Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kolumbia

Kolumbia
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Andit, Amazon ja Karibia kohtaavat Kolumbiassa

Päivitetty: 05.02.2015
next
prev

Vaikka trooppisen lämmön hellimä ranta houkuttaa levittämään rantapyyhkeen valkoiselle hiekalle, El Dorado -legendan kotimaasta löytyy myös monia mahdollisuuksia seikkailuun ja tutkimusmatkoihin.

Kolumbia on luonteikas matkakohde

Kolumbia sijaitsee Etelä-Amerikan luoteisosassa Panaman, Venezuelan, Brasilian, Perun ja Ecuadorin rajanaapurina. Maan pääkaupunki Bogotá sijaitsee vuoristoisella alueella maan keskiosassa.

Kolumbialla on pitkä ja vaiherikas historia, joka ulottuu kauas menneisyyteen ennen espanjalaisten valloittajien saapumista. Myös luonnoltaan Kolumbia on hyvin moni-ilmeinen maa. Kahden valtameren välissä sijaitsevan maan rajojen sisältä löytyy niin Karibian rannikkoa, Andien vuoristoa kuin Amazonin sademetsää.

Matkailija voi Kolumbiassa viettää monenlaista lomaa: loikoilla rannalla ja sukeltaa Karibianmeressä, patikoida vuoristomaisemissa tai seikkailla Amazonin sademetsässä. Kolumbia on surullisenkuuluisa huumetilanteestaan ja osa maasta on turisteille turvatonta seutua. Tyypillisimmissä turistikohteissa riittää yleensä kuitenkin terve järki ja perusvarovaisuus.

Suurta alueellista vaihtelua

Kuumaan ja kosteaan tropiikkiin kuuluvan Kolumbian ilmasto vaihtelee suuresti paitsi vuodenaikojen myös alueiden ja korkeusasteiden mukaan.

Esimerkiksi maan Tyyneenmereen rajautuva rannikko on yksi sateisimmista alueista maailmassa, kun taas Karibianmeren rannalla on kuivempaa. Sadekausi ajoittuu pääasiassa huhti-toukokuusta loka-marraskuuhun.

Vuoristossa puolestaan on huomattavasti viileämpää kuin rannikolla.

Kolumbia, San Andres

Rannalta vuoristoon

Vaihtelevat pinnanmuodot, kaksi valtamerta ja vehreä sademetsä tarjoavat paljon nähtävää niin rantalomailijoille kuin luonto- ja seikkailumatkailijalle.

Kolumbian parhaat rantakohteet löytyvät Karibianmeren rannalta. Täällä tarjolla on paitsi hienoa hiekkaa ja lämpöä, myös vesiurheilumahdollisuuksia. Rantakohteista suosituimpia ovat San Andres, Cartagena ja Santa Marta.

Kolumbiassa sijaitsee lukuisia luonnonpuistoja. Luonnonystävälle hyviä kohteita ovat esimerkiksi maan pohjoisosassa sijaitseva Sierra Nevada de Santa Marta –kansallispuisto, missä voi patikoida historian siivittämillä poluilla.

Kolumbian vivahteikkaaseen historiaan voi tutustua lukuisissa erilaisissa kohteissa ympäri maata. Esimerkiksi intiaanikulttuurit ja muinaiset mysteerit tarjoavat mielenkiintoisia tutustumiskohteita. Maassa sijaitsee useampiakin arkeologia puistoja, kuten San Agustín ja Tierradentro. Tierradentro Archeological Park on myös Unescon maailmaperintöluettelossa.

Varmista turvallinen loma

Turvallisuustilanne vaihtelee Kolumbiassa alueellisesti. Raja-alueille ja maaseudulle matkustamista kehotetaan välttämään, sillä ne saattavat kaappausriskin vuoksi olla ulkomaalaisille turvattomia.

Vaikka matkustaminen Kolumbian suosituimpiin matkakohteisiin on pääasiassa turvallista, kannattaa myös niissä noudattaa varovaisuutta. Suurkaupungeissa eri kaupunginosien turvallisuustilanne kannattaa selvittää paikallisilta.

Lisätietoa maan turvallisuudesta saa Ulkoministeriön matkustustiedotteesta. Tilanne vaihtelee suuresti ajankohdan mukaan, joten ota ennen matkaa aktiivisesti selvää, onko ilmapiiri suunnittelemassasi kohteessa levoton.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KOLUMBIASSA

Kolumbia-f-Ashley-Bayles

Madridin kautta perille

Suomesta ei ole suoria lentoja Kolumbiaan. Matkalla täytyy tehdä välilasku esimerkiksi Euroopassa Madridissa tai Yhdysvalloissa. Lennot maksavat noin 1000–1500 euroa.

Kolumbian päälentokenttä on Bogotassa sijaitseva El Dorado Airport. Muita keskeisiä kansainvälisiä lentokenttiä maassa ovat esimerkiksi Rafael Nuñezin lentokenttä Cartagenassa, Ernesto Cortissozin lentokenttä Barranquillasissa sekä San Andrésin lentokenttä.

Majapaikkoja kaupungissa ja rannalla

Majoitusvaihtoehtoja löytyy Kolumbian suosituimmilta matkailualueilta runsaasti laidasta laitaan.

Majapaikkoja löytyy esimerkiksi suurimmista kaupungeista kuten Bogotasta, sekä rantakohteiden moderneilta hotellialueilta, kuten Bocagrandesta.

Edullisesti liikkeelle bussilla

Kaupungeissa matkailija voi liikkua esimerkiksi busseilla ja takseilla. Bussityyppejä voi olla liikenteessä useampia ja matkataksat liikkuvat paristakymmenestä sentistä puolen euron tietämille. Bogotassa hyvä valinta on uudentyyppinen TransMilenio-bussi.

Pitkillä välimatkoilla liikkumiseen on suositeltavaa käyttää lentokonetta. Matkaa voi kuitenkin tehdä myös bussilla ja jokaisesta vähänkin suuremmasta kaupungista löytyy bussiasema.

Turvallisuussyistä auton vuokraamista Kolumbiassa ei voi suositella.

KOLUMBIAN MATKAKOHTEET

Kolumbian liikenne on värikästä

Cartagena

Maan itärannikolla sijaitsevan Cartagena de Indiasista löytyy niin historiallista nähtävää kuin hienoja rantoja. Bocagrandesta löytyy paljon hotelleja ja ravintoloita, ja parhaat rannat puolestaan Rosarion, Barun ja San Bernardon saarilta.

San Andres

San Andresin saari sijaitsee noin 700 kilometrin päässä Kolumbian rannikolta. Saari on tunnettu rannoistaan ja sukellusmahdollisuuksistaan, ja myös ekomatkailuun on hyvät mahdollisuudet.

Santa Marta

Santa Marta on Etelä-Amerikan vanhimpia kaupunkeja. Nykyisin alueelta kuitenkin löytyy runsaasti myös moderneja hotelleja ja rantakohteita. Alueella on myös luonnonnähtävyyksiä, kuten Parque Nacional Natural Tayrona –luonnonpuisto.

Bogota

Pääkaupunki Bogota on seitsemän miljoonan asukkaan suurkaupunki, josta löytyy museoita, kirkkoja, puistoja ja yöelämää. Kaupungin turvallisuustilanne on parantunut viime vuosina.

KOLUMBIAN PARHAAT

Kolumbia-san-andres-2-f-laloking97

Kokeile näitä Kolumbiassa

 1. Rantaloma San Andresin saarella
 2. Kaupunkiloma Bogotassa
 3. Patikkaseikkailu Andeilla

Kolumbian miinukset

 • Rikollisuus yleistä
 • Maanjäristykset mahdollisia
 • Kaappausriski

Lisätietoa

Kolumbian virallinen matkailusivusto
Ulkoasianministeriön matkustustiedote

Kuvat: Flickr/Laloking97, Ashley Bayles, Hood.jonathan

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

 1. Kolumbiassa on kyllä muitakin näkemisen arvoisia paikkoja kun Cartagena tai Santa Marta. Esimerkiksi Medellín ja sen läheisyydessä mm. Santa Fé sekä Guatape mihin molempiin pääsee helposti Medellínistä bussilla. Medellínin kaupungissa on myöskin paljon nähtävää mutta ihan kaikkiin barrioihin ei kannata suinpäin mennä. Esimerkiksi Comuna 13 kaikkine muraaleineen on hyvä nähdä ja sinne saa oppaan mukaan joka kertoo muraaleista joko espanjaksi tai englanniksi.
  Kaupungissa on paljon puistoja sekä mahtavat näkymät vuorilta jonne pääsee molemmin puolin ns. kaapelimetroilla.
  Rantaa Medellínissä ei ole mutta Guatapesta löytyy paljonkin.
  Yleisesti turvallisuustaso on mitä on, mutta pääsääntöisesti Laurelesin ja El Pobladon alueilla on paljon ulkomaalaisia ja turvallisuus vähän parempi kuin laitakaupungin aluilla. Iltaisin ei kannata yksin liikkua missään, eikä oikeastaan paljon päivälläkään. Ulkomaalainen erottuu joukosta ja kiinnittää huomiota helposti. Majoittuminen kannattaa järjestää hotelliin, mutta rohkeimmat matkailijat vuokraa yksityisten asuntoja mm. airb&b:stä.


 2. Hei. Olen ystäväni kanssa tulossa sinne Santa martaan parin viikon päästä saatetaan tulla moikkaamaan…


 3. Moi kaikille,

  Asun itse Santa Martassa ja järjestän majoitusta täällä. Vuokraan yhtä mökkiä ja kahta huonetta rauhallisella alueella, mutta keskellä kaupunkia. Tontilla on kylpytynnyri, minigolf, puutarha, mangopuita ja iguaanoja, kolibreja jne. Kannattaa tsekata nettisivut http://www.colombia-santamarta.com ovat vaan vielä ainoastaan espanjaksi, mutta siellä näkee ainakin kuvia lähialueen luonnosta ja rannoista.

  Tervetuloa


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.