Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tuoreet suositukset zikavirusta koskien: näihin kohteisiin raskaana olevan ei kannata matkustaa

Flickr / Oui Ennui artikkelin kuva
Matkailijan terveys
THL suosittelee raskaana olevia välttämään matkustamista kohteisiin, joissa on riski sairastua zikavirukseen. Uusimpien ohjeiden mukaan myös miesten on huomioitava tartunnan mahdollisuus.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 09.02.2016
facebook   whatsapp

Siirrä lomamatkaa jos olet raskaana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee raskaana olevia harkitsemaan ei-välttämättömien matkojen lykkäämistä zikavirusalueilla. Erityisesti Latinalaisessa Amerikassa jylläävä zikavirus voi aiheuttaa vakavia synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiölle.

Yhdysvaltalainen tautien ehkäisy- ja torjuntakeskus CDC julkaisi listan tämänhetkisistä epidemia-alueista sekä maista, missä virusta on löytynyt aiemmin. Listalla ovat muun muassa Barbados, Kap Verde, Dominikaaninen tasavalta, Meksiko, Puerto Rico, sekä Yhdysvaltain Neitsytsaaret. Tartuntoja on havaittu myös Malediiveilla ja Thaimaassa. Päivitetty lista on syytä tarkistaa ennen matkaa mahdollisille virusalueille.

THL muistuttaa, että raskaana ollessa on aina syytä välttää matkustamista poikkeusoloihin, alhaisen hygienian olosuhteisiin sekä malaria- ja keltakuumeriskin alueille. Erityisesti tropiikissa matkustavien on tärkeä suojautua hyttysiltä myös muiden niiden välittämien tautien, esimerkiksi malarian tai denguekuumeen välttämiseksi.

Zikaviruksen epidemiamaat

Tuoreet suositukset myös miehille

THL on 9.2.2016 päivittänyt suosituksiaan myös miesten osalta.

Aktiiviselta zikaepidemia-alueelta palaavan miehen tulee harkita kondomin käyttöä raskaana olevan tai raskautta suunnittelevan kumppanin kanssa seuraavasti:
– 6 kuukauden ajan oireiden päättymisen jälkeen tilanteissa, joissa miehellä on todettu laboratoriotestillä varmistettu zikavirusinfektio
– 28 päivän ajan matkalta paluun jälkeen, jos miehellä ei ole ollut zikavirusinfektioon sopiva oireita

Kyseessä on THL:n mukaan varotoimi ja ohjeistusta muutetaan, kun lisää tietoa viruksen säilymisestä siemennesteessä on saatavilla.

>> Lue myös: Huolestuttava zikavirus leviää lomakohteissa – oireet lieviä, mahdolliset vaikutukset vakavia

Lähde: THL, CDC
Kuva: Flickr / Oui Ennui

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Tiedoksi Finnairilla ei riitä ymmärrystä lentonsa turvallisempaan kohteeseen muuttaviin zika-viruksen takia vaikka kyseessä onkin raskaana oleva tuleva äiti vaan perii normaalisti lisähintaa “muutoskuluina” 170 extraa lentolipun päälle.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.