Kuva: Finavia
Helsinki-Vantaa

Tiesitkö? Kaiken tämän voit tehdä Helsinki-Vantaalla täysin ilmaiseksi

Lue vinkit Helsinki-Vantaan ilmaisiin palveluihin – näin saat ajan kulumaan lentoa odotellessasi.

Rentoudu jokamiehen loungessa

Helsinki-Vantaalla 31-alkuisten lähtöporttien vieressä sijaitseva maksuton jokamiehen lounge on avoin kaikille. Loungessa matkustajat voivat odotella lentoaan rentoutuen ja kuunnellen metsän ääniä.

Lounge on sisustettu Kainuun henkeen, ja esimerkiksi tuolit on valmistettu tuulen kaatamien puiden osista. Tilassa on myös lepotuoleja ja mattoja, joilla voi makoilla. Taustalla kuuluvat metsän äänet kuten esimerkiksi linnunlaulu, puiden humina ja karhun murina.

Loungessa sijaitsee myös ilmainen kirjanvaihtopiste, joka pelastaa lennon kun kirja unohtuu kotiin. Samalla kirjanvaihtopisteeseen voi myös jättää jo luetun kirjan muiden matkustajien iloksi. Kirjat pääsevät matkustamaan maailmalle muiden matkustajien mukana: niiden matkaa voi seurata sisäkanteen liimattavan tarran avulla, mistä näkee missä kaikkialla kirja on jo käynyt.

Jokamiehen lounge sopii mainiosti nukkumiseen ja rentoutumiseen lentojen välillä. Loungessa voi vierailla vuorokauden ympäri, joten rauhallisessa tilassa voi nukkua vaikka koko yön. Kainuu-lounge on avoinna toistaiseksi.

Tee töitä työpisteissä

Helsinki-Vantaalla on useita työpisteitä, joissa voi käyttää tietokonetta ja soittaa puheluja häiritsemättä muita matkustajia. Lepo -ja työpiste Suvantoja on kolme, ja ne sijaitsevat lähtöporttien 16–17, 18–19 ja 37 lähistöllä. Työpisteissä voi työskennellä piilossa, sillä ne on varusteltu näkö- ja kuulosuojalla. Työpisteissä on myös sähköpistoke ja pöytätaso.

Työskentelyyn on mainiot edellytykset, sillä lentokentällä toimii myös ilmainen langaton verkkoyhteys. Nimensä mukaisesti lepo- ja työpiste Suvannossa voi myös rentoutua esimerkiksi kirjaa lukien.

Nauti kulttuurista taidelentokentällä

Helsinki-Vantaan lentoasema on taidelentokenttä, eli kentällä on useita taideteoksia kaikkien matkustajien ihailtavana. Vaikka osa lentokentän näyttelyistä on vaihtuvia, Helsinki-Vantaalla on myös pysyviä näyttelyitä.

Lentoasemalla on niin valokuvanäyttely kuin veistoksia ja maalauksia. Kaikkia teoksia pääsee ihailemaan maksutta ympäri vuorokauden. Tuoreimmat tiedot taidenäyttelyistä löydät lentoaseman verkkosivuilta.

Kulttuurista pääsee nauttimaan ilmaiseksi myös katsomalla 14-minuuttisen lyhytelokuvan Cinema in HEL -elokuvateatterissa. Elokuvateatteri sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoasemalla portin 33 vieressä, ja se on aina auki veloituksetta.

Bongaa lentokoneita näköalaterassilta

Lentokoneita voi ihastella Helsinki-Vantaalla paitsi lentokentällä, myös kentän yhteydessä sijaitsevalta näköalaterassilta käsin.

Hyviä paikkoja lentokoneiden katseluun kentän sisällä on kaksi, ja molemmat sijaitsevat lähtöporttien 27-29 kohdalla. Arctic Barin yhteydessä ulkotiloissa sijaitsevalta parvekkeelta avautuu näkymä asematasolle ja kiitotielle. Fly Inn -ravintolan yläpuolella taas sijaitsee loungetila, josta näkee mainiosti niin terminaalin sisä- kuin ulkopuolellekin.

Lentoaseman yhteydessä olevalta maksuttomalta näköalaterassilta avautuvat mainiot näkymät kiitoteille sekä koneiden pysäköintipaikoille. Ilmainen näköalaterassi on avoinna keväästä syksyyn.

Lapset viihtyvät lentoaseman leikkihuoneissa

Lapsimatkustajia varten lentoasemalla on neljä leikkihuonetta, joissa lapset pääsevät leikkimään odottaessaan lentoa. Huoneissa on leluja ja liukumäkiä, joten huoneissa viihtyy mukavasti vaikka koko perhe.

Leikkihuoneet ovat auki ympäri vuorokauden, ja osassa leikkihuoneista on omat vessat ja lastenhoitohuoneet. Leikkihuoneet sijaitsevat lähtöporttien 16, 20, 30 ja 38 läheisyydessä.

>> Lue myös: Loungen kautta lennolle – esittelyssä Helsinki-Vantaan lentokenttälounget

Täytä vesipullo lentoaseman vesipisteissä

Helsinki-Vantaan lentokentällä voi täyttää vesipullon niin kuumalla kuin kylmällä vedellä 12 eri vesipisteessä.

Lentokentän kaikissa vesipisteissä voi täyttää vesipullonsa kylmällä vedellä. Juomavesihanat löytyvät läheltä portteja 12–13, 21, 26, 29 ja 32. Finavian sivuilta löytyy kartta, josta vesipullon täyttöön tarkoitetut vesipisteet löytyvät.

Lentoaseman eteläsiivestä, portin 54 läheltä, löytyy kaksi vesipistettä, joista saa sekä kylmää että kuumaa vettä. Vesipisteet sijaitsevat vuonna 2019 valmistuneen turvatarkastuksen takana.

Lataa laitteet

Jos sähkölaitteista on akku tyhjänä, pistokepaikkoja löytyy Helsinki-Vantaan lentoasemalta runsaasti. Sähkölaitteet voi ladata Suvanto-työtiloissa, Fortumin latauspisteillä porttien 11, 18–19, 20, 21, 25, 27, 31, 32A, 32, 33, 37 ja 38 lähellä sekä eteläsiiven non-Schengen-alueelle valmistuneen Aukion penkeillä.

Vuonna 2019 avatulla Aukiolla voi nauttia myös suomalaisista maisemista, luonnon äänistä ja vuorovaikutteisista elämyksistä.

Teksti: Inka Khanji ja Elina Venttola
Kuvat: Finavia

Löydä halvat lennot Rantapallon lentohaun kautta >>

Päivitetty: 21.3.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (50 votes, average: 4,16 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

12 kommenttia

Finavia on ahneuksissaan hinnoitellut kentän kaikki ravintolat ja kioskit niin kalliiksi ettei niistä kannata ostaa yhtään mitään.

En osta itse kentältä enään yhtään mitään.

Jopa Alepassa on Fazer suklaa hinnat halvemmat kuin Non Shengen nk. ”Taxfree”.

Alepa rules, kiitos!

Joo, noi ilmaisia, mutta sitten kaikesta muusta otetaan aivan törkeitä hintoja esim.
virvoitusjuomat, sämpylät, olut ja ylipäätänsä kaikki mikä on myynnissä.
Ennen lentoasemat oli niitä paikkoja joista ostettiin tuliaiset, ei enää , vaan kohteesta ostan kaiken ja rahaa ei kannata vaihtaa kentällä, siinäkin ryöstetään.

Lisätään myös nämä ilmaiset aktiviteetit:

* Hengittäminen
* Miettiminen
* Katseleminen
* Käveleminen
* Istuminen
* Makaaminen

Sopii myös lapsiperheille ja ryhmille.

Olen matkustanut yli sadassa maassa joten perspektiiviä löytyy. Helsinki- Vantaa on yksi kaikkein kalleimmista lentokentistä. Olen keskustellut Helsingissä monen matkustajan kanssa konetta odotellessa. Kaikki pitävät ravintola palveluja uskomattoman kalliina. Monopolin turvin voi hinnoitella. ??Otan nykyisin eväät mukaan, niin näkyy tekevän moni muukin.

… vaan kyllä tuopin hinta HKI Vantaalla on karannut täysin lapasesta, 9€/tuoppi ei ole tästä maailmasta. Ei sen hintaista löydy mielestäni kovin helpolla Euroopasta. Kun lisäksi otetaan huomioon suomen itä Euroopan palkkataso ja himoverotus pitäisi reissulle lähtijän pystyä tuoppi nauttimaan paljon edullisemmin, 5-7€ olisi mielestäni Ok taso.

esittäkää kaukolennoilla mister bean ,ohukaista ja paksukaista ,shaplinia elokuvina. saatte matkustajat hyvälle tuulelle.

minulle riittäisi, jos saisi ilmaista vettä

Juu näin voikin olla. Vettä ei tosiaan saa! Ei myöskään ladattua matkapuhelintaan. Odotin lapsen kanssa yöllä kotiinpäun palatessa bussia 3h kentällä. Kotiinpäin tullessa ei ole mitään palveluita!

Latauspisteitä löytyy kentältä, tarvitsee vain ottaa johto mukaan niin lataus onnistuu, viimeksi käytin läppäriä ja laitoin virtajohdon paikalleen ja hyvin toimi.

Meniköhän toimittajalta taju, vai onko tämä uutinen tosi.
Jos on totta, asun HKI-Vantaalla 30vrk, jos saan koiralle hoitajan ja pidän asiasta blogia ilmasiks.

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *