeet tavallisesti ensimmäisen ja toisen päivän ajan, mutta ne unohtuvat nopeasti, Puumalainen muistuttaa.

3. Hyttyset

Hyttysten levittämät taudit aiheuttavat runsaasti matkatauteja myös lapsille, mistä syystä vanhempien tulee kiinnittää huomiota lasten suojaamiseen hyttysten pistoilta.

– Lapsilla ilmenee matkan jälkeen selvästi aikuisia enemmän eläinten puremia, Puumalainen sanoo.

THL:n mukaan hyttysten pistoja voi välttää pukeutumalla pitkiin lahkeisiin ja hihoihin sekä vaaleisiin vaatteisiin iltaisin ja öisin ulkona liikuttaessa. Nilkat tulee suojata sukilla ja pää päähineellä. Ennen nukkumaanmenoa kaikki hyttyset tulee hävittää makuutiloista ja paras tapa välttää öiset hyttysten pistot on nukkua hyttyskarkotteella käsitellyn hyttysverkon alla.

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.