Hyppää sisältöön

Huolestuttava zikavirus leviää lomakohteissa – oireet lieviä, mahdolliset vaikutukset vakavia

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 09.02.2016
Suosituissa matkakohteissa aggressiivisesti leviävä zikavirus aiheuttaa muun muassa kuumetta, ihottumaa sekä silmätulehdusta.

Zikavirustartunta löydetty myös Suomessa

Hyttysten levittämiä zikavirustartuntoja on havaittu jo yli 20 maassa erityisesti Latinalaisessa Amerikassa Brasiliassa ja Kolumbiassa. Infektioita on todettu alueilta palaavilla matkailijoillta Yhdysvalloissa, mutta myös useissa Euroopan maissa.

Etelä- ja Väli-Amerikassa sekä Tyynenmeren saarilla, erityisesti Ranskan Polynesiassa leviävän zikaviruksen ennustetaan leviävän tulevaisuudessa myös uusille alueille. Zikavirustapaukset ovat lisääntyneet huomattavasti viime kuukausien aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Levittäjinä hyttyset

Zikavirus leviää hyttysten kautta. Sitä levittävät Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset, jotka ovat samaa sukua kuin denguekuumetta levittävät hyttyset. Virus on levinnyt aggressiivisesti vuodesta 2014 lähtien erityisesti Etelä- ja Väli-Amerikassa, mutta myös Tyynenmeren saarilla.

Tartunnan saaneen oireet ovat tyypillisesti melko lieviä. Zikaviruksen oireita ovat kuume, silmätulehdus, ihottuma sekä nivel- ja lihaskivut. Taudin itämisaika on 3–12 päivää, ja se vaatii sairaalahoitoa vain harvoin.

Zikavirus voi kuitenkin aiheuttaa vakavia synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiölle jos äiti altistuu infektiolle alkuraskauden aikana. Viruksen epäillään aiheuttavan mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä, sillä mikrokefaliatapauksia on todettu zikavirusalueilla vuoden 2015 lokakuusta lähtien yli 20 kertaa enemmän kuin viime vuosien aikana keskimäärin. Yhteyttä ei ole vielä varmistettu ja selvitysten teko on vielä meneillään.

Viruksen tarttumista voi ehkäistä suojautumalla hyttysen pistoilta. Varmin tapa suojautua on käyttää hyttyskarkotteita ja pukeutua pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin.

>> Katso täältä tuoreimmat suositukset ja lista zikaviruksen riskimaista

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: THL
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Etälääkäri auttaa matkailijaa

Matkailijan 5 tapaa hyödyntää etälääkäriä – nopea, helppo ja edullinen apu mistä vain

Miksi Espanjassa eletään keskimääräistä pidempään?

Miksi espanjalaiset elävät niin pitkään – paheista huolimatta? Alkoholi kuuluu arkeen ja sauhuttelu kauhistuttaa suomalaista

Voiko hammaslääkärin jälkeen lentää?

Pitääkö myytti paikkansa? Huomioi nämä asiat, jos joudut käymään hammaslääkärissä ennen lentoa

Näin löydät matkavakuutuksen

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja