Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Huolestuttava zikavirus leviää lomakohteissa – oireet lieviä, mahdolliset vaikutukset vakavia

Istockphoto artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Suosituissa matkakohteissa aggressiivisesti leviävä zikavirus aiheuttaa muun muassa kuumetta, ihottumaa sekä silmätulehdusta.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 09.02.2016
facebook   whatsapp

Zikavirustartunta löydetty myös Suomessa

Hyttysten levittämiä zikavirustartuntoja on havaittu jo yli 20 maassa erityisesti Latinalaisessa Amerikassa Brasiliassa ja Kolumbiassa. Infektioita on todettu alueilta palaavilla matkailijoillta Yhdysvalloissa, mutta myös useissa Euroopan maissa.

Etelä- ja Väli-Amerikassa sekä Tyynenmeren saarilla, erityisesti Ranskan Polynesiassa leviävän zikaviruksen ennustetaan leviävän tulevaisuudessa myös uusille alueille. Zikavirustapaukset ovat lisääntyneet huomattavasti viime kuukausien aikana.

Levittäjinä hyttyset

Zikavirus leviää hyttysten kautta. Sitä levittävät Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset, jotka ovat samaa sukua kuin denguekuumetta levittävät hyttyset. Virus on levinnyt aggressiivisesti vuodesta 2014 lähtien erityisesti Etelä- ja Väli-Amerikassa, mutta myös Tyynenmeren saarilla.

Tartunnan saaneen oireet ovat tyypillisesti melko lieviä. Zikaviruksen oireita ovat kuume, silmätulehdus, ihottuma sekä nivel- ja lihaskivut. Taudin itämisaika on 3–12 päivää, ja se vaatii sairaalahoitoa vain harvoin.

Zikavirus voi kuitenkin aiheuttaa vakavia synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiölle jos äiti altistuu infektiolle alkuraskauden aikana. Viruksen epäillään aiheuttavan mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä, sillä mikrokefaliatapauksia on todettu zikavirusalueilla vuoden 2015 lokakuusta lähtien yli 20 kertaa enemmän kuin viime vuosien aikana keskimäärin. Yhteyttä ei ole vielä varmistettu ja selvitysten teko on vielä meneillään.

Viruksen tarttumista voi ehkäistä suojautumalla hyttysen pistoilta. Varmin tapa suojautua on käyttää hyttyskarkotteita ja pukeutua pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin.

>> Katso täältä tuoreimmat suositukset ja lista zikaviruksen riskimaista

Lähde: THL
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.